xfire: ldeska Helped: 30 times Age: 34 Joined: 29 Mar 2006 Posts: 19084 Location: Warszawa
Posted: 2008-01-31, 23:42 LD_Donut - skrypt mapy do Dyplo3
Zrobiłem plik ze skryptem mapy. Jest przetestowany i ładnie się generuje. Oczywiście każda generacja daje inny układ nacji i zasobów, ale polecam przetestowanie przed dyplo. Przypominam że to przerobiony skrypt Donut z oryginalnej civki. Przeróbka polega na tym że w zasięgu 4 pól od pozycji startowej znajdują się: konie, miedź, złoto, węgiel, uran. To jedyna przeróbka jaką zrobiłem - poza tym wszystko jest jak w oryginale z zaznaczonymi opcjami:
wypełnienie - ocean
zasoby - zrównoważone (balanced)
dżungla - bez dżungli
W mojej wersji te opcje są od razu domyślne (w przeciwieństwie do oryginalnego skryptu Donut).
Wszystkie ewentualne błędy proszę od razu mi zgłaszać
Instalacja: zgrać załącznik LD_Donut.zip na dysk, wypakować z niego plik LD_Donut.py i przekopiować go do katalogu Moje Dokumenty\Moje Gry\Beyond the Sword\PublicMaps
xfire: marchwik Helped: 7 times Age: 30 Joined: 10 Apr 2006 Posts: 6401 Location: Góra Kalwaria
Posted: 2008-02-01, 09:00
Czy mozesz wygenerowac zalewy przy rzekach Leszku? lub troche zmienic skrypt aby wiecej było plainsów pustyn bo ta wszechogarniajaca zielen jest wkur....ca,na tej mapie wiekszosc zasobów jest generowana przy morzu,teraz załuje ze nie wziałem portugalii własnie to jest uwazam główny mankament ,gracze beda sie bili o pasy zieleni bez surowców mozna by przerobic to tak by było wiecej terenu urozmiaconego?oraz zasoby generowane takze w srodku mapki?
_________________ Naród wspaniały, tylko ludzie k***y - J.Piłsudski
-------------------------------------------
Tfurca Gotmuff
xfire: damroka Helped: 6 times Joined: 20 Sep 2007 Posts: 1753 Location: strefy podmiejskiej
Posted: 2008-02-01, 10:04
Pograłem wczoraj trochę na tej mapce.
To co zauważyłem
- mała różnorodność w surowcach, czyli z kruszcu to tylko złoto, brak srebra i klejnotów, nie spotkałem tam też bananów i barwników, więc handlować nie będzie czym bo wszyscy będą mieli podobne surowce
- łąki, łąki łąki
- surówców jest więcej na brzegach niż w środku mapy.
- random będzie polegał na tym, że jeden będzie miał Amazonkę, a drugi Łupawę.
Ja jestem na zmodyfikowaniu tych surowców - bo naprawdę bida niesamowita. Jak koledzy powiedzieli brak srebra, klejnotów, jelonków, bobrów i innych surowców powoduje , że na mapce będzie brakować dużo surowców potrzebnych do rozwoju. Trzeba to naprawić !
_________________ Pozdrawiam stary wyjadacz Civkowy
Fox.
Trzeba niestety przyznac, ze pączek jest wybitnie mdły jezeli idzie o urozmaicenie terenu, ale w końcu to dyplo jest zabijane w imie rownych szans wiec jak dla mnie wszystko pasi
Więcej różnorodności terenu i surków, a na pewno będzie git!
Moim zdaniem wyłączenie dżugli powoduje że część surków się nie pokaże (bo np. występują tylko w dżungli, a dżungla to tylko cecha grasslandów).
Takie surki to np. barwniki, banany, cukier, klejnoty.
Przeważnie na pustyni (jeżeli gdzie indziej to zazwyczaj jest to drobny błąd skryptu) występuje z kolei kadzidło.
Kamień tylko na pustyni i równinie (plains).
Jelenie tylko na tundrze z lasem.
Srebro tylko tundra i śnieg.
Wino tylko na plainsach ze wzgórzami lub bez, ale z kolei bez lasu.
itd, itd, itd...
Stąd właśnie taki efekt - niektórych surowców w ogóle na tym skrypcie nie uświadczymy!
Wiecie czemu nie ma ropy na lądzie? Bo występuje tylko na pustyni, tundrze i śniegu bez żadnych cech terenu (czyli lasów i wzgórz).
Po szczegółowe informacje polecam zajrzeć do mojego PDF-a z Przewodnikiem, str. 22-23. o tutaj
Będzie dokładnie wiadomo o czym prawię.
Jakiekolwiek inne "wysypy" trzeba już ustawiać modyfikując pliki XML z surowcami i terenami. Tak więc ten skrypt do pączusia sugerowałbym przerobić.
_________________ Pionierów poznaje się po nożach w plecach.
Last edited by anion on 2008-02-01, 17:59; edited 5 times in total
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum