Pakt "Diuna, Cent i Gryf" (LDeska) |
Author |
Message |
LDeska

xfire: ldeska
Helped: 34 times Age: 44 Joined: 29 Mar 2006 Posts: 23468 Piwa: 24/1 Location: Warszawa
|
Posted: 2009-06-12, 11:17 Pakt "Diuna, Cent i Gryf" (LDeska)
|
|
|
Pakt numer 121, za³o¿ony 2009-01-21 11:56:08 przez LDeska (Imperium LDeskaLandii)
Nazwa paktu: Diuna, Cent i Gryf
Zaproszone do paktu nacje:
Twórca: LDeska
barnaba
Centurion
Damroka |
|
|
|
 |
LDeska

xfire: ldeska
Helped: 34 times Age: 44 Joined: 29 Mar 2006 Posts: 23468 Piwa: 24/1 Location: Warszawa
|
Posted: 2009-06-12, 11:17
|
|
|
LDeska (Imperium LDeskaLandii) 2009-01-21 11:57:27
O Wielki Barnabo uzyska³e¶ dostêp do tajnych zapisków dyplomatycznych ! Mam nadziejê ¿e wiesz i¿ w tym gronie wspó³pracowali¶my do tej pory bardzo udanie i mamy nadziejê na kontynuacjê tej wspó³pracy.
Czy mo¿esz okre¶liæ swoje priorytety na najbli¿szy czas?
Centurion (Imperium CenturionLandii) 2009-01-21 11:58:35
potwierdzam, by³y takie rozmowy, wrazie co mo¿emy pokazaæ
barnaba (BarnabaLandia) 2009-01-21 15:58:10
Sasiedzie zacny Kacapem zwany rad jestem z takiego sasiedztwa i mam nadzieje ze wszystko sie ulozy jak najlepiej.W chwili obecnej informacje z mych ziem zbieram.
Po zapoznaniu sie z sytuacja okresle co i jak dalej czynic bedziemy.
Damroka (Imperium DamrokaLandii) 2009-01-22 08:13:26
Khmer równie¿ pozdrawia nowego w³adcê Diuny.
Centurion (Imperium CenturionLandii) 2009-01-22 08:30:23
A jak idzie wojna Gryfowi?
S³ysza³em ¿e pañstwo Hahariena pada... a jak z ¿abojadami?
LDeska (Imperium LDeskaLandii) 2009-01-22 09:52:37
Dzisiaj, najdalej jutro Holandia zniknie z mapy, z Francj± to pewnie trochê d³u¿ej potrwa...
barnaba (BarnabaLandia) 2009-01-22 10:59:01
Drodzy sasiedzi z tego co widze nasz kraje zyja w zgodzie a i granice sa ustalone i zadnych niesnaskow nie ma.Wszystko wskazuje na to ze najlepiej nam bedzie zyc w pokoju i rozwijac sie wspolnie tak jak od wiekow to czynimy.
W zwiazku z tym mam propozycje dla Gryfa zawarcia traktatu o wspolpracy i spisania go dla dobra ludu.Uklad mozna by rozwiazac lub zmienic z karencja pieciu cykli.Uklad zawiera³by zapewnienie o nienaruszalno¶ci granic i potwierdzenie wczê¶niejsych ustaleñ granicznych oraz porozumienie w sprawie wspolpracy.
Damroka (Imperium DamrokaLandii) 2009-01-22 12:49:05
Ja jestem za. Chocia¿ jestem ju¿ bardziej sceptyczny do tych umów ni¿ wcze¶niej, bo zerwanie ich powoduje utratê reputacji jakiego¶ króla czy innego samodzier¿awcy.
Mam wiêc nadziejê, ¿e jak podpiszemy t± umowê z okre¶leniem karencji to bêdzie to na powa¿nie, a nie ¶ciemnianie ze zmieniaj±c± siê fabu³±.
barnaba (BarnabaLandia) 2009-01-22 13:04:58
To jest powazna kwestia a nie zarty.Nie widze powodu zeby wam nie ufac umowa jest informacja dla mego ludu i innych panstw.Reputacja jest wazna i jesli sobie nie zaufamy to nic nie osiagniemy.
barnaba (BarnabaLandia) 2009-01-23 20:09:29
Co Kacapy sadz o pokoju?
Goniec nie wrocil jeszcze a szlaki w tej okolicy chyba bezpieczne.
Dochodza mnie natomiast niepokojace wiesci z wschodu,francuskiego szpiega zlapalem na mych ziemiach.Co ci Francuzi knuja ze az tak daleko sie zapuszczaja?
W zwiazku z tym prosze o przyblizenie sytuacji geoopolitycznej.
LDeska (Imperium LDeskaLandii) 2009-01-23 22:18:18
Kacapy jak najbardziej s± za kontynuacj± polityki ¶cis³ej wspó³pracy naszych czterech pañstw... co do francji - my¶lisz o Hechterze? On juz nied³ugo przestanie istnieæ wiêc to nie problem...
barnaba (BarnabaLandia) 2009-01-24 10:17:33
W takim razie podpiszmy porozumienie zeby inni wladcy wiedzieli ze wspolpracujemy.
Aztecy knuli przeciwko wam ale zle trafili nie wiem jak mogli myslec o tym ze zapomnimy nasze krzywdy przez nich nam wyrzadzone.Jak mogli myslec ze pozwole im bezkarnie meczyc mnichow buddyjskich zgubili sie idac sciezka cierpienia.
Wyprowadze ich na droge oswiecenia.
Niech poznaja pierwsza z czterech szlachetnych prawd
Prawda o cierpieniu (dukha)
"Narodziny s± dukkha, starzenie siê jest dukkha, ¶mieræ jest dukkha; rozpacz, lament, ból i napiêcie s± dukkha; powi±zanie z niechcianym jest dukkh±; roz³±ka z upragnionym jest dukkha; nie osi±gniêcie po¿±danego jest dukkha. Pokrótce, piêæ znikaj±cych zespo³ów jest dukkha."
Un-gal Eden-lil
Damroka (Imperium DamrokaLandii) 2009-01-24 11:05:44
Ojej.
LDeska (Imperium LDeskaLandii) 2009-01-24 16:10:40
A tacy byli milutcy, zieloni, w d¿ungli sobie mieszkali... to co, za ile tur ich nauczymy razem ¿e nie mo¿na tak knuæ ?
barnaba (BarnabaLandia) 2009-01-25 00:41:57
Zobaczyli czesc mojej armi i stali sie bardzo mili.
Dziekuje za ofiarowana pomoc ale nie ma takiej potrzeby.
Sytuacja jest opanowana.
Jestesmy pokojowym narodem i sprawe mam nadzieje szybko rozwiazemy bez zbednej przemocy.Aztecki wodz wie ze wojna do niczego dobrego nie prowadzi i zdaje sie rozsadnie myslec.
Ale czas pokaze czy nauki buddy sa mu bliskie czy woli krwia ziemie zranic.
Drogi Kacapie dochodza mnie natomiast wiesci ze niepokoje na granicach masz i nowi wrogowie sily zbieraja przeciwko gryfowi prawda to?
Ile w tym prawdy nie wiem ale lepiej miec oczy otwarte.
Skad ta zawisc skad ta zlosc?Niepojete to dla mnie.
Un-gal Eden-lil
Damroka (Imperium DamrokaLandii) 2009-01-25 01:29:13
Gryf ma ¿yj±cych wrogów???
LDeska (Imperium LDeskaLandii) 2009-01-25 10:08:59
Nic o tym nie wiem, mam do¶æ komfortow± sytuacjê pod wzglêdem obrony, wojska przemieszczam tak ¿eby móc zareagowaæ na atak ze wschodu...
Centurion (Imperium CenturionLandii) 2009-01-27 20:19:21
hmm... dochodz± mnie niepokoj±cer wie¶ci ¿e Kacapy chc± wykorzystaæ sytuacjê i zaatakowaæ Sumeriê? mam nadzieje ze to tylko plotki...?
moze podpiszecie jednak ta karencje 5 turkowa, co?
a Kacapy to wynocha na mongola a nie cos tu knujecie
LDeska (Imperium LDeskaLandii) 2009-01-27 20:25:33
My mamy swoje problemy na wschodzie, na pewno armii nie przesunê teraz na wschód bo Mongo³ tylko na to czeka...
Centurion (Imperium CenturionLandii) 2009-01-27 20:40:22
no mam nadzieje, jak sciemnaisz to przynajmniej bedzie dowod
barnaba (BarnabaLandia) 2009-01-29 02:59:47
Do Kacapa
Ostrzega³em Ciê przed tym atakiem w³a¶nie a ty mówi³e¶ ze sytuacja jest opanowana.
A co do twojej pro¶by to mam teraz problemy z Montezuma i wesprzeæ Ciê nie mam jak.
Nie mogê te¿ spe³niæ drugiej twojej pro¶by je¶li og³osi³bym ¿e moje wojska jad± ciê wesprzeæ narazi³bym siê na atak od strony moich s±siadów z za wody których nawet dobrze nie znam.Uznaliby ze skoro prowadzê dwie wojny to mam ziemie niezabezpieczone.
Napisz proszê jak wygl±da sytuacja bo dosz³y mnie wie¶ci ze dwie armie najecha³y twoje nowo zdobyte ziemie.Wojna to nic dobrego i wspó³czujê ka¿demu kto w ni± jest wpl±tany.
Un-gal Eden-lil
Centurion (Imperium CenturionLandii) 2009-01-29 07:51:06
hmm... no mo¿na siê by³o spodziewaæ, ¿e siê Mongo³ ruszy wcze¶niej czy pó¼niej...
Ja ze swojej strony potwierdzam pakt i nie mieszanie siê w konflikty na wschód od Niemiec. Zostawianie tam pustej granicy (zdaje siê ¿e Khmer widzi jedno z miasteczek pruskich z tamtej strony) jest nieprawdopodobnie wygodne Mamy z Chinolem inne problemy i plany
LDeska (Imperium LDeskaLandii) 2009-01-29 09:49:02
Oczekujê czego¶ wiêcej ni¿ nie mieszanie siê - sprzedajcie mi kilka jednostek. Przyciêcie ludzika nic nie kosztuje prawie a p³acê po 30 z³ota od topora i 50 od katapki.
Cent - oczekujê ¿e postraszysz Bodka w kronice pisz±c ¿e idziesz mi na pomoc z wojskiem, co ty na to? Rudi jest z tob± w sojuszu, pisa³ mi ¿e je¿eli siê zgadzasz to mnie wesprze... omówcie to i wesprzyjcie mnie w kronice. Bodek nie ma za du¿ej armii ale mo¿e mi trochê brakn±æ a tego bym siê obawia³.
barnaba (BarnabaLandia) 2009-01-31 18:30:15
Do Kacapa
Ja Un-gal Eden-lil jestem zszokowany takim traktowaniem nie do¶æ ¿e nie chcieli¶cie podpisaæ ze mn± traktatu pokojowego jak mia³em k³opoty na po³nocnej granicy.To teraz wyrzucili¶cie strudzonych wêdrowców i zamkneli¶cie granice co utrudni³o im powrot.W obliczu wojny nie tak sie prowadzi dyplomacje wystarczy³o powiedzieæ s³owo a opu¶ci³ bym ziemie.
Dosz³y mnie te¿ wie¶ci o planowanym ataku na moj± pustynie co by tlumaczy³o niecheæ do podpisania pokoju.
Jestem tez zaniepokojony twoim atakiem na moich przyjaciól z wschodu braci indian i braci egipcjan ktorzy sa pokojowo nastawieni i nikomu nie wadza.Tak samo jak Sumeria.
Nie podoba mi sie te¿ sposób w jaki chcesz szerzyæ swoja wiarê za pomoca
brutalnej sily i zlota.
Ludno¶æ Bobrowa w panice przed zblizaj±cymi siê wojskami poprosi³a mnie o opieke i zamierzam im pomóc.
Dosyæ z tyrania i przemoc±.
Oczywi¶cie chce unikn±c wojny za wszelk± cenê i jesli dobrowolnie oddasz mi pod opieke Bobrowo odstapie od dalszych dzia³añ i podpisze pokój.
Mam nadzieje ze zechcesz unikn±c rozlewu krwi jak ja i post±pisz zgodnie z wol± ludu.
Ludno¶æ sumeryjska juz wkroczy³a na twe ziemie.
Pogr±¿ony w smutku Un-gal Eden-lil
Damroka (Imperium DamrokaLandii) 2009-01-31 20:19:47
Co to za g³upoty wygadujesz.
Typowy sêp, który chce siê nachapaæ w sytaucji kryzysowej s±siada. |
|
|
|
 |
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
|
Add this topic to your bookmarks Printable version
|