www.civilization.org.pl
Forum •  FAQ •  Search •  Memberlist •  Usergroups •  Register •  Log in •  Download
 
 Announcement 
   Jesteś nowy? Kliknij tutaj!    Zgłoś grę Civ6     Zgłos grę Civ5    Zgłoś grę Civ4         Mistrz sezonu    IRC, TUTAJ UMÓWISZ SIĘ NA GRĘ    Na ircu jest users osób. Załaduj obrazek Czytnik RSS 

Previous topic «» Next topic


Moved by: LDeska
2010-09-23, 22:25
[MOD] 40civs
Author Message
Peter 



xfire: peterek
Helped: 12 times
Joined: 31 Dec 2005
Posts: 7527
Piwa: 43/13
generał dywizji  Brązowy order za specjalne zasługi  Złoty zlotowicz - 13 zlotów  Srebrny sponsor KAC  Brązowy civmaniak – najwięcej rozegranych gier  Pomocna dłoń – pomógł minimum 10 razy  Piwosz – otrzymał minimum 25 piw  Obibok – nie grał od 90 dni  I miejsce w Dyplo - Dyplo1  I miejsce w Dyplo - Dyplo2  I miejsce w Dyplo - Dyplo8  II miejsce w Dyplo - Dyplo3  III miejsce w Dyplo - Dyplo4,5  Przeżycie w Dyplo - Dyplo 10  Przeżycie w Dyplo - dyplo7  III miejsce w Pucharze KAC - I Puchar KAC  IV-VIII miejsce w Pucharze KAC - IV Puchar KAC  Złoty gracz w demokrację - GwD2-kapitan 
Posted: 2009-07-13, 08:03   

Mi na najwiekszej mapie wylecialo ze pamiec zostala zle alokowana i civka padla... ale za drugim razem poszlo i nawet cos sie udalo troche poklikac...
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
anion 
Civ Moder


xfire: anionex
Helped: 1
Age: 42
Joined: 07 Apr 2006
Posts: 677
Location: Rzeszów
starszy plutonowy  Brązowy order za specjalne zasługi - modder forum  Brązowy zlotowicz - 1 zlot  Obibok – nie grał od 90 dni  Pluszowy miś - rozegrał mniej niż 10 gier 
Posted: 2009-07-13, 08:16   

Peter wrote:
Mi na najwiekszej mapie wylecialo ze pamiec zostala zle alokowana i civka padla... ale za drugim razem poszlo i nawet cos sie udalo troche poklikac...


Ten sam sygnał miałem od wnuczusia.
Problem całkowicie znika na maszynach wyposażonych w co najmniej 3GB RAM (pod warunkiem, że nie ma równolegle odpalonych innych pamięciożernych aplikacji).
_________________
Gdy kobieta jęczy w nocy, to nie warczy w dzień.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Peter 



xfire: peterek
Helped: 12 times
Joined: 31 Dec 2005
Posts: 7527
Piwa: 43/13
generał dywizji  Brązowy order za specjalne zasługi  Złoty zlotowicz - 13 zlotów  Srebrny sponsor KAC  Brązowy civmaniak – najwięcej rozegranych gier  Pomocna dłoń – pomógł minimum 10 razy  Piwosz – otrzymał minimum 25 piw  Obibok – nie grał od 90 dni  I miejsce w Dyplo - Dyplo1  I miejsce w Dyplo - Dyplo2  I miejsce w Dyplo - Dyplo8  II miejsce w Dyplo - Dyplo3  III miejsce w Dyplo - Dyplo4,5  Przeżycie w Dyplo - Dyplo 10  Przeżycie w Dyplo - dyplo7  III miejsce w Pucharze KAC - I Puchar KAC  IV-VIII miejsce w Pucharze KAC - IV Puchar KAC  Złoty gracz w demokrację - GwD2-kapitan 
Posted: 2009-07-13, 09:43   

Tylko civka byla odpalona a maszynka ma 4 GB RAM'u (czego i tak windoza nie obsluguje w calosci :(

Zeby byc dokladnym to stalo sie tak przy drugim odpaleniu mapy z rzedu (za pierwszym odpalilem ale zapomnialem o opcjach, to wyskok do menu i ponowne odpalenie i padlo).
Za trzecim bylo ok.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
anion 
Civ Moder


xfire: anionex
Helped: 1
Age: 42
Joined: 07 Apr 2006
Posts: 677
Location: Rzeszów
starszy plutonowy  Brązowy order za specjalne zasługi - modder forum  Brązowy zlotowicz - 1 zlot  Obibok – nie grał od 90 dni  Pluszowy miś - rozegrał mniej niż 10 gier 
Posted: 2009-07-13, 09:47   

Czyli pewnie kwestia zwalniania pamięci przez system albo jej zbyt dużej fragmentacji.
To właśnie tak by się objawiało, że raz niby źle, a potem jest ok.

Ja zazwyczaj w takich przypadkach robię restart maszyny, a potem jeszcze ubijam wszelkie zbędne badziewie z tray'a.
W większości przypadków pomaga. :)
_________________
Gdy kobieta jęczy w nocy, to nie warczy w dzień.
Last edited by anion on 2009-07-13, 09:48; edited 1 time in total  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
wnuczus 



xfire: wnuczus
Helped: 16 times
Age: 29
Joined: 10 Nov 2005
Posts: 10815
Piwa: 56/57
Location: Poznań
generał broni  Brązowy zlotowicz - 1 zlot  Brązowy civmaniak – najwięcej rozegranych gier  Pomocna dłoń – pomógł minimum 10 razy  Piwosz – otrzymał minimum 25 piw  II miejsce w Mini turnieju w Civilization IV - I Mini turniej 
Posted: 2009-07-13, 10:21   

Też atak Anion miałem na 3gb raz ok a raz nie a formata miałem z tydzień temu. 800mb zużytych a 3200wolnych:)
_________________
"Jarek,ale nie możesz wypominać tego zakichanego statku kiedy ukradłes mi całe państwo szwedzkie"
"Czy tęsknicie za pięknymi czasami miniksa-1.1, kiedy mężczyźni byli mężczyznami i pisali swoje własne sterowniki?" Linus Torvald
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
anion 
Civ Moder


xfire: anionex
Helped: 1
Age: 42
Joined: 07 Apr 2006
Posts: 677
Location: Rzeszów
starszy plutonowy  Brązowy order za specjalne zasługi - modder forum  Brązowy zlotowicz - 1 zlot  Obibok – nie grał od 90 dni  Pluszowy miś - rozegrał mniej niż 10 gier 
Posted: 2009-07-13, 11:52   

Mi na monstrumie i zagraniu ok. 20 kolejek pokazuje zużycie RAM-u na poziomie 2.1–2.4 GB.
Rozdzielczość 1600×1200, detale full, 2×AA.

Na laptopie miałem ten sam błąd, ale tam jest vista i tylko 1GB RAM-u.

Zastanawiająca jest jednak kwestia co powoduje, że raz się odpala a raz nie.
Jak dla mnie zupełna jasność jest wtedy, gdy albo zawsze działa, albo nie.

Sprawdź u siebie jak teraz działa 40civs w wersji 1.4 lub alfa tego rozwojowego moda (obydwa działają na tej samej zasadzie przy rozmiarach map i skryptach).
_________________
Gdy kobieta jęczy w nocy, to nie warczy w dzień.
Last edited by anion on 2009-07-13, 11:53; edited 1 time in total  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
King_Chrobry 
* * *



xfire: kingchrobry1
Helped: 1
Joined: 20 Feb 2008
Posts: 2604
Otrzymał 3 piw(a)
podpułkownik  Srebrny civmaniak – najwięcej rozegranych gier  Obibok – nie grał od 90 dni  III miejsce w Dyplo - DyploAnonim  Przeżycie w Dyplo - Dyplo4,5  Przeżycie w Dyplo - Dyplo5 
Posted: 2009-07-13, 13:16   

No to jeszcze powiedzcie mi jaką maszynę o jakich parametrach do tego kupić ? :)
_________________
Wojny prowadzę bardzo pokojowo :smt117
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
anion 
Civ Moder


xfire: anionex
Helped: 1
Age: 42
Joined: 07 Apr 2006
Posts: 677
Location: Rzeszów
starszy plutonowy  Brązowy order za specjalne zasługi - modder forum  Brązowy zlotowicz - 1 zlot  Obibok – nie grał od 90 dni  Pluszowy miś - rozegrał mniej niż 10 gier 
Posted: 2009-07-13, 13:28   

Ja mam stare, wysłużone, poczciwe Pentium 4 3.0 GHz, do tego 3 GB RAM DDR400 i grafikę GF 7600GT z 512MB RAM. System XP SP3. Maszyna na moje potrzeby w zupełności mi wystarcza (zmienię chyba dopiero wtedy, gdy Civ5 się na niej nie odpali lub nie będzie odpowiedniego komfortu gry).

Teraz jeszcze kwestia jaką kto ma cierpliwość do gry na swojej maszynie. :)
Moja wystarcza mi na mapę o rozmiarze XXL, góra Gigant, choć na tej większej przy 34 nacjach w epoce współczesnej czasami owa cierpliwość osiąga swoje granice. :D
_________________
Gdy kobieta jęczy w nocy, to nie warczy w dzień.
Last edited by anion on 2009-07-13, 13:29; edited 1 time in total  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Display posts from previous:   
Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to:  

Podobne Tematy
Topic Author Forum Replies Last Post
This topic is locked: you cannot edit posts or make replies. Announcement: Dyplo 10 Mod wersja2
Bodek archiwum D10 0 2014-10-12, 20:48
Bodek
This topic is locked: you cannot edit posts or make replies. Announcement: Mod D10 v1.9 final version
Bodek Dyplo 10 3 2014-09-13, 12:23
Bodek
This topic is locked: you cannot edit posts or make replies. Sticky: Mod
ScoobyDoo Pitboss NoDyplo 0 2016-01-25, 20:47
ScoobyDoo
No new posts Sticky: Mod Balanced2
Marw PBEM Balanced 2 0 2011-11-03, 19:18
Marw
This topic is locked: you cannot edit posts or make replies. Sticky: Mod i serwer
ScoobyDoo Dyplo XIII 0 2018-01-26, 17:46
ScoobyDoo

Czas generowania strony : 0.23 s.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group