D7: Bodek/BBB: Zara Yaqob / Germany - dyskusja |
Author |
Message |
cheos

xfire: cheos01
Helped: 4 times Age: 46 Joined: 04 Mar 2007 Posts: 6959 Piwa: 54/122
|
Posted: 2012-02-18, 16:42 D7: Bodek/BBB: Zara Yaqob / Germany - dyskusja
|
|
|
Dzisiaj tylko lokacjê zd±¿ê wkleiæ.
Poni¿ej link do historii:
http://forum.civilization...p=206235#206235 |
_________________ ¯ycie to bajka, tylko D¿ina ciê¿ko znale¼æ. |
Last edited by cheos on 2012-02-19, 18:03; edited 1 time in total |
|
|
|
 |
plewan_79

Helped: 7 times Age: 41 Joined: 29 Apr 2006 Posts: 3283 Piwa: 22/24
|
Posted: 2012-02-18, 17:08
|
|
|
kurczak - rewelacja.
Bodek poszed³ po drogê, a pó¼niej Animal odpuszczaj±c Bronze - te¿ bym tak zrobi³
£adne tereny, stolica nad wod± z br±zem, konikami, lasami - mo¿na i¶æ po Latarnie. Od pocz±tku kamieñ - kolejne mo¿liwo¶ci cudakowania.
Na prawdê fajna startówka.
uwagi
(a) podniós³bym po³udniowe miasto jedno pole do góry - teraz nie ma produkcji, a objê³oby górkê i krówki i pozostawi³o mo¿liwo¶æ dostawienia kolejnego miasta 3 pola ni¿ej - wada musia³bym czekaæ 5 tur na objêcie oazy
(b) mo¿e jednak najpierw Animal pó¼niej drogi - ale to ju¿ kwestia optymalizacji
(c) po³udniowe miasto mog³o te¿ byæ pole na wschód i obj±æ ¶winki - ale Bodek móg³ ich nie widzieæ. Rybki s± strasznie drogie na pocz±tku.
Generalnie najlepszy start spo¶ród podsumowywanych, mo¿na siê trochê czepiaæ po³udniowego miasta. Je¶li Bodek szed³ po latarnie - to mieliby¶my konkurenta dla Rudiego. |
Last edited by plewan_79 on 2012-02-18, 17:21; edited 5 times in total |
|
|
|
 |
cule

xfire: culecivka
|
Posted: 2012-02-18, 17:50
|
|
|
To ja dla odminy nie zgodzê sie do koñca z Plewanem Teren ¶redni i to mocno, przynajmniej na pocz±tek. Tylko jeden surowiec agri, ma³o lasów, niemal zero rzeki. Niefajna okolica, aczkolwiek widaæ sporo miejsca i parê miast by mo¿na dostawiæ...tylko znowu¿ bez rzek i lasów. Dobrze chocia¿, ¿e grasslandów du¿o, ale zanim siê te chatki rokulaj± to ³olaboga. Ja bym sie wkurzy³ ostro tak± miejscówk±, bo nie lubiê animalowych surowców
Co do Bodka to miasto po³udniowe wg mnie kiepskie. Ja bym da³ albo na kamieñ, albo na plainsa ko³o ¶winek, pod jeziorkiem. W obu przypadkach wspó³dzieli z³oto+obejmuje ¶winki. Ze wskazaniem na t± drug± opcjê, bo oaza+jeziorko wiêcej chlebka po latarni. No chyba, ¿e chcia³bym sie po jaki¶ cud ¶cigaæ to na kamieniu.
Mo¿na by te¿ miêdzy ¶winkami a krabem, ale pewnie nie widzia³ kraba. ¦winki na pewno widzia³. |
|
|
|
 |
ScoobyDoo

xfire: scoobydoopl
Helped: 7 times Age: 41 Joined: 23 Aug 2009 Posts: 8673 Piwa: 92/78 Location: £ód¼
|
Posted: 2012-02-18, 18:04
|
|
|
cule wrote: |
Co do Bodka to miasto po³udniowe wg mnie kiepskie. |
To miasto nie jest kiepskie, jest tragiczne..... Tak sie miasta nie stawia, bo z crabow to zysk bardzo pózno. (30 tura). Trzeba albo swinie objac albo krowy.
Albo obok krów (po lewej), albo na kamieniu, albo obok kamienia( z lewej strony).
I chyba bym postawil obok, kamienia.... |
|
|
|
 |
bombel79

xfire: bombel79
Helped: 12 times Age: 41 Joined: 12 Apr 2006 Posts: 10541 Piwa: 74/4 Location: Raj na ziemi
|
Posted: 2012-02-18, 18:32
|
|
|
ta... ja mialem 1/3 tyle miejsca co bodek... :-( |
_________________ "internet to coraz czê¶ciej opowie¶æ idioty, pe³na w¶ciek³o¶ci i wrzasku." |
|
|
|
 |
plewan_79

|
Posted: 2012-02-18, 18:39
|
|
|
cule wrote: | Teren ¶redni i to mocno, przynajmniej na pocz±tek. Tylko jeden surowiec agri, |
to ja siê dla odmiany zgodzê - pod tym wzglêdem s³abo - prawie jak u mnie.
Ale rekompensuje to ciekawa stolica, kamieñ i mo¿liwo¶æ zagrania na szlaki handlowe z portów po Latarni.
bombel79 wrote: | ta... ja mialem 1/3 tyle miejsca co bodek... :-( |
czekamy na podsumowanie - wkleja Bomblo |
Last edited by plewan_79 on 2012-02-18, 18:40; edited 1 time in total |
|
|
|
 |
czajmen

xfire: czajmen
Helped: 2 times Age: 38 Joined: 16 Sep 2010 Posts: 1534 Piwa: 20/39 Location: Kraków
|
Posted: 2012-02-18, 19:42
|
|
|
Z tego co wiem, to Bodek postawi³ miasta tak by mieæ du¿o kasy i szybkie techowanie, po to by zrobiæ szybki rush na... mnie.
Jak patrze na tereny i nazywacie je ¶rednimi, to moje s± trochê gorszê, a nawet bardziej gorszê. A nawet na pewno gorsze. Za to co mia³a Anglia... |
_________________ Carpe diem |
|
|
|
 |
wraith

xfire: wojtekwrocek
Helped: 3 times Age: 22 Joined: 23 Jan 2008 Posts: 1504 Piwa: 3/3 Location: Wroc³aw
|
Posted: 2012-02-18, 19:44
|
|
|
Nic k... nie widzê ¿adnego skrina, macie jakie¶ abonamentowe wykupione ? |
|
|
|
 |
czajmen

xfire: czajmen
Helped: 2 times Age: 38 Joined: 16 Sep 2010 Posts: 1534 Piwa: 20/39 Location: Kraków
|
Posted: 2012-02-18, 19:47
|
|
|
wraith w innym temacie s± screeny. |
_________________ Carpe diem |
|
|
|
 |
plewan_79

|
Posted: 2012-02-18, 22:05
|
|
|
czajmen wrote: | Jak patrze na tereny i nazywacie je ¶rednimi, to moje s± trochê gorszê, a nawet bardziej gorszê |
s± s³absze od eldorado Jarka i Siewiego
ja zamieniam siê od rêki |
|
|
|
 |
jarek1333

Helped: 1 Joined: 20 May 2009 Posts: 2687 Piwa: 1/2
|
Posted: 2012-02-18, 22:42
|
|
|
Ja mia³em eldorado Nie no ¶miaæ mi siê chce, no faktycznie takie eldorado, ¿e wiêkszo¶æ jak popatrzy³a to nie wie do dzisiaj gdzie by upchn±æ miasto Faktycznie, masa ¿ar³a ... |
|
|
|
 |
Bodek

xfire: bodek01
Helped: 7 times Age: 44 Joined: 10 Oct 2006 Posts: 4963 Piwa: 97/1 Location: £ód¼
|
Posted: 2012-02-19, 00:57
|
|
|
Wow jaka fala krytyki
To mo¿e kilka s³ów wyja¶nienia
Po³udniowe miasto ma jeszcze bezo¶rednio pod sob± na po³udnie ry¿ na takim samotnym cypelku który koñczy konynent (Cheosowi siê ucie³o na screenie) ten ry¿ jest tu¿ pod oaz± wiêc jest nawodniony.... Straaaaasznie mi by³o szkoda przez resztê gry patrzeæ siê na taki nieobrobiny surowiec po³o¿ony o 1 kratkê poza miastem i ju¿ nigdy nie do objêcia ¿adnym miastem...
dlatego te¿ to po³udniowe miasto zamiast w optymalnej pozycji (o 1 na zachód od ¶winek) za³o¿y³em tak jak widaæ na obrazku. Tym samym zabezpieczy³em sobie choæ jedno pewne miejsce na kolejne miasto. Poza tym wszystkie miasta mia³y byæ portami
Teren ogólnie uwa¿a³em ¿e dobry ale teraz jak widzê jaki mieli inni (Siewi , Jarek ) to mój by³ s³abszy. Szczególnie przez brak ¿arcia do szybkiego obrobienia (tylko kuku), ma³o lasów w zasiêgu, brak d³ugiej rzeki ³±cz±cej miasta i wredny lasek który sta³ na miejscu stolicy przez co straci³em 1 turê i nie mog³em za³o¿yæ stolicy od razu....
Bombel ma podobno 3 kukurydze ka¿da pod jednym swoim miastem... ehh, ja bym chcia³ taki start zamiast krów....
Co do mojej gry to ja gra³em ca³e 3 (trzy) turki - trudno mi co¶ powiedzieæ co by siê dalej dzia³o. Za³o¿y³em miasta obrobi³em kuku i srebro i tyle.
Wymy¶la³em ko³o gdy¿ jest niezbêdne zawsze a plany na dalsz± grê mia³em 3.
1. Defenswny - je¶li bym oceni³ ¿e s±siedzi s± gro¼ni i bêdzie wojna to po wymy¶leniu ko³a w bronz i lasy wyci±æ na axy/speary niewolnictwo i ... mogliby tylko przyj¶æ , popatrzeæ , przeprosiæ i wracaæ do domu
2. Ofensywny - je¶li bym wyczu³ ¿e jestem bezpieczny i nikt mnie zaatakuje to po kole w zwerzaki i rydwaniki wiooo do kogo¶. Na jakie¶ miasto po Siewim bym siê chyba za³apa³ a mo¿e do Francji Czajmena, nie wiem, zale¿y jak by mi sie rozmawia³o i co bym z tajnych negocjacji wyniucha³.
3. Rozwojowy - szybka Wielka Latarnia (jestem org wiêc zwyk³a latarnia po pó³ ceny lasy wokó³ stolicy na cudaka, wszystkie miasta nad morzem stoj±) ewentualnie co¶ kamiennego bo jest kamieñ.
Niestety w³a¶nie na rozmowy i knowania zupe³nie wtedy nie mia³em czasu i g³owy wiêc nacjê dziewicz± pozostawi³em nastêpcy, ¶cie¿ki mia³ otwarte w ka¿d± stronê |
|
|
|
 |
ScoobyDoo

xfire: scoobydoopl
Helped: 7 times Age: 41 Joined: 23 Aug 2009 Posts: 8673 Piwa: 92/78 Location: £ód¼
|
Posted: 2012-02-19, 11:10
|
|
|
Quote: | Po³udniowe miasto ma jeszcze bezo¶rednio pod sob± na po³udnie ry¿ na takim samotnym cypelku który koñczy konynent (Cheosowi siê ucie³o na screenie) ten ry¿ jest tu¿ pod oaz± wiêc jest nawodniony |
A to zmienia postaæ rzeczy, Jak ma dostêp do ryzy nawodnionego to ok.
(BTW piêkny screen cheos ), Jesli tak to rzeczywi¶cie dobrze rozstawione. (moglo byc jedno w lewo aby byl dostep do swinek), ale troche skoda grasu. |
|
|
|
 |
Rudi2

xfire: rudi22222
Helped: 6 times Age: 99 Joined: 23 Mar 2007 Posts: 7836 Piwa: 224/73 Location: z Gotham City
|
Posted: 2012-02-19, 12:03
|
|
|
Pozycja startowa na mapie du¿o gorsza od wcze¶niejszych ocenianych nacji. Lokalizacja trzeciego miasta na samym dole jest jest najlepsza z mo¿liwych. Nawet gdyby tam nie by³o ry¿u to i tak nale¿a³o postawiæ miasto w taki sposób by starczy³o terenu na nastêpne po prawej stronie. Trzeba szanowaæ teren na mapie by samemu siê nie zablokowaæ. Oczywi¶cie gdyby ry¿u tam nie by³o to miasto zapewne stanê³oby max po prawej stronie by obj±æ ¶winki, kraby i srebro. Jednak z nawodnionym ry¿em i oaz± trzecie miasto jest optymalne na pocz±tek gry choæ wydaje siê mimo wszystko, ¿e jednak powinno byæ postawione wpierw po prawej za ¶winkami. Zwróæcie uwagê na uk³ad terenu. Bodek "zarezerwowa³" sobie bezpieczn±, bardzo dobr± lokalizacjê czwartego miasta za ¶winkami, które z latarni± morsk± i "cudem narodowym + 1 m³otek na wodzie" by³oby bardzo produkcyjne i dochodowe ale dopiero po odkryci w³a¶ciwych techów. ¦winki i tak nie s± na tym etapie do szybkiego obrobienia bo trzech robotników bêdzie mia³o du¿o pracy na koniach i krówkach a po obróbce br±zu pewnie przy wycinaniu lasów. Je¶li zamierza³ i¶æ po Wielk± Latarniê to robotnicy w priorytecie obrabialiby kamieñ jeszcze. Teraz widzê, ¿e mia³ du¿e szanse mieæ Wielk± Latarniê w stolicy ale to zale¿a³o od ¶cie¿ki techów jak± by poszed³. Ma podobn± mapê i odleg³o¶ci s±siadów do mojej lokalizacji wiêc wy¶cig do do cudu by³by ciekawy. Ja poszed³em po animalu zaraz w rybki chyba ale pewien ju¿ nie jestem. Ciekaw jestem co planowa³ Bodek dalej.
ps. obejrza³em swoj± pozycjê startow± w³a¶nie i krytycznie oceniam swoje pierwsze trzy lokalizacje ale wówczas to co widzia³em i planowa³em wydawa³o mi siê optymalne. |
_________________ Sytuacja jest ¶wietna ale nie beznadziejna (S. Michalkiewicz) |
|
|
|
 |
cule

xfire: culecivka
|
Posted: 2012-02-19, 12:20
|
|
|
No to trochê zmienia postac rzeczy ten ry¿. Wychodzi, ¿e Bodek ma dwa ¿are³ka na miasto i komentuje miejscówkê Jarka emotk± Chocia¿ ten mia³ jeden surowiec wspó³dzielony miêdzy dwa miasta. Hmmm |
Last edited by cule on 2012-02-19, 12:20; edited 1 time in total |
|
|
|
 |
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
|
Add this topic to your bookmarks Printable version
|
Czas generowania strony : 0.39 s.
|