Mod powstał po FFA z dnia 18 stycznia 2008 z myślą o wszystkich tych, którym spodobał się pomysł nowych surowców. Bazuje na "40civs".
Modyfikacje:
1. Liczba maksymalnie dostępnych nacji ustawiona na 40 (zamiast 18).
2. Dodane 2 wielkości świata: XXL i Gigantic.
3. Rekompilacja głównej biblioteki CvGameCoreDLL wraz z opublikowanym na Civilization Fanatics Center nieoficjalnym patchem poprawiającym wykryte błędy w patchu 3.13 (biblioteka zmieniana jest tylko wewnątrz katalogu z MOD-em, nie zmieniany jest oryginalny plik w grze!).
4. Surowce
a. Cotton (Bawełna): +1 do szczęścia, +1 do złota, dod. +3 do złota z Plantacją
b. Olives (Oliwki): +1 do szczęścia, +1 do złota, dod. +2 do złota z Plantacją
c. Citrus Fruit (Cytrusy): +1 do zdrowia, +1 do żywności, dod. +2 do żywności z Plantacją
d. Potato (Ziemniaki): +1 do zdrowia, +1 do żywności, dod. +2 do żywności z Farmą
e. Coffee (Kawa): +1 do szczęścia, +1 do złota, dod. +2 do złota z Plantacją
f. Tobacco (Tytoń): +1 do szczęścia, +1 do złota, dod. +3 do złota z Plantacją
5. Budynki
a. Granary/Terrace: oprócz dotychczasowych efektów daje również +1 do zdrowia za Ziemniaki
b. Grocer/Apothecary: oprócz dotychczasowych efektów daje również +1 do zdrowia za Oliwki i +1 do zdrowia za Cytrusy
c. Market/Forum: oprócz dotychczasowych efektów daje również +1 do szczęścia za Bawełnę, +1 do szczęścia za Kawę oraz +1 do szczęścia za Tytoń
6. Korporacja Standard Ethanol: dodatkowo przetwarza również Oliwki
Wymagania:
1. Cywilizacja 4 z dodatkiem Beyond the Sword i patchem w wersji 3.13 lub 3.17.
2. Program rozpakowujący pliki RAR.
Opis instalacji:
1. Plik należy rozpakować w katalogu XXX\Beyond the Sword\Mods, gdzie XXX to Twój katalog z zainstalowaną Cywilizacją 4.
2. Załadować moda albo po uruchomienu gry przez Menu > Options > Load Mod, albo przed uruchomieniem gry wpisując w pliku CivilizationIV.ini (Moje Dokumenty\My Games\Beyond the Sword) w linijce "Mod = ..." nazwę katalogu z rozpakowanym modem.
3. Grać, grać, grać...
Wersja pod BtS 3.17 POBIERZ MOD (1.88MB)
Ostatnia aktualizacja: 23 czerwca 2008
1. Poprawiono zgłoszony przez Petera błąd: wyświetlanie się miniatur surowców w oknie miasta.
2. Zakończono test stabilności i kompatybilności z nową wersją BtS: mod jest w 100% stabilny i kompatybilny z patch'em 3.17.
Last edited by anion on 2008-06-23, 07:43; edited 4 times in total
xfire: ldeska Helped: 30 times Age: 34 Joined: 29 Mar 2006 Posts: 19084 Location: Warszawa
Posted: 2008-01-21, 16:20
Dzięki, fajna sprawa! W grach typu FFA większa ilość surowców będzie według mnie ok. O ile pamiętam to i tak civka rozlosowuje te surowce w grupkach, więc to powinno wzmocnić rolę handlu a nie sądzę żeby zaburzyło równowagę zdrowotno-zadowoleniową civki...
Trzeba sprawdzić w praniu i wtedy będziesz miał więcej danych. Takie FFA są super do tego bo różni gracze w praktyce sprawdzają jaka jest grywalność twoich modyfikacji.
W poście otwierającym wątek umieściłem nowy link do 40civs_xres zaktualizowanego pod Beyond the Sword w wersji 3.17.
WAŻNE! Nie podmieniaj plików moda 3.13 jeżeli bierzesz udział w rozgrywkach Dyplo3! Mod można rozpakować do osobnego katalogu (domyślnie 40civs_xres317).
_________________ Pionierów poznaje się po nożach w plecach.
xfire: peterek Helped: 5 times Joined: 31 Dec 2005 Posts: 5663
Posted: 2008-06-20, 20:03
A Anion zaowazylem ze w oknie miasta nie ma ikonek ze sa podlaczone dodatkowe surowce.
Jest ikonka usmiechnietej buzki a nie ma ikonki np. kawy.
Mam nadzieje ze wiesz o co chodzi, jak cos to moge przy okazji robienia dyplo obrazek trzasnac.
Wiem ze to drobiazg ale zakladam ze jako mod dazysz do perfekcji swego moda
A jeszcze uwaga ogolna co do zwieksoznej liczby surowcow, moim zdaniem te co porobiles sa za mocne (zwlaszcza po kumulacji dzieku budowlom). Zdrowia i szczescia w miastach mam dzieki temu po ponad 20 co wypacza nieco gre gdyz supr wielkie miasta powoduja szybkie wymyslanie nauk oraz znaczaco zwiekszaja produkcje... a to oznacza ze jak kogos sie chce zatakowac to jest znacznie trudniej gdyz moze on zrobic szybko duza i nowoczesna armie do obrony zanim moja sie do niego dotelepie(zakladajac rownorzednosc przeciwnikow i jakis dluzszy dystans pomiedzy panstwami).
Zasugerowalbym aby dodatkowe surowce nie mialy bonusu z marketami i grocerami co by je troche oslabilo a nadal by urozmaicaly rogrywke.
xfire: ldeska Helped: 30 times Age: 34 Joined: 29 Mar 2006 Posts: 19084 Location: Warszawa
Posted: 2008-06-20, 20:30
Rzeczywiście nie ma tych ikonek, ale nie wszystkich. Dla przykładu tabaka jest widoczna, ale chyba reszty nie ma. Co do za silnych surowców - myślę że nie są za silne, tylko jest ich za gęsto. Normalnie skrypty mapy generują takie skupienia surowców tego samego rodzaju. Dzięki temu civka która obejmuje ten teren ma zasób dla siebie, ewentualnie później dla korporacji i przede wszystkim na handel. Przez to nie ma aż tak wiele bonusów do szczęścia.
Natomiast w dyplo rzeczywiście jest przegięcie z tym zadowoleniem. Ja od razu szedłem po kalendarz i do dzisiaj nie rozumiem takich mistrzów co to z Wyroczni brali Monarchię (pozdro Fox ) albo szli ręcznie po Monarchię - przecież ona się nie przyda jako ustrój przez wieki chyba jeszcze
xfire: paweltciv Helped: 12 times Age: 30 Joined: 27 Feb 2007 Posts: 4464 Location: Warszawa
Posted: 2008-06-20, 21:35
Ta, zgadzam się z wami.
ale po kiego licha ja budowałem posąg zeusa?
Niezadowolenie z wojny będzie w dyplo znikome.
Za to większe miasta, to szybszy rozwój i to co peter pisał, może spowodować bunkrowanie się, bo nie bedzie się opłacało atakować. Choć na razie to same wojny są
(...) zaowazylem ze w oknie miasta nie ma ikonek ze sa podlaczone dodatkowe surowce (...)
Dzięki za zgłoszenie. Poprawiłem ten mankament. Ponadto do końca sprawdziłem kompatybilność i stabilność z wersją 3.17. Jest już ona absolutnie stuprocentowa.
Zaktualizowałem plik, który jest do pobrania z linku w poście otwierającym wątek.
Peter wrote:
(...) A jeszcze uwaga ogolna co do zwieksoznej liczby surowcow, moim zdaniem te co porobiles sa za mocne (...)
Bonusy do tych surowców chciałem przypisać analogicznie jak i do tych co występują w standardowej wersji (bonus z farmy dla ziemniaków i bonus z plantacji do reszty). Być może zamiast usuwać bonus z marketów i grocerów właściwym byłoby wprowadzenie balansu przez modyfikację zadowolenia w innych aspektach (np. startowe zadowolenie w miastach czy też kombinacja z zadowoleniem przy doktrynach).
Czekam na Wasze propozycje.
PS. Korzystających już z BtS-a 3.17 zachęcam gorąco do pobrania moda dla tej wersji i rozgrywaniu na nim różnych gier w wolnych chwilach celem wysunęcia sugestii co do balansu zadowolenia i zdrowia z nowych surowców.
_________________ Pionierów poznaje się po nożach w plecach.
Posted: 2008-06-23, 10:17
Najlepiej grać na tym modzie FFA bo to jest typ gry dla którego ten mod jest pomyślany. W grach 1x1 nie ma potrzeby zwiększać ilości zasobów.
Moim zdaniem jeżeli skrypt mapy wygeneruje te zasoby w nie za dużej ilości to nie trzeba nic zmieniać - tak jak pisałem kilka postów wyżej.
W Dyplo ja nie miałem wielu zasobów, tylko że teraz moje państwo zajmuje już trzy państwa i nadal się rozrasta i z tego pewnie wynika że szczęścia mi nie brakuje...
Co do zaminy domyślnego poziomu szczęścia to uważam że to zły pomysł - ciężko by było grać nie mają w zasięgu pierwszych dwóch miast zadowalaczy a to się często zdarza. Zdejmowanie dodatkowego zadowolenia z tych zasobów po wybudowaniu spożywczaka albo rynku - w oryginale jest tak że nie każdy zasób ma ten bonus, więc można i tutaj trochę pozdejmować.
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum