Dyskusje nad Regulaminem D7 |
Author |
Message |
cheos

xfire: cheos01
Helped: 4 times Age: 45 Joined: 04 Mar 2007 Posts: 6959 Piwa: 53/122
|
Posted: 2011-11-21, 22:43 Dyskusje nad Regulaminem D7
|
|
|
Przekazywanie surowców:
Edit po modyfikacji:
"Każdy gracz ma też prawo do przekazania jednego, dowolnego surowca bez wymiany.
Z jednym krajem można się wymienić tylko i wyłącznie na jedną sztukę tego samego surowca, przy czym nie może to być surowiec który się dostaje za darmo."
Po rozmowie z Bodkiem mam propozycję (jego) aby surowcami można było wymieniać się tylko i wyłącznie 1 do 1.
Ograniczy to znacznie przekazywanie masy darmowych surowców do jednego gracza nie blokując możliwości wymian.
Każdy gracz ma też prawo do przekazania jednego, dowolnego surowca bez wymiany. |
_________________ Życie to bajka, tylko Dżina ciężko znaleźć. |
Last edited by cheos on 2011-11-27, 22:31; edited 2 times in total |
|
|
|
 |
cheos

|
Posted: 2011-11-21, 22:51
|
|
|
Przekazywanie miast:
Dodałbym punkt:
Transakcja w której obie strony jednomyślnie poinformowały o wymianie (np. złoto za miasto) a Admin wyraził zgodę uważa się za dokonaną. Z takiej transakcji nie można się wycofać. |
|
|
|
 |
Rihiter

Age: 36 Joined: 05 Jun 2006 Posts: 6099 Piwa: 134/19 Location: UE, Polska, Kraków
|
Posted: 2011-11-21, 23:00
|
|
|
Jest to ciekawy pomysł, chociaż przy mnogości surowców przy rozwiniętych, dużych państwach to będzie to symboliczne. Co mi szkodzi oddać za węgiel, brąz i żelazo moje 5 nadmiarowych krów? |
_________________ Woda po walce ma jak wino smak
Dyplo Hymn |
|
|
|
 |
ponti

xfire: marchwik
Helped: 9 times Age: 39 Joined: 10 Apr 2006 Posts: 11211 Piwa: 60/68 Location: Góra Kalwaria
|
Posted: 2011-11-21, 23:03
|
|
|
cheos wrote: | Transakcja w której obie strony jednomyślnie poinformowały o wymianie (np. złoto za miasto) a Admin wyraził zgodę uważa się za dokonaną. Z takiej transakcji nie można się wycofać |
To jest dobry punkt. |
_________________ Naród wspaniały, tylko ludzie k***y - J.Piłsudski
Zaglądali do kufrów ,zaglądali do waliz, nie zajrzeli do dupy - tam miałem socjalizm
-------------------------------------------
Tfurca Gotmuff |
|
|
|
 |
Rihiter

Age: 36 Joined: 05 Jun 2006 Posts: 6099 Piwa: 134/19 Location: UE, Polska, Kraków
|
Posted: 2011-11-21, 23:04
|
|
|
Dodał bym jakiś mechanizm, który zabezpiecza interes w negocjacjach, w sytuacji w której jeden blok składający się z więcej niż jednego gracza negocjuje pokój (i czy tylko pokój?) z jednym graczy. Dlaczego? Bo mechanika nie pozwala na trójstronne wymiany. Razem z Czajmenem zostaliśmy tak w Misiu oszukani. Mieliśmy wojnę z jednym wrogiem, dogadaliśmy warunki pokoju, później wszedł do dyplo z jednym, przekazał co miał przekazać, pokój został zawarty, a następnie drugiego olał :\
Pierwszy siłą rzeczy miał 10 tur przymusowego pokoju, a drugi pozostał w stanie wojny i nic nie uzyskał z wynegocjowanych dóbr. |
Dyplo Hymn |
|
|
|
 |
ponti

xfire: marchwik
Helped: 9 times Age: 39 Joined: 10 Apr 2006 Posts: 11211 Piwa: 60/68 Location: Góra Kalwaria
|
Posted: 2011-11-21, 23:05
|
|
|
Tak wtedy jak i teraz napisze ze mogłes zawrzec Cease Fire.I nie byłoby przymusowego pokoju 10 tur,mogliscie takze wejsc w trojkę do gry. |
_________________ Naród wspaniały, tylko ludzie k***y - J.Piłsudski
Zaglądali do kufrów ,zaglądali do waliz, nie zajrzeli do dupy - tam miałem socjalizm
-------------------------------------------
Tfurca Gotmuff |
|
|
|
 |
Rihiter

|
Posted: 2011-11-21, 23:11
|
|
|
No ok Ponti. Zawieram Case Fire i co dalej? Kiedyś w końcu te miasta, które zostały ustalone musi mi przekazać. Dwóch ekranów dyplomacji na raz NI UJA NIE OTWORZY. Więc mam Case Fire i co dalej zatem pytam? |
Dyplo Hymn |
|
|
|
 |
cheos

|
Posted: 2011-11-21, 23:31
|
|
|
Sprawdziłem wymianę surowców. Wymiana 1 do 1 nie ograniczyłaby mnie D6. Dostaję od koalicjantów 28 surowców (do obydwu korpów) a mam pozostałych nadwyżki 50.
Trzeba coś innego wymyślić. |
|
|
|
 |
Rihiter

|
Posted: 2011-11-21, 23:44
|
|
|
Czy jest możliwe żeby surowce z importu dawały mniejszy bonus do korpa niż surowce własne? (przy zachowanym koszcie generowanym przez korpa za dodatkowy surowiec)
To ograniczyło by pompowanie, a promowało by wykorzystywanie własnych surowców samemu, a tym samym kładło by nacisk na dzielenie się korpem z sojusznikiem (o ile aż tak mu ufamy...). |
Dyplo Hymn |
|
|
|
 |
cheos

|
Posted: 2011-11-21, 23:45
|
|
|
Przy negocjacjach trójstronnych trzeba je tak przeprowadzić aby zminimalizować ryzyko oszukania.
Nie mieszajmy w to admina. Jedynie prosta transakcja złoto za miasto idzie z udziałem admina i jest traktowana jak rzeczywiste kliknięcie jej w okienku dyplomacji co oznacza, że nie można się rozmyślić. |
Last edited by cheos on 2011-11-21, 23:47; edited 1 time in total |
|
|
|
 |
Rihiter

|
Posted: 2011-11-21, 23:47
|
|
|
Mówię o transakcjach: miasta+złoto za pokój. Nie miasto za złoto. Z tym nie ma problemu, bo można każde przehandlować po jednym. Z pokojem jest problem, bo raz zawarty trzyma Cię niezmiennie przez 10 tur i nic z tym nie zrobisz chociaż byś się porobił. |
Dyplo Hymn |
|
|
|
 |
faust_

xfire: faust_
Age: 34 Joined: 31 Dec 2010 Posts: 660 Otrzymał 2 piw(a)
|
Posted: 2011-11-21, 23:49
|
|
|
Można ustalić "kwoty importowe" - każde państwo może importować tylko jedną sztukę danego surowca. Czyli można 1 miedz, 1 żelazo itp ... . Łatwe do weryfikacji przez Admina. |
|
|
|
 |
Rihiter

|
Posted: 2011-11-21, 23:57
|
|
|
Od każdego po 1, łącznie 5. Od 4 graczy po 5 to już jest 20. Niezłe podkoxanie mimo wszystko. |
Dyplo Hymn |
|
|
|
 |
Peter

xfire: peterek
Helped: 12 times Joined: 31 Dec 2005 Posts: 7538 Piwa: 45/13
|
Posted: 2011-11-22, 00:06
|
|
|
Rihiter wrote: | Dodał bym jakiś mechanizm, który zabezpiecza interes w negocjacjach, w sytuacji w której jeden blok składający się z więcej niż jednego gracza negocjuje pokój (i czy tylko pokój?) z jednym graczy. Dlaczego? Bo mechanika nie pozwala na trójstronne wymiany. Razem z Czajmenem zostaliśmy tak w Misiu oszukani. Mieliśmy wojnę z jednym wrogiem, dogadaliśmy warunki pokoju, później wszedł do dyplo z jednym, przekazał co miał przekazać, pokój został zawarty, a następnie drugiego olał :\
Pierwszy siłą rzeczy miał 10 tur przymusowego pokoju, a drugi pozostał w stanie wojny i nic nie uzyskał z wynegocjowanych dóbr. |
Oj tam, oj tam w Jałcie gorzej wykręcili co niektórych...
A wracając do Dyplo to oczywista oczywistość że w takiej sytuacji to najpierw do gry wchodzi ten jeden co ma dać pokój dwóm innym. Jak wyjdzie z gry, to tych dwóch wchodzi i kontaktuje się przez tel czy skype czy otrzymali pokój, jak tak to podpisują, jak nie to odrzucają... inaczej nigdy nie wiesz kto się z kim i jak dogadał i czy to nie jest część planu takie jednostronne podpisanie pokoju
Przed startem tego misia nikt was nie przeszkolił z takich podstawowych podstaw?
cheos wrote: | Sprawdziłem wymianę surowców. Wymiana 1 do 1 nie ograniczyłaby mnie D6. Dostaję od koalicjantów 28 surowców (do obydwu korpów) a mam pozostałych nadwyżki 50.
Trzeba coś innego wymyślić. |
Kurna ale knucie, zaraz będzie tabelka jaki surowiec za jaki można tylko wymieniać z dwoma stronami sankcji za przekroczenie limitu produkcji cukru
A poważniej to takie masowe oddawanie surowców pod koniec jest dlatego, że jak koalicja pokonuje przeciwnika (czy inną koalicję), to od razu koniec gry i kolejność po punktach.
Jak by władcy musieli dalej grać po zwycięstwie, to by tak chętnie tych surowców nie rozdawali, ponieważ wiadomo że przekazanie takiego surowca, to jak danie przyszłemu wrogowi dodatkowych jednostek etc.
Można to fajnie rozwiązać i grać do jakiegoś zwycięstwa przewidzianego grą - statek, kultura, wykończenie wszystkich itd. (ale nie liczba tur) a nie kończyć od czapy w środku rozgrywki zamiast nowego rozdania po zakończeniu wojny... |
Last edited by Peter on 2011-11-22, 00:13; edited 1 time in total |
|
|
|
 |
Rihiter

|
Posted: 2011-11-22, 01:20
|
|
|
Peter wrote: | A wracając do Dyplo to oczywista oczywistość że w takiej sytuacji to najpierw do gry wchodzi ten jeden co ma dać pokój dwóm innym. Jak wyjdzie z gry, to tych dwóch wchodzi... |
No niestety. Raz, że nas nikt z takich oczywistości nie przeszkolił. Dwa, w tej turze jeden już ruch zrobił, a drugi stał przed dylematem czy zająć 2 miasta, czy wziąć 4 za pokój + 1 dla sojusznika. Więc pokój został dogadamy, ale druga strona zrobiła wałek. Nieważne.
Ponti nas nie przeszkolił i już
Peter wrote: | Kurna ale knucie, zaraz będzie tabelka jaki surowiec za jaki można tylko wymieniać z dwoma stronami sankcji za przekroczenie limitu produkcji cukru |
O nie nie nie. To nie przejdzie przez PSL. Raczej wprowadźmy jakiś skup interwencyjny, bo gdzieś ten niepotrzebny cukier trzeba upchnąć. |
Dyplo Hymn |
Last edited by Rihiter on 2011-11-22, 01:20; edited 1 time in total |
|
|
|
 |
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Add this topic to your bookmarks Printable version
|
Czas generowania strony : 0.47 s.
|