www.civilization.org.pl
Forum •  FAQ •  Search •  Memberlist •  Usergroups •  Register •  Log in •  Download
 
 Announcement 
   Jesteś nowy? Kliknij tutaj!    Zgłoś grę Civ6     Zgłos grę Civ5    Zgłoś grę Civ4         Mistrz sezonu    IRC, TUTAJ UMÓWISZ SIĘ NA GRĘ    Na ircu jest users osób. Załaduj obrazek Czytnik RSS 

Previous topic «» Next topic


Moved by: LDeska
2007-03-21, 11:13
Jak to GNP w demograii kłamie
Author Message
LDeska



xfire: ldeska
Helped: 34 times
Age: 42
Joined: 29 Mar 2006
Posts: 23314
Piwa: 13/1
Location: Warszawa
marszałek  Złoty order za specjalne zasługi  Złoty zlotowicz - 11 zlotów  Brązowy sponsor KAC  Srebrny civmaniak – najwięcej rozegranych gier  Pomocna dłoń – pomógł minimum 10 razy  Obibok – nie grał od 90 dni  III miejsce w Dyplo - Dyplo6  Przeżycie w Dyplo - Dyplo1  Przeżycie w Dyplo - Dyplo3  IV-VIII miejsce w Pucharze KAC - I,II,III,IV,V,VI Puchar KAC  II miejsce w rankingu FFA  II miejsce w Astro Pucharze - II Astro Puchar  I miejsce w Pucharze Randomowym - I Puchar Randomowy  I miejsce w Pucharze Randomowym - II Puchar Randomowy  I miejsce w Pucharze Randomowym - III Puchar Randomowy  I miejsce w sezonie Ligi KAC - I sezon  I miejsce w sezonie Ligi KAC - II sezon  I miejsce w sezonie Ligi KAC - III sezon  I miejsce w sezonie Ligi KAC - IV sezon 
Posted: 2006-09-24, 10:12   Jak to GNP w demograii kłamie

Czy wiecie że GNP w demografii kłamie? To nie jest po prostu bazowa ilość handlu. Zauważyłem to już nie raz, że jest jakoś uwzględniana wielkość państwa. Nie wiem czy populacja czy ilość miast, czy rozmiar kosztów utrzymania. Wiem tylko że jak postawię nowe miasto (nie drugie ale kolejne), to GNP mi spada zamiast wzrosnąć.
Dlatego jak ktoś gra "po Bomblowemu" i nastawia kupę miast, to ma w demo mniejsze GNP, ale uważajcie - to nie znaczy że ma mniejszy bazowy handel. No i jeszcze ważne jest oczywiście czy ma akademię z naukowca albo inne budynki w stolicy, czyli co robi z tym bazowym handlem.
_________________
www.leszekbiega.pl - blog biegowy
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
plewan_79 



Helped: 7 times
Age: 38
Joined: 29 Apr 2006
Posts: 3214
Piwa: 18/18
pułkownik  Brązowy zlotowicz - 1 zlot  Brązowy civmaniak – najwięcej rozegranych gier  Obibok – nie grał od 90 dni  Przeżycie w Dyplo - Dyplo4,5  Wygrany jeden GOTM - 2 wygrane  III miejsce w Astro Pucharze - II Astro Puchar  III miejsce w Pucharze Randomowym - II Puchar Randomowy  III miejsce w Pucharze Randomowym - III Puchar Randomowy 
Posted: 2006-09-24, 10:48   

tak - bo GNP to po prostu cała kasa minus koszty. Dokładnie to spod F2 (chyba).

Stawiasz nowe miasto - więc zwiększają się koszty i GNP spada.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Peter 



xfire: peterek
Helped: 12 times
Joined: 31 Dec 2005
Posts: 7517
Piwa: 43/13
generał dywizji  Brązowy order za specjalne zasługi  Złoty zlotowicz - 13 zlotów  Srebrny sponsor KAC  Brązowy civmaniak – najwięcej rozegranych gier  Pomocna dłoń – pomógł minimum 10 razy  Piwosz – otrzymał minimum 25 piw  Obibok – nie grał od 90 dni  I miejsce w Dyplo - Dyplo1  I miejsce w Dyplo - Dyplo2  I miejsce w Dyplo - Dyplo8  II miejsce w Dyplo - Dyplo3  III miejsce w Dyplo - Dyplo4,5  Przeżycie w Dyplo - Dyplo 10  Przeżycie w Dyplo - dyplo7  III miejsce w Pucharze KAC - I Puchar KAC  IV-VIII miejsce w Pucharze KAC - IV Puchar KAC  Złoty gracz w demokrację - GwD2-kapitan 
Posted: 2006-09-24, 11:13   

http://en.wikipedia.org/w...ational_product

IG - czyli koszty utrzymania nowego miasta Cie zmylily :)
Tak samo jak wysylasz ekipe soldatow do bratniego kraju to koszty ich utrzymania obnizaja GNP czy tez sama ilosc wojska jak przekroczysz dopuszczalny limit :D
No i jest oczywiscie jeszcze inflacja....
_________________
"Kto pracuje przez cały dzień, ten nie ma czasu na zarabianie pieniędzy." John D. Rockefeller
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
meca 



xfire: meca10
Helped: 2 times
Age: 33
Joined: 04 Mar 2006
Posts: 2445
Otrzymał 1 piw(a)
podpułkownik  Brązowy order za specjalne zasługi  Obibok – nie grał od 90 dni 
Posted: 2006-09-24, 11:42   

A zauważyliście, że gdy zmniejszycie nakłady na naukę (np. z 80% na 60%) to GNP też spada?
_________________
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Peter 



xfire: peterek
Helped: 12 times
Joined: 31 Dec 2005
Posts: 7517
Piwa: 43/13
generał dywizji  Brązowy order za specjalne zasługi  Złoty zlotowicz - 13 zlotów  Srebrny sponsor KAC  Brązowy civmaniak – najwięcej rozegranych gier  Pomocna dłoń – pomógł minimum 10 razy  Piwosz – otrzymał minimum 25 piw  Obibok – nie grał od 90 dni  I miejsce w Dyplo - Dyplo1  I miejsce w Dyplo - Dyplo2  I miejsce w Dyplo - Dyplo8  II miejsce w Dyplo - Dyplo3  III miejsce w Dyplo - Dyplo4,5  Przeżycie w Dyplo - Dyplo 10  Przeżycie w Dyplo - dyplo7  III miejsce w Pucharze KAC - I Puchar KAC  IV-VIII miejsce w Pucharze KAC - IV Puchar KAC  Złoty gracz w demokrację - GwD2-kapitan 
Posted: 2006-09-24, 16:59   

Mozliwe ze masz wlaczone automatyczne zarzadzanie maistem.
Jesli tak to zmienianie nakladow na nauke powoduje przestawianie kratek z ktorych czerpane sa zasoby :) poza tym dochodzi kwestia zaokraglen (w dol oczywiscie :) ....
_________________
"Kto pracuje przez cały dzień, ten nie ma czasu na zarabianie pieniędzy." John D. Rockefeller
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Display posts from previous:   
Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to:  

Podobne Tematy
Topic Author Forum Replies Last Post
No new posts Jak jest wyliczane GNP w BtS?
LDeska Mechanika gry - Civ4 21 2007-08-12, 12:25
borys

Czas generowania strony : 0.20 s.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group