This is only a print version to view the full version of the theme, click HERE

Forum Civilization.org.pl
Forum graczy gry Sid Meier's Civilization

PAKTY NIE(TAJNE) - Pakt "¯ó³æ" (geo)

Shaka[D14] - 2011-11-18, 21:51
Post subject: Pakt "¯ó³æ" (geo)
Pakt numer 2115, za³o¿ony 2011-09-06 22:00:52 przez geo (geo Gilgamesz/ Mali )

Nazwa paktu: ¯ó³æ

Zaproszone do paktu nacje:
Twórca: geo
Rihiter
Siewi

Shaka[D14] - 2011-11-18, 21:51

geo (geo Gilgamesz/ Mali ) 2011-09-06 22:11:46
Witam,
Pod±¿aj±c za sugesti± Rihitera wi±¿ê pakt dla nas 3.
Na wstêpie chcê podzieliæ siê z Wami aktualn± sytuacj±.

1.) Faust wie o akcji "Egipskie ¿ó³tko".
2.) Dowiedzia³ siê o niej od jednego z graczy i to nie by³ nikt z nas. Btw po jego reakcji dowiedzia³ siê tego samego wieczoru!
3.) Kiedy pakt siê rozpada³ wróci³ do mnie Faust z informacj±, ¿e na niego knujê.
4.) Potwierdzi³em, NIKOGO nie zdradzaj±c. Napisa³em, ¿e wszyscy siê na mnie wypieli i oskar¿y³em przed nim Siwiego o zdradê (choæ mia³em innego typa - sorry, ¿e nie ostrzeg³em).
5.) Aktualnie mam podpisany pakt na 9 tur z Egiptem i nic w kronice.
6.) W wojsku jestem o krok od armii Fausta (jestem 2) i armia pójdzie na niego chyba, ¿e mnie kto¶ zaatakuje.
7.) O tym, ¿e chcê dalej walczyæ wiecie TYLKO wy, reszta ju¿ ma pewno¶æ, ¿e to rezygnacja i akcji nie ma.
8.) Faust strasznie miesza³ i mota³, teraz jest super przyjacielem. Swoimi tekstami oskar¿y³ wielu nikogo nie podaj±c.

geo (geo Gilgamesz/ Mali ) 2011-09-06 22:18:24
Chcê go trochê u¶piæ, czekaj±c na gotowo¶æ - WASZ¡ gotowo¶æ.
Dajcie znaæ kiedy, ruszamy.
Ja bêdê gotów.
Siwi - stacka podstawi³em Ci do wgl±du, nie ca³ego w zesz³ej turze.
By u¶piæ czujno¶æ wynajmujê woja 6 sztuk Babilonii - spodziewam siê, ¿e to ju¿ posz³o do Egiptu. (Wynajmujê, znaczy nie szykujê siê do wojny).

Je¶li jest co¶ o co chcecie spytaæ walcie z prosto z mostu. Jeste¶my idealnymi sojusznikami. Nie ma lepszego geograficznie miejsca i zdusimy szujê Egipsk±.

Siewi (Nefliqus LudwikXIV/Francja ) 2011-09-06 22:23:15
Ufam Rihiterowi, i zamierzam byæ wobec niego lojalny. A Rihiter rêczy za Ciebie, Geo.
Có¿, pozostaje mi przeprosiæ, ¿e zw±tpi³em. Faust powiedzia³ mi, ¿e to Ty jeste¶ ¼ród³em przecieków.
BTW. To by³o "Egipskie Zió³ko" ;)
BTW2. Rêczê, ¿e z tego paktu nie bêdzie przecieków.

geo (geo Gilgamesz/ Mali ) 2011-09-06 22:34:17
Ja te¿ ufam Rihiterowi, choæ w³±¶nie teraz... oskar¿am go przed Faustem, "¿e NIC ZUPE£NIE NIC nie mam z wojny i zostawi³ mnie id±c na Ottomanów".
Piszê z lapcia wiêc nie mam map, ale zamieszczê swoje. (Czy w ogóle posiadamy mapy?)
Aktualnie zak³adam, ¿e mam w pe³ni bezpieczne ty³y, wiêc ruszê wszystkim czego nie widaæ dla Harama, Wrighta i Czajmena.
Rihiter zaplanuj kiedy a my ruszymy.

Nie wiem jak ukryæ siê przed szpiegami, by nie widzia³, ¿e mam armiê. :/

Btw ja za 2 tury zacznê trzepaæ Macki.
Mo¿e w kolejnej turze zdajmy sobie raport kto wchodzi i jak.

Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-07 02:21:49
Witam.

Jak Geo wiesz, a teraz równie¿ i Ty Siewi, muszê zniszczyæ Ottomana zanim bêdê móg³ skupiæ siê na walce gdzie indziej. Szczególnie z Egitem, bo Egipt mam dok³adnie po przek±tnej w stosunku do Ottomanów. Oni zreszt± maj± zbyt blisko do mojej stolicy bym móg³ ich zostawiæ przy ¿yciu. Zaznaczê tutaj, ¿e stolica moja jest w stanie wyrzucaæ z siebie s³onia z 2 promo co turê bez ¿adnego ¶cinania. Wa¿ne miasto.

Pokój z Egiptem by³ to niestety równie¿ warunek jaki postawi³a mi Babilonia, stoj±c armi± na mojej granicy.

Co wa¿ne jednak, równie¿ nie rezygnujê z dzia³añ przeciw Egiptowi. Uwa¿am, ¿e jest zagro¿eniem dla nas wszystkich i jest bezwzglêdnie wyrachowany. Nie ufam mu nic a nic.

Geo s³usznie zauwa¿y³, ¿e jeste¶my dla siebie we trójkê ¶wietnymi sojusznikami. Nie graniczymy ze sob±, lub graniczymy minimalnie. Wszyscy we trzej jeste¶my s±siadami zarówno Egiptu jak i Babilonii, którzy s± gro¼ni i wspó³pracowali ze sob± (czy nadal s±, to trudno orzec*).

*W³adca Babilonu wymuszaj±c na mnie pokój pisa³, ¿e w ten sposób sp³aci³ d³ug, jaki mia³ u Egipcjanina. Teraz ju¿ ponoæ nie ma.

geo (geo Gilgamesz/ Mali ) 2011-09-07 20:09:49
Od strony Fausta mam ju¿ stack 50 jednostek.
Siewi, kiedy bêdziesz gotów i czym idziesz.
Btw - nie wierzcie w ¿adne rzeczy które Wam wklej± lub zacytuj±.
Rozmawiajcie m±drze... Zachowawczo.

Siewi (Nefliqus LudwikXIV/Francja ) 2011-09-07 20:20:59
Przekonujê Scoobiego do operacji. W najbli¿szym czasie, ale nie wiem kiedy wreszcie siê uda.
W dwójkê raczej nie powinni¶my uderzaæ.
I jak zachowa siê Haram w przypadku ewentualnej wojny?

geo (geo Gilgamesz/ Mali ) 2011-09-08 20:22:16
Musimy zrobiæ miêdzy nami defensywny przed.
Bo nie wiem co zrobi, ja siê przed nim kompletnie ods³aniam.
Czujê ¿e boi siê mieszaæ, boma Kartaginê i Ciebie na plecach.
Ale on jawnych nie ³amie, wiêc mo¿e wystarczy podpisaæ.

geo (geo Gilgamesz/ Mali ) 2011-09-08 20:23:02
Scooby to szuja nie wiem czy w ogóle warto z nim gadaæ.
A je¶li ju¿ to k³amaæ.

Siewi (Nefliqus LudwikXIV/Francja ) 2011-09-08 20:28:21
Geo, prorok z Ciebie :D
To, przez pomy³kê, Scooby wstuka³ do paktu ze mn± i Dziadem, nomen omen o eksterminacji Domela
"testowalem na multi,
Nie da sie tak zrobiæ, zeby ja mogl z tob± wzi±c pokoj i od razu OB.
MOje jednostki musz± zostaæ teleperowane.

Wiec widze tak± opcje.
Ja whcodz razemz siewim,
ty loggujesz sie pierw
siewi 2
ja 3.
Po ruchu siewiego ja wypowiadam wojne siewi(on nie moze miec jednostki na tym samym polu co ja, bo bedzie teleport). Uderzam na siewiego tym co mam.
Jest wojna 1vs 1 vs1.
PO uderzeniu biore pokoj z toba a ty spokojnie dobijasz siewiego.
Jest jeden s³aby punkt. Siewi musi pope³niæ bl±d.

ALternatywqa jest taka ze sam wybijasz siewiego."

W ca³o¶ci plan jest taki zapewne - wykrwawiamy siê z Domelem, on zajmuje jego stolicê i narzuca mi warunki oddania 1, 2 miast. Przynajmniej.

Ta zdrada mnie po prostu zwali³a z nóg. Zaraz siê oczywi¶cie poprawi³, i napisa³em jakie¶ 10 powodów dlaczego atak na mnie to samobójstwo. Dziad mówi, ¿e jest ze mn±, Domel te¿ przyj±³ do wiadomo¶ci, ¿e chce go wydymaæ.
Widzia³em nowe nazwy miast Geo, czyli te¿ graniczysz ze Scoobym. Skoro sytuacja jest taka, nie wiem czy on nie bêdzie nowym zagro¿eniem, i czy przypadkiem Imperator Wraith nie chcia³by mieæ kilku nowych miast...

Siewi (Nefliqus LudwikXIV/Francja ) 2011-09-08 20:31:23
Ja rozumiem atak od ty³u, ale k³amanie w ¿ywe oczy o byciu sojusznikiem? Có¿, chyba bêdê musia³ spróbowaæ trudnego po¿ycia ze Scoobym :D

Ta, my¶lê ¿e te defensywne to bardzo dobre pomys³y, powstrzymaj± Harama.
PS. Nie chcê byæ jak Scooby, bêdê dotrzymywa³ paktów :D

Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-08 22:55:20
Czyta³e¶ co odwali³ mi Egipt? To te¿ by³a super chamówa. Oni s± siebie warci, ale w±tpiê ¿eby siê skumali, bo to tak jakby siê dwie hieny zesz³y nad ¶cierwem. Pogryz± siê o to ¶cierwo i ju¿. Piszê rzecz jasna o Suwerjamanie i Ragnarze :]

Je¿eli chodzi o Scoobiego, to na razie powstrzymajcie siê od jakich¶ ostrych jazd i prowokowania go. On jest mnie i Rosji potrzebny aby trzymaæ w szachu Sumerów, ¿eby przypadkiem nie przysz³o im do g³owy wej¶æ od ty³u w Rosjê. Skoñczy siê wojna w Turcji to bêdzie luzik.

Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-11 14:58:51
Nawi±zuj±c do tego co pisa³ mi Siewi na tajnym:

Pakt defensywny trójstronny: Francja, Mali, Kartagina - to jest co¶ co proponowa³em ju¿ dawno temu i uwa¿am, ¿e powinni¶my to zrealizowaæ. Bêdzie to jasny sygna³ dla naszych potencjalnych przeciwników, czyli Babilonii i Egiptu, ¿e ewentualny atak i wojna bêdzie jednoznaczny z atakiem na ca³± trójkê. Po³±czy³ bym ten pakt tak¿e z rozmieszczeniem unitów sojuszniczych w przygranicznych miastach, aby wojna by³a wywo³ana automatycznie i przez nich.

Nie mam w chwili obecnej planu atakowaæ na ¿aden z tych krajów, ale defensywny to inna sprawa. Daje nam jedn± przewagê - nie mog± nas zaskoczyæ. To bardzo wiele.
Do akcji na Egipt wrócimy. Egipt ewidentnie stawia obecnie na rozwój, widaæ to po wyborze techów. Pêdzi do Liberalizmu, robi±c po drodze same niemilitarne technologie. W sumie mogliby¶my to wykorzystaæ, ale to wymaga planowania.

geo (geo Gilgamesz/ Mali ) 2011-09-11 17:36:07
Egipt buduje teraz armiê opart± na s³oniach. Bez Macek i Kuszników.
Potem techy militarne nadrobi, ale bêdzie mia³ trochê s³abego woja.
Je¶li woja jest bardzo daleko, to nie budujê teraz armii i postaram siê choæ trochê zredukowaæ stratê ekonomiczn±. Bo za du¿o woja teraz mam.

Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-11 17:44:38
W³a¶nie. Musimy zadecydowaæ. Czy zbieramy siê na jak±¶ wojnê teraz? Czy odbudowujemy gospodarki równocze¶nie chroni±c sobie we 3 wzajemnie plecy?

geo (geo Gilgamesz/ Mali ) 2011-09-11 17:54:34
Siewi idzie na Scoobiego, wiêc chyba nic z ataku na Egipt.

Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-11 20:39:17
Okej. To teraz za³atwi sprawê ze Scoobym, my podgonimy trochê eko, a potem bêdzie dostêpny na akcjê gdzie indziej.

Siewi (Nefliqus LudwikXIV/Francja ) 2011-09-11 20:45:28
No wiêc, jak mówi³em nie idê na Scoobiego.
Przynajmniej ciê¿ko mi i¶æ, maj±c pod granic± ca³± armiê Harama.
Wiêc Geo - szczerze? - nie chcesz zgodziæ siê na defensywn± obronê, bo dogada³e¶ siê z Haramem?

Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-11 21:33:14
Przecie¿ Geo nie pisa³ nic, ¿e siê nie zgadza na pakt defensywny trójstronny. Przynajmniej jak nic nie widzê takiego.

Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-11 21:35:24
Tak btw... gdyby nie ten stack Harama to atakowa³ by¶ na Scoobiego?

Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-11 21:49:33
A w³a¶nie. Mam propozycjê. Wci±¿ siê dok³adnie nie ³apiê w tym jak gdzie dok³adnie jest i z kima ma jakie granice. Dlatego proponujê aby¶my siê powymieniali we trójkê mapami. Je¿eli ¿aden z nas nie ma tech papier, to powymieniajmy siê screenami (zrobionymi na widoku kultury, z wysoko¶ci tu¿ poni¿ej chmur). Stworzymy sobie w ten sposób mapê ca³ego ¶wiata tak aby siê ka¿dy doskonale orientowa³ kto gdzie siedzi. Logistyka to podstawa ;]

geo (geo Gilgamesz/ Mali ) 2011-09-12 09:20:21
Próbowa³em wybadaæ Harama, no i kierunki ma 2 - Siwi b±d¼ Rihiter.
Co do Defensywnego jestem otwarty. Pytanie czy idziesz na Scoobiego?
Je¶li idziesz to podpisujemy Defa i... (Haram widzi mój stack od strony Londynu ,ale wa¿niejsze jest, ¿e wie na co siê zdecyduje :)
Co do za³atwienia spraw - musia³em wycofaæ kontyngent od Harama.
Ale by³o mi potrzebne wywiedzieæ siê co i jak.
Nie potrafiê rozgry¼æ jak siê zachowa.

geo (geo Gilgamesz/ Mali ) 2011-09-12 09:20:59
Rihiter zaproponuj jaki¶ wzór map, by¶my wiedzieli co i jak.
A my skupmy siê na jaki¶ sensownych podzia³ach ziem Egiptu.

Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-12 09:42:03
Odkry³em kawa³ek jego ziem, pó¼niej szpieg pad³. Bêdê robi³ turê to porobiê screeny itp.

Siewi (Nefliqus LudwikXIV/Francja ) 2011-09-12 11:24:50
Od Twojej strony Rihiter ( na zachodzie) ma po jednym spirze w mie¶cie, wszystko wci±gn±³ do tej d¿ungli. Mo¿e przy poparciu rz±dów Kartaginy i Mali wycofa ten stack i nie bêdê zmuszony go niszczyæ.

Co do Scoobyego...có¿, zbiera siê banda £ysego, my¶lê, ¿e Scooby nie prze¿yje. Mo¿liwe, ¿e zaj±³bym przy niewielkim oporze z jedno czy dwa miasta.

I có¿...stukam wojsko w ca³ym kraju. Przez to, niestety, techy zaczynaj± i¶æ niemi³osiernie d³ugo, ale lepszy to od bycia martwym.

Aha, i Egipt zachowuje siê przyja¼nie. Idzie do liberalizmu, nadal nie ma ¿adnych nowoczesnych jednostek bojowych. Negocjujemy konwersjê i poprawê stosunków. Wydaje siê byæ niezwi±zany z akcj± Harama. Ale skoro Domel wytyka mi, ¿e mam zagro¿on± wschodni± granicê, to Faust tym bardziej wie co siê dzieje.

Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-12 12:21:42
Stack jak mo¿esz zniszczyæ to niszcz. Bym siê nie zastanawia³. Pó¼niej mo¿esz wracaæ do negocjowania ;]

geo (geo Gilgamesz/ Mali ) 2011-09-12 16:10:33
Widzê ¿e sojusz zaczyna dzia³aæ.

Siewi (Nefliqus LudwikXIV/Francja ) 2011-09-14 23:03:17
Haram trzyma armiê dalej k. Borsippy. 40 wojaków w sumie, wycofa³ HA oraz kilka katap na wschód.
Za to w okolicy ma ju¿ 2 galery i triremê. Wojna morska czy co?

geo (geo Gilgamesz/ Mali ) 2011-09-14 23:11:26
Mo¿e na mnie nie trzymam bronionych miast.
Albo Rihiter nad wod±.

Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-15 00:00:59
Mam z Haramem jawny do 140 tury. Wygl±da mi na takiego co nie ³amie paktów.

geo (geo Gilgamesz/ Mali ) 2011-09-15 21:30:02
Zgadzam siê.

Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-15 22:00:32
Hmmm. Panowie mam pewn± refleksjê. Mianowicie podejrzenia moje budzi to, ¿e zbroj± siê bardzo dwaj gracze: Wraith i Faust. Czy oni przypadkiem siê nie zgadali? Mo¿e siê okazaæ, ¿e zaatakuj± równocze¶nie, nawet ró¿ne cele, ale robi±c zamieszanie w dwóch czê¶ciach ¶wiata zapewni± sobie spokój w ataku. Co o tym s±dzicie?

Zbrojenia Fausta s± wybitne. Ewidentnie jego armia jest ju¿ za du¿a na jego pañstwo wiêc mam spor± pewno¶æ, ¿e planuje jaki¶ atak.

Siewi (Nefliqus LudwikXIV/Francja ) 2011-09-15 22:03:41
Je¿eli chodzi o plany Wraitha, to jestem wprowadzony w nie. Raczej. I lada dzieñ wybuchnie wojna.
Faust idzie po liberkê, niezbyt w techy wojskowe. Ale i on, i Haram maj± ogromne armie. Ko³o mojej granicy i na zapleczu Twojej zachodniej trzyma 40 jednostek, wycofa³ 10 na wschód.

Jeszcze nie widzê szpiegami Fausta.

Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-15 23:01:55
Jakie zatem Wraith ma plany? Mo¿esz nam to przekazaæ?
Do¶æ s± one wa¿ne, bo przemieszczam stacka do Rosji aby broniæ na wszelki wypadek ataku ze strony Sumeru.

Druga sprawa, to co powoduje, ¿e jeste¶ w nie wprowadzony?

Siewi (Nefliqus LudwikXIV/Francja ) 2011-09-16 08:33:25
W za³o¿eniu, Sumeria nale¿y ze mn± do paktu, w którym omawiamy atak na Scoobiego. Có¿, Scooby mnie zdradzi³, a Wraith okaza³ siê bardzo chêtny do wspó³pracy :)
Mam tylko obawy co do separatystycznego pokoju i przysz³o¶ci powojennej, ale staram siê walczyæ z pesymizmem.

Z tego co Wraith pisa³, Scooby przesun±³ 10 wojaków nowoczesnych w okolice Jakucka Czajmena, obawia³ siê, ¿e zaatakuje. Sam Wraith zamieszcza przej¶æ przez Rosjê, liczy na to, ¿e Czajmen nie zerwie OB ani nie wypowie wojny.

Nie chcia³em wyciekaæ informacjami, bo jak razem wspólnie robili¶my turê, to Faust co¶ o tym mówi³, i nie wiem czy tak z pupy wzi±³ atak na Scoobiego czy jednak co¶ siê dowiedzia³.
Scooby jest teraz zaskoczony, tylko sprytnie opowiada, ¿e umówi³ siê z Wraithem nad wojnê pozorowan±. No ile mo¿na k³amaæ...

Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-16 20:41:58
caly czas myslalem ze Wraith chce zaatakowac rosje i mawet sie juz do obrony rosji ustawialem. Dawaj znac o takich akcjach, stad do Fausta ani nigdzie indziej nie wycieknie.

geo (geo Gilgamesz/ Mali ) 2011-09-16 22:19:33
Moim zdaniem zgadzam siê z Siewim.
Wright i Faust s± dogadani. Gdy atak na Egipt by³ o krok do Wright zdradzi³.
Przy okazji zabezpieczaj±c Fausta i anga¿uj±c Niemcy do rzekomej wojny ze Scoobim na dniach. To by³ pic, potrzebny by Faust siê wyzbroi³. Co robi.
Moim zdaniem sytuacja jest dwojaka
1.) Faust i Haram czaj± siê na Siewiego albo na Richitera.
2.) Czaj± siê na mnie. Faust i Wright po dwóch frontach, a Haram blokuje Siewiego i Rihitera. Nie wiedzieæ czemu Wright ma ju¿ 163 spy kolby na mnie.
Wright ma równie¿ 3 front na mnie.

Siewi (Nefliqus LudwikXIV/Francja ) 2011-09-17 21:57:48
Ale czy Wraith jest dogadany z Faustem to ciê¿ko powiedzieæ, ponoæ pa³aj± do siebie gor±c±...niechêci± ;)
Mam pogl±d - np. armia rycerzy Wraitha obok s³abo bronionego miasta Scooby.
W tej turze powinna zdobyæ to miasto.
Jedno spalone miasto.
Zdrada czai siê wszêdzie, Faust i Haram mogli siê dogadaæ, ale my¶lê, ¿e podczas tej wojny Wraith nie planuje jeszcze skoku w bok.

geo (geo Gilgamesz/ Mali ) 2011-09-18 20:26:54
Mo¿e i racja, faktycznie wojna zaczêta.

Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-19 18:50:51
Pany sojuszniki. Jestem teraz w Hiszpanii na urlopie. Dostêp do neta mam, ale ograniczony. Tel, wiadomo. Jest ale drogo. Tak¿e bêdê komunikowa³ siê przez forum tylko no i max 1-2 dziennie. Nie mniej jednak stara³ bêdê siê jak najkonkretniej.

Siewi (Nefliqus LudwikXIV/Francja ) 2011-09-20 12:09:47
Co tak cicho? :D
Domel wykorzysta³ zastêpstwo, i zaj±³ miasto. Mogê teraz z nim wzi±æ pokój, ale chyba go wykoñczê.
Co do Scoobiego, to on ma racjê. Ta wojna mo¿e za bardzo wzmocniæ Sumera, ale chyba ko¶ci zosta³y rzucone, Rubikon przekroczony.

geo (geo Gilgamesz/ Mali ) 2011-09-20 21:16:48
W ogóle siê zbieramy, na kogo¶ czy najpierw rozwój.

Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-21 13:23:11
Skoñczê Turcjê i bêdê my¶la³ o "zbieraniu siê". Dajcie mi 3-5 tur, d³u¿ej nie bêdzie trzeba.

geo (geo Gilgamesz/ Mali ) 2011-09-21 20:19:17
No to co¶ konkretnego.

Siewi (Nefliqus LudwikXIV/Francja ) 2011-09-21 22:52:24
Haram ³adnie siê rozwija, przystopowa³ zbrojenia. Faust dalej siê zbroi. Chyba nie s± zgadani co do ataku, tylko siê boj±.
Haram ostatnio do mnie pisa³, ¿e na pewno mogliby¶my siê dogadaæ, tylko przesz³o¶æ jest trochê przeszkod±. Có¿, przyzna³em racjê. :)

Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-22 23:24:29
:]

Kogo¶ klepn±æ trzeba, to jest pewne ^^

Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-27 04:47:21
Panowie. Wróci³em z urlopu. Znowu jestem normalnie online i do dyspozycji.

Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-28 18:18:27
Hmmm, Haram wrzuci³ slavery + theocracy, podjecha³ w ostatniej turze mocno w wojsku. Czy¿by planowa³ jak±¶ wojnê? Wiecie co¶ Panowie w tej kwestii?

Siewi, kontrolujesz jego stack szpiegusem?

geo (geo Gilgamesz/ Mali ) 2011-09-28 22:09:27
Faust te¿ lekko do góry.
Podpytam Harama...

Siewi (Nefliqus LudwikXIV/Francja ) 2011-09-28 22:48:49
Tak, Wnuczek w moim imieniu kontroluje stacka.

geo (geo Gilgamesz/ Mali ) 2011-09-28 23:10:54
Haram, widzi, ¿e Ottoman skoñczony, Siewi te¿ ju¿ wolny. Boi siê, bo czuje ¿e jest nastêpny.

Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-29 00:52:29
Tak Ci powiedzia³? ;]
No ³adnie.

My Panowie musimy podj±æ jakie¶ kroki. W te albo we wte. Babilon albo Egipt. Przyznam szczerze, ¿e bardziej po drodze jest mi Egipt, pomimo tego, ¿e Babilon wydaje siê mieæ wiêkszy potencja³ i tym samym byæ wiêkszym zagro¿eniem na przysz³o¶æ. Ale po prostu Haram gra poczciwie, bez przekrêtów, bez k³amstw. W sumie mi³y s±siad, s³owny. Egipt to wiadomo...

Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-29 00:54:47
Z drugiej strony jak zaproponowa³em obecnie przed³u¿enie paktu NaP Babilonii (mamy do 140), to odmówi³ Haram. Zastanawiaj±ce.

Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-29 01:00:31
O, w³a¶nie widzê wpis Harama. Babilon wypowiedzia³ wojnê Francji...
Siewi, nie masz mo¿liwo¶ci samodzielnie poprowadziæ wojny? ¦rednio ufam umiejêtno¶ci± militarnym Wnuczka po tym jak siê broni³ przed Egiptem...

Trzeba Panowie jaki¶ plan wymy¶liæ. Ja za 5 tur mam koniec paktu z Babilonem, a za 6-7 tur bêdê móg³ stawiaæ rycerzy. W zwi±zku z atakiem Babilonu planujê Ciê Siewi wesprzeæ, ale najlepiej by³o by tak za ~10 tur. Jak to wygl±da u Ciebie? Zdzier¿ysz tyle, czy trzeba jak najszybciej?

Siewi (Nefliqus LudwikXIV/Francja ) 2011-09-29 09:18:58
Szczerze mówi±c, to ja siê przeprowadzam, dlatego nie mogê prowadziæ kampanii.
Wnuczek ju¿ zacz±³ narzekaæ :D
Je¶li Egipt siê nie w³±czy...ale siê pewnie w³±czy.

Wg. danych od Wnuczka 29 powinien pa¶æ Domel.
A, ps. Haram chce dwóch miast za pokój. Skromnie, jak na jego potencja³.

Siewi (Nefliqus LudwikXIV/Francja ) 2011-09-29 09:28:48
I nie wiem sk±d siê wziê³y te dane, ale Wnuczek mówi, ¿e Geo w razie wojny zaatakuje Rihitera.

Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-29 10:13:31
Nom, te¿ takie co¶ mi powiedzia³...
Geo?

Co do 2 miast, to m±drze Haram chce. Wie, ¿e ³adowanie siê w d³ugotrwa³± kampaniê z krajem, który nie jest zacofany to mo¿e byæ na d³u¿sz± metê kaplica. A tak to urwie 2 miasta za frajer i bêdzie po strachu. Ma³ymi ³y¿eczkami, a wytrwale i skutecznie.

Pisa³ te¿, ¿e Babilon wszed³ ok. 50 jednostkami chyba. No to 50 jednostek to jest ****, a nie zagro¿enie. Przecie¿ Ty te¿ masz tam armie.
Kurde, na prawdê lepiej by³o by tam daæ kogo¶ kto umie walczyæ, bo Wnuczek to nie budzi mojej pewno¶ci w tym temacie.

Siewi (Nefliqus LudwikXIV/Francja ) 2011-09-29 11:19:13
Czyli Wnuczek siê z Wami komunikuje, dobrze.
Mam nadziejê, ¿e Wnuczek da radê. W ogóle, to chcia³bym mu daæ woln± rêkê. Chocia¿ widzia³ armiê Harama szpiegiem, nie ¶cina³, a teraz pisze, ¿e wpakowa³em go w gówno.

Mo¿e da radê, poza tym nie ma alternatywy. Je¿eli zabi³by Domela, to Domela, choæ trochê to karko³omna konfiguracja.

50 jednostek, ten stary stack. To jest armia :D Przerzucaj±c od Domela armiê zebra³oby siê 70 jednostek, ale troszkê to zajmie.

I co tu robiæ - mobilizujemy si³y? Mo¿na by oddaæ miasta i potem siê o nie upomnieæ, ale skoro mówisz o slavery, theocracy a widzê sporo ¶cinek to raczej ¶redni pomys³.

Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-29 13:11:09
Gdyby znalaz³ siê inny gracz... powiedzmy, pewniejszy :P , to reflektujesz? Czy ju¿ trzymasz siê Wnuczka?

Co do dzia³añ, rozwa¿amy z Geo mo¿liwo¶ci. Trzeba siê liczyæ z akcjami Fausta, który na pewno nie bêdzie sta³ z boku i patrzy³ jak *** Babilon. Z kolei jak ju¿ pisa³em, jeszcze 4 tury mam NaP z Babilonem i chcê to zachowaæ do koñca, skoro jest tak blisko. Pó¼niej zbieram siê na interwencjê ale musimy wszystko omówiæ i zaplanowaæ.

Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-29 13:13:35
Btw, skoro Wnuczek pisze, ¿e go wpakowa³e¶ w gówno, to najwidoczniej nie czuje siê pewnie i za chêtny do grania chyba nie jest.

Siewi (Nefliqus LudwikXIV/Francja ) 2011-09-29 13:37:33
Je¿eli nominowa³em Wnuczka, to trzymam siê go przez przyzwoito¶æ.
Personalnie wola³bym jakiego¶ rzezimieszka. Domel, Lary. Tyle, ¿e Lary jest zajêty D6, pyta³em, Domel ¿yje i jest w±tpliwy...je¿eli Wnuczek zrezygnuje to oczywi¶cie powo³am kogo¶ innego.

Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-29 14:40:33
Mówiê o kim¶ z zewn±trz, ale my¶l±cym i otwartym na rady sojuszników.
Nie zrozumcie mnie ¼le, Wnuczek to fajny gracz. Szanujê go. Ale nie czujê pewno¶ci o jego umiejêtno¶ci militarne. Swoj± nacjê przer¿n±³ solidnie. Obawiam siê powtórki.

Siewi (Nefliqus LudwikXIV/Francja ) 2011-09-29 16:57:01
Potrzebujê informacji czy ju¿ wypowiedzia³ wojnê czy to dopiero zrobi.
Tura x-1 pierwszy Wnuczek, drugi Haram
Tura x (wypowiedzenie wojny?) pierwszy Haram, drugi Wnuczek

Zarz±dzê cofkê albo zamro¿enie jego wojsk. No chyba, ¿e dopiero teraz wypowie wojnê. To tak na pocz±tek tej wojny, ¿eby za szybko mu nie posz³o.

Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-29 17:55:37
Nie zwróci³em uwagi jak robi³em turê. Ale je¿eli z turami jest jak piszesz, to pewnie zrobi to dopiero teraz.

geo (geo Gilgamesz/ Mali ) 2011-09-30 21:44:55
Wybaczcie panowie, ale nie wiem co siê dzieje.
Ja tez wolê Egipt t³uc. Bêdzie czysto. A Haramowi kolejnego nie przed³u¿ê, je¶li sytuacja polityczna bêdzie tak wygl±daæ.

W ramach wyja¶nieñ zapyta³em Harama o co mu chodzi³o z wjazdem w Rihitera, powiedzia³, ¿e zgodnie z defensywnym powinienem tak zrobiæ. I o to mu chodzi³o.