www.civilization.org.pl
Forum •  FAQ •  Search •  Memberlist •  Usergroups •  Register •  Log in •  Download

Announcement 
   Jeste¶ nowy? Kliknij tutaj!    Zg³o¶ grê Civ6     Zg³os grê Civ5    Zg³o¶ grê Civ4         Mistrz sezonu    IRC, TUTAJ UMÓWISZ SIÊ NA GRÊ    Na ircu jest users osób. Za³aduj obrazek Czytnik RSS 

Previous topic «» Next topic

Pakt "Barnaba-Chrobry" (King_Chrobry)
Author Message
LDeska

xfire: ldeska
Helped: 34 times
Piwa: 24/1
marsza³ek  Z³oty order za specjalne zas³ugi  Z³oty zlotowicz - 11 zlotów  Br±zowy sponsor KAC  Srebrny civmaniak – najwiêcej rozegranych gier  Pomocna d³oñ – pomóg³ minimum 10 razy  Obibok – nie gra³ od 90 dni  III miejsce w Dyplo - Dyplo6  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo1  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo3  IV-VIII miejsce w Pucharze KAC - I,II,III,IV,V,VI Puchar KAC  II miejsce w rankingu FFA  II miejsce w Astro Pucharze - II Astro Puchar  I miejsce w Pucharze Randomowym - I Puchar Randomowy  I miejsce w Pucharze Randomowym - II Puchar Randomowy  I miejsce w Pucharze Randomowym - III Puchar Randomowy  I miejsce w sezonie Ligi KAC - I sezon  I miejsce w sezonie Ligi KAC - II sezon  I miejsce w sezonie Ligi KAC - III sezon  I miejsce w sezonie Ligi KAC - IV sezon 
Posted: 2009-06-12, 11:17   Pakt "Barnaba-Chrobry" (King_Chrobry)

Pakt numer 123, za³o¿ony 2009-01-21 12:12:08 przez King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii)

Nazwa paktu: Barnaba-Chrobry

Zaproszone do paktu nacje:
Twórca: King_Chrobry
barnaba
Postaw piwo autorowi tego posta

LDeska

marsza³ek  Z³oty order za specjalne zas³ugi  Z³oty zlotowicz - 11 zlotów  Br±zowy sponsor KAC  Srebrny civmaniak – najwiêcej rozegranych gier  Pomocna d³oñ – pomóg³ minimum 10 razy  Obibok – nie gra³ od 90 dni  III miejsce w Dyplo - Dyplo6  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo1  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo3  IV-VIII miejsce w Pucharze KAC - I,II,III,IV,V,VI Puchar KAC  II miejsce w rankingu FFA  II miejsce w Astro Pucharze - II Astro Puchar  I miejsce w Pucharze Randomowym - I Puchar Randomowy  I miejsce w Pucharze Randomowym - II Puchar Randomowy  I miejsce w Pucharze Randomowym - III Puchar Randomowy  I miejsce w sezonie Ligi KAC - I sezon  I miejsce w sezonie Ligi KAC - II sezon  I miejsce w sezonie Ligi KAC - III sezon  I miejsce w sezonie Ligi KAC - IV sezon 
Posted: 2009-06-12, 11:17   

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-01-21 12:14:24
Oto historia kontaktów naszych nacji :) - (¶ci¶le tajne);)

pawelt 2009-01-12 19:21:15
to za³ó¿ pakt tajny z nami wszystkimi i pisz jakie masz plany.

King_Chrobry 2009-01-12 16:23:49
problem problem problem

A kto móg³by nam pomóc ? Masz dobre stosunki z Rudim? - mo¿e on?

Dobrze by by³o wogóle porozmawiac o wspólnym pakcie - Ty + Ja + Cent i Rudi. Taka jest moja propozycja.

pawelt 2009-01-12 16:15:07
na razie woja nie mam

King_Chrobry 2009-01-12 16:12:35
To je¶li osiedli siê tutaj Francuz to bêdzie jeszcze mniej

A pzreszed³ tutaj cyplem - wystarczy tylko tam ustawiæ zaporê i siê broniæ. Bo te wojska, które s± obecnie tutaj raczej du¿ej krzywdy nie zrobi±. Ale grozi mi, ¿e idzie wielka armia z pó³nocy. Ciekawe czy to jego tylko armia, czy mo¿e jeszcze kogo¶ tutaj przyprowadzi. Choæ w tej chwili jeszcze nikogo nie widaæ - zwiadowcê tam mam . Rozwa¿ mo¿liwo¶æ zorganizowania wspólnej takiej blokady

pawelt 2009-01-12 15:58:11
no teraz nie mam problemów, choæ miejsca na rozwój brak

King_Chrobry 2009-01-12 15:55:29
cytat "z leszkiem rozmawiaj, bo lepiej, ¿eby nie wojowa³ z tob±."

Z tymi Kacapami to by³ chyba falstart.

A z kim masz te problemy sojuszniku ?

pawelt 2009-01-11 17:03:04
ja si e nie mieszam, mam swoje problemy
z leszkiem rozmawiaj, bo lepiej, ¿eby nie wojowa³ z tob±.

King_Chrobry 2009-01-11 10:38:43
Proponowa³em mu oddanie mnie tego miasta na dobrych warunkach. On podj±³ negocjacje, ale teraz odbiera wiadomo¶ci bez odpowiedzi. Tak, ¿e nie mogê zwlekaæ. Je¶li te tereny nie bêd± moje - to rozwój dalszy prakycznie niemo¿liwy.

Co do Kacapów nie jestem pewien, ale - je¶li natrafi³em na Bobrowo ,na 4 populacji, puste - tzn. ¿e móg³ nagle wys³aæ jakie¶ jednostki w moim kierunku.

Jakie bêdzie Twoje stanowsko sojuszniku w momencie zaistnienia konfliktu ? To dla mnie wa¿ne jest

pawelt 2009-01-11 10:21:10
my¶³isz ¿e z kacepem siê dogada³?
Ale kacep ma daleko.
To negocjuj jeszcze.

King_Chrobry 2009-01-11 00:42:02
Z Hechterem siê niedogada³em. Tzn. on przerwa³ rozmowy, milczy. Prawdopodobnie, zak³adam, ¿e z kim¶ siê dogada³ i przyjdzie mu z odsiecz±. To mo¿e byæ Kacap. Byæ mo¿e ju¿ wojo w moim kierunku idzie, gdy¿ podszed³em wojem pod Bobrowo Kacapa (otwarte granice mamy)- miasto jest puste (?? . A to Bobrowo jest blisko Ciebie - od Highins (lub podobna nazwa).

King_Chrobry 2008-12-31 13:29:52
pewnie nie - ale w±tpie ¿eby po rozmowie miasto odda³

pawelt 2008-12-31 12:51:50
mo¿e dogadaj siê z hechem, bo wojna to nie jest dobry pomys³ jednak

King_Chrobry 2008-12-31 12:46:21
No tak - to trzeba wojo budowaæ - a ja teraz zj±³em siê akcj± "misjonarze"

pawelt 2008-12-31 12:31:42
No to trzeba bêdzie mu te miasto odbiæ

King_Chrobry 2008-12-31 12:30:11
On przywêdrowa³ tam z dalekiej pó³nocy

King_Chrobry 2008-12-31 12:22:10
Mo¿na powiedziec, ¿e mied¼ mam drug±. Ale dobrze na tym nie wyszed³em
kilka pól wy¿ej osiedli³ siê Hechter (widzisz to ?). Mia³em tam zamiar postawiæ miasto - extra tereny (kraby, s³onie, krowy). Co teraz zrobimy?

King_Chrobry 2008-12-30 14:35:07
A czy mied¼ jest Ci potzrebna ?

King_Chrobry 2008-12-30 14:33:07
klasztor - sry

pawelt 2008-12-30 14:31:04
¶wi±tynie czy klasztor?

King_Chrobry 2008-12-30 14:24:22
To siê da zrobiæ -ale muszê wybudowaæ ¶wi±tyniê. Tak, ¿e to trochê bêdzie trwa³o.

pawelt 2008-12-30 10:31:48
hej, da³by¶ radê zrobiæ po jednym misjonarzu dla centa i rudiego?

pawelt 2008-12-18 10:19:10
hej, mo¿esz tam stawiaæ miasto.
U mnie na razie bryndza. Odbudowujê pañstwo.
Nic specjalnego siê nie dzieje.

King_Chrobry 2008-12-18 10:17:31
Wreszczie trochê gospodarka ruszy³a. Kierujê siê setem w kierunku oazy (i miedzi) na prawo od Ciebie. Takie mieli¶my ustalenia. OK?

Mam nadziejê , ¿e nasze ustalenia obowi±zuj±

Masz jakie¶ plany?

pawelt 2008-11-28 16:36:18
hejka.
Wraitha ju¿ nie ma, wiêc nie ma co z nim dyplomacji prowadziæ.
Mam na granicach spokój, wiêc mo¿emy siê spokojnie rozwijaæ i odbijaæ od dna.

Jak mo¿esz to nie buduj ¿adnych budynków z kultur± w ¶w mie¶cie, bo mi zakosisz z³otko i s³onie.

Ja bêdê stawia³ miasto na lewo od mojej by³ej stolicy, ko³o 2x koni i rybkach.

Ty stawiaj miasta na prawo, tam masz konie, mied¼, oazê.

pzdr.

pawelt 2008-11-26 10:32:05
Kacapy to leszek czy kto¶ inny jeszcze?

W±tpiê aby wraith chcia³ ze mn± negocjowaæ.

King_Chrobry 2008-11-26 10:26:32
I prosze rozmawiaj z Cartagin± - od tego zale¿y czy bêdziemy mieæ stabilizacjê w regionie.

King_Chrobry 2008-11-26 10:23:29
Wydaje mi siê, ¿e tam na wschodzie bêd± Kacapy

pawelt 2008-11-26 08:57:24
A wiesz mo¿e kogo mamy po prawej stronie? Masz tam jaki¶ zwiad?
Mo¿e by siê z nim skumaæ?

pawelt 2008-11-26 08:14:46
u mnie to samo. Nie mam roboli, bo przez petera skasowa³em. Musze od zera robiæ robole i sety. Wraith zreszt± te¿.

King_Chrobry 2008-11-26 00:15:23
szkoda - bo nie ma kto pracowac

pawelt 2008-11-25 20:30:12
nie, peter mi je podstawi³, to je przej±³em i skasowa³em

King_Chrobry 2008-11-25 20:15:16
apropo roboli - co siê sta³o z robolami Montezumy - Ty je masz ?

pawelt 2008-11-25 19:40:34
ps. dajmy sobie otwarcie granic, to bedziemy mieli wiêcej kasy z handlu.

pawelt 2008-11-25 19:40:13
Ja na razie próbujê siê odbiæ od dna. Budujê roboli. miasto bêdê chcia³ postawiæ nad wod± po mojej lewej.
Nie mam zamiaru nikogo atakowaæ. NIe mam miedzi, wiêc nawet nie mam czym.
Ale jak wraith bêdzie chcia³ mnie atakowac, to bêdê z nim walczy³. Ju¿ mam wprawê i ³uki na kilku promocjach.

King_Chrobry 2008-11-25 18:14:47
Wiêc tak: Przysz³o mi rz±dziæ nacj± agresywn± - choæ usposobienie mam pokojowe

Wydaje mi siê po obserwacji terenów, ¿e w sumie jest sporo miejsca dla nas.

Mam nadal aktualne zoobowi±zania wobec Cartaginy. Wrath, nie ukrywaj±c ¿alu spowodu Twojego najazdu jest gotów podj±æ jednak wspó³pracê.

Patrz±c na nasze terytoria - to tylko p³akaæ - istna po¿oga Inne nacje "odlecia³y" pewnie w rozwoju a nasze szybko mog± zostaæ przez nie pokonane St±d moja propozycja wspó³pracy równie¿ z Cartagin±.

pawelt 2008-11-24 09:15:37
Wiêc tak:

Podpisujemy pokój na czas nieokre¶lony plus pakt defensywny.
Ty oddajesz mi moj± stolicê, w zamian za to odst±piê o dzia³añ wojennych i zaczynamy wspó³pracê.

Jeste¶ na cyplu i jedyny twój kierunek rozwoju to po prawo. Tam jest te¿ 2x mied¼. Jak ci siê uda je zagospodarowaæ to podrzuæ mi jedn± mied¼ o ile bêdê jej potrzebowa³.

Ja obrobiê s³onie i jak co¶ bêdziemy siê nimi wymieniaæ.
Konie masz, ja te¿, wiêc luzik.

Trzeba rozstawiæ czujki po prawo, na barby i inne nacje. Jak mo¿esz to po¶lij tam 1 axa, worriora, a ja po¶lê 2 ³uki i bêdziemy tam kampiæ na górkach.

Jak mo¿esz to te¿ zrób mi kiedy¶ tam misjonarza, choæ jest szansa, ¿e rela rozprzestrzeni siê sama.

Na razie tyle.
pzdr

pawelt 2008-11-24 09:10:52
Hej.
Utworzy³em ten pakt, ¿eby¶my tu wpisywali wszystkie ustalenia i ¿eby by³o dla potomnych po zakoñczeniu dyplo 4.

barnaba (BarnabaLandia) 2009-01-21 15:05:59
Witaj bracie w wierze rad bylbym jak bys mi obajasnil sytuacje geopolityczna i przyblizyl releacje z sasiadami

barnaba (BarnabaLandia) 2009-01-21 19:30:15
Widze ze z misja idziesz do mnie dobrze sie sklada bo stolica bez wiary i Budda nie jest czczony odpowiednio.Mam nadzieje ze szybko nawiazemy wspolprace.

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-01-21 22:11:15
Tego obieca³em Rudiemu - ale zaraz mogê Ci przys³aæ do stolicy drugiego :)

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-01-21 22:11:41
Wspó³praca my¶lê, ¿e bêdzie :)

barnaba (BarnabaLandia) 2009-01-22 00:29:47
Rozumiem chinczycy wspominali o tym w zapiskach jesli zalezy wam na bezpiecznej i szybkiej podrozy mozemy szybko przeprowadzic misjonarzy do chinczykow z eskorta naszych swietych s³oni.Oczywiscie nic nie stoi na przeszkodzie zeby sami wedrowali i nasz piekny kraj poznawali.Mam tez zle wiesci zlapalismy szpiega przy naszej wspolnej granicy gnije w lochu ale nie chce wyjawic swego pochodzenia.Jak myslisz czyj on jest slyszalem ze masz wrogów na wschodzie czy mozliwe jest ze i oni sa moimi wrogami? Troche mnie cala sytuacja niepokoi nakazalem pilnowanie glownych szlakow ale nie wiem czy cos to da gdyz sa bardzo przebiegli.Niech Budda

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-01-22 15:19:48
Faktycznie ju¿ szpiedzy grasuj± ? :zdziwko:

Myslê,¿e eskorta jest zbêdna w wêdrówce po tak piêknym i bezpiecznym kraju :)

Co do wrogów: prowadzê wojnê z Francj± Chechtera , a w³asciwie to tylko przej±³em miasto, które prowokacyjnie za³o¿y³ z dala od w³asnego kraju, blisko Azteków granicy. Choæ my¶lê,¿e to moglo byc dzia³anie w porozumieniu z Kacapami, którzy bardzo przygl±daj± siê tym terenom.

Twój poprzednik- sojusznik - nie chcia³ sie anga¿owaæ w ten konflikt twierdz±c ¿e ma za ma³o wojska.

W tej chwili widzê jednak sporo jednostek na Twoim terytorium. Mam nadziejê, ¿e nie masz zamiaru zrywaæ naszego sojuszu :zaniepokojony: .

My¶lê, ¿e nadszed³ ju¿ czas- a¿eby omówic kwestie obronne wobec polityki Kacapów. Mam przeczucie, ¿e ich ekspansja, bêdzie zdecydowanie skierowana w naszym kierunku. Co s±dzisz o tym bracie ?

barnaba (BarnabaLandia) 2009-01-22 16:25:04
Mozliwe ze to francuzi wyslali szpiega albo kacapy myslisz ze razem wspoldzialaja?
Tez sie obawiam kacapow gryf moze od dolu zatakowac niestety nie znam przyleglych terenow.Poprzedni wladca przejrzal ich plany i armie obronna zaczal robic na wszelki wypadek.Mam nadzieje ze to ostudzi ich zamiary bo w konflikt nei chce sie mieszac panstwo tzreba odbudowac a sciezka buddy jest daleka od przemocy.
Czy mozemy liczyc na jakis sojuszników?

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-01-22 16:35:04
Tylko tak przeczuwam. Ale je¶li siê mamy kogo¶ obawiaæ - to przede wszystkim Kacapów. Dla mnie naturalnym i bliskim sojusznikiem powinien byæ Bismarck. Dobrze by by³o takie porozumienie z nim ustanowiæ. Rozmawia³em te¿ z Rudim - ale on twierdzi, ¿e dla niego problemem jest w tej chwili Zara, z którym graniczy i którgo siê obawia.

barnaba (BarnabaLandia) 2009-01-22 23:18:01
*goniec przyjechal rydwanem i do starczyl listy*
Drogi sasiedzie wladco azteckiej ziemi
Mam dla ciebie wiesci wazne i niepokojace.
Szpieg po przesluchaniach wyznal "dobrowolnie" ze pochodzi z ziem francuskich bedacych pod wladaniem heachtera.Zreszta juz od jakiegosc czasu dochodza mnie takie wiesci jak sie dobrze przyjrzysz tym notatkom ktore znalazlem *widzisz pergamin zapisany identycznymi znakami w rownych ciagach* i popytasz swoich doradcow dowiesz sie ze tylko francuzi posiedli ten talent
Nie wiem co z tym zrobic moze niech narazie zostanie to miedzy nami poinformuje o tym jeszcze wladce Niemiec.
Wnioski z tego sam wyciagnij zastanawia mnie jedno czemu szpieg zostal zlapany na naszych ziemiach skoro ty z nim wojujesz.Co prawda zlapalismy go przy naszej wspolnej granicy i wschodnim trakcie wiec moze chcial sie tylko rozejrzec.Nie zmienia to faktu ze jestem bardzo tym zaniepokojony.
Jesli jest tak jak mowisz czyli ze spiskuja z Kacapami zle to wrozy naszym sprawom.Postanowilem przesunac wojska na poludnie tak zeby Kacap je zauwazyl i miejmy nadzieje ze to ostudzi jego zamiary i maly oddzial wysle tez na wschod zeby ewentualnie cie wesprzec.Jednak armie mam licha wiec na wielkie wsparcie nie licz.Doszly mnie wiesci ze Kacap pokonal kolejne panstwo i ma potezna wyszkolona armie.Masz jakis zwiadowców na swojej granicy z francuzami trzeba nam wczesniej wiedziec o niebezpieczenstwie.miejmy nadzieje ze wszystko sie ulozy i nie bedzie trzeba sie bronic przed najezdzcami.

barnaba (BarnabaLandia) 2009-01-23 13:32:21
*kolejny goniec zdyszany przyby³ z listem*
Drogi s±siedzie w³adco Azteckiej ziemi.
Dotarly mnie wiesci o klopotach Kacapow na wchodnich ziemiach.
Grecja wycofala sie z traktatu i mozliwe ze do wojny sie szykuje.
Wiesz cos o tym?

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-01-23 16:01:05
W kierunku Francji wy¶lê kilka jednostek patroluj±cych tamte okolice. Francuz i tak w tej chwili jest , tak my¶lê, w rozterce gdy¿ wojuje na 3 frontach.

Ciekawi mnie jak przymusi³e¶ szpiega do "dobrowolnych" wyznañ ?

O Grecji jeszcze nic nie s³ysza³em konkretnego - ale by³aby to dla nas lepiej. Trzeba przej¿eæ oficjalne noty dyplomatyczne w tej sprawie.

Rozwa¿ jeszcze jedn± sprawê teraz. Jak widzê posiad³e¶ umiejêtno¶æ budowania dziwnych ale skutecznych machin wojennych i wytresowa³e¶ slonie do tych ¿e samych celów. Mo¿e w tej chwili by³oby rozs±dnie gdyby¶ zaj±³ siê produkcj± tych jednostek. A ja budowa³ bym tradycyjne. I w momencie jakiego¶ konfliktu mogliby¶my siê wspomagaæ wzajemnie. Czekam na odpowied¼.

Ture temu zatakowa³o mnie 2 barb axe. Dobrze, ¿e charioty mia³em w tym rejonie. Te barby dziwnie podobne do Kacapów s± - czarne takie.

barnaba (BarnabaLandia) 2009-01-23 19:43:57
*Kolejny goniec przybyl z pergaminem*
Buddyjska sciezka osmiu prawd sklonila go do wyznan.
A co do barbarzyncow to mnie tez zatakowali kolo twoich ziem. tam gdzie jest granica miedzy nami.Ale to chyba byl rydwan

Twoja propozycja dobra jest jednak w obecnej sytuacji inne sprawy sa wazne a to co mam wystarczy mi do obrony Buduje biblioteki w miastach i inne budynki dla ogolu armia to duze koszty na ktore mnie nei stac a sciezka buddy daleka jest od przemocy i cierpienia.
W drodze ku oswieceniu
Un-gal Eden-lil

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-01-23 23:04:09
Oczywi¶cie, ¿e trzeba siê rozwijaæ. Ale na wypadek zagro¿enia mo¿na by tak podzieliæ siê produkcj±.

barnaba (BarnabaLandia) 2009-01-24 10:38:27
Aztecki bracie.
Z smutkiem oznajmiam ci ze ludnosc pustyni pragnie wyzwolenia swietego miasta.
Podazasz sciezka nienawisci i cierpienia co nie przystoi buddyjskiemy wladcy spiskuszjesz przeciw sasiadom.
Wiemy co tam robisz jak lud meczysz widzimy plany budowy krwawych oltarzy.
i na to pozwolic nie mozemy.
Buddyjscy mnisi ktorych teraz wiezisz miescie zostana uwolnieni a ludnosc ocalona.Mam nadzieje ze wojna bedzie krotka i malo krwi sie rozleje choc znajac wasze krwawe zwyczaje lud wybijesz i wbrew ich woli w zbroje zakujesz.
Armie mam ogromna i szans z nia nie macie w zwiazku z tym mam propozycje abys sie poddal a jedno miasto zachowasz (port na wschodzie).Jesli tak uczynisz wdziecznosc ma bedzie wielka i radosc bo przemocy nie lubie.Bedziesz mial moje wsparcie dla rozwoju na wschodnie rubierze zalozysz tam kolejne miasta i sojusznikiem naszym sie staniesz.
Wiedz ze masz wybor stracic wszystko i skazac lud na ciepienie lub zachowac miasto.I rozwijac sie z dalej w spolpracy z nami.Jaka twa odpowiedz?

Un-gal Eden-lil

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-01-24 13:54:15
"Bedziesz mial moje wsparcie dla rozwoju na wschodnie rubierze zalozysz tam kolejne miasta i sojusznikiem naszym sie staniesz." - kolejny raz stanê siê Twoim sojusznikiem :zdziwko: i czy Wasz naród pamiêta kto dobrowolnie odst±pi³ Wam stolicê?

barnaba (BarnabaLandia) 2009-01-24 14:24:06
Ja tylko wiem ze atakowaliscie nasz lud i pierwsze co to cierpienie bylo.Przeszlosc byla minela liczy sie terazniejszosc i przyszlosc.
Z innym wladca rozmawiales i ja za jego czyny i slowa nie odpowiadam choc jego polityke zgodnie z tradycja kontynuuje.
Prawda jest brutalna dla ciebie i dla mnie przyszlo nam zyc w krwawych czasach.
Trudno tez mi mowic o sojuszu jak mam taka przewage ze w proch moge twe panstwo zniszczyc, tylko po co nic z tego dobrego nie wyjdzie.
Wolalbym zachowac wasze obyczaje i ogromna wiedze z zakresie medycyny i zielarstwa.Nie chce Cie oszukiwac ani matac zlym slowem bo nie taka sciezka Buddy jest wiec powiem Ci szczerze jakie dokladnie plany mam.
Oczywiscie jesli sie zgodzisz na takie warunki.Proponuje wam zywot nomada i kolonizatora rubierzy.Jako ze wyrzekam sie agresji na mej drodze chcialbym aby ktos inny walczyl na wschodzie z barbarzynskimi ludami.Proponuje ci droge na wschod tam miasta zakladaj ale nie licz na to ze pozwole ci sie tak rozwinac zebys mogl zagrozic mojemu ludowi.Jesli sie porozumiemy mozesz liczyc na moje wsparcie polityczne militarne i gospodarcze.Bedziesz tez pod moja ochrona i nie bedziesz musial sie obawiac innych Panstw.Chyba jest to lepsze od calkowitego wyniszczenia.Bylbys moim doradca i powiernikiem a twa madrosc przeszla by do historii.Podpisalibysmy pakt i moglbys spokojnie Francja i innymi wrogami sie zajac korzystajac z mojej pomocy.Przemysl to i wybierz madrze szkoda by bylo stracic azteckich sasiadow.

barnaba (BarnabaLandia) 2009-01-24 16:44:25
Zaciagnalem jezyka i zerknalem w stare gliniane tablice pamietam ze oddales miasto i z tego co wiem wtedy tez byles w takiej sytuacji jak teraz.Wybrales madrze i dlatego teraz rozmawiamy.Widac los tak chce zebys byl wedrownym narodem i podwaliny wielkiego panstwa robil.Z tym wiekszym szacunkiem sie do ciebie odnosze i wiem ze mozemy sie porozumiec.Kacapy juz ostrze na ciebei szykuja i chca mnie wspomoc w walce z toba ale nie wiedza ze ja do walki nei skory.
Jesli zdecydujesz sie na to co ci proponuje usun wojska z miast i wedruj w strone nowozdobytego portowego miasta.Historia twego ludu moze byc piekna lub twoj lud moze byv historia.

barnaba (BarnabaLandia) 2009-01-26 15:41:35
Aztecki Bracie jaka twa decyzja?
Chcesz pokoju czy ku wojnie da¿ysz?
Wybierasz oswiecenie u mego boku czy cierpienie na pustyni?
Kolejne Panstwa chca wziasc udzial w wojnie po mojej stronie i zajac sie ziemiami nad ktorymi sprawowales opieke pod nasza nieobecno¶æ.
Sasiedzi twoi o strza zêby na te tereny dlatego tez twoja pozycja przetargowa z dnia na dzien jest gorsza.
Zalezy mi na szybkim rozwiazaniu sprawy w zwiazku z tym rozwazam ich oferty.
W chwili obecnej oferuje ci portowe miasto wdziecznosc wielka, pomoc w rozwoju i kolonizacji ziem otaczajacych cie.
Ale jak tak dalej sie bedziesz ociagal to nawet nazw miast twych nie zostawie.
a ty przejdziesz do histori jako ten co swoj lud na stracenie wydal.
Patrzyc nie moge jak marnujesz swa wielka szanse.
Wiedz ze jakbym cie chcial oszukac zaproponowal bym ci dwa miasta albo trzy i pozniej z nienacka zatakowal.A ja ci proponuje uczciwy uklad ktorego dotrzymam.
Jak bys byl czlowiekiem glebokiej wiary jak ja wiedzial bys ze sciezka buddy jest sciezka prawdy.

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-01-26 16:57:40
Podziwiam Twoj± troskê o Azteców. Dziêkujê za propozycjê ¿ycia w ma³ym rezerwacie. Jednak Najwy¿sza Rada Plemienna postanowi³a broniæ i gin±æ z honorem. Jedno portowe miasto to zbyt ma³o by czuæ siê prawdziwym Azteciem.
Wybieramy wiêc ¶mieræ = wolno¶æ duszy :)

barnaba (BarnabaLandia) 2009-01-26 17:13:48
Rozumiem to i szanuje ale cierpie z tego powodu i smutkiem mnie to ogarnia.
A jedno portowe miasto i drugie nowo zalozone przez naszych osadnikow oraz zloto na utrzymanie armi która zachowasz do podboju innych ziem?
Moze to cie przekona do ratowania swego ludu.

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-01-26 19:44:07
Z³oto by³oby mi oczywi¶cie potrzebne - dziêki. Ale te¿ chcê mieæ mied¼ niereglamentowan±. Czyli drugie miasto pod portem te¿ moje. :)

barnaba (BarnabaLandia) 2009-01-27 18:59:22
Aztecki bracie
Widze ze masz uzdolnionego generala i to kobiete bardzo dobrze sie sklada mam nadzieje ze osiadzie w tym portowym miescie.Kobieta bystra i na taktyce sie zna.
Bedzie szkolic statki i armie.Nie wysylaj jjej na front bo to bylaby duza strata.
A tak to szybko jaguarow wyszkolisz takich o jakich mi chodzi.
Bardzo dobra to nowina.
Ciesze sie ze wojska twoje opuszczaja miasta.Pora przygotowyac sie do realizacji dalszych planow.
Masz dwoch misjonarzy wiec licze na to ze jednego mi wyslesz do stolicy bo nauki konfucjanskie sie tam szerza co nie smak mi jest
Un-gal Eden-lil

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-01-27 20:03:05
Tak wycofujê siê do portu i miedzi. Tych misjonarzy chcia³bym zachowaæ dla nowo stawianych miast. Tobie Panie bêdzie ³atwiej wyszkoliæ nowych misjonarzy, Masz przecie¿ ¦wiête Miasto. Chyba ¿e pode¶lê Ci jednego teraz - a pózniej odle¶lesz mi nowo-wy¶wiêconego. Przypominam siê równie¿ o rekonpensacie za utracone z³o¿a z³ota i o wspomnianym osadniku.

Chr'Montezuma

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-01-28 09:47:20
medialna cisza ? ;)

barnaba (BarnabaLandia) 2009-01-28 10:56:51
Do Chr'Montezuma

My¶l±c o pokojowym przejêciu miast nie tak to sobie wyobra¿a³em.
Powiedz mi czemu wymordowa³e¶ mieszkañców i si³a ich na tu³aczkê skaza³e¶?
Ofiarowywa³em ci grupê sumeryjskich osadników w³a¶nie po to aby¶ nie zabija³ swoich mieszkañców ale skoro sam sobie tych ludzi zabra³e¶ uwa¿am ze w tej umowie ju¿ jeste¶my kwita choæ nie tak to mia³o byæ i nie podoba mi siê to ¿e zmieniasz zasady i umowy niezbyt to dobrze wró¿y naszej wspó³pracy ale potrafiê zrozumieæ to co czynisz choæ okrucieñstwo w g³owie mi siê nie mie¶ci.
W stolicy zrobi³e¶ to samo po³owê ludno¶ci si³a do przesiedlenia zmusi³e¶ i do tego jeszcze mnichów si³a zmuszasz do wiary.
Umówili¶my siê na trzy zakony misjonarzy i dwa oddzia³y doskonale wyszkolonych jaguarów a bêd± tacy tylko wtedy je¶li twój genera³ w barakach nauczy ich co to walka.
Nie spieszy³o mi siê z tym bo nie sadzi³em ¿eby to by³o najpilniejsze.
Ale ty postanowi³e¶ dla siebie najpierw misjonarzy wyszkoliæ i to si³a z moich miast.
Dziwi mnie to bardzo bo twój lud religijny jest i szybko ko¶cio³y wybudujesz dziêki czemu s³owo buddy rozniesie siê po twoim pañstwie prêdzej ni¿ b³yskawica.
Stolice w tym cyklu chce zaj±æ wiec usuñ z nich wojska i jednostki nie pozwolê na dalsze mordy i wypêdzanie ludzi si³±. Kap³ani i mnisi jad± rydwanami i dotr± do tam w nastêpnym cyklu.
¬le zaczynasz wspó³prace ale wybaczê ci je¶li wszystko pójdzie zgodnie z planem i ustaleniami.
Wiêc twoja armia w tym cyklu opuszcza star± stolicê a kap³ani ja zajmuj± i podpisujemy pokój. Wtedy te¿ bêdê móg³ ciê zacz±æ wspieraæ.
Jeden zakon mnichów wêdrujê do moje stolicy a ty zaczynasz kolonizowaæ pó³nocne ziemie.

Un-gal Eden-lil

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-01-28 12:23:13
Setlersa trenowa³em jeszcze przed Twoim atakiem na Azteców, tak ¿e szkoda by³o ¿eby takiej jednostki nie wyszkoliæ dla szybkiego nowego osadnictwa. A misjonarz przyda siê do szybszego wzrostu kutury w nowych miastach. Sprawdzi³em w portowym mie¶cie, ¿e nie mogê szkolæ nowego misjonarza (choæ przyj±³em monoteizm - to chyba z powodu utrary ¦wiêtego MIasta - ??) .
Jaguary s± niemo¿liwe w tej chwili gdy¿ nie mam tej technologi jeszcze. Na dodatek spad³y mi ju¿ dochody w z³ocie i zapewne gdy przejmiesz stolicê bêdzie jeszcze gorzej. :(

I nie rozumiê - wspomina³e¶ mi o mojej mo¿liwej ekspansji na pó³nocny wschód - a teraz Twoje s³owa chc± mi t± mo¿liwo¶æ ograniczyæ. Why?

Nie mogê zapomnieæ zupe³nie o interesach naszego narodu. Nie chcê aby nazwano mnie zdrajc±. Choæ i takie ju¿ kr±¿± o mnie opinie niestety. I moje dzia³ania nie s± naprawdê w tej chwili na Sumerów szkodê. Zostawi³em Ci wszelkie usprawnienia, czy¿ nie tak ?

Wychodzê z tych trzech miast (maj±c ¶wiadomo¶æ pewnej przegranej) . Nie walczê - a gdybym podj±³ walkê zapewne przej±³ by¶ moje tereny w du¿o gorszym stanie, a i po stronie Sumeru te¿ zapewne by³y by straty. Podj±³em tak± decyzjê maj±c na uwadze dalsz± nasz± wpó³pracê. Tym bardziej, ¿e jawi siê mo¿liwo¶æ wspólnej poltyki (mam tu na my¶li propozycjê Grecji, a tak¿e ostatnio Mongolii) W³adca Mongolii mia³ siê z Tob± Panie kontaktowaæ. To w tej chwili na tyle. Proszê o reinfo. :padam:

barnaba (BarnabaLandia) 2009-01-28 12:46:06
Do Chr'Montezuma
Skoro rozmawiales Wiesz wiec jakie sa plany. I tego sie trzeba trzymac.
Oczywiscie wspomoge cie w rozwoju na polnocny wschód nie wiem gdzie wyczytale¶ ze chce ci to ograniczyc dla mnie to tez jest celem bo chce abys by³ zadowolony z rozwoju rzeczy.Teraz trzeba skupiæ sie na tym abys zdoby³ nowe ziemie w podoboju.
Rozmawia³e¶ z grekami i mongo³ami wiec wiesz ze szybko trzeba dzia³aæ a twój powolny wymarsz opó¼nia przemieszczanie mojej armii.Im szybciej podpiszemy pokój tym lepiej.Ufam ci ze bardziej to skoordynujesz ruchy wojsk i w tym cyklu zajmê twoja stolice.
Co do misjonarzy mo¿e i masz racje przyda ci siê silna wiara w nowych miastach wiec z tym mogê poczekaæ do uspokojenia sytuacji.
Wielki bl±d z jaguarami uczynile¶ to potezna jednostka bardzo skuteczna przeciwko ³ucznikom w miastach wiem ze nad matematyka pracujesz ale szybciej ja odkryjesz z pomoc± z³ota uzyskanego z podbojów a to bedzie prostsze z jaguarami.
I pamiêtaj ¿e wys³anie na front genera³a to by by³a ogromna strata i krótkowzroczne dzia³anie czeka cie wojna na morzu i po to potrzebujesz go w mie¶cie mam nadzieje ze nie pope³nisz tego b³êdu.

Un-gal Eden-lil

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-01-28 17:48:16
cytt - "Skoro rozmawiales Wiesz wiec jakie sa plany" - tzn. nie znam tych planów jeszcze, nie zosta³em wtajemniczony. Wiem, ¿e ewntualne konkrety mog± byæ dopiero po rozmowie "tamtych" z Tob±.

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-01-28 22:01:48

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-01-28 22:05:37
Jak widzisz pustynia. I na dodatek barby zalo¿y³y na kamieniu. Ogónie cienizna. Ale ¿arcie jest. I co lepsze? Przej±c to miasto jak jest, czy powinno byc o kratkê wy¿ej ?

barnaba (BarnabaLandia) 2009-01-28 22:43:37
Aztecki bracie sugeruje aby¶ spali³ to barbarzyñskie miasto i postawi³ swoje wy¿ej jedzenia w tym mie¶cie nie bêdzie brakowa³o a dziêki kamienio³omowi szybciej budynki postawisz.
Ko³o ¶wiñ w przysz³o¶ci jaki¶ warsztat mo¿esz postawiæ.Mo¿liwe ze pod piaskiem jest ¿elazo albo inne skarby.Pod ¶winiami mo¿na by kana³ dla statków zrobiæ.Nie jest tak ¼le jak to wygl±da na pierwszy rzut oka.
Miasto du¿e uro¶nie koniecznie wybuduj ko¶ció³ i kap³ana zatrudnij z ³ask± Buddy to miasto siê piêknie rozwinie.Biblioteka te¿ by siê przyda³a aby naukowcy w niej siedzieli i pisma badali.

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-01-31 13:47:16
Zdj±³em jednego barba - ale jest jeszcze dwóch id±cych w moim kierunku (2 axe i 1 warrior) - koplikuj± plany

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-01-31 13:48:38
k±plikuj± :)

barnaba (BarnabaLandia) 2009-01-31 20:41:20
Podpisalem zawieszenie broni i pokoj z toba karawana z zlotem tez Jedzie.
Wysylam tez konie jesli sa potrzebne wez je a je¶li zaraz bedziesz mia³ swoj± stadninê to wolê je zatrzymaæ bo przydadza sie do obrony granic.
Rusz wojsko na poludnie i osiedl sie tam gdzie planowalismy.
To jest bardzo wazne bo wojska indii zajely juz to miasto kacapow i ruszaja na zachód.
Wiec musisz siê tam szybko osiedliæ.
Moja armia jest w pobli¿u i przemieszcza siê w stronê Bobrowa.
Og³osi³em ¶wiatu nasz pokój niech wiedz± ze wspólpracujemy ¶ci¶le ale nie ma co siê wg³êbiaæ w szczegó³y.

Un-Gal Eden-lil

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-02-01 20:10:32

Mo¿e jednak lepiej postawiæ miasto przy dostêpnych zasobach. Popatrz na mapka i oceñ to :)

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-02-02 12:01:21
To co mam zrobiæ. Je¶li postawiê tam miasto, gdzie mówi³e¶ - to bêdzie natychmiast strefa sporna. A nie mam tyle wojska zeby przeciwstawiæ siê. Czy przyprowadzisz tam wojska stabilizacyjne ? :)

Ps. kompromitacja - komplikacja :wstyd:

barnaba (BarnabaLandia) 2009-02-02 12:44:48
Mozesz poczekac chwile i postawic jak Indie zajma kolejna miasto wtedy nie beda chcieli sie mieszac w wojny mozesz tez wybrac droge pokoju i postawic miasto nad woda kolo koni i krow tak aby objac wieloryby.Porozmawiaj z Indiami moze.
Sa nastawieni pokojowo

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-02-02 16:23:51
Widzê du¿± armiê indyjsk± pod samym Bobrowem.

barnaba (BarnabaLandia) 2009-02-02 16:30:38
Dziekuje
Wiem o tym podazaja na poludnie ku miescie zwanym krowowem
Z indiami mysle ze sie dogadalem i dobrymi sojusznikami beda o ile za bardzo sie nie rozrosna.

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-02-02 16:36:28
Skoro myslisz, ¿e bêdzie dobrym sojusznikiem - to ja miasto postawie jednak nad oaz± przy pszenicy droga juz jest) - to szybciej mi to miasto uro¶nie - a pó¼niej ewntualnie tam przy krówkach.

LDeska

Posted: 2009-06-12, 11:17   

barnaba (BarnabaLandia) 2009-02-02 16:47:52
Niby tak ale zauwaz ze ktos moze byc szybszy i tam postawic przed toba a do tego miejsca z zbozem tak szybko nie dojdzie.
Z kacapskim miastem indie cie wyprzedzily zeby nie bylo tak z tamtym.
A jak chcesz koniecznie postawic tam miasto kolo zboza to postaw nad zbozem tak zeby pozniej zrobic kanal dla floty wojsk na tej pustyni.Jak masz jak to zwerbuj szybko drugiego osadnika.

barnaba (BarnabaLandia) 2009-02-11 16:15:33
Jak siê sprawy maj± s±siedzie?
Rozwijasz swe pañstwo?
Radzi³bym uwa¿aæ na grecje czasy takie ¿e pañstwa szukaja pretekstu do wojny.
Je¶li wy¶lesz do grecji buddystów napewno sie polepsza wasze stosunki.Bo brakuje im wiary i lepiej zeby nie zostali chrze¶cijanami bo by³by klopot z tego tylko.
Jak narazie mamy dobre stosunki z egiptem ale sam widzisz ze ich w³adca skory do wojny religijnej.Wiec trzeba szybko zbudowac duzy blok pokojowo nastawionych pañstw buddyjskich.

Un-gal Eden-lil

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-02-11 17:15:34
Miasteczko postawione, misjonarz wys³any do Indii, szkolê nastêpnego misjonarza (dla Ciebie ,czy dla Grecji teraz ?)Muszê te¿ pomysleæ o osadniku nastêpnym - ale nie jest ³atwo o to z perpektywy 3 miast tylko.

Chr'Montezuma

barnaba (BarnabaLandia) 2009-02-11 17:22:11
Dla Grecji wyszkól i w kwesti misjonarzy bêdziemy kwita no chybe ¿e zechcesz za moje z³oto ich szkoliæ albo za co¶ innego.
Zycze powodzenia a jak cos trzeba mów.

Un-gal Eden-lil

barnaba (BarnabaLandia) 2009-02-13 18:08:29
Montezumo mam dobre wie¶ci coraz wiêcej krajów chce przej¶c na buddyzm widz±c w tym gwarancje pokoju.I jest te¿ w tym twoja zas³uga.
Co z moj± propozycj± pokrywania kosztów wyszkolenia misjonarzy?
Czy bedziesz wstanei wyszkolic dla mnie paru jak siê rozwiniesz?

Un-gal Eden-Lil

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-02-13 18:18:51
Bêdê to robi³. Co do ceny - nie znam aktualnej warto¶ci rynkowej. Ale my¶lê , ¿e siê dogadamy. (chyba, ¿e sam wiesz po ile chodz± misjonarze :) )

barnaba (BarnabaLandia) 2009-02-13 18:23:40
Chodza po jednym kroku a czasem skacza jak maj± omin±c jakie¶ ¿uczki.
Zastanowie siê w takim razie i Ci napiszê.

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-02-19 09:49:13
przekaza³em misjonarza wczoraj :)

Zaj±³em siê produkcj± "mnniszków" - a w tym czasie Trewwis skolonizowa³ ten cypelek z ¿arciem i barbami :(

barnaba (BarnabaLandia) 2009-02-19 09:54:42
Dziekuje za misjonarzy ale myslalem ze odrazu wyslesz ich do grecji.Chyba ze juz wysalales to powiedz mi ile zlota na ich wyszkolenie potrzebujesz.
Indiom place 25 sztuk zlota za robotnikow wiec misjonarze chyba ciut mniej powinni kosztowac.
Zapotrzebowanie jest duze wiele krajów chce nawróciæ sie na nasz± pokojow± religiê.

Un-gal Eden-lil

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-02-19 10:42:06
20 goldów ?

do Grecji nie wys³a³em - my¶la³em ¿e sam osobi¶cie to zrobisz

A co robimy z tym cypelkiem ?

barnaba (BarnabaLandia) 2009-02-19 11:09:00
Mysle ze to dobra cena potrzebowa³ bym 3 takich teraz pierwszego wyslij do grecji do stolicy.A reszte na moje ziemie
a co do cypla to miales go zasiedlic chyba.Tak aby dobre porty by³y.
dobrze by bylo jak bys uzy³ jaguarów do pokonania barbarzynców
Potrzebna ci pomoc tam?

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-02-19 11:29:59
Ano mia³em - ale ¿eby zasiedliæ potrzeba osadników, których nie robi³em. Ale teraz to ju¿ konflikt nie z barbami a z Francj± Trevissa musia³by byæ.

Teraz w I kolejno¶ci to tych barbów obok mnie musze pokonaæ.

I poproszê w takim razie 20 Goldow za tego misjonarza - troche sobie naukê podniosê :)

barnaba (BarnabaLandia) 2009-02-20 10:47:54
Czy Francuzi sie tam osiedlili?
Jesli tak to masz problem i lepiej zebys sie dogadal z nim zaproponuj mu zloto albo osadnika za to miasto dla niego to nie jest oplacalne tak daleko miasto stawiac i jeszcze je bronic a na ladzie nie ma szans z tob±.
Ma duzo mniejsza armie niz ty i nie jest w stanie tego obronic ale konfliktu unikajmy on ma wiecej ziemi niz ty i nie potrzebuje tak daleko sie zapuszczac.
Mozesz czesc armi usunac z naszych granic bo cie nie obroni i tak a jak widzisz ja tam wojska nie mam poza miastem przy indiach
Indie nie moga cie zaatakowac bo by musieli ze mna jeszcze walczyc.

A co do misjonarzy mialy byc trzy grupy ale zgodzilem sie na dwie i w tej kwesti jestesmy kwita.
Wiec zloto ci moge dac na nastepnych dopiero ale jak chcesz moge ci dac wczesniej.

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-02-20 15:54:41
Tak siê osiedli³ tam. Oczywi¶cie w tej chwili w konflikt nie wchodzê. Zajmê siê terenem przy pszenicy z barbami. Robiê osadnika tak, ¿e chwilowo misjonarzy nie bêdzie wiêcej.

Ok, nic na kredyt :)

barnaba (BarnabaLandia) 2009-02-20 16:21:50
Rozmawiasz z indiami? W±zne ¿eby¶cie sie dogadali ¿eby jakiej¶ wojny nie by³o.
Pomagajcie sobie on ci mo¿e wyszkoliæ doskona³ych robotników w zamian za wojsko.
W konflikt z nim nei wchodz mozna to pokojow zalatwic ale jak teraz mu nie powiesz ze wszedl na twoeje ziemie to pozniej bedzie ci ciezko go wyrzucic a moze odrazu sie dogadacie.

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-02-20 16:25:57
A jakie s± relacje rynkowe wymiany robotnika na wojo ?

robol = ?

barnaba (BarnabaLandia) 2009-02-20 16:38:29
nie mam pojêcia dogadaj sie z nim 3 oddzialy jaguarow za dwoch robotnikow to bylby dla ciebie dobry interes tylko nei wiem czy on doceni ich doskonale wyszkolenie

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-02-21 13:43:08
Mam misjonarza - wys³aæ go bezpo¶rednio do Grecji ?

barnaba (BarnabaLandia) 2009-02-21 14:00:05
W³a¶nie rozmawiam z Grecj± na ten temat ale jeszcze odpowiedzi nie dosta³em.
Moze sam siê zapytaj w³adcy Grecji mam nadzieje ze sie zgodzi bo to dobry sojusznik by by³ i mam nadzieje ¿e chce z nami wspó³pracowaæ.
To jest w twoim interesie bo ma silna armie i jest twoim sasiadem przez morze.
I lepiej aby by³ z nami.Rozmawiaj z nim o wspó³pracy.
Ja oczywi¶cie koszty wyszkolenia misjonarzy pokryje.

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-02-23 12:00:16
Spali³em to miasto na kamieniu, gdy¿ widzia³em ¿e jednostki francuskie (2 koniki) te¿ to chcia³y zrobiæ. Nagle w tym rejonie pojawi³y siê te¿ jednostki mongolskie - 4 keshiki + 2 charioty :szok: i chariot Damroki.

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-02-23 12:03:25
co¶ ¼le zrobi³em - bo 3 razy umiescilem ten obrazek - sry

barnaba (BarnabaLandia) 2009-02-23 18:27:52
tez chcieli pewnie spalic to miasto,
masz osadników zeby tam postawic nowe miasto?

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-02-23 20:12:02
W pierwszej kolejnosci to przy ironie postawiê.

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-02-25 10:48:11
Prawda te¿ jest taka, ¿e Mongolia podbi³a (zniszczy³a) Francjê Hechtera - tam gdzie na fotce do góry s± koniki - to ju¿ teraz jest Mongolia !!!!

Z Indiami nawi±za³em przyjazne stosunki parê tur temu . Ale jednak trzyma du¿± armiê w swoim mie¶cie. :niepewny:

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-02-25 10:51:32

barnaba (BarnabaLandia) 2009-02-25 13:00:20
Indie maj± du¿o wojska i gdzie¶ musz± je trzymaæ.
Mowi³em mu ¿eby wzi±³ wojsko z naszych granic i w strone granicy z grecja poprowadzil aby grecje wspierac jakby mia³a problemy z sasiadam.
Z mongolia ¿yjemy w zgodzie i nie powinno byc problemów.
Jak wyszkolisz misjonarza wyslij ich na cypel tak abym móg³ go do Korei statkiem przetransportowac.

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-02-27 11:58:59
cutat "Jak wyszkolisz misjonarza wyslij ich na cypel tak abym móg³ go do Korei statkiem przetransportowac." - tzn gdzie¶ tam ko³o Francji Trevissa ?

barnaba (BarnabaLandia) 2009-02-28 19:19:37
Tak na ten cypel gdzie granicze z francja.Przekaz mi go to sam go poprowadze

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-03-01 13:15:07
Przekazany

barnaba (BarnabaLandia) 2009-03-01 13:24:44
Dziekuje wy¶lij prosze misjonarzy jak najszybciej do tej grecji bo podobno ciagle stoja na granicy z indiami a grecja chce przejsc na buddyzm szybko.

Jak wygladaja nasze rozliczenia?Mam ci zaplacic 20 sztuk zlota?

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-03-01 13:40:23
Ok - ju¿ tam wysy³am - jak dojdê - to zg³oszê siê po dukaty :)

barnaba (BarnabaLandia) 2009-03-02 14:15:27
Rozumiem ze mnisi sa juz w drodze do grecji?
Tak jak ci mówilem to bardzo wazne jest i jak najszybciej trzeba ich nawrocic na pokojow± droge oswiecenia.

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-03-05 15:52:19
misjonarza przekaza³em Grecji

Mam nastêpnego - gdzie go wys³aæ ? - te¿ tam ?

barnaba (BarnabaLandia) 2009-03-05 16:06:56
Wyslij do mnie ale juz moze wiecej nie rob i zajmij sie kolonizacja i obrona polnocnej granicy.Postawiles tam miasta jakies?

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-03-05 16:17:24
W next tura pale barbow i stawiam miasto

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-03-08 17:49:44
mam propozycje - a mo¿e tak dwa jaguary za seta ?

Szybciej bym zasiedli³ ten cypel.

barnaba (BarnabaLandia) 2009-03-09 14:09:29
To rob teraz osadnikow a pozniej mi zrobisz jaguarow bo myslalem ze juz zasiedliles wszystko.
Zloto albo inne jednostki wchodza w gre.

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-03-09 14:34:35
Pierwszy jaguar ju¿ idzie do Ciebie :)

widze ze mozna mu dodaæ promo - le¶nik2 - tylko czy po przekazaniu jednostki te prmocje nie gin± czasami (bo nie wiem tego)?

Ta jednostka jest gratis :) W ramach wspó³pracy :)

Mój jeden robol robi drogi do granicy - dla lepszej komunikacji.

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-03-11 08:21:12
Dziêki za info dotycz±ce nadawania nazw jednostkom

A czy ju¿ wiesz jak zmieniæ nazwê pañstwa?

barnaba (BarnabaLandia) 2009-03-11 10:40:12
Nie mam planu chyba oglosze to poprostu.
Za jakis czas planuje turniej rycerski zrobic niestety jak wiesz moi ludzie nie sa wprawieni w walce w zwiazku z tym mam propozycje abys w miescie portowym wybudowal stajnie i wychodowal konnie najlepszej krwi.A ludy pustyni dostarcza uzbrojenie dla nich i wystawimy dwoch znakomitych rycerzy oczywiscie jak na nasz mozliwosci bo konnica chana nie ma sobie rownych

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-03-15 21:03:16
Poczekajcie jescze na mnie 2 tury

Przez ten reload - opo¼ni³em sie - sry

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-03-28 10:26:11
Mongo³ stoi w moim mie¶cie - ale w dalszym ci±gu mi nie przekaza³ tej jednostki. Tak , ¿e nie mmam w³adzy nad axem.

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-03-30 20:07:31
Dziêki za goldy :)
Misjonarz bêdzie z dwie tury.

barnaba (BarnabaLandia) 2009-04-01 18:26:21
Wiem ze przenosisz stolice ale mam prosbe zalezy mi na jednym rydwanie zrobionym w twojej stolicy zrobie z niego medyka i wysle do chin i etiopi z misja pokojowa zeby leczyc rannych i pomagac obu stronom.A ja niestety nie moge juz robic rydwanow.Wyslij tez do mnie tego lucznika konnego co zrobiles przezbroje ci go na rycerza zeby mogl walczyc w turnieju no i zeby wzmocnil twoja armie.Koszty przezbrojenia to 140 sztuk zlota ktore ja pokryje.

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-04-01 21:35:06
Apteczka na rydwanie bêdzie za 2 tury :)
Dziêkujê bardzo za odostarczone futra :)
Misjonarz Pzekazany :)

Francja wzmacnia teraz ju¿ obronê na Korsyce.

barnaba (BarnabaLandia) 2009-04-01 23:30:45
Porozumialem sie z Khmerem i bedzie z nami wspolpracowal.
Poprosilem go i pozyczy ci 5 robotnikow szybko dzieki temu zrobisz sobie porzadki w rezerwacie.

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-04-02 23:06:51
Wielkie dziêki :padam:

barnaba (BarnabaLandia) 2009-04-07 13:35:57
Dziekuje za jaguara.Co z tym twoim rycerzem bedzie na turnieju?
Jedz szybko moze wygrasz bo inne panstwa nei wystawily rycerzy

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-04-07 19:24:23
A gdzie siê udaæ tym rycerzem?

barnaba (BarnabaLandia) 2009-04-07 20:49:16
Do Urbobru tam jest turniej

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-04-16 18:33:55
Donoszê:

Temu Francuzowi - to ja ju¿ nie ufam. :(

Zniszczy³ teraz farmê, która za turê bêdzie w obrêbie mojego zakupionego miasta. (a sam wspomina³ przy tranzakcji, ¿e otzrymujê dodatkowo farmê z miastem ) Taniej i lepiej by³o zaj±æ te dwa miasta si³±. A teraz Korsykê obstawi³ wojskiem i co tu ukrywaæ - dopu¶ci³ siê prowokacji. Co¶ nie klaruje siê ten solidaryzm buddyjski.

Dziêki za robotników :)

barnaba (BarnabaLandia) 2009-05-09 15:00:01
Troche dezinformacji trzeba wiec napisz w kronice zeby Francuz zabieral skauta z twoich ziem.

barnaba (BarnabaLandia) 2009-05-17 18:25:33
Mongoly Podchodza coraz blizej,juz przesuneli granice ale z tego co widze nie szykuja sie do ataku jeszcze.Wiec trzeba walczyc o granice.
Dla dobra obu naszych panstw trzeba teraz zrobic unie ludnosc pustyni juz sie zgodzila ale propozycja musi wyjsc od Aztekow.

barnaba (BarnabaLandia) 2009-05-18 19:21:04
Chyba uda nam sie wygrac wplywami i przekonac mieszkancow bo juz zyskujemy przewage.niestety widze ze ma w miescie kawalerie i robotnikow wiec atak nastapi lada chwila pewnie.
Wycofaj skauta do miasta zawsze wzmocni troche ochrone.
Unia Pustynna powstala teraz moge budowac drogi u ciebie szybciej sie poruszac widze wszystko jednostki sie lecza szybciej i lepiej sie beda bronic.
Wypowiedz oficjalnie wojne grecji bo jako czlonek uni juz to zrobiles.
Jutro napisze cos o naszej uni w kronice.

barnaba (BarnabaLandia) 2009-05-20 01:29:19
Udalo sie przedstawienie na gorce dalo efekty i powiekszyles swe wplywy ale to nie koniec wiec dalej artystow tam trzymaj az uzyskasz znaczna przewage
Trzeba jak najwiecej jednostek dociagnac do tego miasta.Tak aby nie udalo mu sie zajac odrazu.

Spalilem grecji jedno miasto z zaskoczenia wiec trzeba sie liczyc z kontra.
Potrzebuje danych wywiadowczych z RP czy tez z lubelszczyzny.
Dalem ci 100 sztuk zlota zebys szybko inzynierie wymyslil.

barnaba (BarnabaLandia) 2009-05-24 21:33:43
Te katapulty trzeba wycofac bo zniszczy je bardzo latwo jak zaatakuje kawaleria. cofnij je tak aby byly dwa pola od granicy i z wody nie dalo sie ich zniszczyc.
Nie dobrze ze zmieniles ustroj wiem ze cie prosilem zebys przycial ale teraz bedzie trzeba odczekac piec tur do kolejnej zmiany.

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-05-31 14:25:42
Mam 1000 pkt sziegowskich ale zmieniaæ ustroju wci±¿ nie mogê.

dla upewnienia siê pytam - "Infuence Civics" - to jest ta opcja ?

barnaba (BarnabaLandia) 2009-05-31 15:26:59
tak
to czekaj jeszcze w tym miescie az ci sie uda a zobacz czy ci czasem kontrwywiadu nie zrobil bo wtedy jest dwa razy drozsze.

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-06-03 07:54:51
Zmiana civika siê nie powiod³a (dwie próby by³y)

barnaba (BarnabaLandia) 2009-06-03 09:02:38
no i dobrze bo ja 7 szpiegow stracilem :d

King_Chrobry (Imperium King_ChrobryLandii) 2009-06-03 16:30:26
dzi¶ po wej¶ciu do dyplo okaza³o siê ze straci³em wszystkich szpiegów na jego terenie :(

This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: