www.civilization.org.pl
Forum •  FAQ •  Search •  Memberlist •  Usergroups •  Register •  Log in •  Download

Announcement 
   Jeste¶ nowy? Kliknij tutaj!    Zg³o¶ grê Civ6     Zg³os grê Civ5    Zg³o¶ grê Civ4         Mistrz sezonu    IRC, TUTAJ UMÓWISZ SIÊ NA GRÊ    Na ircu jest users osób. Za³aduj obrazek Czytnik RSS 

Previous topic «» Next topic

Pakt "Damroka - Peter" (Peter)
Author Message
LDeska

xfire: ldeska
Helped: 34 times
Piwa: 24/1
marsza³ek  Z³oty order za specjalne zas³ugi  Z³oty zlotowicz - 11 zlotów  Br±zowy sponsor KAC  Srebrny civmaniak – najwiêcej rozegranych gier  Pomocna d³oñ – pomóg³ minimum 10 razy  Obibok – nie gra³ od 90 dni  III miejsce w Dyplo - Dyplo6  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo1  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo3  IV-VIII miejsce w Pucharze KAC - I,II,III,IV,V,VI Puchar KAC  II miejsce w rankingu FFA  II miejsce w Astro Pucharze - II Astro Puchar  I miejsce w Pucharze Randomowym - I Puchar Randomowy  I miejsce w Pucharze Randomowym - II Puchar Randomowy  I miejsce w Pucharze Randomowym - III Puchar Randomowy  I miejsce w sezonie Ligi KAC - I sezon  I miejsce w sezonie Ligi KAC - II sezon  I miejsce w sezonie Ligi KAC - III sezon  I miejsce w sezonie Ligi KAC - IV sezon 
Posted: 2010-08-27, 11:39   Pakt "Damroka - Peter" (Peter)

Pakt numer 596, za³o¿ony 2009-12-28 18:51:12 przez Peter (Imperium Peter)

Nazwa paktu: Damroka - Peter

Zaproszone do paktu nacje:
Twórca: Peter
Damroka
Postaw piwo autorowi tego posta

LDeska

xfire: ldeska
Helped: 34 times
Piwa: 24/1
marsza³ek  Z³oty order za specjalne zas³ugi  Z³oty zlotowicz - 11 zlotów  Br±zowy sponsor KAC  Srebrny civmaniak – najwiêcej rozegranych gier  Pomocna d³oñ – pomóg³ minimum 10 razy  Obibok – nie gra³ od 90 dni  III miejsce w Dyplo - Dyplo6  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo1  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo3  IV-VIII miejsce w Pucharze KAC - I,II,III,IV,V,VI Puchar KAC  II miejsce w rankingu FFA  II miejsce w Astro Pucharze - II Astro Puchar  I miejsce w Pucharze Randomowym - I Puchar Randomowy  I miejsce w Pucharze Randomowym - II Puchar Randomowy  I miejsce w Pucharze Randomowym - III Puchar Randomowy  I miejsce w sezonie Ligi KAC - I sezon  I miejsce w sezonie Ligi KAC - II sezon  I miejsce w sezonie Ligi KAC - III sezon  I miejsce w sezonie Ligi KAC - IV sezon 
Posted: 2010-08-27, 11:39   

Peter (Imperium Peter) 2009-12-28 19:01:34
A witojcie, witojcie piêkny kawalerze!
No cosik sie nie ruchnie zwiadowca to mu wskros Wasza szanowna granica przed nosem ino pokazuje i pokazuje z kazdej strony, wiec tak rachuje i rachuje i wyrachowalem ze my sa sasiady ze hej!... i zwiadowca nijak przeles dalej nie moze, a przecie jak cham ostani jaki bez zaproszenia w granice wlazic nie bedzie...

Moze wskazecie nieszczesnikowi jak droge, zeby mogl dalej w glusz powendrowac i cosik nowego poodkrywac?
Granice my otwarte podpisali juz dawno (wiadomo ze piniadz jest piniadz - moze i wymiana handlowa ruszy z kopyta bo my droge konczym juz budowac do anglijkow
to jak macie z nimi droge to bedziem polaczone handlowa raz-raz... a jak nie to trza pomyslec zeby cosik pobudowac zeby pieniadz byl niejaki z tego naszego sasiadowania).

No to pozdrawiam i koncze bo zima okrutna to i na sen czleka mocno bierze!
Misiek Stary (przez zlosliwych zwany jakoby Msciwym ponadto).

Damroka (Imperium Damroka) 2009-12-28 20:21:32
Witam szanownego Misia, z którym handlowanie to czysta przyjemno¶æ.
Nasze szlaki handlowe s± otwarte i bardzo jeste¶my z nich zadowoleni, gdy¿ ca³y eksport towarów holenderskich wysy³amy w³a¶nie do Persji, z czego czerpiemy spore zyski. Szkoda wiêc, ¿e na tej wymianie nie mo¿emy korzystaæ równorzêdnie, bo prawdziwy interes polega na tym aby obie strony by³y zadowolone. Nied³ugo jednak otwieramy nowe szlaki, wiêc byæ równie¿ Persja na tym skorzysta.

Co do przemieszczania siê scauta, to nie ma problemu. Niech siê kieruje na wschód pomiêdzy miastami Utopia i Nidaros, tam jest przej¶cie pomiêdzy morzami.

Wilhelm Pieni±¿ek

Peter (Imperium Peter) 2010-01-04 11:06:26
Gratuluje, gratuluje zaiste wspanialej inwestycji Wielkiej Latarni Morskiej!

Troche mnie niepokoi tylko ze teraz oczy calego ¶wiata skieruja sie na nasz region i zaraz wymysla cos ze to niebezpieczne ze tak 3 panstwa finasowe obok siebie w regionie siedza i tylko uciekaja z rozwojem... dlatego bedzimey pomalutku (podkreslam powolutku) zwiekszac liczebnosc naszej armii, gdyz uwazam ze wojna dzikich panstw nie finasowych skierowana przeciwko nam finansistom, jest tylko kwestia czasu i trzeba sie do niej nalezycie przygotowac...

Damroka (Imperium Damroka) 2010-01-04 11:29:50
Dziêkujê, dziêkujê. Ale ju¿ jeden taki, puchn±cy od mi³o¶ci te¿ siê stara, aby o nim nie zapomniano stawiaj±c równie¿ stosowne przybytki.

Co do armii to jak napewno zauwa¿y³e¶ staram siê nie odstawaæ od czo³ówki, co by jakiej niespodzianki nie by³o.
Zastanawiam siê te¿ nad tym, ¿eby zmiêkczyæ trochê Zulusa, bo siê bestia trochê rozrós³. Czy by³oby mo¿na liczyæ w takim wypadku, ¿e bracia w wierze finansowej zachowaj± przynajmniej neutralno¶æ?

Damroka (Imperium Damroka) 2010-01-07 23:47:13
¯eby Ci by³o ³atwiej okre¶liæ siê to mo¿e podpowiem jak ja ze swojej strony widzê sytuacjê geopolityczn±.
Najpierw zacznê od tego, ¿e mam dosyæ ¶cis³± wspó³pracê z Angli± Sknerusa. Ale widzia³em jego kraj (pochwali³ siê na tajnych) i niestety nie stanowi on istotnego wsparcia, z powodu bardzo s³abej produkcji, której zreszt± nie ma mo¿liwo¶ci powiêkszyæ. W d³u¿szej perspektywie zak³adamy przejêcie dla niego kraju Zulusa, co by poprawiæ jego sytuacjê i warto¶æ jako sojusznika. :) Mieli¶my to zrobiæ szybciej, ale od³o¿yli¶my ten pomys³, bo on nie podejmuje zbrojeñ, a ja na razie nie chcê samodzielnie siê pchaæ w wojnê.
W innych czê¶ciach ¶wiata daje siê zauwa¿yæ porozumienie Imperium Mi³o¶ci i Hamurabiego Cheosa. Bombel widaæ zastosowa³ sprawdzony sposób neutralizacji najwiêkszego regionalnego zagro¿enia, dogaduj±c siê zapewne na nieagresjê wobec siebie, a taki uk³ad pomimo wielu ró¿nic pomiêdzy nimi w pewnym sensie wpycha ich nawzajem w swoje objêcia.
Dolny Egipt dogada³ siê z Amerykañcem Larego. A w s±siedztwie jest tam jeszcze Khmer Eferalgi, wiêc na 200 % z nim te¿ Bodek ma ju¿ sojusz.
Poza tym jak widaæ po nagonce na Holandiê, nast±pi³y porozumienia ponad podzia³ami równie¿ z Zulusem Lecha. ¦wiadczy to niew±tpliwie o ich obawach przed finansistami, których na chwilê obecn± ja uosabiam. Ale nie wykluczone, ¿e zacznie siê polowanie na pojedynczych finansistów. Mnie tak szybko nie siêgn± bo mam rewelacyjn± miejscówkê, otoczon± morzami. Ale w przysz³o¶ci nie bêdzie to tak± barier± jak obecnie. U Ciebie chyba jest podobnie.
Wed³ug mnie najrozs±dniejszym rozwi±zaniem dla naszych krajów bêdzie podjêcie wspó³pracy, bo je¶li wyst±pimy przeciw sobie to inni bardzo szybko to wykorzystaj±.

Mo¿e to monotonne, ¿e znowu mieliby¶my wspó³pracowaæ, ale niestety takie s± warunki, do których ja staram siê optymalnie dostosowaæ. :D

Peter (Imperium Peter) 2010-01-10 23:20:25
Mozesz liczyc na moja neutralnosc.

Zulus zacheca mnie nie tylko do embarga ale i do agresji na Ciebie i Bobka (z ktorym wie ze jestes w sojuszu).
Jak patrze na wykres woja to mam nadzieje ze poszedles w katapki i slonie a nie w markety i sady...

Damroka (Imperium Damroka) 2010-01-10 23:36:43
Neutralno¶æ?
Za chwilê zamiast my¶liwych bêdziemy zwierzyn±, bo w krótkim czasie z naszych porównywalnych armii zrobi³o siê 1,5 do 1. Je¶li padniemy to bêdziesz mia³ pote¿nego Zulusa za s±siada, któremu napewno bêd± obojêtne twoje finansowe atrybuty.
Widzisz ile woja ma Anglik. Jego kraj zostanie ³ykniêty z prêdko¶ci± galopuj±cego rydwanu. Nie mam nawet jak go broniæ, bo nie porobi³ dróg w moj± stronê wewn±trz swojego kraju, choæ go oto ci±gle ponaglam, wiêc jakbym tam wlaz³ to bym siê rusza³ po jednaj kratce.
Lepiej przemy¶l czy ta neutralno¶æ to napewno dobry pomys³.
Ty te¿ woja nie masz, ale tu mo¿e siê przydaæ ka¿da jednostka. Lepiej wysy³aj co mo¿esz do Anglika, bo to siê ¼le dla nas skoñczy.
Katapy ju¿ robiê, a za turê bêdê móg³ robiæ s³onie. Ale i tak bêdzie ciê¿ko, jak nas zaleje ilo¶ci±. Dlatego ka¿da jednostka bêdzie na wagê z³ota.

Peter (Imperium Peter) 2010-01-13 10:49:34
Wojo powili bede gromadzil pod grancia anglika (ktory swoja droga moglby tez zrobic pare oddzialow zamiast kolejnego wielkiego :)

Tak sie zastanawiam czy pomysl aby dolaczyc do embarga na Twoj kraj nie jest zly.
Jak bym dolaczyl to by wytracilo powazny argument zulusowi do agresji (ewentualnie moze by ja opoznilo).
Co o tym sadzisz?

Damroka (Imperium Damroka) 2010-01-13 11:26:56
Nie no, nie ¿artuj. Dla Zulusa i tak bêdê wrogiem, wcale nie z racji posiadania Latarnii, ale dlatego ¿e jestem finansowy i nawet z zamkniêtymi szlakami bêdê mia³ lepszy dochód ni¿ on, wiêc bêdzie go to gryz³o ju¿ do koñca, mojego lub jego :)
Jedyne co go mo¿e powstrzymaæ przed agresj± to silna armia, a nie ustêpstwa na jego rzecz. A jak na razie jestem tu jedynym finansist± posiadaj±cym znacz±c± armiê, która powoduje jakie¶ opó¼nienia w podjêciu natarcia przez Zulusa, bo inni zupe³nie nieodpowiedzialnie sobie poczynaj±. Mówiê równie¿ o Tobie.
Jeste¶ zbyt kumaty ¿eby tego nie wiedzieæ, wiêc pewnie po czê¶ci traktujesz mnie jako regionalnego rywala i st±d te pomys³y, zmierzaj±ce do os³abienia mnie.
Ja jestem otwarty na jakie¶ wi±¿±ce ustalenia, co by¶ nie czu³ siê zagro¿ony z mojej strony.

Peter (Imperium Peter) 2010-01-13 13:34:12
Nie nerwowo, przeciez nie zamknalem granic :) tak tylko pomysla mialem to o nim napisalem...

Co do mojej armii to pozaczynalem jednostki robic we wszystkich miastach zeby jak cos szybko docinke uskutecznic... gotowych to faktycznie niewiele sie szlaja po swiecie ale z kazda tura jest wiecej, gdyz proces produkcji woja bedzie juz ciagly.

Co do wiazacych ustalen to co proponujesz? Sojusz pomiedzy nami czy jakis szerszy pakt w regionie?

Damroka (Imperium Damroka) 2010-01-13 13:44:50
Trzeba by szerszy sojusz uwzglêdniaj±cy Bobka, bo ju¿ mu obieca³em, ¿e bêdê go wspiera³, wiêc nie chcê wyj¶æ na ³garza, bo takie co¶ siê pó¼niej ci±gnie za cz³owiekiem.
Co do tajno¶ci czy jawno¶ci takiego uk³adu to jest mi to obojêtne, bo wiem ¿e Ty równie¿ trzymasz siê zobowi±zañ. Np. dla Leszka licz± siê tylko jawne sojusze, a tajne wed³ug niego mo¿na ³amaæ :rotfl2:

Peter (Imperium Peter) 2010-01-14 09:49:07
Sprawa techniczna - jak bys tak podlaczl drugi cukier i mi go podeslal na jakis czas (mam zaosoby cukru ale kalendarz to ho, ho), to nie powiem ale bym sie ucieszyl i troche poscinal z tej okazji woja ;)

Co do sojuszu to tak mnie dyplo 4,5 zmeczylo udzialem w licznej koalicji i masa ciaglych ustalen, ze teraz czuje nawet niechcec do odpowiadania w tajnych...
No ale wiem ze sie tak nie da za dlugo i bede musial w koncu sie opowiedziec i w jakies pakty wlaczyc...

Damroka (Imperium Damroka) 2010-01-14 10:16:40
A masz co¶ do wymiany, np. za kamieñ lub marmur?

Peter (Imperium Peter) 2010-01-14 13:18:25
Pusty w ryj, nawet z³oto, miedz czy konie pojedyncze mam tylko... zarcia mam sporo...
Odetchne troche jak sie do kalendarza lub monarchi dotelepie (nie wiem jeszcze ktore wybiore, bo dochodza do wyboru s±dy lub/zwlaszcza katapki jeszcze :)

Sprawa jest taka - masz podwojne zasoby to os³od¼ ¿ywota marnego na 10 czy 15 tur i tyle.
Pozniej sam podepne swoj cukier a Ty w tym czasie znajdziesz nabywce na swój.

Damroka (Imperium Damroka) 2010-01-14 13:24:38
Co za los. Normalnie jestem tu jak matka karmi±ca i ochroniarz. :rotfl: Chyba powinni¶cie mi siê zwasalizowaæ we dwóch. :rotfl:

ok. przeka¿ê :)

Peter (Imperium Peter) 2010-01-15 23:26:28
No jako ochroniarz, to wybacz za szczero¶æ, ale jako¶ nie najlepiej Ci idzie...
Nie to ¿ebym marudzi³ ale my¶lê ¿e Sknerus mo¿e mieæ jakie¶ drobne zastrze¿enia...

No to mo¿e jako matka karmi±ca lepiej Ci pójdzie i pode¶lesz jeszcze ten cukier, to bêdê cia³ na maxa (zreszt± jak nie pode¶lesz to i tak tnê, ale z cukrem zawsze to po ludziku wiêcej bym wyci±³...)

Damroka (Imperium Damroka) 2010-01-16 00:59:29
Taa. Ze Sknerusem lipa wysz³a. Tylko ¿e ja nie zg³asza³em siê na ochroniarza, a jedynie deklarowa³em pomoc, jednocze¶nie nawo³uj±c od wielu, wielu tur do podjêcia zbrojenia i zrobienia tych kilku niezbêdnych dróg. Ale jak tu pomóc? Tu musia³bym wyst±piæ w³a¶nie w roli ochroniarza a nie pomocnika, bo on by³ prawie bez wojska (2 axy, spir i rydawn) I jeszcze ten brak dróg. Po tych jego bezdro¿ach do jego stolicy szed³bym 4 tury. Wiêc zamiast przywaliæ katapami sam bym siê wystawi³ na odstrza³, a w dodatku Zulus bokiem impami i rydwanami w tym czasie móg³by dojechaæ nawet do mojej stolicy.
Wiem ¿e wyszed³em na zdrajcê, ale trochê te¿ czujê siê wystawiony do wiatru, bo o potrzebie zbrojeñ pisa³em ju¿ bardzo d³ugo. Jak mo¿na byæ finansist± i zlekcewa¿yæ wojsko, to przecie¿ wiadomo, ¿e na nieszczê¶cie d³ugo nie trzeba bêdzie czekaæ.

Ps. Nie mam kiedy obrobiæ tego curku bo wycinam lasy.

Peter (Imperium Peter) 2010-01-16 18:38:02
No lipa straszna bo zulus idzie raptem w 15 jednostek...
Ale fakt ze Sknerus za bardzo w swoje zdolnosci dyplomatyczne wierzyl... jeszcze ta akademia na zachete.

Tak wiêc ¶wietnie rozumiem Twoj± sytuacje z tym ¿e nie pomagasz w obronie a nawet zawar³e¶ rozej na 20 tur.

A jak to ogolnie teraz z Wami jest, z tym paktem?
Ty sie dozbrajasz a zulus cieszy sie z nowych zdobyczy i pokonania Twego sojusznika, czy zostajecie moze na trwale ziomkami?
Bo sie troche gubie, a jak jestem troche zdezorientowany to scinam przewaznie do jedynek miasta ;)

Damroka (Imperium Damroka) 2010-01-16 19:18:58
Mam 20 tur ¿eby siê wzmocniæ, co dalej, zobaczymy.
Na razie mam zaledwie dwa s³onie, ale ju¿ 6 katap i trochê innych jednostek. Wiêc mogê tym operowaæ tam gdzie s± drogi, bo inaczej to ¿adna si³a.

Peter (Imperium Peter) 2010-01-17 09:49:08
No szkoda ze sie totalnie wycofales, bo spokojnie moglibysmy rozbic razem armie zulusa...
Teraz to ja z nim musze gadac o tym zeby sie zatrzymal na Bobku, wiec pewnie bede musial miedzy innymi przylaczyc sie do embarga...

Damroka (Imperium Damroka) 2010-01-17 10:49:07
Tak, teraz jak na to patrzê to widzê, ¿e pope³ni³em b³±d.
Mo¿e to jednak spowoduje ¿e wreszcie siê obudzisz i przy³o¿ysz trochê do spraw bezpieczeñstwa. Chocia¿ nie s±dzê, ¿eby Zulus wpakowa³ siê do Ciebie, bo na pewno bêdzie siê obawia³, ¿e nie zd±¿y w 15 tur jakie zosta³y do koñca naszej umowy dokonaæ podboju ca³ego Twojego kraju i jeszcze wróciæ armi±.

Peter (Imperium Peter) 2010-01-18 15:52:01
B³±d powiadasz?
No zobaczymy czy co¶ z naszych pañstw zostanie z tego wszystkiego.

Co do mego obudzenia sie i spraw bezpieczenstwa to na razie negocjuje z zulusem analogiczny pakt jaki Ty zawar³e¶, wiêc spodziewaj siê lada moment mojego przy³±czenia siê do embarga, bo nie mam zamairu sprawdzaæ czy zuluskie ultimatum w tej kwesti jest prawdziwe czy nie.
Ewentualnie nie zdziwilbym sie gdyby zulus do mnie wszedl i mnie zla³ (moje wojo mialo wspierac Twoja wypasion± armie + wojsko Bobka, a nie byæ g³ówn± i jedyn± si³± walcz±c± z zulusem).

Nie wiem jak widzisz przyszlosc, poniewaz do konca rozejmu zulus podciagnie na front katapki i slonie... mo¿e niesmia³o zasugeruje dogadanie siê z jakimi¶ innymi jeszcze sasiadami zulusa?
Proponuje zaczac od Efe gdyz Bobek wspominal ze mial od niego mied¼ w ramach kontrabandy... zreszta nie znam ¿adnych innych s±siadów zulusa... wiêc negocjuj, negocjuj i drukuj wojo bo niewiele ju¿ innych opcji pozosta³o... a za wybudowanie tej latarni jako fin to Ci nie odpuszcz±.

Damroka (Imperium Damroka) 2010-01-18 23:23:23
Bolejê nad tym co siê sta³o, b³êdu jaki pope³ni³em ju¿ nie naprawiê, a czasu nie cofnê. Sumienie drêczy mnie okrutnie. Mam jednak wra¿enie, ¿e swoim zachowaniem wobec Sknerusa, bardzo sobie zaszkodzi³em w naszych relacjach. Przypuszczam ¿e patrzysz teraz na mnie z niesmakiem, a mo¿e nawet pogard±. Przeci±ganie takich negatywnych emocji nie jest w³a¶ciwe. Doszed³em wiêc do wniosku, ¿e najlepszym rozwi±zaniem tej niezrêcznej sytuacji bêdzie przejêcie Twojego kraju. Formalnie zatem jeste¶my w stanie wojny. Mam nadziejê, ¿e mnie zrozumiesz i przyjmiesz to ze spokojem, a ja postaram siê aby proces przejmowania trwa³ jak najkrócej.

Peter (Imperium Peter) 2010-01-19 08:04:12
No to teraz to zupelnie juz Ci odbilo...

Peter (Imperium Peter) 2010-01-19 20:18:32
Hm, przepraszam za moja wcze¶niejsz± impulsywn± wypowied¼, która mo¿e byæ potraktowana jako obra¼liwa.
Zapewniam i¿ moj± intencj± nie by³ obra¿anie Cie personalnie a jedynie tylko i wy³±cznie wyra¿enie olbrzymiego zdziwienia na wie¶æ o wojnie.

Damroka (Imperium Damroka) 2010-01-19 21:23:33
Wporzo. Odebra³em to w³a¶nie jak wyra¿enie zdziwienia :)

Peter (Imperium Peter) 2010-01-19 23:14:28
No juz wszystko jasne, widze Twoje wojsko w Warwick razem z zuluskim i to w takiej ilosci ze spokojnie Bobka bys sam obronil.
My finy musimy trzymac sie razem :)

Peter (Imperium Peter) 2010-01-21 07:54:23
Ostatnie ostrze¿enie - "Wejdziesz - nie wyjdziesz!"

A pe³ny zdanie to mniej wiêcej tak - Wszystkie jednostki które do mnie wejd±, zostan± zniszczone, zastanów siê czy aby na pewno chcesz je straciæ... i ¿eby nie by³o pó¼niej ¿e nie ostrzega³em.

My finy musimy trzymaæ siê w koñcu razem, no nie? :)

Damroka (Imperium Damroka) 2010-01-21 13:40:40
Finy powinny siê trzymaæ razem, ale Ty jeste¶ agresywny fin, wiêc siê nie liczysz.

Mo¿emy porozmawiaæ jednak o jakiej¶ enklawie dla Ciebie z armi± nie wiêksz± jak 100 000.

Peter (Imperium Peter) 2010-01-21 13:50:45
Dobre, naprawdê dobre - ja jestem agresywny :)
Powiedzia³ ten który jedno panstwo zjecha³ na starcie, drugie przehandlowal, a trzecie atakuje :D

Ja nie jestem agresywny, ja jestem neutralny i spokojnie siedzê sobie na moim zadupiu (które nagle centrum ¶wiata siê robi, no mo¿e po³owy ¶wiata).

No ale wracaj±c do tematu - "Enklawa" to ju¿ jest co¶, znacznie lepsze ni¿ totalne unicestwienie czy totalne wyczerpanie wojn±.
Tylko ¿e z t± ilo¶cia wojska widze trochê k³opot gdy¿ jak wiesz mam ju¿ trochê ponad 200 000, mo¿e jaki¶ inny pomys³, tak ¿eby bez drastycznej redukcji siê obesz³o (szkoda takie marnotrastwo robiæ)???

Damroka (Imperium Damroka) 2010-01-21 14:15:27
No dobrze, skoro jeste¶ sk³onny do wspó³pracy, to ja te¿ trochê spuszczê z tony i zadowolimy siê symboliczn± redukcj± 4 jednostek. Nie mo¿esz jednak co wydaje siê oczywiste produkowaæ i ¶cinaæ kolejnych jednostek. Mo¿esz teraz w takim razie zrobiæ 2 osadników i wys³aæ ich na po³udnie pó³wyspu, gdzie w obrêbie bananów bêdziesz móg³ za³o¿yæ 2 miasta. Nie targuj siê o wiêcej miast, bo na poczet tych targów ju¿ w³asnie proponujê Ci dwa miasta a nie jedno :)

Damroka (Imperium Damroka) 2010-01-21 14:25:27
Z tymi jednostkami to trochê siê ¼le wyrazi³em, bo Ty posiadasz jeszcze prymitywnych wojów co nic nie znacz±. Chodzi mi o axy.

Peter (Imperium Peter) 2010-01-21 15:11:01
Nie do koñca chwytam, ile miast mia³by mieæ ostatecznie, te dwa nowe na dole, zamiast 8 które mam teraz, czy limit taki na 10 miast i koniec???

Damroka (Imperium Damroka) 2010-01-21 15:15:17
Ech no co Ty? Enklawa to nie 10 miast. Ty móg³by¶ postawiæ nowe 2 miasta i w nich by¶ pozosta³, natomiast 8 które teraz posiadasz przejd± w moje posiadanie.

Peter (Imperium Peter) 2010-01-22 10:08:22
Eee, to mi nie wygl±da na jak±¶ lukratywn± propozycje, zw³aszcza ¿e moim niemal¿e mottem od wielu lat jest: "Lepiej umrzeæ stoj±c ni¿ ¿yæ na kolanach."

Pierwszy raz chcia³em byc neutralny i ju¿ wiem jak to jest :)

No dobra ale konstruktywnie, bo masz przed soba w³a¶nie Rubikon - jak przekroczysz, to nie bêdzie ju¿ odwrotu... wszystko co wlezie to zginie... a po prostu zabije ich wszystkich...

PS
Teraz rozumiem dlaczego Bodek tak w poprzednim dyplo chcia³ Cie zjechaæ i ci±gle gada³ "Damroka musi zgin±æ", a ja naiwny ci±gle Cie broni³em, teraz ma ze mnie niez³± polewke jak ja gadam ¿e Damroka musi zgin±æ :)

Damroka (Imperium Damroka) 2010-01-22 10:17:00
No Ciebie to ja rozumiem, bo jeste¶ w sytuacji zagro¿enia z mojej strony, ale tego Bodka to jednak nie rozumiem, bo nigdy nie mia³em okazji mu zagroziæ :)

Peter (Imperium Peter) 2010-01-22 10:19:13
Ale wykrêci³e¶ go i pojawia siê tu wspó³ny mianownik - wredna bestyja jeste¶ ;)

Damroka (Imperium Damroka) 2010-01-22 10:25:49
To s± nadinterpretacje wynikaj±ce z tego, ¿e niektórzy mocarze próbuj± narzuciæ maluczkim takim jak ja swoje pomys³y, a potem siê dziwi± ¿e Ci maluczcy maj± jakie¶ w³asne interesy, które s± dla nich wa¿niejsze.

Damroka (Imperium Damroka) 2010-01-22 10:44:02
A pod mottem te¿ móg³bym siê podpisaæ :)

Peter (Imperium Peter) 2010-01-22 10:44:25
Ja tam nic Ci nie chcia³em narzucaæ... w tym dyplo to jest wrêcz odwrotnie.
To Ty jeste¶ mocarstwem przy mojej nêdznej krainie, i to Ty chcia³e¶ narzucaæ mi jakie¶ swoje pomys³y...
W zasadzie to wszystko tak mi wygl±da jakby¶my w dwóch ró¿nych ¶wiatach byli :)

Damroka (Imperium Damroka) 2010-01-28 21:10:28
Jakby tu zacz±æ?
Mo¿e - My finy... - ech, lepiej nie, bo jeszcze siê zakrztusisz przy jedzeniu.

Dopuszczasz jeszcze mo¿liwo¶æ rozmowy ze mn±? Zdajê sobie sprawê, ¿e jestem u Ciebie spalony, ale to jest dyplo i mo¿e jakim¶ cudem wyjdzie Ci w przemy¶leniach, ¿e lepiej pozostawiæ mnie przy ¿yciu i ze mn± wspó³pracowaæ. U mnie jednak spalony jest Zulus i z nim wykluczam wszelkie negocjacje.

Nie przyfarci³o mi siê z sojuszami w tym dyplo. Pierwszy nie chcia³ woja robiæ, czy choæby dróg, drugi sojuszami by³ znudzony, a trzeci mnie zrobi³ w ch*ja. A ja mimo ró¿nych wad to jednak potrafiê wspó³pracowaæ.

W ka¿dym razie je¶li uznasz, ¿e jeste¶ w stanie ze mn± konstruktywnie rozmawiaæ to ja jestem otwarty.

Peter (Imperium Peter) 2010-01-31 21:38:22
Ta, "My finy musimy trzymaæ siê razem" jest naprawdê niez³ym tekstem przewodnim w naszym regionie :)

Za bardzo nie wiem co napisaæ.
Zrobi³em olbrzymi± wycinkê na wojsko, Twoje g³ówne si³y zosta³y rozbite, do tego dochodzi dbanie o reputacje (M¶ciwy nie wziê³o siê znik±d) a przekaz musi byæ jasny - "Wejdziesz, nie wyjdziesz!".

No w sumie to ostrzega³em, prosi³em, nalega³em ¿eby¶ do mnie nie wchodzi³... ale ¿e¶ co¶ sobie umy¶li³ i tego siê trzyma³.

Teraz to nawet nie wypada z rewizyta siê przynajmniej jak±¶ symboliczn± nie pojawiæ...

Damroka (Imperium Damroka) 2010-02-01 13:43:05
To mo¿e wstrzymaj siê z wybijaniem s³oni, które s± u Ciebie, abym móg³ je zu¿yæ na Zulusie. Impy mu powycina³em, wiêc mog± jeszcze siê przydaæ w nastêpnej turze.
Jak zostawi puste miasto (Ectabanê), to je nie spalê.

Peter (Imperium Peter) 2010-02-01 19:33:38
Niestety jest to zupe³nie nie op³acalna propozycja.

Damroka (Imperium Damroka) 2010-02-01 21:46:52
Te¿ kiedy¶ szed³em z Zulusem ramiê w ramiê i pomys³ o likwidowaniu jego jednostek te¿ wydawa³ siê nieopa³calny.
Jeste¶ lepszy w dyplomatyczne klocki wiêc pewnie wiesz co robisz.

Damroka (Imperium Damroka) 2010-02-02 18:51:29
No dobra, w kronice zbudowali¶my ju¿ tyle antagonizmów miêdzy naszymi krajami, ¿e czas ju¿ najwy¿szy podj±æ siê konkretnych rozmów o wspó³pracy. Zulus ma od cholery miast wiêc jest siê czym dzieliæ. W zwi±zku z tym, ¿e jeste¶ w uprzywilejowanej wobec mnie pozycji wynikaj±cej choæby z posiadania wiêkszej armii proponujê dla Ciebie 9 jego miast, a dla siebie tylko 4.

Peter (Imperium Peter) 2010-02-02 20:19:49
No tak jak pisze w kronice - nie mam ¿adnych podstaw aby Pieni±¿kowi zaufaæ.
Masz trochê nó¿ na gardle wiêc wiadomo ¿e jeste¶ w stanie wszystko obiecaæ, a ja niestety (dla Ciebie) kieruje siê faktami, które s± zdecydowanie na Twoj± niekorzy¶æ.

Damroka (Imperium Damroka) 2010-02-02 20:51:09
Z tym no¿em na gardle to bez przesady. Ugrz±¼niesz u mnie na dobre. Zw³aszcza, ¿e Zulus nied³ugo bêdzie musia³ my¶leæ o walce na innych frontach, wiêc bêdziemy wreszcie na solo, tak jak niegdy¶ chcia³e¶. Ja Ci próbujê wyklarowaæ, ¿e niepotrzebnie bêdziemy siê t³ukli miêdzy sob± gdy inni bêd± odlatywaæ i zgarniaæ nam zuluskie miasta.
Co do relacji miêdzy nami, to trudno mówiæ o utracie zaufanie skoro nie atakowa³em Ciê jako sojusznika, bo sam zreszt± nie chcia³e¶ siê uk³adaæ, a zdaniem "¿e kiedy¶ bêdziesz musia³ siê opowiedzieæ za jak±¶ opcj±" tylko spowodowa³e¶ zapalenie czerwonej lampki.
Ja do Ciebie wyci±gam rêkê puki jeszcze nie jest za pó¼no. Nie u³o¿y³o nam siê do tej pory, ale jeszcze wszystko mo¿na naprawiæ, wystarczy chêci i szczero¶æ. Jak na razie to ja wiêcej straci³em na nieporozumieniu pomiêdzy naszymi krajami, wiêc nie u¿alaj siê tak nad sob±.

Razem mo¿emy jeszcze wiele osi±gn±æ.

Peter (Imperium Peter) 2010-02-03 17:39:11
Taa, za ma³o siê znamy i jak zwykle moja uprzejmo¶æ jest odbierana jako s³abo¶æ.
No to mo¿e bardziej otwartym tekstem:
- masz nó¿ na gardle i jak nikt Ci nie pomo¿e to siê nie wybronisz
- wiem ¿e nie bêdzie sielanka ale idê do Ciebie
- solo nie solo, ja tam walczyæ nie bojê siê
- by³o mnie nie napadaæ, to by¶ nie musia³ klarowac niczego
- rêke to ju¿ Ty do mnie raz wyci±gn±³e¶ i dziêkuje postojê
- nie u¿alam siê nad sob± (zrobi³e¶ g³upotê przez któ± obaj pójdziemy na dno i tyle)
- razem nic nie osi±gniemy gdy¿ zupe³nie nie ufam Ci poniewa¿ na mnie napad³e¶ (wcze¶niej zdradzi³e¶ Sknerusa).

Reasumuj±c to za napa¶æ na mnie, mam zamiar laæ siê z Tob± do ostatniego miasta twojego lub mego.

Damroka (Imperium Damroka) 2010-02-11 11:23:35
Jakby¶ zechcia³ obdarzyæ Zulusa mo¿liwo¶ci± poznania nowych doznañ zwi±zanych z wystawieniem jego armii na odstrza³, czego biedak nie mia³ okazji posmakowaæ mimo, ¿e sam tym czêstuje innych, to teraz jest w³a¶ciwy moment, co naj³atwiej zrealizowaæ gdy klikniesz na propozycjê pokoju.

Niestety nie jestem nic w stanie Ci zaproponowaæ, bo wszystko ju¿ odrzuci³e¶ co podsuwa³em. Jednak jak co¶ Ci przyjdzie do g³owy to wal, jestem otwarty.

Peter (Imperium Peter) 2010-02-12 09:10:12
Ech, ja ju¿ tak mam ¿e chce dotrzymywaæ zobowi±zañ, zw³aszcza ¿e do tej pory nikomu nie wbi³em no¿yka (i jakos nie czuje potrzeby zrobienia tego), tak wiêc zupe³nie mi nie pasuje ten pomys³ :(

G³upio wysz³o z tym moim powolnym odpisywaniem i tym ¿e tak niekorzystnie zinterpretowal³e¶ moje wypowiedzi.
Postaw piwo autorowi tego posta

This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: