www.civilization.org.pl
Forum •  FAQ •  Search •  Memberlist •  Usergroups •  Register •  Log in •  Download

Announcement 
   Jeste¶ nowy? Kliknij tutaj!    Zg³o¶ grê Civ6     Zg³os grê Civ5    Zg³o¶ grê Civ4         Mistrz sezonu    IRC, TUTAJ UMÓWISZ SIÊ NA GRÊ    Na ircu jest users osób. Za³aduj obrazek Czytnik RSS 

Previous topic «» Next topic

Pakt "Inkowie Turcja Sumerzy" (LDeska)
Author Message
Shaka[D14]

Piwa: 60/18
plutonowy  Br±zowy zlotowicz - 1 zlot  Br±zowy civmaniak – najwiêcej rozegranych gier  Piwosz – otrzyma³ minimum 25 piw  Obibok – nie gra³ od 90 dni  II miejsce w Mini turnieju w Civilization IV - I Mini turniej 
Reprimends:
 6/3/6
Posted: 2011-11-15, 21:40   Pakt "Inkowie Turcja Sumerzy" (LDeska)

Pakt numer 1088, za³o¿ony 2011-04-30 07:32:02 przez LDeska (LDeska ( Surykatka / Inkowie ) )

Nazwa paktu: Inkowie Turcja Sumerzy

Zaproszone do paktu nacje:
Twórca: LDeska
cheos
wraith
Postaw piwo autorowi tego posta

Shaka[D14]

plutonowy  Br±zowy zlotowicz - 1 zlot  Br±zowy civmaniak – najwiêcej rozegranych gier  Piwosz – otrzyma³ minimum 25 piw  Obibok – nie gra³ od 90 dni  II miejsce w Mini turnieju w Civilization IV - I Mini turniej 
Reprimends:
 6/3/6
Posted: 2011-11-15, 21:40   

LDeska (LDeska ( Surykatka / Inkowie ) ) 2011-04-30 07:34:11
Nie dowierzam za bardzo Aztekom (Bobkowi). Widaæ po u³o¿eniu wojska ¿e nie wesprze militarnie culegi (bo stoi o kratkê za daleko wiêc culega bêdzie szed³ sam) ale chyba zachowa neutralno¶æ. To nam da w ko¶æ. Musimy obserwowaæ sytuacjê - ja wysy³am co mogê na front ale dróg nie mamy z cheosem na po³udniu naszych pañstw miêdzy nami :zly: musimy szybko dobudowaæ. Pierwsze miasto pewnie padnie nie wiem czy stolicê da siê obroniæ no ale zróbmy wszystko co w naszej mocy. Fajnie by by³o jak by Bobek spali³ ze dwa miasta culegi nag³ym wypadem - tylko czy siê na to zgodzi?

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-04-30 11:04:56
Pisa³em ju¿ wcze¶niej moje obawy dotycz±ce Azteków.
Mamy jaki¶ pla przemieszczania wojsk ?

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-04-30 18:23:53
Mam du¿o konnicy, to móg³bym sam spaliæ miasto i stolicê culegi ale nie dam rady siê wybroniæ :( Potrzebujê wsparcia cule ma 17 s³oni hwachy axy oraz speary.

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-04-30 18:49:35

Oto si³y culegi. Idzie jeszcze 7 s³oni s± na dwa ruchy w moich granicach. 2 galery wspierane trirem± p³yn± i bêd± te¿ nied³ugo. Ja mam 2 galerki. Nie mogê wykonaæ kontry konnic± i wycofa³em j± bo ma te 7 s³oni na ty³ach... Sytuacjê widzê cieñko. Mam na obronê 8 katap 5 s³oni trohê axów spearów i jakie¶ 7 konnych i 10 rydwanów, bêdê upgradowa³ wojów na speary oraz ¶cinam.

LDeska (LDeska ( Surykatka / Inkowie ) ) 2011-04-30 23:20:48
Ruszy³em wojsko od Centa - idzie na pomoc ale to potrwa.... bardzo d³ugo. Nawet nie wiem czy to ma sens w ogóle. Chyba je tam zostawiêc bo Hechter i Ruda niedaleko a do was pode¶lê nowe. Zreszt± i tak ca³y czas idzie moje wojsko do was. Tylko nie wiem co z tym Bobkiem - czy mogê przez jego teren i¶æ czy mi nagle granice zamknie.

Ja to widzê tak: tej armii sam nie zatrzymasz. Razem z ca³ym wojskiem Bobka i kontyngentem Sumerii to ju¿ tak. Wiêc pytanie o postawê Bobka jest tu kluczowe.

Nie wiem jak chcia³by¶ spaliæ stolicê culegi? Nie dasz rady moim zdaniem. Je¿eli da³by¶ jako¶ radê to na 100% to jest to! W ten sposób mo¿esz go zmusiæ na turê przed spaleniem jego stolicy daæ mu ultimatum: pokój na 10 tur albo j± palisz. A jak siê nie da tak to po prostu mu j± spaliæ i wtedy siê zapytaæ "pokój czy palimy miêkkie podbrzusze"?

Inna opcja to oddanie miast i cofniêcie siê zbieraj±c razem si³y. Ale pytanie o Bobka jest znowu aktualne. Odpisz Wraith o co chodzi z tym rajdem - nie wiem jak chcia³by¶ stolicê culegi spaliæ?

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-05-01 11:57:02
Niestety ale rajd ju¿ nieaktualny na tych s³oniach które maszeruj± rozbije siê moja konnica. Wycofujê siê. Stracê na 100% bulabula oraz stolicê. Tego wojska jest po prostu za wiele, przewy¿sza mnie produkcja ponad 4 krotnie, je¶li nie uda Wam siê mi pomóc to w przeci±gu ok.10 tur czeka mnie anihilacja.

LDeska (LDeska ( Surykatka / Inkowie ) ) 2011-05-01 23:15:11
Idê wszystkimi nowymi jednostkami do was, proponujê prosty uk³ad: wycofuj siê Wraith niszcz±c drogi (!!!) - zyskujemy na czasie. On ma du¿o s³oni i koreañskich katapult wiêc musimy jako kontrê mieæ DU¯O s³oni i tylko S£ONI!!! Topory nic tu nie dadz± bo kataptki jego maj± bonus do walki wrêcz a nie otrzymuj± obra¿eñ masowych. Zbirrzmy siê do kupy - oddawaj niestety mu miasta a on my¶lê zrobi siê zbyt pewny siebie i wtedy mu to wszystko rozbiojemy i pójdziemy z kontr±. Chowajcie komandosów - genera³ów!!! Przydadz± siê do ewentualnego rajdu na ty³y i odbijanie niebronionych miast Turcji. Wtedy od razu jak kto¶ z nas odbije daje opcjê "wyzwól" - miasto wraca do Turcji i armia culegi zostanie z³apana w pu³apkê kultury Tureckiej. Moje wojsko idzie do Cheosa - z racji zdrady Azteka. Ale liczê ¿e Aztek siê do nas przy³±czy jak tylko prz³amiemy culegê.

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-02 15:04:49
Ja zbieram wojsko przy pó³nocnej granicy Tureckiej.
Musimy dobrze wyliczyæ czas kiedy po³±czymy wojska.
Jak za wcze¶nie Culega mo¿e siê zatrzymaæ i poczekaæ na wej¶cie Francji jak za pó¼no sami wicie.

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-05-02 17:57:13
Lepiej, mam na okazjê z³apania jego armii przygotowanego wielkiego artystê, przybywajcie ch³opaki bo nie chcê zostaæ zwasalizowanym pieskiem kanapowym Culegi...zreszt± nawet wola³bym zakoñczyæ dyplo ni¿ ¿eby dosz³o do takiej sytuacji.

LDeska (LDeska ( Surykatka / Inkowie ) ) 2011-05-02 21:20:44
Idê wojskiem na front - oprócz tego co idzie od Hechtera to jeszcze posi³ki id± i one bêd± pierwsze na froncie. Musimy mieæ jasne dowodzenie - proponujê tego kto ma na tym froncie najwiêksz± armiê. Je¿eli mamy s³u¿yæ rad± to przyda³yby siê zrzuty ekranu. Zale¿y mi bardzo ¿eby t± armiê mu zniszczyæ i utrzeæ nosa za ten atak.

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-05-02 22:26:20
Si³y cule tak jak na skrinie, z do³u tak o 4 tury za armi± idzie 6 s³oni.
A oto moje wojsko, i teraz zastanawiam siê nad dalszymi posuniêciami, bo mogê:
a) budowaæ mur w stolicy i liczê ¿e 2 tury cule zacznie zdejmowaæ os³onê co da nam 3 tury, dwa ¿e nie chcê straciæ stolicy, a zapewne j± spali
b) budowaæ jednostki i wycofaæ siê i z³±czyæ siê z Waszymi si³ami, chyba ¿e bêdziecie wcze¶niej i pomo¿ecie mi przy mojej stolicy
dodatkowo mam trochê koni z mo¿liwo¶ci± 2 promo na wycofanie co mo¿e os³abiæ jego hwachy , no ale to tylko 30% szansy
wrzucam skrin

Aha p³ynie trirem± a za ni± 2 tury s± dwie galery, ja ¶ci±³em 3ci± galerê i spróbujê rozwaliæ mu t±triremê galerkami przy czym zaraz dotnê 4t± na defens przed jego galerami...

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-05-02 22:27:23
Do mojego wojska co na skrinie idzie 3 spearów, oraz dwa s³onie , zaraz wyjdzie 1 ha, 1 spear, poza tym upgrade 2 warriorów na speary... tyle na razie.

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-05-03 05:39:43
Cheos co masz na wsparcie? Czy wraz z moimi si³ami da radê odeprzeæ atak cule, czy lepiej siê dalej wycofywaæ?

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-03 17:09:08
Ja w tej chwili przy granicy mam jedynie 1 s³oñ 1 sêp i 5 katap.
Ale dorabiam i ¶ci±gam z ca³ego kraju.

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-03 17:13:43
Za sze¶æ dni bêdê mia³ macki. Mamy tyle czasu ?

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-05-03 17:39:20
Na uratowanie stolicy 6 dni to bêdzie za pó¼no, ale jeszcze dam znaæ jak zrobiê turê co i jak.
Ghandi to zdrajca i szpieg - raz ¿e przepuszcza przez swoje granice, a drogi to kit, bo mam kulturkê, dwa ¿e na ka¿d± strategiê w pakcie Cheos-Bobek-ja, Cule by³ turê dwie na to przygotowany (desant, atak konnymi), kolejna sprawa , to zacz±³ kryæ spearami roboli, spodziewaj±c siê mo¿liwego odwetu. Ale sam Bobek zdaje siê nie jest pewny czy my wiemy o jego dzia³aniu na dwoch frontach, u³ó¿my scenariusz i rozpiszmy w tamtym pakcie tak ¿eby zmyli³ Wikinga.

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-03 17:48:09
Widzê, ¿e zacz±³ ostro ci±æ to pewnie pomo¿e Ragnarowi.

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-05-03 18:39:10
Skoro tak, to mo¿e ¶ciemniæ ¿e idziesz na francusk± granicê, ja co¶ tam pop³aczê ¿e zostajê sam i staram siê przekupiæ s³owem i z³otem Gandka.
A sytuacja w praktyce, stawiam mur, to da 110% obrony, wiêc dwie tury na zbicie przez jego katapulty + 1 na doj¶cie + 1 na atak, czyli za 3-4 tury bitwa mo¿e siê rozegraæ pomiêdzy moj± a jego armi±, ale w niezbyt jasnych kolorach to widzê. Z drugiej strony stolicy mi szkoda - biblioteka, baraki, stajnia, akademia, wielka biblioteka... Czy Cheos do¶lesz jednostki i razem to rozwik³amy. Leszek w ile tur mo¿esz dotrzeæ do mnie, chyba ¿e po prostu zaatakujesz Ghandiego???

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-03 19:07:07
Jutro policzê za ile tur bêdê przy twojej stolicy.
Ale niestety to co mam to za ma³o.
Z ka¿d± tur± bêdzie tego znacznie wiêcej.
Odpali³em 12 tur z³otego wieku i mam produkcjê jedynie o 2 mniejsz± od Culegi.
Jutro wprowadzam biurko to bêdzie jeszcze wiêcej no i macki pewnie bêd± jeszcze szybciej.
Jak bym do nich doszed³ to przezbrojê i mo¿na "k±saæ" przeciwnika - atak i wycofanie aby siê uleczyæ.

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-03 19:14:50
Napisa³em na wspólnym z Aztekami, ¿e za 2 dni bêd± macki.
Niestety to blef :(
Armia Inkaska i moje posi³ki mog± byæ u Ciebie pod granic± dopiero za 4-5 dni.
Niestety nie mamy chyba szans na obronê stolicy.
Wiem, ¿e wielka szkoda ale jak stracimy teraz wojsko a go ma³o nadszarpniemy to po Tobie i ja pewnie te¿ kilka miast stracê :(
Mam cztery porty z Francj± a on ma galerki (widzia³em) :(

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-05-03 20:29:11
Cule te¿ ma macki, odkry³ w turze przed obecn± machinery , biurko mia³ wcze¶niej, wiêc zapewne za oko³o 10 tur na front, dotr± jego pierwsze macki. No to postaram siê blefowaæ i odraczaæ jego atak , zatrzymam siê mimo wszystko w stolicy jak zbije obronê do zera to wycofam wojsko, da nam to 2 tury czasu.

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-03 20:37:44
Trzeba graæ na zw³okê.
Za wiele ma Ragnar, Aztekowie i Francja.
No i moje posi³ki z Egiptu + Inki wojsko maj± jeszcze trochê do przej¶cia :(

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-05-03 20:52:38
Random by³ po Wikinga stronie straci³em 2 galery na tej triremie. Dochodz± kolejne (6) s³onie do stacku i 2 horse archery... Wybudowa³em mur w mie¶cie, da to 2 tury na przeczekanie, zostanê z 1-2 ma miastami.

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-03 21:00:35
Martwi mnie, ¿e Culega te¿ ma bêdzie szed³ ju¿ mackami.
No i zdrada Azteka wielce nam zaszkodzi³a.
Wycinaj miasta - wiem, ¿e ³atwo mówiæ jak to nie moje ale mam nadziejê,i¿ uda siê odeprzeæ Ragnara i jego popleczników.
Dopuki nie bêdziemy mieli przewagi nie ma co wchodziæ w otwart± wojnê.
Tak na marginesie rozpocz±³em ma³a kampaniê w¶ród s±siadów Korei mo¿e niebawem do³±cz± do wojny.
Jak siê uda dostawisz miasta i mo¿e co¶ uczkniesz z zasobów Ragnara o ile go powstrzymamy.

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-03 21:01:45
*dopóki (ach ten skryba)

LDeska (LDeska ( Surykatka / Inkowie ) ) 2011-05-03 21:56:50
Ja mogê tylko poprzeæ to co Cheos pisze. Wysy³am wojsko no ale z racji odleg³o¶ci to trwa :zly:
Co do produkcji twojej Cheos to jeste¶ drugi pisa³e¶ - a ja jestem pierwszy :oczami: i ta produkcja idzie na wojnê z Culeg± :atakuje:
Wraith - wiem ¿e ³atwo nam pisaæ ale trzymaj siê, nie atakuj "na granicy" jak ja Centa, to by³ fuks - zbierzemy armiê i pójdziemy z kontr±. Moim zdaniem on twojej stolicy nie spali bo on chce twojego cudaka. Trzymaj tego artystê schowanego, uwa¿aj na komandosów i ¶cinaj miasta. Jak ju¿ dojdziemy to zrobimy culedze jesieñ ¶redniowiecza. Ja ju¿ raz tak± umowê dotrzyma³em co Cent popamiêta :) z culeg± bêdzie tak samo, masz s³owo Wielkiego Ty³ka Inki ¿e nie zostawiê ciê

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-03 21:59:25
I ja te¿ Ciê nie zostawiê.

LDeska (LDeska ( Surykatka / Inkowie ) ) 2011-05-03 22:06:57
Acha, wyst±pi³em o pakt jawny do Hechtera - my¶lê ¿e siê zgodzi a wtedy moja armia te¿ idzie na front. Ju¿ wyruszy³a kilka tur temu a jak dojdzie... wspomnê tylko ¿e jest teraz nawet po stratach u Centa wiêksza ni¿ by³a - jestem trzeci na ¶wiecie w wojsku.

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-05-03 22:52:05
To trzymamy siê planu, staram siê go jak najbardziej opó¼niaæ, nie s±dzê ¿e bêdzie na tyle szalony by atakowaæ hwachami miasto na 110% zacznie zbijaæ obronê. Ma w stacku 16 hwach a wiêc zejdzie w ci±gu 2 tur, wtedy wycofam armiê.
Aztek z tego co widzê ma niewiele wojska z tego co widzia³em 3-4 kataplut, 8 axów kilka spearów, wiêc nie bêdzie wielkim problemem choæ szkoda ¿e nie bêdzie po naszej stronie. A co z Francuzem, znacie jego zamiary? Podpytam go to i owo.

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-03 23:07:34
Podpytaj Francuza bo cholipcia wi±¿e mi czê¶æ wojska.
Jak opuszczê miasta to straciæ mogê 4 porty :(

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-05-05 22:47:41
Witam, wycofa³em siê ze stolicy proponujê przyjêcie dla Cule pod górk± tureck±, pomimo ¿e stanie na górce ma niewiele unitów które daj± mu defens 8 axów oraz 2 speary, reszta to jak widzicie s³onie, hwachy, a Leszek masz bli¿ej. Postawi³em mur w mie¶cie a lasek który móg³by pos³u¿yæ dla atakuj±cego ¶ci±³em, co s±dzicie o takim wyj¶ciu?

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-05 23:01:43
Wklej jutro dok³adnie jakie wojsko ma Culega i jakim ty dysponujesz.
Poczekamy jutro z ruchem na Ciebie i zobaczymy co zdo³a doj¶æ do górki w ci±gu dwóch-trzech dni (tyle chyba zajmnie przej¶cie przez stolicê i ostrza³ murów).
Jest jeszcze opcja, ¿e Culega poczeka turê w stolicy i przezbroi axy na macki - ma ju¿ dostêp i zbiera kasê.
Mam nadziejê, ¿e nie ma tyle z³ota aby w jedn± turê przezbroiæ 8 axów.

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-05-05 23:14:54
Nie wiem, mo¿e zbiera w³a¶nie kasê, wstrzymuje siê z techami od dwóch tur, odkrywa in¿ynieriê a ma do niej ponad 1000 tur.

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-05-05 23:16:34
jego armia i to jak wygl±da sytuacja oczami Turcji

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-05 23:33:29
A jakim wojskiem ty dysponujesz ?
To co mamy ju¿ zebrane widzisz. Kolejne jednostki dochodz±.

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-06 09:47:19
G³ównie chodzi o to iloma jednostkami (w tym katapulty) dysponujemy.
Je¿eli mamy walczyæ pod Górk± to dzi¶ wszystkim czym mo¿emy (chodzi o mnie i Inkê) musimy wej¶æ na to pole gdzie stoi Inkaski s³oñ (nad ry¿em). Te jednostki, które zd±¿± wej¶æ na to górkê bez granicy te¿ zd±¿± na bitwê.
Dzi¶ sprawdzimy ile tego mamy.

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-06 09:49:10
A jak to wygl±da u Azteka, nie ma zamiaru pomóc której¶ ze stron ?

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-06 09:58:27
Dobrze policzy³em wojsko Culegi ?: 21 s³oni, 8 axów, 2 speary, 4 horsy i 14 Hwacha (35 unitów + 14 katap) = 49.
Dzi¶ zliczmy wszystkie nasze si³y mog±ce zaatakowaæ pod Górk±.

LDeska (LDeska ( Surykatka / Inkowie ) ) 2011-05-06 10:30:48
Moim zdaniem z 16 katapek u nas to minimum ¿eby t± armiê atakowaæ. Podajcie ile macie, ja wpiszê wieczorem ile ja mam i zobaczymy. Jak ulepszy toporki do knechtów to na górce nie damy rady - zobaczymy co zrobi.

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-05-06 18:00:41
9 katapult
10 s³oni
6 ³uczników konnych
9 rydwanów
3 axe
7 spear
8 warrior
to moje si³y co¶ jeszcze dotnê w Górce, dojdzie 1-2 s³onie z Para, w Grafie mam jeszcze 2 axy spear s³oñ i ha ale to nie wiem czy uda mi siê przerzuciæ

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-06 19:55:32
W³adco Turcji nie zostawiaj ¿adnego pustego miasta do którego mo¿na dotrzeæ sze¶cioma kratkami.
Chyba, ¿e masz 100% pewno¶ci, i¿ w armii Culegi nie ma genera³a.
Sam mam takiego genera³a o czym zreszt± przekona³ siê Egipt ale ju¿ nie sprawdzi³ bo to by³o jego ostatnie miasto.

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-06 19:56:55
Czy¿by stolica Turcji nadal sta³a ?
Nie widzê ani spadku w Turcji ani wzrostu Ragnara.

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-05-06 20:06:18
Widocznie stoi, ciekawe co zagrywa, zaraz wbijam. Cule ma axa tak¿e na 4 kratki zasiêg.

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-05-06 20:06:26
tzn axa genera³a

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-05-06 20:21:59
Stolica faktycznie siê osta³a, idzie na pó³noc w stronê Górki, dorobi³em jeszcze jednostek, nie mam pomys³u na t± chwilê co zrobiæ z wielkim naukowcem hehehe :) Generalnie jadê na koñcówce z³otego wieku, widzê ¿e nadci±gacie no mam nadziejê ¿e zmierzymy siê wspólnie z Wikusiem

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-05-06 20:23:25
Jego ax nie ma promocji do ruchów, ma "1"

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-05-06 20:30:43
Do Górki ma 2 tury , jedna tura na bombardowanie (Górka 50% obrony + 25% sta³ej za wzniesienie), tak¿e w czwartej turze zacznie zapewne szturm miasta.

LDeska (LDeska ( Surykatka / Inkowie ) ) 2011-05-06 22:38:17
Moim zdaniem jest nie¼le, moje pierwsze jednostki wesz³y do Górki. Zobaczymy co jutro zrobi...

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-06 23:02:22
Chyba wiem dlaczego osta³a siê stolica.
Zaproponowa³ mi pokój w zamian za miasto Tureckie.
Mam czas do jutra.
Czyli jak nie odpowiem to spali stolicê i bêdzie szed³ dalej lub wraca³ a jak siê zgodzê to j± przejmie i bêdzie szed³ dalej.

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-07 11:07:07
Ewentualnie brakuje mu jeszcze z³ota na przezbrojenie wszystkich axów i nie chcia³ siê obci±¿aæ kosztami dodatkowego, dalekiego miasta.
Tak czy inaczej czas gra na nasz± korzy¶æ, dochodz± kolejne posi³ki a ja jutro te¿ bêdê mia³ macki a mam znacznie bli¿ej do linii frontu ni¿ on.

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-05-07 12:10:43
Z¿era go utrzymanie jednostek, ma ponad 50 poza granicami swojego kraju, nie odkrywa in¿ynierii, ca³y czas trzyma naukê na 0.

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-07 20:00:25
Wyja¶ni³o siê. Zbiera³ z³oto a teraz w trzy tury robi in¿ynieriê. Ogromny potêcja³, ja na z³otym wieku na 100% potrzebowa³bym 5.

LDeska (LDeska ( Surykatka / Inkowie ) ) 2011-05-07 21:27:56
No potencja³ ma ogromny wiêc nale¿y go przykróciæ :) Róbcie tak ¿eby miast tureckich nie pali³ - to bêdziemy mogli je odbiæ i z³apaæ go w pu³apkê kultury

LDeska (LDeska ( Surykatka / Inkowie ) ) 2011-05-07 21:50:33
Sprawdzi³em wojsko które mamy w tej Górce - moim zdaniem damy radê ale on zapewne wejdzie jednym wojem na t± górkê i zobaczy co stoi z ty³u i siê wycofa... tak my¶lê. Ale jak wejdzie to ja bym wali³. Tylko trzeba by to zgraæ no bo musimy wtedy we trzech do gry wej¶æ, nie?

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-05-07 23:54:30
Ok, trzeba wiêc ustaliæ godzinê, ale to dopiero na poniediza³ek/wtorek, biedne samobójcy katapki znów pójd± pod nó¿ ;)

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-05-07 23:55:10
No i nie mogê z Azteka, takie kity jak dla dzieci wciska...

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-08 02:00:32
Przyjdzie pora na Azteka jak jego Wielkiemu Bratu damy radê.
Co do katap to kolejny raz stracê ich czê¶æ ale ju¿ robiê nowe :)

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-08 02:07:00
Co do Górki to proponujê aby Sumerowie i Inka stanêli dwa pola za Górk±.
W turze w której on wejdzie wszystkim pod miasto my wejdziemy do miasta. Nie s±dze aby zaatakowa³ nie zbijaj±c obrony murów, jednak trochê axów i spewrów mamy.
W kolejnej turze ju¿ nie ucieknie i bedziemy mogli go dopa¶æ.

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-08 02:12:57
Je¿eli siê teraz wycofa to mamy za ma³o wojska by go goniæ i bêdzie trzeba poczekaæ.
On in¿ynieria za 3 tury dopiero a nam sporo posi³ków przychodzi i jutro ju¿ pierwsze macki id± na front.

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-05-08 15:08:32
Zaj±³ i spali³ moj± by³± stolicê, nie upgradowa³ axów, oto jego stan armii.
Zapewne bêdzie siê przesuwa³ na wschód ¿eby spaliæ port Graf.
Do in¿ynierii ma 2 tury.

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-08 15:20:12
To ruszajmy za nim, przygotuj artyste aby go zlapac w kulture.

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-08 15:34:40
Bêdziemy wykonywaæ tury po tobie to ruszaj siê i dawaj nam znaæ gdzie mamy wej¶æ.
Ragnar za dwie tury bêdzie mia³ in¿ynieriê (dlatego nie ulepsza).

LDeska (LDeska ( Surykatka / Inkowie ) ) 2011-05-08 22:06:40
G³upio zrobi³ - ju¿ po nim. Dosy³am na front i robiê to co piszecie oczywi¶cie. Mam zabezpieczone granice wiêc wszystkie posi³ki id± na culegê.

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-08 22:42:37
Aztekowie moga sie do niego dolaczyc.

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-05-08 22:53:41
Bêdzie mia³ jesieñ ¶redniowiecza, chyba ¿e planuje wycofanie siê do jednego ze swoich miast.

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-05-08 22:58:55
Domy¶lam siê co zrobi±, Cule wycofa armiê licz±c ¿e uderzymy na Azteka, i tam postara siê o to by zadaæ cios jako pierwszy dodam ¿e zapewne z wyprodukowanymi ¶wie¿o mackami. Wycinam seta i mo¿e z³apiemy go na wielkiego artystê.

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-08 22:59:00
Jakbys mial seta to mozna postawic miasto i walnac bombe kulturowa.
I bysmy go dorwali :)

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-08 22:59:37
w myslach mi przeczytales :]

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-09 10:28:02
Kogo szpiegujecie ?
Ja przerzucê wszystko na Azteka.
Obecnie widzê co Culega wymy¶la.

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-05-09 17:26:32
U mnie szpiegostwo na Cule, zu¿yjê naukowca na alfabet to bêdê mia³ szpiegów na kontrowanie, bo zdaje mi siê ¿e kilku u mnie wikingowych siedzi.
Turkê zrobiê oko³o 20tej.

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-05-09 19:18:42
Jeszcze jedno, jak Wasze zapatrywania na atak na Azteka? Macie go na widelcu od mojej wschodniej strony, u¶piliby¶my kundelka Wikinga.

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-05-09 19:32:34
Wiking stan±³ tak ¿e nie da go siê siêgn±æ (2 pola od granicy), widzê ¿e z po³udnia przybywaj± francuzi - lukgin 3 jednostki .

I tak jeszcze ode mnie. Wiem czym jest dyplo s³abszy tu nie ma szans na istnienie, je¶li zadacie mi coup de gracie, wiedz±c ¿e nie macie ochoty walczyæ z Wikingiem i reszt± badndy niebieskiej, nie bêdê mia³ do Was pretensji.
Chcia³em podziêkowaæ Wam za pomoc i Wasze wcze¶niejsze s³owa ¿e razem powojujemy z Wikingiem.
Mam nadziejê ¿e uda nam siê uci±æ ³eb hydrze i nie ma dla mnie znaczenia ¿e ledwo egzystujê, straci³em najwa¿niejsze miasta, a liczy dla mnie siê zabawa :)

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-05-09 19:39:05
Przesun±³em jednostki tak ¿e mogê w razie czego kontrowaæ na zachód. Cheos, mam do Ciebie pro¶bê o surowce daj±ce zdrowie, wys³a³em handel.

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-09 21:41:14
Ja Ciê nie zaatakujê.
Od pocz±tku mia³em propozycjê od Ragnara, ¿e odda mi dwa twoje miasta jak siê nie bêdê wtr±ca³ i podpisze pakt.
Teraz to by siê mija³o ze zdrowym rozs±dkiem gdybym walczy³ z Twoj± armi± o te miasta.
Mam nadziejê, ¿e jako¶ go chwycimy - pewnie czeka na seta.
A ty za ile bêdziesz mia³ ?

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-09 21:43:12
Oczywi¶cie surowce wy¶lê.
Co do pokonania Culegi obawiam siê, ¿e Francuz i Aztek mu pomog± jak siê jawny skoñczy.
Idê sprawdziæ na pó³noc, czy czasami jaka¶ wataha przez ziemie Francji nie idzie.

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-05-09 22:10:58
Seta zacz±³em , a wytnê w nastêpnej turze p³ynie trirem± i zniszczy mi rybki wiêc zaraz populacja zacznie spadaæ.
Jak tylko bêdzie okazja na z³apanie dziada , trzeba siê wbiæ razem coby katapami go wspólnie waln±æ i bitwê rozegraæ.

LDeska (LDeska ( Surykatka / Inkowie ) ) 2011-05-09 22:17:19
Ja te¿ bêdê wspiera³ bo Wielki Ty³ek Inka ma swój honor. Wytniemy culegê i ju¿. Oczywi¶cie set i artysta to mus tutaj - ¶wietnie planujecie

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-09 22:17:41
ano

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-10 18:38:27
Ragnar chyba postawi³ gdzie¶ miasto na terenach potureckich.
Jest sporo wolnej przestrzeni to nie wiem, czy uda nam siê podej¶æ i postawiæ miasto tak aby w nim odpaliæ bombê kulturow± i mieæ dziêki temu to miasto w zasiêgu bezpo¶rednim.
Ragnar od dzi¶ dysponuje in¿ynieri± i to trzeba uwzglêdniæ w poruszaniu siê jego wojsk.

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-10 18:45:06
Pamiêtaj El¿bieto Turecka aby seta i artystê zawsze trzymaæ na styk za ewentualn± armi± frontow± z ochron± dwóch pik na wszelki wypadek.

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-05-10 19:40:42
Z tego co widzê sytuacja przedstawia siê tak ¿e widzê ju¿ granicê Azteka na moich terenach... Skasowa³em mu scouta na Azteckiej ziemi, na tej górce jednak stamt±d armii Wikinga dojrzeæ nie mogê. Wycofa³ siê chyba na przezbrojenie, dowie siê ¿e zrobi³em seta - ma trireme pod tym miastem gdzie w³a¶nie wyci±³em, ale artysty nie widzi chyba ¿e ma szpiegów.

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-10 20:35:49
Te posi³ki Francuzów s± ¶mieszne.

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-05-10 21:06:04
Pilnujcie granicy wschodniej z Aztekiem, mo¿e okazaæ siê ¿e Cule przez Azteka, przerzuci³ tam si³y.
Hmm a mo¿e najlepiej po prostu go zaatakowaæ , front pozostanie wtedy jeden.

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-10 21:10:18
Wys³a³em konnicê w stronê Azteka. Wielce prawdopodobne, ¿e idzie tamtêdy Ragnar.

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-10 21:11:52
Przez Francjê te¿ mo¿e i¶æ.
Mam jeszcze 9 tur pokoju z nimi, nie chcê ³amaæ jawnego.

LDeska (LDeska ( Surykatka / Inkowie ) ) 2011-05-10 22:21:28
Ja mam zwiadowcê u Azteka - by³em w tym mie¶cie co widaæ obok robola na tym zrzucie i tam nic nie ma. Przeszed³em na dó³ i w prawo - do stolicy Azteka - te¿ nic tam nie ma. Culega musia³ pój¶æ na dó³ - do siebie, tak my¶lê...

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-11 01:16:47
To jutro biorê alfabet i robie szpiegów bo po omacku dalego nie zajdziemy.

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-05-11 20:57:06
Dobra, ja mam sytuacjê kryzysow±, nauka na 10% i tak gold leci w dó³, muszê atakowaæ. Czy da radê zaj¶æ Azteka od wschodu, pos³a³bym tamtêdy armiê, nawet je¿eli zajm± mi miasta, odgryzê siê co¶. Cule p³ynie na mnie 3ma galerami, tym razem przeczuwam ¿e znajduje siê tam wojsko i mo¿liwe ¿e spali miasto , garnizon mój nie jest pierwszej jako¶ci tam. Pu¶ci³em na tereny sporne, pierwszego szpiega, Cule postawi³ z tego co widzê po kulturze miasto tam gdzie mniej wiêcej sta³o bulabula.

LDeska (LDeska ( Surykatka / Inkowie ) ) 2011-05-11 23:15:02
Znalaz³em armiê culegi: nie idzie przez Bobka nic na razie..

Shaka[D14]

Reprimends:
 6/3/6
Posted: 2011-11-15, 21:40   

LDeska (LDeska ( Surykatka / Inkowie ) ) 2011-05-11 23:17:33
Wraith nie atakuj proszê bo nic sam nie zdzia³asz, musimy pój¶æ razem - wtedy mamy du¿e szanse... Cheos - mo¿e we¼ przejmij dowodzenie - masz moje pe³nomonictwo, mam nadziejê ¿e i Wraith siê zgodzi. Chodzi o to ¿eby to jako strategicznie zaplanowaæ (nie ukrywam ¿e u mnie z czasem krucho) :)
Wymy¶lmy jak tu culegê najlepiej uszczypn±æ - najlepiej ¿eby nam Aztek pomóg³... ale nie wiem czy w ogóle mo¿na mu ufaæ..

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-12 09:49:24
Wojska Ragnara id± do mnie przez ziemie Francji.
Gdybym przedwczoraj nie doci±³ ju¿ straci³bym jedno miasto graniczne.

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-12 11:47:53
Jak mo¿na ufaæ Aztekowi skoro mnie szpieguje i to kilkana¶cie punktów na turê ?
El¿bieto Turecka, masz miejsce na miasto tak aby przeciwnik jedynie po otwartym terenie do niego doszed³ ?
Francuz mi podp³yn±³ galerkami, mam z nim cztery miasta graniczne w tym trzy porty i jedno z granic± francusk± pod samym miastem.

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-12 11:54:07
Szans na atak to raczej nie mamy. Z tego co widzê miasto jest tak postawione aby¶my siê zatrzymali na otwartym terenie.
Ragnar zbiera z³oto (ma ju¿ in¿ynieriê, zreszt± pierwsza pika ju¿ idzie).
Zanim podejdziemy pod to miasto to przezbroi axy i speary a pó¼niej nam przywali bo z in¿ynieri± spokojnie nas dogoni nawet jakby¶my chcieli siê wycofaæ.
Co do Azteka za osiem tur siê koñczy jawny i raczej go widzê po stronie Ragnara.
Zreszt± pakt jawny podpisali - równie¿ o wspó³pracy militarnej.

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-05-12 17:14:57
Aztek to wróg, kundelek Wikinga, ja widzê to tak, czy istnieje mo¿liwo¶æ ataku na Azteka ale przez Wasze tereny?
Zanim siê zorientuj± Wiking nie zd±¿y z armi± aby pomóc, ewentualnie wejdzie na moje tereny, ale to go spowolni.
Miasto mogê postawiæ tak ¿e bêdzie zmuszony i¶æ przez g³adkie tak¿e w tym nie widzê problemu.
Naukê ustawiam na 0, ewentualnie zrobiê sobie anarchiê.
Cheos, Wiking p³ynie od po³udnia jedn± trirem±, spali³ mi rybki i mo¿e kierowaæ siê do Ciebie, ale to zaraz zobaczê jak wejdê do gry.
3 galery za ni±, p³yn± ale s± jakie¶ 6 pól od Twoich granic. Dam Ci znaæ jak to wygl±da po zrobieniu tury.

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-12 17:36:10
Coraz wiêcej wojska Ragnara jest na ziemiach Francuskich, same macki i konnica.
Zacz±³em przezbrajaæ i wys³a³em posi³ki ale nie wiem ,czy zd±¿ê.
Mo¿esz ruszyæ przez moje ziemie.
Zaraz wy¶lê dwóch roboli aby dorobiæ drogê do drogi Inki która prowadzi bezpo¶rednio do Azteka.

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-12 17:36:58
Triremkê widzê, dotnê swoj± jak bêdê móg³.

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-12 18:40:14
Mo¿e razem z Ink± by¶cie ruszyli na Azteka od strony Inki ?

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-05-12 20:02:48
O tak, ten pomys³ i zamiar mam te¿... Przesuwam armiê w tamt± stronê.

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-05-12 20:15:06
To decydujemy, mogê postawiæ miasto w miejscu dawnej stolicy i odpaliæ artystê, lub opcja druga atakujemy Azteka przez tereny Inki.

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-12 20:23:01
Miasto mo¿e ci siê przydaæ do opó¼nienia wojs Ragnara. Jak uwa¿asz.
Do Inki to raczej konnica bo pieszymi nie zd±¿ysz doj¶æ.

LDeska (LDeska ( Surykatka / Inkowie ) ) 2011-05-12 20:59:09
Jak ustalicie tak zrobiê - mi pasuje atak na Azteka za jego zdradê

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-13 17:25:12
Zawar³em pokój z Ragnarem. Niestety zebra³ sporo wojska przy uczynno¶ci Francji. Francóz równie¿ zebra³ wojsko pod moimi granicami, straci³bym co najmniej jedno miasto w tej turze.
Przykro mi El¿bieto Turecka.
Oczywi¶cie moje granice s± nadal otwarte i mo¿ecie wraz z Inkami dzia³aæ np. w Turcji.
Nie otwieram granic z Culeg± tak¿e jego wojska spod mojej pó³nocnej granicy bêd± musia³y przej¶æ przez ca³a Francjê i ziemie Wikingów.

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-13 17:27:21
Mo¿e uda mi siê spaliæ jaki¶ port Francuzowi za jego zdradê, wyci±³em dzi¶ galerki.

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-13 17:29:32
Jak my¶lisz, ile czasu bêdzie szed³ Ragnar ?
Chyba nie ma czasu aby doj¶æ do Turcji :(
Ryp³o siê trochê.

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-05-13 17:57:26
Có¿, a jak Inko Ty to widzisz?
Dla mnie w takiej sytuacji atak na Azteka od Waszej strony jest ma³o wart± zagrywk±.
El¿bieta tak czy siak, bêdzie walczyæ do koñca z Wikingiem.

LDeska (LDeska ( Surykatka / Inkowie ) ) 2011-05-13 22:18:59
Atak na Azteka by³by dla mnie korzystny ale uwa¿am ¿e to by by³o nie fair. Ja na twoim miejscu walczy³bym do koñca z culeg± bo to on ciebie zaatakowa³. Skoro Sumerzy siê dogadali z Ragnarem to ja nie mam innego wyj¶cia jak te¿ wycofaæ swoje wojsko... za daleko ¿ebym da³ radê co¶ tu zmieniæ.

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-05-14 10:45:18
Nihil novi...

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-14 17:03:10
Wybacz El¿bieto, te¿ mnie Francuz zdenerwowa³.
Oczywi¶cie za obecn± pomoc aby zwróciæ czê¶æ kosztów Ince jak obieca³em rozprowadzê religiê w moich miastach.

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-14 17:31:54
El¿bieto wytrzymasz jeszcze 9 dni ?
Postawi³a¶ miasto z artyst± które go opó¼ni ?

LDeska (LDeska ( Surykatka / Inkowie ) ) 2011-05-14 22:20:10
Ja zostawiam wojsko na zachodzie - jak tylko bêdzie rozkaz to idê - czy na culegê czy na Azteka to mi nie robi ró¿nicy. Z Francj± to nie wiem nawet w którym kierunku i¶æ ale jak trzeba bêdzie... chocia¿ ja najchêtniej pomóg³bym Turcji ze wszystkich tych scenariuszy

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-14 22:49:39
Z Francj± sam sobiê poradzê, nie mam zamiaru za daleko siê w ni± zaglêbiaæ.

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-05-15 12:16:11
Panowie, rozumiem ¿e chcecie dobrze, ale to co mówicie nie ma nic wspólnego z rzeczywisto¶ci± - pokój z Wikingiem i wycofanie siê Waszych wojsk.
El¿bieta jest przegrana, dobrze o tym wiecie. Stracili¶my dwa podstawowe centra naukowe bez których nie mamy szans na d³u¿sze przetrwanie.
Kwestia czasu, ¿e Wiking rozjedzie Turcjê, a w przeci±gu ilu tur nie wiem, wszystko w rêkach randoma.

cheos (cheos (Gilgamesz / Majowie)) 2011-05-15 13:30:58
Je¿eli wytrzymasz a¿ skoñczy mi siê pokój bêdê móg³ znowu zaatakowaæ.
Do tego czasu chcia³bym rozbiæ wojska Francuza.
Rozumiem twoje rozczarowanie ale mamy jeszcze kilku wrogów. Aztek ju¿ ma macki i zbiera wojsko, Francóz narobi³ trochê s³oni i katap. Obydwaj s± sojusznikami Ragnara. Os³abiaj±c Francuza os³abiam te¿ Culegê. Mia³em czekaæ a¿ we dwóch wejd± do mnie od pó³nocy ?
Inka jak zbierze wojsko w stak bêdzie móg³ zaatakowaæ Azteka.
Ragnar nie da rady obu obroniæ i jeszcze i¶æ na Ciebie.

wraith (Wraith ( El¿bieta / Turcja ) ) 2011-05-16 05:41:20
Dla Turcji w ci±gu 6-7 tur nast±pi koniec.

This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: