xfire: marchwik Helped: 9 times Age: 38 Joined: 10 Apr 2006 Posts: 11208 Piwa: 61/68 Location: Góra Kalwaria
Posted: 2009-10-25, 18:36
zwłaszcza drugi screen wyglada fantastycznie dużo miejsca dla kazdej z nacji ale nie do przesady widac takze w miare rowne warunki startu po wielkości stolic i miast.
_________________ Naród wspaniały, tylko ludzie k***y - J.Piłsudski
Zaglądali do kufrów ,zaglądali do waliz, nie zajrzeli do dupy - tam miałem socjalizm
xfire: marchwik Helped: 9 times Age: 38 Joined: 10 Apr 2006 Posts: 11208 Piwa: 61/68 Location: Góra Kalwaria
Posted: 2009-10-26, 09:57
To jaka ma być ? moze zagrajmy OCC na 32 graczy i tyle?
_________________ Naród wspaniały, tylko ludzie k***y - J.Piłsudski
Zaglądali do kufrów ,zaglądali do waliz, nie zajrzeli do dupy - tam miałem socjalizm
Helped: 2 times Joined: 08 Oct 2008 Posts: 1707 Piwa: 3/1
Posted: 2009-10-26, 11:30
Mapa moim zdaniem jest ok ale :
wczoraj kilkakrotnie odpalalem gre i wyglada na to ze jesli zloto nie jest gorce a na rowninie, to niedaleko bedzie srebro na gorce...
druga sprawa - dwa razy mi sie zdarzylo cos takiego : raz mialem teren z 5 czy 6 zasobami sloni,a innym razem mialem 8 cukrow i uwaga - ani koni,ani zelaza a miedz 1 !
Na wstępie dzięki za uwagi. Brakuje mi tylko tego, że nie napisałeś na której wersji moda miało to miejsce oraz jakie były ustawienia mapy (który skrypt i z jakim poziomem wody).
A teraz odniosę się to Twoich spostrzeżeń.
bummbummbamm wrote:
(...) wczoraj kilkakrotnie odpalalem gre i wyglada na to ze jesli zloto nie jest gorce a na rowninie, to niedaleko bedzie srebro na gorce (...)
System dystrybucji surowców musiał zostać określony całkowicie od początku. Skrypt nie generuje pewnego rodzaju terenów (tundra, śnieg), a inne generuje o bardzo niewielkim odsetku (dżungla).
Powodowało to różne anomalie, z czego dwie najpopularniejsze to:
– całkowity brak określonych surowców (np. cukru, srebra, dziczyzny, boberków, bananów, barwników), w praktyce nieraz połowy z nich, podczas gdy wysyp innych bywał naprawdę imponujący;
– surowce pokazywały się w bardzo niekorzystnych miejscach (np. złoto w lesie).
Stąd też złoto ma możliwość pojawienia się również na płaskim terenie, tak by na pewno wystąpiło. Owe srebro standardowo występuje tylko w tundrze i na śniegu (których to terenów skrypt nie generuje), dlatego musiały zostać mu przypisane również inne tereny. Wyboru z całkowitym usunięciem surowca z gry nie rozważałem.
bummbummbamm wrote:
druga sprawa - dwa razy mi sie zdarzylo cos takiego : raz mialem teren z 5 czy 6 zasobami sloni,a innym razem mialem 8 cukrow i uwaga - ani koni,ani zelaza a miedz 1 !
I tutaj bardzo żałuję, że nie zamieściłeś screena, a nawet żadnej informacji co do wersji moda i ustawień gry. Szczerze to bardzo trudno mi w to uwierzyć, bowiem poświęciłem do tej pory – nie przesadzając – ponad 100 godzin na pracę nad modem i mapą oraz nad ich testowaniem. Już od wersji 0.4.1b nie zdarzyła mi się jeszcze nigdy sytuacja bym nie miał na starcie któregokolwiek z tych surowców: koni, miedzi, żelaza, złota. Być może pominąłeś któreś z ustawień jakie powinieneś mieć? To się zdarza, zwłaszcza jeżeli miałeś wcześniej inny skrypt (jakiś standardowy z gry), potem wróciłeś do skryptu z moda i przeoczyłeś któreś z ustawień pól combo.
Wracając do wysypu surowców luksusowych, zamysł ogólnie był taki, aby nie dochodziło do sytuacji, że każdy ma wszystkie (lub prawie wszystkie) "zadawalacze". Dlatego skrypt powinien je rozmieszczać grupami tu i ówdzie na mapie, by był sensowny handel typu "ja mam 5 cukrów, więc spróbuję je wymienić z 4 nacjami na: wino, barwniki, przyprawy i jedwab; wystarczy mi jeden".
I jeszcze raz: na przyszłość, proszę piszcze mi jaka wersja moda i jakie ustawienia skryptu. To naprawdę dużo mi pomoże. Będę wiedział czy problem jest już usunięty (w nowszej wersji), czy nadal mam go szukać.
_________________ Gdy kobieta jęczy w nocy, to nie warczy w dzień.
Last edited by anion on 2009-10-26, 12:10; edited 2 times in total
xfire: peterek Helped: 12 times Joined: 31 Dec 2005 Posts: 7514 Piwa: 43/13
Posted: 2009-10-26, 12:46
anion wrote:
Dlatego skrypt powinien je rozmieszczać grupami tu i ówdzie na mapie, by był sensowny handel typu "ja mam 5 cukrów, więc spróbuję je wymienić z 4 nacjami na: wino, barwniki, przyprawy i jedwab; wystarczy mi jeden".
Anion bez obrazy ale wez sie ocknij z tym handlem surowcami (Domel tez tak kiedys mial).
Handel surowcami to detal w praktyce malo znaczacy gdyz wiekszosc surowcow zamiast nimi handlowac idziesz po prostu zdobyc... i wymiana handlowa to moze jest finalnie 10% surowcow albo i nie jest... i juz widz jak ten co ma monopol na slonie chetnie je innym wypozycza
Ciekawe czy surowce z zarciem tez tak generuje
No ale spoko, ja poprosze tylko o zarcie, reszta to nie problem...
_________________ "Kto pracuje przez cały dzień, ten nie ma czasu na zarabianie pieniędzy." John D. Rockefeller
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum