Pakt "Eferalga - Peter" (Peter) |
Author |
Message |
LDeska

xfire: ldeska
Helped: 34 times Age: 44 Joined: 29 Mar 2006 Posts: 23468 Piwa: 24/1 Location: Warszawa
|
Posted: 2010-08-27, 11:39 Pakt "Eferalga - Peter" (Peter)
|
|
|
Pakt numer 648, za³o¿ony 2010-01-19 08:31:51 przez Peter (Imperium Peter)
Nazwa paktu: Eferalga - Peter
Zaproszone do paktu nacje:
Twórca: Peter
Eferalga_500 |
|
|
|
 |
LDeska

xfire: ldeska
Helped: 34 times Age: 44 Joined: 29 Mar 2006 Posts: 23468 Piwa: 24/1 Location: Warszawa
|
Posted: 2010-08-27, 11:39
|
|
|
Peter (Imperium Peter) 2010-01-19 08:36:46
Witam,
holandia wypowiedziala mi wojne, jesli jest dogadana z zulusami to szybciutko mnie zjada.
Bobek mi wspominal ze wysylales do niego kontrabande z miedzia w czasie walk z zulusem, wiec po tym wnosze iz nie jestes za kolejnym szybkim podbojem zulusa.
Dlatego zwracam sie z prosba o surowce rozsmieszajace - panstwo w oczekiwaniu na wojne mam juz tak dociete ze wszedzie panuje niezadowolenie (mialem dwa rozsmieszacze od Damroki ale ten wojne mi wypowiedzial).
Potrzebuje co najmniej jednego zeby wrocilo mi zadowolenie, a drugiego zeby ciac dalej ludziki w miastach.
Liczy sie kazdy surowiec, nawet na 10 tur abym mial mozliwosc dalszej scinki to sie moze jakos z tego wykaraskam... a jak nie to przynajmniej zadam maksymalne straty agresorom.
Z gory dziekuje za pozytywne rozpatrzenie mojej prosby
Pozdrawiam
Misiek
Eferalga_500 (Imperium Eferalga_500) 2010-01-19 10:18:36
Mysle ze da sie cos zrobic
Eferalga_500 (Imperium Eferalga_500) 2010-01-19 10:20:10
Dwoch na razie dac nie moge - jednak juz niedlugo bede mogl dac wiecej.
Peter (Imperium Peter) 2010-01-19 10:34:36
Kazdy rozweselacz to automatyczne wyciecie 10 jednostek ktore natychmiast znajada sie na froncie.
Dla Ciebie to nie duzy koszt (moze jakies niezadowolenie w miescie czy dwoch), dla moich wrogow 10 jednostek to dodatkowy spory klopot...
Jesli mogê wybierac kolejnosc to cukier lub cos kalendarzowego, poniewaz slonie powinienem miec z innego zrodla i chyba nie masz podwojnych.
Eferalga_500 (Imperium Eferalga_500) 2010-01-19 10:40:23
Cos sie wykombinuje.
Peter (Imperium Peter) 2010-01-19 23:47:02
Tak jak napisa³em w kronice, jak wejd± razem to bêdzie gra do jednej bramki...
Peter (Imperium Peter) 2010-01-20 13:10:55
Czy istnieje mo¿liwo¶æ aby¶ wywo³a³ wojnê zulusowi? Nawet czysto propagandow± co by mog³o go sk³onic do odwrotu z moich terenów.
Ewentualnie czy mo¿esz tylko zacz±æ gromadziæ wojo pod jego granic±?
No i ostatecznie czy mo¿esz przeprowadziæ wiêksz± propagandowo ¶cinke w pañstwie co by wskazywa³o na ostre zbrojenie siê (zreszt± jak widaæ ostre zbrojenie siê to na pewno nikomu w tym regionie nie zaszkodzi³o by).
Masz mo¿e jakie¶ ewentualnie jeszcze pomys³y?
O, i czy wiesz kto jeszcze jest s±siadem zulusa poza Tob±, mn± i Damrok±???
Eferalga_500 (Imperium Eferalga_500) 2010-01-20 13:51:38
Z przykro¶ci± muszê stwierdziæ, ¿e:
- nie wywo³am wojny z Zulusem - muszê na chwile obecn± trzymaæ z nim poprawne warunki
- wojsko gromadzê ca³y czas i mam z nim umowê o obserwatorach po obu stronach granic - za dwie tury moge ich wyprosic
- co do scinki duza planuje za 3 tury.
- co do sasiadow - nie znam - jednak moge sie dowiedziec. On zdaje sie ma morze po dwoch stronach i panstwo dosyc wydluzone ( dwa miasta na szerokosci - 8 kratek)
Peter (Imperium Peter) 2010-01-31 21:41:57
No tym razem mi siê jeszcze upiek³o, zobaczymy na jak d³ugo.
Je¶li to nie k³opot z surowcami rozweselaj±cymi to poproszê o nie kasowanie ich bez uprzedzenia (a najlepiej do czasu wymy¶lenia monarchii lub kalendarza przez moje pañstwo, co niestety szybko nie nast±pi z powodu oczywistej zapa¶ci gospodarki).
Eferalga_500 (Imperium Eferalga_500) 2010-01-31 21:55:24
Na chwile obecna jestem zmuszony na okolo 100 lat wstrzymac dostawy jedwabu - jest nam on potrzebny do uspokojenia sytuacji wewnetrznej. Po uzyskaniu dodatkowych zrodel surowcow - dostawy wznowimy.
Eferalga_500 (Imperium Eferalga_500) 2010-01-31 21:56:04
Przewidywany czas otrzymania dodatkowych surowcow - okolo 100 lat.
Eferalga_500 (Imperium Eferalga_500) 2010-03-14 09:37:53
Dziekujemy za wdziecznosc - coz za zdrada - ktora niedlugo wyplynie na swiatlo dzienne.
Peter (Imperium Peter) 2010-03-14 12:21:24
No i niestety - wojna.
Za pomoc surowców rozweselaj±cych jeszcze raz dziêkuje (co prawda zosta³a przerwana bez uprzedzenia, a w zasadzie po pro¶bie o uprzedzenie zakoñczenia dostaw no ale by³y
Niestety same wsparcie surowcami nie by³o wystarczaj±ce abym móg³ podj±æ sensowna walkê z holandia i zulusami jednocze¶nie, wiêc zosta³em ¿e tak powiem, pchniêty w zuluskie objêcia... i teraz maszeruje z nim na Ciebie, a nie z Tob± na niego jak proponowa³em...
Eferalga_500 (Imperium Eferalga_500) 2010-03-14 14:29:49
Sytuacje jeszcze zawsze mozna odwrocic - co do waszego marszu na Zulusa zupelnie w to nie wierzylem.
A tak z ciekawosci to po co go wspomagacie ? Nie macie w tym zadnego interesu oprocz tego ze stracicie duza czesc armii.
Peter (Imperium Peter) 2010-03-20 16:47:45
Leszek z Bodkiem maj± trochê problem z dogadywaniem siê, wiêc pad³o na mnie ¿ebym siê tym zaj±³.
Dlatego za³o¿y³em nowy pakt dla wszystkich 5 uczestników konfliktu i tam przedstawi³em aktualne stanowisko ju¿ do¶æ mocno przedyskutowane indywidualnie z Leszkiem i Bodkiem.
Peter (Imperium Peter) 2010-08-03 11:29:07
Witam po d³u¿szej przerwie w stosunkach dyplomatycznych.
Chcia³bym zapewniæ i¿ moja flota nie ma wrogich zamiarów wobec Kmerów, pod warunkiem i¿ w miastach Kmerskich nie bêdzie stacjonowa³a ¿adna obca flota.
Je¶li flota zuluska wp³ynie do jakiego¶ miasta Kmerów mo¿e sk³oniæ mnie to do zaatakowania takiego miasta (prosze wtedy o zostawienie takiego miasta pustego, a zostanie ono natychmiast po zajêciu zwrócone Kmerom).
Wiem ¿e to brzmi trochê jak ultimatów, ale zupe³nie nie wiem czy Kmerowie bêd± wspierac w zbli¿aj±cej siê wojnie Zulusów, czy tez wrêcz odwrotnie chca im siê odgry¶æ i czekaj± na okazjê.
Presja w tej turze zawar³a case fire z Egiptem, jako iz dominacja Zuluska robi sie przyt³aczaj±ca i trzeba bêdzie przynajmniej spróbowac z nia powalczyæ.
Reasumuj±c - to jak sie Kmerowie zapatrywaliby na wojnê persko-zulusk±?
Eferalga_500 (Imperium Eferalga_500) 2010-08-03 18:01:35
Przygladalibysmy sie wydarzeniom z uwaga i rozwarzali dlasze postepowanie. Na chwile obecna nie mamy zadnego interesu w wojnie z Persja - wrecz przeciwnie. Wasza wojna z kolei z czarnymi jest z kolei nam na reke.
Co do zajmowania potencjalnie naszych miast - to nam sie nie podoba wolimy by flota Zulusow zostala unicestwiona w inny sposob zwlaszcza ze dysponujecie ogromna przewaga w tym wzgledzie.
Peter (Imperium Peter) 2010-08-03 21:05:36
Niestety przewaga Perska jest iluzoryczna (a z ka¿da tura jest coraz gorzej przez potê¿n± zuluska produkcjê).
Po prostu istnieje mo¿liwo¶æ aby zrobiæ jeden desant 32 jednostkami a w mie¶cie z flota jest wiêcej niestety jednostek obronnych.
No i oczywi¶cie nie wszystkie z 32 walk mog± byæ wygrane.
Oczywi¶cie bêdê próbowa³ walczyæ - dobrze i 30 jednostek wykoñczyæ wrogowi, zw³aszcza ¿e bêdzie szansa aby odskoczyæ i ponownie zadaæ cios.
Czy istnia³a by mo¿liwo¶æ zamkniêcia granic przez Kmerów dla zulusów?
Wtedy na pewno nie dosz³o by do sytuacji i¿ flota zuluska wp³ynie do Kmerskiego miasta.
Poza tym zawsze by to zmniejszy³o korzy¶ci z handlu u zulusów.
Persja traktuje tê wojnê jako ostatni zryw przeciw dominacji zuluskiej.
Je¶li Kmerzy dojd± do podobnych winsoków to zapraszamy do wspó³pracy.
Peter (Imperium Peter) 2010-08-04 07:40:07
No to zacze³a siê zadyma.
Troche w portach jednostek powybija³em i jedna miescinê zjara³em.
Widze ¿e Zulus to najbardziej obstawi³ port Oxford od Twojej strony...
My¶le ¿e niebawem zmusze go do zmniejszenia tam obrony, gdyz mam zamiar i¶c na jak najkrwawsz± wymiane jednostek jak± tylko siê da...
Eferalga_500 (Imperium Eferalga_500) 2010-08-04 11:52:57
Prosi³bym o wyzwolenie Oxfordu spod dominacji Zuluskiej i przekazanie ewentualnie nam.
Co do granic mysle ze jest to dobre rozwiazanie - jednak musialbym zrobic to samow waszym kierunku by nie narazac sie dyplomatycznie przed Zulusem - bynajmniej jeszcze nie w tym momencie.
Peter (Imperium Peter) 2010-08-04 13:35:34
Nie mam nic przeciwko temu aby Oxford wróci³ do Kmerów tylko... zulus do tego portu da³ elite swojej piechoty. Wszystkie na ful promocjach i w ilo¶ci przekraczaj±cej ilo¶c miejsca na transportowcach jak± dysponowa³em (32 jednostki).
mam kolejne 2 transportowce, wiêc kolejny wjazd bêdzie 40 jednostkami ale nie obiecujê ¿e bêdzie to Oxford, wiêc odrobina cierpliwo¶ci jest wskazana.
Docelowo to te wszystkie 3 porty mam zamiar szturmowac a¿ je zdobêdê.
Eferalga_500 (Imperium Eferalga_500) 2010-08-04 14:04:31
W Oxfordzie i oklicach dysponuje spora kultura - choc juz nie przytlaczajaca.
Eferalga_500 (Imperium Eferalga_500) 2010-08-04 14:16:37
Nastepnym razem przy dokonywania tak duzego desantu doradzam rozwazenie przeprowadzenia buntu w miescie - duzo nie kosztuje a sporo daje...
Peter (Imperium Peter) 2010-08-04 14:39:03
Ale obronê miasta zredukowa³em niszczycielami do 0% to bunt juz chyba nic wiêcej nie robi w tym temacie... ?
Eferalga_500 (Imperium Eferalga_500) 2010-08-04 23:44:17
Bunt dodatkowo rani jednostki w miescie - do tego fortyfikacje nie dzialaja (tego ostatniego nie jestem pewny).
Peter (Imperium Peter) 2010-08-05 06:16:03
Hmmm, du¿o razy robi³em bunty w miastach szpiegami ale tego nie zaobserwowa³em.
Sprawdzê - mo¿e faktycznie co¶ siê zmieni³o w ostatnim patchu.
Ze spraw dyplo to Jarek chce s³u¿yæ Rudiemu wszelkim wsparciem i pomoc±.
Zaczynam powoli dostrzegaæ i¿ w ka¿dym dyplo stara siê zwi±zaæ z aktualnie najsilniejsz± nacja.
No trudno jego sprawa.
Nalega na bezpieczeñstwo portów Kmerskich a jednocze¶nie wbija siê wojem do zulusa ¿eby ze mn± walczyæ.
Jak to jest w Waszych uk³adach i sojuszach, bo odnoszê wra¿enie ¿e wrêcz mnie prowokuje do trenowania marinsów na kmerskich jednostkach.
Chyba jednak pop³ynê do egiptu po jaraæ mu trochê portów.
Ech, co za masakra.
Eferalga_500 (Imperium Eferalga_500) 2010-08-05 10:27:05
Nie mam wplywu na jego polityke - jezeli chodzi o jego wsparcie dla Czarnych to nie widze zbyt duzego ruchu jednostek...
Eferalga_500 (Imperium Eferalga_500) 2010-08-05 10:29:13
Napiszcie kiedy chcecie bym zerwal OB z czarnym - pod pozorem oglaszenia neutralnosci oczywiscie
Peter (Imperium Peter) 2010-08-05 11:01:51
Czym szybciej zerwiesz OB tym lepiej
I zadbaj please ¿eby flota Jarka nie przep³ynê³a przez Twoje tereny do zulusa bo po prostu bêdê musia³ j± zaatakowaæ aby siê nie po³±czy³y.
Peter (Imperium Peter) 2010-08-06 08:58:13
Ech - Jarek wypowiedzia³ mi wojnê i widze ¿e ca³e wojo pcha pod moj± granice (te co trzyma³ na Babilon te¿).
Sprawdzi³em czy zdjêcie obrony szpiegiem powoduje zranienie jednostek - niestety tak jak pisa³em nie rani.
Jednostki s± ranne tylko w czasie buntu miasta spowodowanego przez nadmiar obcej kultury.
Eferalga_500 (Imperium Eferalga_500) 2010-08-06 09:26:53
Przewaznie w takich miastach je robilem
A co z fortyfikacjami ? |
|
|
|
 |
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
|
Add this topic to your bookmarks Printable version
|
Czas generowania strony : 0.74 s.
|