Mi na najwiekszej mapie wylecialo ze pamiec zostala zle alokowana i civka padla... ale za drugim razem poszlo i nawet cos sie udalo troche poklikac...
Ten sam sygnał miałem od wnuczusia.
Problem całkowicie znika na maszynach wyposażonych w co najmniej 3GB RAM (pod warunkiem, że nie ma równolegle odpalonych innych pamięciożernych aplikacji).
_________________ Gdy kobieta jęczy w nocy, to nie warczy w dzień.
xfire: peterek Helped: 12 times Joined: 31 Dec 2005 Posts: 7532 Piwa: 43/13
Posted: 2009-07-13, 09:43
Tylko civka byla odpalona a maszynka ma 4 GB RAM'u (czego i tak windoza nie obsluguje w calosci
Zeby byc dokladnym to stalo sie tak przy drugim odpaleniu mapy z rzedu (za pierwszym odpalilem ale zapomnialem o opcjach, to wyskok do menu i ponowne odpalenie i padlo).
Za trzecim bylo ok.
Czyli pewnie kwestia zwalniania pamięci przez system albo jej zbyt dużej fragmentacji.
To właśnie tak by się objawiało, że raz niby źle, a potem jest ok.
Ja zazwyczaj w takich przypadkach robię restart maszyny, a potem jeszcze ubijam wszelkie zbędne badziewie z tray'a.
W większości przypadków pomaga.
Last edited by anion on 2009-07-13, 09:48; edited 1 time in total
Mi na monstrumie i zagraniu ok. 20 kolejek pokazuje zużycie RAM-u na poziomie 2.1–2.4 GB.
Rozdzielczość 1600×1200, detale full, 2×AA.
Na laptopie miałem ten sam błąd, ale tam jest vista i tylko 1GB RAM-u.
Zastanawiająca jest jednak kwestia co powoduje, że raz się odpala a raz nie.
Jak dla mnie zupełna jasność jest wtedy, gdy albo zawsze działa, albo nie.
Sprawdź u siebie jak teraz działa 40civs w wersji 1.4 lub alfa tego rozwojowego moda (obydwa działają na tej samej zasadzie przy rozmiarach map i skryptach).
Last edited by anion on 2009-07-13, 11:53; edited 1 time in total
Ja mam stare, wysłużone, poczciwe Pentium 4 3.0 GHz, do tego 3 GB RAM DDR400 i grafikę GF 7600GT z 512MB RAM. System XP SP3. Maszyna na moje potrzeby w zupełności mi wystarcza (zmienię chyba dopiero wtedy, gdy Civ5 się na niej nie odpali lub nie będzie odpowiedniego komfortu gry).
Teraz jeszcze kwestia jaką kto ma cierpliwość do gry na swojej maszynie.
Moja wystarcza mi na mapę o rozmiarze XXL, góra Gigant, choć na tej większej przy 34 nacjach w epoce współczesnej czasami owa cierpliwość osiąga swoje granice.
Last edited by anion on 2009-07-13, 13:29; edited 1 time in total
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum