Pakt "Tajna Kronika Sulejmana (pawelt)" (pawelt) |
Author |
Message |
LDeska

xfire: ldeska
Helped: 34 times Age: 44 Joined: 29 Mar 2006 Posts: 23468 Piwa: 24/1 Location: Warszawa
|
Posted: 2010-01-15, 16:17 Pakt "Tajna Kronika Sulejmana (pawelt)" (pawelt)
|
|
|
Pakt numer 203, za³o¿ony 2009-05-29 09:20:46 przez pawelt (Paw³a Sulejman)
Nazwa paktu: Tajna Kronika Sulejmana (pawelt)
Zaproszone do paktu nacje:
Twórca: pawelt |
|
|
|
 |
LDeska

xfire: ldeska
Helped: 34 times Age: 44 Joined: 29 Mar 2006 Posts: 23468 Piwa: 24/1 Location: Warszawa
|
Posted: 2010-01-15, 16:17
|
|
|
pawelt (Paw³a Sulejman) 2009-05-29 09:27:06
Wstêp
Nacja dla mnie sulejman. Chodzi g³ównie o cechy, ale tak¿e o jednostkê specjaln±.
1. Fil jest bardzo przydatne, gdy¿ od renesansu nie ma co siê na chatki nastawiaæ. Choæ jak siê okaza³o w teamie odpalanie techów z wielkich jest znacznie mniej efektywne. Na proch trzeba a¿ 2 in¿ynierów.
2. Imp to fajna cecha, bonus do osadników jest wa¿ny, gdy¿ od renesansu s± 2,5 raza dro¿si. Poza tym szybsi genera³owie s± fajni, gdy¿ od greenów mo¿na ju¿ budowaæ akademiê wojskow±.
strzelcy zastêpuj±cy muszkiety to wspania³± broñ na czasy renesansu. Maj± +25% do ³uków, rêcznych i konnicy. Do czasów grenów s± nie do ruszenia (chyba, ¿e przez katafarki, ale na nie s± s³onie)
Budynek specjalny sulejmana te¿ jest fajny. MIasta zaczynaj± ju¿ z akweduktami, czyli ma siê dodatkowe 2x szczê¶cie. A na takim poziomie trudno¶ci to bardzo wa¿ne.
Dla AI Japoniec najlepszy Agresywny i ca³kowicie wojskowy. Tylko, ¿eby jeszcze umia³ mnie broniæ w razie potrzeby
pawelt (Paw³a Sulejman) 2009-05-29 09:36:09
Pocz±tki.
Tereny startowe
AI
Tereny startowe ca³kiem niez³e. Ale muszê przesun±æ seta w bok (tura do ty³u), ¿eby obj±æ kuku. Poza tym miasto miêdzy 3 górkami, to ryzyko oblê¿enia. Do tego musia³em robolem siê ruszyæ w bok, ¿eby tereny odkryæ, czyli 2 tury pracy robola zmarnowane. No i zapomnia³em zmieniæ civiki, czyli kolejna tura do ty³u .
Civiki to: monarchia, biurko, pañszczyzna, merkantyzm, pacyfizm.
Liczê na relê, wtedy bêdê mia³ szybko in¿yniera i odpalê po³owê prochu. Drug± po³owê wymy¶lê rêcznie i bêdê ju¿ bezpieczny. Katafarków te¿ siê nie obawiam, bo mam s³onie.
Drugim setem idê w poszukiwaniu farmy. Ale japoniec (mój sojusznik ) mo¿e mnie uprzedziæ. Mamy 4x z³otko, ale zale¿y mi bardziej na jedzonku. Samo z³otko bez jedzonka ma³o jest warte.
Na szczê¶cie te¿ ¿elazo jest blisko. Dla japoñca to bardzo wa¿ne. Jego samuraje wymiataj± na 4 promocjach po barakach .
Na razie s±siadów nie widaæ. a¿ dziwne.
pawelt (Paw³a Sulejman) 2009-06-01 08:56:39
Spotkani s±siedzi:
Po prawo-dó³ - de De Gaulle (AI jarecka)
Po lewo od mojego japoñca - japoniec (AI bobka)
pawelt (Paw³a Sulejman) 2009-06-04 12:23:07
Sytuacja nie wygl±da ¼le. Je¶li przetrwam jeszcze ze 3 tury, to ju¿ siê umocniê.
Na lewo mam jarecka ze swoim AI. Miasto jarecka jest powy¿ej (przez jeziorko z moj± stolic±) a jego AI poni¿ej. AI postawi³ w³a¶nie drugie miasto ko³o ¿elaza.
Na razie wydaje mi siê AI nie gro¼ny. Nied³ugo pewnie wy¶lê jakiego¶ rycerza, ale to bêdê mia³ ju¿ chmarê s³oni.
Na pó³nocy tundra, na po³udniu woda wiêc z tej strony raczej spokój.
Po lewo jest bobek ze swoim AI. Bobek bardziej na dole. Postawi³ miasto do¶æ blisko nas (mnie i mojego AI) i w³a¶ciwie miêdzy naszymi terenami.
Pomimo, ¿e jareck ma katafarki, to obawiam siê bardziej bobka. Trzeba bêdzie to miasto zdobyæ. Byæ mo¿e postawi³ je na ¿elazie (do sprawdzenia koniecznie), ma konie i zaraz wjedzie mi rycerzami.
U jarecka muszê szybko sprawdziæ, gdzie ma stolicê i jakimi surowcami dysponuje (konie, ¿elazo).
Na razie robiê roboli i chyba za du¿o. W stolicy dorabiam 3 a w drugim mie¶cie 1. £±cznie bêdzie 5. Robole na pañszczy¼nie robi± drogê w 1 turê. Tak mo¿na wjechaæ s±siadowi pod stolicê w jednej turze . Trzeba mieæ zwiad wszêdzie.
Za kilka tur pod³±czam s³onie, budujê drogê do drugiego miasta i tam mam ¿elazo do pod³±czenia. Koni niestety nie mam, wiêc nie poszalejê rycerzami.
Za to AI wraca siê z kiepawej miejscówki. Idzie do tej fajnej (z 3x koñmi, ¿elazem, miedzi±, kukurydz±). Jakby tam postawi³ miasto by by by³o fajnie. Da³by mi konie, a sam mia³by ¿elazo do samurajów.
Na szczê¶cie nie widzê w okolicy bombla ani stoickova
Ci to pewnie ju¿ szalej± rycerzami.
pawelt (Paw³a Sulejman) 2009-06-04 12:54:16
pawelt (Paw³a Sulejman) 2009-06-04 12:55:43
Tura 128
Mam konfu w drugim mie¶cie. Zmieni³em relê (tura anarchii). Kultura mi szybko wzro¶nie w drugim mie¶cie i bêdê widzia³ lepiej okolico ko³o miasta bobka.
AI niestety nie idzie na t± fajn± miejscówkê .
Pojawi³ siê scout bombla
pawelt (Paw³a Sulejman) 2009-06-05 08:31:54
Bobek podszed³ scoutem pod moj± stolicê i widzi, ¿e nic nie mam. Postraszy³em s³oniem, ¿eby zmyka³, ale jest wojowniczo nastawiony. Lepiej, ¿eby nie odkry³ jarecka. Jakby siê razem skumali to po mnie.
Mam 5 tur do in¿yniera. Muszê go daæ na proch (tylko 680 kolbek, na 1200 potrzebnych). Proch bêdê mia³ za ok 15 tur. Strasznie d³ugo, ale jak zacznê budowaæ s³onie to dam radê.
W drugim mie¶cie po robolu zbudujê bibliotekê i national epic. To miasto bêdzie farm± naukowców.
Nie mam kontaktu tylko ze stoickovem. Pewnie wsadzi mi no¿yk w plecy spod ziemi .
pawelt (Paw³a Sulejman) 2009-06-05 08:45:10
Co¶ mi siê pochrzani³o. Jareck gra HRE. Czyli nie ma katafarków tylko lankasterów.
Czyli nie mam co siê obawiaæ szybkiego wjazdu. Ale s³oniami siê nie obroniê jak przyjdzie lankasterami.
Muszê szybo zbadaæ gdzie ma stolicê i jakie ma surowce. Byæ mo¿e nie ma ¿elaza, to luzik.
Drugie miasto jarecka jest po drugiej stronie jeziorka i je widzê. Niestety tam mu rela wyskoczy³a i bêdzie mia³ mocniejsz± kulturê ode mnie. Móg³bym jaki¶ cud wybudowaæ pó¼niej lub jakie¶ budynki. ALe na razie robole i wojo.
Tak samo muszê wybadaæ bobka. Jak nie ma ¿elaza to na razie nic mi nie grozi.
Tylko, ¿e mam dylemat co teraz wyci±æ. Mam w po³owie robola, ale muszê mu tego scouta sprz±tn±æ, zanim z³apie kontakt z jareckiem. Szkoda mi m³otków na ³uka, ale tak trzeba bêdzie chyba. Zale¿y gdzie nim pójdzie.
Byle do prochu.
pawelt (Paw³a Sulejman) 2009-06-05 09:30:35
http://www.fotosik.pl/sho...3010cfc19fb4422
http://www.fotosik.pl/sho...5cbe82d8cd14a65
pawelt (Paw³a Sulejman) 2009-06-09 09:22:49
Wpad³em na pomys³. Jestem tak bystry jak Nysa K³odzka w zimê
Spróbujê szybko wyhodowaæ 2 in¿ynierów i odpaliæ proch.
Z tego co widzê jarek nie jest ¿adnym zagro¿eniem. Stolicê ma daleko na cyplu bez produkcji. Drugie miasto ko³o mnie tylko z br±zem i jednego robola.
Gorzej z bobkiem. Wy¶lê mu szpiega, ¿eby zobaczyæ o ma i ewentualnie spacyfikowaæ.
Byle do prochu (jeszcze z 10 tur).
Wtedy armia muszkietów i poszerzanie granic. Cele s± 3. Miasto jarka za jeziorkiem. MIasto jego AI na po³udniowym wschodzie lub miasto bobka wbite klinem w tereny moje i mojego AI.
Na razie szpiegujê bobka. W ogóle mam zamiar postawiæ du¿o na szpiegostwo a techy z wielkich. Dziêki szpiegostwu i szpiegom bêdê du¿o widzia³ i spodziewa³ siê zagro¿enia.
Rychu co¶ kombinuje. Pisze, ¿e kto¶ z kim¶ siê na zlocie ugada³ i szykuj± podbój. Znaj±c ¿ycie to sam siê ugada³ ze stoickowem lub bomblem i ¶ciemnia. No nic, zobaczymy co z tego bêdzie.
Wg mnie jestem na razie bezpieczny. Tylko bobek mi zagra¿a. Ale jak straci miasto ko³o mnie to ju¿ nie bêdzie taki wojowniczy .
pawelt (Paw³a Sulejman) 2009-06-09 09:34:11
pawelt (Paw³a Sulejman) 2009-07-19 12:23:49
Ah, zapomnia³em o kronice
Sytuacja wygl±da tak, ¿e pokona³em rzym.
Teraz wojujê z rychem i jarkiem. chcia³em przej±æ inicjatywê i zaatakowaæ rycha wspomagaj±c siê artyst± ale chyba wtopiê, bo ¼le zagra³em taktycznie.
Spróbujê siê zgadaæ z jarkiem, mo¿e przejdzie na moj± stronê. Jak nie to pozostaje mi tylko broniæ siê. |
|
|
|
 |
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
|
Add this topic to your bookmarks Printable version
|
Czas generowania strony : 0.48 s.
|