PAKTY NIE(TAJNE) - Pakt "¯ó³æ" (geo)
Shaka[D14] - 2011-11-18, 21:51 Post subject: Pakt "¯ó³æ" (geo) Pakt numer 2115, za³o¿ony 2011-09-06 22:00:52 przez geo (geo Gilgamesz/ Mali )
Nazwa paktu: ¯ó³æ
Zaproszone do paktu nacje:
Twórca: geo
Rihiter
Siewi
Shaka[D14] - 2011-11-18, 21:51
geo (geo Gilgamesz/ Mali ) 2011-09-06 22:11:46
Witam,
Pod±¿aj±c za sugesti± Rihitera wi±¿ê pakt dla nas 3.
Na wstêpie chcê podzieliæ siê z Wami aktualn± sytuacj±.
1.) Faust wie o akcji "Egipskie ¿ó³tko".
2.) Dowiedzia³ siê o niej od jednego z graczy i to nie by³ nikt z nas. Btw po jego reakcji dowiedzia³ siê tego samego wieczoru!
3.) Kiedy pakt siê rozpada³ wróci³ do mnie Faust z informacj±, ¿e na niego knujê.
4.) Potwierdzi³em, NIKOGO nie zdradzaj±c. Napisa³em, ¿e wszyscy siê na mnie wypieli i oskar¿y³em przed nim Siwiego o zdradê (choæ mia³em innego typa - sorry, ¿e nie ostrzeg³em).
5.) Aktualnie mam podpisany pakt na 9 tur z Egiptem i nic w kronice.
6.) W wojsku jestem o krok od armii Fausta (jestem 2) i armia pójdzie na niego chyba, ¿e mnie kto¶ zaatakuje.
7.) O tym, ¿e chcê dalej walczyæ wiecie TYLKO wy, reszta ju¿ ma pewno¶æ, ¿e to rezygnacja i akcji nie ma.
8.) Faust strasznie miesza³ i mota³, teraz jest super przyjacielem. Swoimi tekstami oskar¿y³ wielu nikogo nie podaj±c.
geo (geo Gilgamesz/ Mali ) 2011-09-06 22:18:24
Chcê go trochê u¶piæ, czekaj±c na gotowo¶æ - WASZ¡ gotowo¶æ.
Dajcie znaæ kiedy, ruszamy.
Ja bêdê gotów.
Siwi - stacka podstawi³em Ci do wgl±du, nie ca³ego w zesz³ej turze.
By u¶piæ czujno¶æ wynajmujê woja 6 sztuk Babilonii - spodziewam siê, ¿e to ju¿ posz³o do Egiptu. (Wynajmujê, znaczy nie szykujê siê do wojny).
Je¶li jest co¶ o co chcecie spytaæ walcie z prosto z mostu. Jeste¶my idealnymi sojusznikami. Nie ma lepszego geograficznie miejsca i zdusimy szujê Egipsk±.
Siewi (Nefliqus LudwikXIV/Francja ) 2011-09-06 22:23:15
Ufam Rihiterowi, i zamierzam byæ wobec niego lojalny. A Rihiter rêczy za Ciebie, Geo.
Có¿, pozostaje mi przeprosiæ, ¿e zw±tpi³em. Faust powiedzia³ mi, ¿e to Ty jeste¶ ¼ród³em przecieków.
BTW. To by³o "Egipskie Zió³ko"
BTW2. Rêczê, ¿e z tego paktu nie bêdzie przecieków.
geo (geo Gilgamesz/ Mali ) 2011-09-06 22:34:17
Ja te¿ ufam Rihiterowi, choæ w³±¶nie teraz... oskar¿am go przed Faustem, "¿e NIC ZUPE£NIE NIC nie mam z wojny i zostawi³ mnie id±c na Ottomanów".
Piszê z lapcia wiêc nie mam map, ale zamieszczê swoje. (Czy w ogóle posiadamy mapy?)
Aktualnie zak³adam, ¿e mam w pe³ni bezpieczne ty³y, wiêc ruszê wszystkim czego nie widaæ dla Harama, Wrighta i Czajmena.
Rihiter zaplanuj kiedy a my ruszymy.
Nie wiem jak ukryæ siê przed szpiegami, by nie widzia³, ¿e mam armiê.
Btw ja za 2 tury zacznê trzepaæ Macki.
Mo¿e w kolejnej turze zdajmy sobie raport kto wchodzi i jak.
Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-07 02:21:49
Witam.
Jak Geo wiesz, a teraz równie¿ i Ty Siewi, muszê zniszczyæ Ottomana zanim bêdê móg³ skupiæ siê na walce gdzie indziej. Szczególnie z Egitem, bo Egipt mam dok³adnie po przek±tnej w stosunku do Ottomanów. Oni zreszt± maj± zbyt blisko do mojej stolicy bym móg³ ich zostawiæ przy ¿yciu. Zaznaczê tutaj, ¿e stolica moja jest w stanie wyrzucaæ z siebie s³onia z 2 promo co turê bez ¿adnego ¶cinania. Wa¿ne miasto.
Pokój z Egiptem by³ to niestety równie¿ warunek jaki postawi³a mi Babilonia, stoj±c armi± na mojej granicy.
Co wa¿ne jednak, równie¿ nie rezygnujê z dzia³añ przeciw Egiptowi. Uwa¿am, ¿e jest zagro¿eniem dla nas wszystkich i jest bezwzglêdnie wyrachowany. Nie ufam mu nic a nic.
Geo s³usznie zauwa¿y³, ¿e jeste¶my dla siebie we trójkê ¶wietnymi sojusznikami. Nie graniczymy ze sob±, lub graniczymy minimalnie. Wszyscy we trzej jeste¶my s±siadami zarówno Egiptu jak i Babilonii, którzy s± gro¼ni i wspó³pracowali ze sob± (czy nadal s±, to trudno orzec*).
*W³adca Babilonu wymuszaj±c na mnie pokój pisa³, ¿e w ten sposób sp³aci³ d³ug, jaki mia³ u Egipcjanina. Teraz ju¿ ponoæ nie ma.
geo (geo Gilgamesz/ Mali ) 2011-09-07 20:09:49
Od strony Fausta mam ju¿ stack 50 jednostek.
Siewi, kiedy bêdziesz gotów i czym idziesz.
Btw - nie wierzcie w ¿adne rzeczy które Wam wklej± lub zacytuj±.
Rozmawiajcie m±drze... Zachowawczo.
Siewi (Nefliqus LudwikXIV/Francja ) 2011-09-07 20:20:59
Przekonujê Scoobiego do operacji. W najbli¿szym czasie, ale nie wiem kiedy wreszcie siê uda.
W dwójkê raczej nie powinni¶my uderzaæ.
I jak zachowa siê Haram w przypadku ewentualnej wojny?
geo (geo Gilgamesz/ Mali ) 2011-09-08 20:22:16
Musimy zrobiæ miêdzy nami defensywny przed.
Bo nie wiem co zrobi, ja siê przed nim kompletnie ods³aniam.
Czujê ¿e boi siê mieszaæ, boma Kartaginê i Ciebie na plecach.
Ale on jawnych nie ³amie, wiêc mo¿e wystarczy podpisaæ.
geo (geo Gilgamesz/ Mali ) 2011-09-08 20:23:02
Scooby to szuja nie wiem czy w ogóle warto z nim gadaæ.
A je¶li ju¿ to k³amaæ.
Siewi (Nefliqus LudwikXIV/Francja ) 2011-09-08 20:28:21
Geo, prorok z Ciebie
To, przez pomy³kê, Scooby wstuka³ do paktu ze mn± i Dziadem, nomen omen o eksterminacji Domela
"testowalem na multi,
Nie da sie tak zrobiæ, zeby ja mogl z tob± wzi±c pokoj i od razu OB.
MOje jednostki musz± zostaæ teleperowane.
Wiec widze tak± opcje.
Ja whcodz razemz siewim,
ty loggujesz sie pierw
siewi 2
ja 3.
Po ruchu siewiego ja wypowiadam wojne siewi(on nie moze miec jednostki na tym samym polu co ja, bo bedzie teleport). Uderzam na siewiego tym co mam.
Jest wojna 1vs 1 vs1.
PO uderzeniu biore pokoj z toba a ty spokojnie dobijasz siewiego.
Jest jeden s³aby punkt. Siewi musi pope³niæ bl±d.
ALternatywqa jest taka ze sam wybijasz siewiego."
W ca³o¶ci plan jest taki zapewne - wykrwawiamy siê z Domelem, on zajmuje jego stolicê i narzuca mi warunki oddania 1, 2 miast. Przynajmniej.
Ta zdrada mnie po prostu zwali³a z nóg. Zaraz siê oczywi¶cie poprawi³, i napisa³em jakie¶ 10 powodów dlaczego atak na mnie to samobójstwo. Dziad mówi, ¿e jest ze mn±, Domel te¿ przyj±³ do wiadomo¶ci, ¿e chce go wydymaæ.
Widzia³em nowe nazwy miast Geo, czyli te¿ graniczysz ze Scoobym. Skoro sytuacja jest taka, nie wiem czy on nie bêdzie nowym zagro¿eniem, i czy przypadkiem Imperator Wraith nie chcia³by mieæ kilku nowych miast...
Siewi (Nefliqus LudwikXIV/Francja ) 2011-09-08 20:31:23
Ja rozumiem atak od ty³u, ale k³amanie w ¿ywe oczy o byciu sojusznikiem? Có¿, chyba bêdê musia³ spróbowaæ trudnego po¿ycia ze Scoobym
Ta, my¶lê ¿e te defensywne to bardzo dobre pomys³y, powstrzymaj± Harama.
PS. Nie chcê byæ jak Scooby, bêdê dotrzymywa³ paktów
Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-08 22:55:20
Czyta³e¶ co odwali³ mi Egipt? To te¿ by³a super chamówa. Oni s± siebie warci, ale w±tpiê ¿eby siê skumali, bo to tak jakby siê dwie hieny zesz³y nad ¶cierwem. Pogryz± siê o to ¶cierwo i ju¿. Piszê rzecz jasna o Suwerjamanie i Ragnarze
Je¿eli chodzi o Scoobiego, to na razie powstrzymajcie siê od jakich¶ ostrych jazd i prowokowania go. On jest mnie i Rosji potrzebny aby trzymaæ w szachu Sumerów, ¿eby przypadkiem nie przysz³o im do g³owy wej¶æ od ty³u w Rosjê. Skoñczy siê wojna w Turcji to bêdzie luzik.
Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-11 14:58:51
Nawi±zuj±c do tego co pisa³ mi Siewi na tajnym:
Pakt defensywny trójstronny: Francja, Mali, Kartagina - to jest co¶ co proponowa³em ju¿ dawno temu i uwa¿am, ¿e powinni¶my to zrealizowaæ. Bêdzie to jasny sygna³ dla naszych potencjalnych przeciwników, czyli Babilonii i Egiptu, ¿e ewentualny atak i wojna bêdzie jednoznaczny z atakiem na ca³± trójkê. Po³±czy³ bym ten pakt tak¿e z rozmieszczeniem unitów sojuszniczych w przygranicznych miastach, aby wojna by³a wywo³ana automatycznie i przez nich.
Nie mam w chwili obecnej planu atakowaæ na ¿aden z tych krajów, ale defensywny to inna sprawa. Daje nam jedn± przewagê - nie mog± nas zaskoczyæ. To bardzo wiele.
Do akcji na Egipt wrócimy. Egipt ewidentnie stawia obecnie na rozwój, widaæ to po wyborze techów. Pêdzi do Liberalizmu, robi±c po drodze same niemilitarne technologie. W sumie mogliby¶my to wykorzystaæ, ale to wymaga planowania.
geo (geo Gilgamesz/ Mali ) 2011-09-11 17:36:07
Egipt buduje teraz armiê opart± na s³oniach. Bez Macek i Kuszników.
Potem techy militarne nadrobi, ale bêdzie mia³ trochê s³abego woja.
Je¶li woja jest bardzo daleko, to nie budujê teraz armii i postaram siê choæ trochê zredukowaæ stratê ekonomiczn±. Bo za du¿o woja teraz mam.
Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-11 17:44:38
W³a¶nie. Musimy zadecydowaæ. Czy zbieramy siê na jak±¶ wojnê teraz? Czy odbudowujemy gospodarki równocze¶nie chroni±c sobie we 3 wzajemnie plecy?
geo (geo Gilgamesz/ Mali ) 2011-09-11 17:54:34
Siewi idzie na Scoobiego, wiêc chyba nic z ataku na Egipt.
Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-11 20:39:17
Okej. To teraz za³atwi sprawê ze Scoobym, my podgonimy trochê eko, a potem bêdzie dostêpny na akcjê gdzie indziej.
Siewi (Nefliqus LudwikXIV/Francja ) 2011-09-11 20:45:28
No wiêc, jak mówi³em nie idê na Scoobiego.
Przynajmniej ciê¿ko mi i¶æ, maj±c pod granic± ca³± armiê Harama.
Wiêc Geo - szczerze? - nie chcesz zgodziæ siê na defensywn± obronê, bo dogada³e¶ siê z Haramem?
Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-11 21:33:14
Przecie¿ Geo nie pisa³ nic, ¿e siê nie zgadza na pakt defensywny trójstronny. Przynajmniej jak nic nie widzê takiego.
Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-11 21:35:24
Tak btw... gdyby nie ten stack Harama to atakowa³ by¶ na Scoobiego?
Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-11 21:49:33
A w³a¶nie. Mam propozycjê. Wci±¿ siê dok³adnie nie ³apiê w tym jak gdzie dok³adnie jest i z kima ma jakie granice. Dlatego proponujê aby¶my siê powymieniali we trójkê mapami. Je¿eli ¿aden z nas nie ma tech papier, to powymieniajmy siê screenami (zrobionymi na widoku kultury, z wysoko¶ci tu¿ poni¿ej chmur). Stworzymy sobie w ten sposób mapê ca³ego ¶wiata tak aby siê ka¿dy doskonale orientowa³ kto gdzie siedzi. Logistyka to podstawa ;]
geo (geo Gilgamesz/ Mali ) 2011-09-12 09:20:21
Próbowa³em wybadaæ Harama, no i kierunki ma 2 - Siwi b±d¼ Rihiter.
Co do Defensywnego jestem otwarty. Pytanie czy idziesz na Scoobiego?
Je¶li idziesz to podpisujemy Defa i... (Haram widzi mój stack od strony Londynu ,ale wa¿niejsze jest, ¿e wie na co siê zdecyduje
Co do za³atwienia spraw - musia³em wycofaæ kontyngent od Harama.
Ale by³o mi potrzebne wywiedzieæ siê co i jak.
Nie potrafiê rozgry¼æ jak siê zachowa.
geo (geo Gilgamesz/ Mali ) 2011-09-12 09:20:59
Rihiter zaproponuj jaki¶ wzór map, by¶my wiedzieli co i jak.
A my skupmy siê na jaki¶ sensownych podzia³ach ziem Egiptu.
Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-12 09:42:03
Odkry³em kawa³ek jego ziem, pó¼niej szpieg pad³. Bêdê robi³ turê to porobiê screeny itp.
Siewi (Nefliqus LudwikXIV/Francja ) 2011-09-12 11:24:50
Od Twojej strony Rihiter ( na zachodzie) ma po jednym spirze w mie¶cie, wszystko wci±gn±³ do tej d¿ungli. Mo¿e przy poparciu rz±dów Kartaginy i Mali wycofa ten stack i nie bêdê zmuszony go niszczyæ.
Co do Scoobyego...có¿, zbiera siê banda £ysego, my¶lê, ¿e Scooby nie prze¿yje. Mo¿liwe, ¿e zaj±³bym przy niewielkim oporze z jedno czy dwa miasta.
I có¿...stukam wojsko w ca³ym kraju. Przez to, niestety, techy zaczynaj± i¶æ niemi³osiernie d³ugo, ale lepszy to od bycia martwym.
Aha, i Egipt zachowuje siê przyja¼nie. Idzie do liberalizmu, nadal nie ma ¿adnych nowoczesnych jednostek bojowych. Negocjujemy konwersjê i poprawê stosunków. Wydaje siê byæ niezwi±zany z akcj± Harama. Ale skoro Domel wytyka mi, ¿e mam zagro¿on± wschodni± granicê, to Faust tym bardziej wie co siê dzieje.
Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-12 12:21:42
Stack jak mo¿esz zniszczyæ to niszcz. Bym siê nie zastanawia³. Pó¼niej mo¿esz wracaæ do negocjowania ;]
geo (geo Gilgamesz/ Mali ) 2011-09-12 16:10:33
Widzê ¿e sojusz zaczyna dzia³aæ.
Siewi (Nefliqus LudwikXIV/Francja ) 2011-09-14 23:03:17
Haram trzyma armiê dalej k. Borsippy. 40 wojaków w sumie, wycofa³ HA oraz kilka katap na wschód.
Za to w okolicy ma ju¿ 2 galery i triremê. Wojna morska czy co?
geo (geo Gilgamesz/ Mali ) 2011-09-14 23:11:26
Mo¿e na mnie nie trzymam bronionych miast.
Albo Rihiter nad wod±.
Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-15 00:00:59
Mam z Haramem jawny do 140 tury. Wygl±da mi na takiego co nie ³amie paktów.
geo (geo Gilgamesz/ Mali ) 2011-09-15 21:30:02
Zgadzam siê.
Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-15 22:00:32
Hmmm. Panowie mam pewn± refleksjê. Mianowicie podejrzenia moje budzi to, ¿e zbroj± siê bardzo dwaj gracze: Wraith i Faust. Czy oni przypadkiem siê nie zgadali? Mo¿e siê okazaæ, ¿e zaatakuj± równocze¶nie, nawet ró¿ne cele, ale robi±c zamieszanie w dwóch czê¶ciach ¶wiata zapewni± sobie spokój w ataku. Co o tym s±dzicie?
Zbrojenia Fausta s± wybitne. Ewidentnie jego armia jest ju¿ za du¿a na jego pañstwo wiêc mam spor± pewno¶æ, ¿e planuje jaki¶ atak.
Siewi (Nefliqus LudwikXIV/Francja ) 2011-09-15 22:03:41
Je¿eli chodzi o plany Wraitha, to jestem wprowadzony w nie. Raczej. I lada dzieñ wybuchnie wojna.
Faust idzie po liberkê, niezbyt w techy wojskowe. Ale i on, i Haram maj± ogromne armie. Ko³o mojej granicy i na zapleczu Twojej zachodniej trzyma 40 jednostek, wycofa³ 10 na wschód.
Jeszcze nie widzê szpiegami Fausta.
Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-15 23:01:55
Jakie zatem Wraith ma plany? Mo¿esz nam to przekazaæ?
Do¶æ s± one wa¿ne, bo przemieszczam stacka do Rosji aby broniæ na wszelki wypadek ataku ze strony Sumeru.
Druga sprawa, to co powoduje, ¿e jeste¶ w nie wprowadzony?
Siewi (Nefliqus LudwikXIV/Francja ) 2011-09-16 08:33:25
W za³o¿eniu, Sumeria nale¿y ze mn± do paktu, w którym omawiamy atak na Scoobiego. Có¿, Scooby mnie zdradzi³, a Wraith okaza³ siê bardzo chêtny do wspó³pracy
Mam tylko obawy co do separatystycznego pokoju i przysz³o¶ci powojennej, ale staram siê walczyæ z pesymizmem.
Z tego co Wraith pisa³, Scooby przesun±³ 10 wojaków nowoczesnych w okolice Jakucka Czajmena, obawia³ siê, ¿e zaatakuje. Sam Wraith zamieszcza przej¶æ przez Rosjê, liczy na to, ¿e Czajmen nie zerwie OB ani nie wypowie wojny.
Nie chcia³em wyciekaæ informacjami, bo jak razem wspólnie robili¶my turê, to Faust co¶ o tym mówi³, i nie wiem czy tak z pupy wzi±³ atak na Scoobiego czy jednak co¶ siê dowiedzia³.
Scooby jest teraz zaskoczony, tylko sprytnie opowiada, ¿e umówi³ siê z Wraithem nad wojnê pozorowan±. No ile mo¿na k³amaæ...
Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-16 20:41:58
caly czas myslalem ze Wraith chce zaatakowac rosje i mawet sie juz do obrony rosji ustawialem. Dawaj znac o takich akcjach, stad do Fausta ani nigdzie indziej nie wycieknie.
geo (geo Gilgamesz/ Mali ) 2011-09-16 22:19:33
Moim zdaniem zgadzam siê z Siewim.
Wright i Faust s± dogadani. Gdy atak na Egipt by³ o krok do Wright zdradzi³.
Przy okazji zabezpieczaj±c Fausta i anga¿uj±c Niemcy do rzekomej wojny ze Scoobim na dniach. To by³ pic, potrzebny by Faust siê wyzbroi³. Co robi.
Moim zdaniem sytuacja jest dwojaka
1.) Faust i Haram czaj± siê na Siewiego albo na Richitera.
2.) Czaj± siê na mnie. Faust i Wright po dwóch frontach, a Haram blokuje Siewiego i Rihitera. Nie wiedzieæ czemu Wright ma ju¿ 163 spy kolby na mnie.
Wright ma równie¿ 3 front na mnie.
Siewi (Nefliqus LudwikXIV/Francja ) 2011-09-17 21:57:48
Ale czy Wraith jest dogadany z Faustem to ciê¿ko powiedzieæ, ponoæ pa³aj± do siebie gor±c±...niechêci±
Mam pogl±d - np. armia rycerzy Wraitha obok s³abo bronionego miasta Scooby.
W tej turze powinna zdobyæ to miasto.
Jedno spalone miasto.
Zdrada czai siê wszêdzie, Faust i Haram mogli siê dogadaæ, ale my¶lê, ¿e podczas tej wojny Wraith nie planuje jeszcze skoku w bok.
geo (geo Gilgamesz/ Mali ) 2011-09-18 20:26:54
Mo¿e i racja, faktycznie wojna zaczêta.
Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-19 18:50:51
Pany sojuszniki. Jestem teraz w Hiszpanii na urlopie. Dostêp do neta mam, ale ograniczony. Tel, wiadomo. Jest ale drogo. Tak¿e bêdê komunikowa³ siê przez forum tylko no i max 1-2 dziennie. Nie mniej jednak stara³ bêdê siê jak najkonkretniej.
Siewi (Nefliqus LudwikXIV/Francja ) 2011-09-20 12:09:47
Co tak cicho?
Domel wykorzysta³ zastêpstwo, i zaj±³ miasto. Mogê teraz z nim wzi±æ pokój, ale chyba go wykoñczê.
Co do Scoobiego, to on ma racjê. Ta wojna mo¿e za bardzo wzmocniæ Sumera, ale chyba ko¶ci zosta³y rzucone, Rubikon przekroczony.
geo (geo Gilgamesz/ Mali ) 2011-09-20 21:16:48
W ogóle siê zbieramy, na kogo¶ czy najpierw rozwój.
Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-21 13:23:11
Skoñczê Turcjê i bêdê my¶la³ o "zbieraniu siê". Dajcie mi 3-5 tur, d³u¿ej nie bêdzie trzeba.
geo (geo Gilgamesz/ Mali ) 2011-09-21 20:19:17
No to co¶ konkretnego.
Siewi (Nefliqus LudwikXIV/Francja ) 2011-09-21 22:52:24
Haram ³adnie siê rozwija, przystopowa³ zbrojenia. Faust dalej siê zbroi. Chyba nie s± zgadani co do ataku, tylko siê boj±.
Haram ostatnio do mnie pisa³, ¿e na pewno mogliby¶my siê dogadaæ, tylko przesz³o¶æ jest trochê przeszkod±. Có¿, przyzna³em racjê.
Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-22 23:24:29
Kogo¶ klepn±æ trzeba, to jest pewne ^^
Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-27 04:47:21
Panowie. Wróci³em z urlopu. Znowu jestem normalnie online i do dyspozycji.
Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-28 18:18:27
Hmmm, Haram wrzuci³ slavery + theocracy, podjecha³ w ostatniej turze mocno w wojsku. Czy¿by planowa³ jak±¶ wojnê? Wiecie co¶ Panowie w tej kwestii?
Siewi, kontrolujesz jego stack szpiegusem?
geo (geo Gilgamesz/ Mali ) 2011-09-28 22:09:27
Faust te¿ lekko do góry.
Podpytam Harama...
Siewi (Nefliqus LudwikXIV/Francja ) 2011-09-28 22:48:49
Tak, Wnuczek w moim imieniu kontroluje stacka.
geo (geo Gilgamesz/ Mali ) 2011-09-28 23:10:54
Haram, widzi, ¿e Ottoman skoñczony, Siewi te¿ ju¿ wolny. Boi siê, bo czuje ¿e jest nastêpny.
Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-29 00:52:29
Tak Ci powiedzia³? ;]
No ³adnie.
My Panowie musimy podj±æ jakie¶ kroki. W te albo we wte. Babilon albo Egipt. Przyznam szczerze, ¿e bardziej po drodze jest mi Egipt, pomimo tego, ¿e Babilon wydaje siê mieæ wiêkszy potencja³ i tym samym byæ wiêkszym zagro¿eniem na przysz³o¶æ. Ale po prostu Haram gra poczciwie, bez przekrêtów, bez k³amstw. W sumie mi³y s±siad, s³owny. Egipt to wiadomo...
Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-29 00:54:47
Z drugiej strony jak zaproponowa³em obecnie przed³u¿enie paktu NaP Babilonii (mamy do 140), to odmówi³ Haram. Zastanawiaj±ce.
Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-29 01:00:31
O, w³a¶nie widzê wpis Harama. Babilon wypowiedzia³ wojnê Francji...
Siewi, nie masz mo¿liwo¶ci samodzielnie poprowadziæ wojny? ¦rednio ufam umiejêtno¶ci± militarnym Wnuczka po tym jak siê broni³ przed Egiptem...
Trzeba Panowie jaki¶ plan wymy¶liæ. Ja za 5 tur mam koniec paktu z Babilonem, a za 6-7 tur bêdê móg³ stawiaæ rycerzy. W zwi±zku z atakiem Babilonu planujê Ciê Siewi wesprzeæ, ale najlepiej by³o by tak za ~10 tur. Jak to wygl±da u Ciebie? Zdzier¿ysz tyle, czy trzeba jak najszybciej?
Siewi (Nefliqus LudwikXIV/Francja ) 2011-09-29 09:18:58
Szczerze mówi±c, to ja siê przeprowadzam, dlatego nie mogê prowadziæ kampanii.
Wnuczek ju¿ zacz±³ narzekaæ
Je¶li Egipt siê nie w³±czy...ale siê pewnie w³±czy.
Wg. danych od Wnuczka 29 powinien pa¶æ Domel.
A, ps. Haram chce dwóch miast za pokój. Skromnie, jak na jego potencja³.
Siewi (Nefliqus LudwikXIV/Francja ) 2011-09-29 09:28:48
I nie wiem sk±d siê wziê³y te dane, ale Wnuczek mówi, ¿e Geo w razie wojny zaatakuje Rihitera.
Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-29 10:13:31
Nom, te¿ takie co¶ mi powiedzia³...
Geo?
Co do 2 miast, to m±drze Haram chce. Wie, ¿e ³adowanie siê w d³ugotrwa³± kampaniê z krajem, który nie jest zacofany to mo¿e byæ na d³u¿sz± metê kaplica. A tak to urwie 2 miasta za frajer i bêdzie po strachu. Ma³ymi ³y¿eczkami, a wytrwale i skutecznie.
Pisa³ te¿, ¿e Babilon wszed³ ok. 50 jednostkami chyba. No to 50 jednostek to jest ****, a nie zagro¿enie. Przecie¿ Ty te¿ masz tam armie.
Kurde, na prawdê lepiej by³o by tam daæ kogo¶ kto umie walczyæ, bo Wnuczek to nie budzi mojej pewno¶ci w tym temacie.
Siewi (Nefliqus LudwikXIV/Francja ) 2011-09-29 11:19:13
Czyli Wnuczek siê z Wami komunikuje, dobrze.
Mam nadziejê, ¿e Wnuczek da radê. W ogóle, to chcia³bym mu daæ woln± rêkê. Chocia¿ widzia³ armiê Harama szpiegiem, nie ¶cina³, a teraz pisze, ¿e wpakowa³em go w gówno.
Mo¿e da radê, poza tym nie ma alternatywy. Je¿eli zabi³by Domela, to Domela, choæ trochê to karko³omna konfiguracja.
50 jednostek, ten stary stack. To jest armia Przerzucaj±c od Domela armiê zebra³oby siê 70 jednostek, ale troszkê to zajmie.
I co tu robiæ - mobilizujemy si³y? Mo¿na by oddaæ miasta i potem siê o nie upomnieæ, ale skoro mówisz o slavery, theocracy a widzê sporo ¶cinek to raczej ¶redni pomys³.
Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-29 13:11:09
Gdyby znalaz³ siê inny gracz... powiedzmy, pewniejszy , to reflektujesz? Czy ju¿ trzymasz siê Wnuczka?
Co do dzia³añ, rozwa¿amy z Geo mo¿liwo¶ci. Trzeba siê liczyæ z akcjami Fausta, który na pewno nie bêdzie sta³ z boku i patrzy³ jak *** Babilon. Z kolei jak ju¿ pisa³em, jeszcze 4 tury mam NaP z Babilonem i chcê to zachowaæ do koñca, skoro jest tak blisko. Pó¼niej zbieram siê na interwencjê ale musimy wszystko omówiæ i zaplanowaæ.
Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-29 13:13:35
Btw, skoro Wnuczek pisze, ¿e go wpakowa³e¶ w gówno, to najwidoczniej nie czuje siê pewnie i za chêtny do grania chyba nie jest.
Siewi (Nefliqus LudwikXIV/Francja ) 2011-09-29 13:37:33
Je¿eli nominowa³em Wnuczka, to trzymam siê go przez przyzwoito¶æ.
Personalnie wola³bym jakiego¶ rzezimieszka. Domel, Lary. Tyle, ¿e Lary jest zajêty D6, pyta³em, Domel ¿yje i jest w±tpliwy...je¿eli Wnuczek zrezygnuje to oczywi¶cie powo³am kogo¶ innego.
Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-29 14:40:33
Mówiê o kim¶ z zewn±trz, ale my¶l±cym i otwartym na rady sojuszników.
Nie zrozumcie mnie ¼le, Wnuczek to fajny gracz. Szanujê go. Ale nie czujê pewno¶ci o jego umiejêtno¶ci militarne. Swoj± nacjê przer¿n±³ solidnie. Obawiam siê powtórki.
Siewi (Nefliqus LudwikXIV/Francja ) 2011-09-29 16:57:01
Potrzebujê informacji czy ju¿ wypowiedzia³ wojnê czy to dopiero zrobi.
Tura x-1 pierwszy Wnuczek, drugi Haram
Tura x (wypowiedzenie wojny?) pierwszy Haram, drugi Wnuczek
Zarz±dzê cofkê albo zamro¿enie jego wojsk. No chyba, ¿e dopiero teraz wypowie wojnê. To tak na pocz±tek tej wojny, ¿eby za szybko mu nie posz³o.
Rihiter (Rihiter Cyrus/ Kartagina ) 2011-09-29 17:55:37
Nie zwróci³em uwagi jak robi³em turê. Ale je¿eli z turami jest jak piszesz, to pewnie zrobi to dopiero teraz.
geo (geo Gilgamesz/ Mali ) 2011-09-30 21:44:55
Wybaczcie panowie, ale nie wiem co siê dzieje.
Ja tez wolê Egipt t³uc. Bêdzie czysto. A Haramowi kolejnego nie przed³u¿ê, je¶li sytuacja polityczna bêdzie tak wygl±daæ.
W ramach wyja¶nieñ zapyta³em Harama o co mu chodzi³o z wjazdem w Rihitera, powiedzia³, ¿e zgodnie z defensywnym powinienem tak zrobiæ. I o to mu chodzi³o.
|
|
|