www.civilization.org.pl
Forum •  FAQ •  Search •  Memberlist •  Usergroups •  Register •  Log in •  Download

Announcement 
   Jeste¶ nowy? Kliknij tutaj!    Zg³o¶ grê Civ6     Zg³os grê Civ5    Zg³o¶ grê Civ4         Mistrz sezonu    IRC, TUTAJ UMÓWISZ SIÊ NA GRÊ    Na ircu jest users osób. Za³aduj obrazek Czytnik RSS 

Previous topic «» Next topic

D7: Bodek/BBB: Zara Yaqob / Germany - dyskusja
Author Message
cheos 

Nieznany

xfire: cheos01
Helped: 4 times
Piwa: 54/122
starszy chor±¿y sztabowy  Z³oty zlotowicz - 6 zlotów  Z³oty sponsor KAC - G³ówny sponsor KAC  Piwosz – otrzyma³ minimum 25 piw  Obibok – nie gra³ od 90 dni  I miejsce w Dyplo - Dyplo6  II miejsce w Dyplo - dyplo5  II miejsce w Dyplo - Dyplo8  II miejsce w Dyplo - DyploAnonim  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo 10  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo 9  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo4  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo4,5 
Posted: 2012-02-18, 16:42   D7: Bodek/BBB: Zara Yaqob / Germany - dyskusja

Dzisiaj tylko lokacjê zd±¿ê wkleiæ.
Poni¿ej link do historii:
http://forum.civilization...p=206235#206235
Last edited by cheos on 2012-02-19, 18:03; edited 1 time in total  
Postaw piwo autorowi tego posta

plewan_79 

KatarzynaImperium Majów

Helped: 7 times
Piwa: 22/24
pu³kownik  Br±zowy zlotowicz - 1 zlot  Br±zowy civmaniak – najwiêcej rozegranych gier  Obibok – nie gra³ od 90 dni  II miejsce w Dyplo - Dyplo XIII  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo4,5  Wygrany jeden GOTM - 2 wygrane  III miejsce w Astro Pucharze - II Astro Puchar  III miejsce w Pucharze Randomowym - II Puchar Randomowy  III miejsce w Pucharze Randomowym - III Puchar Randomowy 
Posted: 2012-02-18, 17:08   

kurczak - rewelacja.

Bodek poszed³ po drogê, a pó¼niej Animal odpuszczaj±c Bronze - te¿ bym tak zrobi³

£adne tereny, stolica nad wod± z br±zem, konikami, lasami - mo¿na i¶æ po Latarnie. Od pocz±tku kamieñ - kolejne mo¿liwo¶ci cudakowania.

Na prawdê fajna startówka.

uwagi
(a) podniós³bym po³udniowe miasto jedno pole do góry - teraz nie ma produkcji, a objê³oby górkê i krówki i pozostawi³o mo¿liwo¶æ dostawienia kolejnego miasta 3 pola ni¿ej - wada musia³bym czekaæ 5 tur na objêcie oazy
(b) mo¿e jednak najpierw Animal pó¼niej drogi - ale to ju¿ kwestia optymalizacji
(c) po³udniowe miasto mog³o te¿ byæ pole na wschód i obj±æ ¶winki - ale Bodek móg³ ich nie widzieæ. Rybki s± strasznie drogie na pocz±tku.

Generalnie najlepszy start spo¶ród podsumowywanych, mo¿na siê trochê czepiaæ po³udniowego miasta. Je¶li Bodek szed³ po latarnie - to mieliby¶my konkurenta dla Rudiego.
Last edited by plewan_79 on 2012-02-18, 17:21; edited 5 times in total  

cule 

BrennusImperium Indyjskie

xfire: culecivka
Piwa: 50/11
pu³kownik  Piwosz – otrzyma³ minimum 25 piw  Obibok – nie gra³ od 90 dni  II miejsce w Dyplo - Dyplo6   III miejsce w Pucharze KAC - Turniej Rocznicowy 
Posted: 2012-02-18, 17:50   

To ja dla odminy nie zgodzê sie do koñca z Plewanem :) Teren ¶redni i to mocno, przynajmniej na pocz±tek. Tylko jeden surowiec agri, ma³o lasów, niemal zero rzeki. Niefajna okolica, aczkolwiek widaæ sporo miejsca i parê miast by mo¿na dostawiæ...tylko znowu¿ bez rzek i lasów. Dobrze chocia¿, ¿e grasslandów du¿o, ale zanim siê te chatki rokulaj± to ³olaboga. Ja bym sie wkurzy³ ostro tak± miejscówk±, bo nie lubiê animalowych surowców :P

Co do Bodka to miasto po³udniowe wg mnie kiepskie. Ja bym da³ albo na kamieñ, albo na plainsa ko³o ¶winek, pod jeziorkiem. W obu przypadkach wspó³dzieli z³oto+obejmuje ¶winki. Ze wskazaniem na t± drug± opcjê, bo oaza+jeziorko wiêcej chlebka po latarni. No chyba, ¿e chcia³bym sie po jaki¶ cud ¶cigaæ to na kamieniu.

Mo¿na by te¿ miêdzy ¶winkami a krabem, ale pewnie nie widzia³ kraba. ¦winki na pewno widzia³.

ScoobyDoo 

Wilhelm IImperium Rosyjskie

xfire: scoobydoopl
Piwa: 92/78
genera³ dywizji  Z³oty zlotowicz - 5 zlotów  Piwosz – otrzyma³ minimum 25 piw  Obibok – nie gra³ od 90 dni  I miejsce w Dyplo - dyplo7  III miejsce w Dyplo - Dyplo XIII  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo 10  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo 9  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo Mi¶  III miejsce w Pucharze KAC - II Puchar Kac Civ5  Wygrany jeden GOTM - 1 wygrana  III miejsce w rankingu FFA 
Posted: 2012-02-18, 18:04   

cule wrote:

Co do Bodka to miasto po³udniowe wg mnie kiepskie.

To miasto nie jest kiepskie, jest tragiczne..... Tak sie miasta nie stawia, bo z crabow to zysk bardzo pózno. (30 tura). Trzeba albo swinie objac albo krowy.
Albo obok krów (po lewej), albo na kamieniu, albo obok kamienia( z lewej strony).
I chyba bym postawil obok, kamienia....

bombel79 

GandhiImperium Osmañskie

xfire: bombel79
Helped: 12 times
Piwa: 74/4
genera³ broni  Br±zowy order za specjalne zas³ugi - Za adminowanie  Br±zowy civmaniak – najwiêcej rozegranych gier  Pomocna d³oñ – pomóg³ minimum 10 razy  Piwosz – otrzyma³ minimum 25 piw  Obibok – nie gra³ od 90 dni  I miejsce w Dyplo - Dyplo3  II miejsce w Dyplo - Dyplo2  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo XIII  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo1  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo8  I miejsce w rankingu FFA  I miejsce w Astro Pucharze - I Astro Puchar  II miejsce w Pucharze Randomowym - I Puchar Randomowy 
Posted: 2012-02-18, 18:32   

ta... ja mialem 1/3 tyle miejsca co bodek... :-(

plewan_79 

KatarzynaImperium Majów

pu³kownik  Br±zowy zlotowicz - 1 zlot  Br±zowy civmaniak – najwiêcej rozegranych gier  Obibok – nie gra³ od 90 dni  II miejsce w Dyplo - Dyplo XIII  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo4,5  Wygrany jeden GOTM - 2 wygrane  III miejsce w Astro Pucharze - II Astro Puchar  III miejsce w Pucharze Randomowym - II Puchar Randomowy  III miejsce w Pucharze Randomowym - III Puchar Randomowy 
Posted: 2012-02-18, 18:39   

cule wrote:
Teren ¶redni i to mocno, przynajmniej na pocz±tek. Tylko jeden surowiec agri,

to ja siê dla odmiany zgodzê - pod tym wzglêdem s³abo - prawie jak u mnie.

Ale rekompensuje to ciekawa stolica, kamieñ i mo¿liwo¶æ zagrania na szlaki handlowe z portów po Latarni.

bombel79 wrote:
ta... ja mialem 1/3 tyle miejsca co bodek... :-(

czekamy na podsumowanie - wkleja Bomblo
Last edited by plewan_79 on 2012-02-18, 18:40; edited 1 time in total  

czajmen 

PeryklesImperium Francuskie

xfire: czajmen
Helped: 2 times
Piwa: 20/39
starszy szeregowy  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo Mi¶ 
Posted: 2012-02-18, 19:42   

Z tego co wiem, to Bodek postawi³ miasta tak by mieæ du¿o kasy i szybkie techowanie, po to by zrobiæ szybki rush na... mnie.

Jak patrze na tereny i nazywacie je ¶rednimi, to moje s± trochê gorszê, a nawet bardziej gorszê. A nawet na pewno gorsze. Za to co mia³a Anglia...

wraith 

xfire: wojtekwrocek
Helped: 3 times
Piwa: 3/3
major  Obibok – nie gra³ od 90 dni  Wygrany jeden GOTM  III miejsce w sezonie Ligi KAC - III sezon 
Posted: 2012-02-18, 19:44   

Nic k... nie widzê ¿adnego skrina, macie jakie¶ abonamentowe wykupione ? :P

czajmen 

PeryklesImperium Francuskie

xfire: czajmen
Helped: 2 times
Piwa: 20/39
starszy szeregowy  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo Mi¶ 
Posted: 2012-02-18, 19:47   

wraith w innym temacie s± screeny.

plewan_79 

KatarzynaImperium Majów

Posted: 2012-02-18, 22:05   

czajmen wrote:
Jak patrze na tereny i nazywacie je ¶rednimi, to moje s± trochê gorszê, a nawet bardziej gorszê

s± s³absze od eldorado Jarka i Siewiego

ja zamieniam siê od rêki :)

jarek1333 

WaszyngtonImperium Inków

Helped: 1
Piwa: 1/2
podpu³kownik  Obibok – nie gra³ od 90 dni  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo4,5 
Posted: 2012-02-18, 22:42   

Ja mia³em eldorado :rotfl: Nie no ¶miaæ mi siê chce, no faktycznie takie eldorado, ¿e wiêkszo¶æ jak popatrzy³a to nie wie do dzisiaj gdzie by upchn±æ miasto :D Faktycznie, masa ¿ar³a ...

Bodek 

KatarzynaImperium Majów

xfire: bodek01
Piwa: 97/1
starszy chor±¿y sztabowy  Br±zowy order za specjalne zas³ugi - Zorganizowanie i prowadzanie Dyplo6  Z³oty zlotowicz - 7 zlotów  Piwosz – otrzyma³ minimum 25 piw  Obibok – nie gra³ od 90 dni  I miejsce w Dyplo - Dyplo 9  I miejsce w Dyplo - Dyplo4  I miejsce w Dyplo - Dyplo4,5  III miejsce w Dyplo - dyplo7  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo3  Wygrany jeden GOTM - 3 wygrane  Z³oty gracz w demokracjê - GwD2 
Posted: 2012-02-19, 00:57   

Wow jaka fala krytyki :D
To mo¿e kilka s³ów wyja¶nienia
Po³udniowe miasto ma jeszcze bezo¶rednio pod sob± na po³udnie ry¿ na takim samotnym cypelku który koñczy konynent (Cheosowi siê ucie³o na screenie) ten ry¿ jest tu¿ pod oaz± wiêc jest nawodniony.... Straaaaasznie mi by³o szkoda przez resztê gry patrzeæ siê na taki nieobrobiny surowiec po³o¿ony o 1 kratkê poza miastem i ju¿ nigdy nie do objêcia ¿adnym miastem...
dlatego te¿ to po³udniowe miasto zamiast w optymalnej pozycji (o 1 na zachód od ¶winek) za³o¿y³em tak jak widaæ na obrazku. Tym samym zabezpieczy³em sobie choæ jedno pewne miejsce na kolejne miasto. Poza tym wszystkie miasta mia³y byæ portami

Teren ogólnie uwa¿a³em ¿e dobry ale teraz jak widzê jaki mieli inni (Siewi :szok: , Jarek :przestraszony: ) to mój by³ s³abszy. Szczególnie przez brak ¿arcia do szybkiego obrobienia (tylko kuku), ma³o lasów w zasiêgu, brak d³ugiej rzeki ³±cz±cej miasta i wredny lasek który sta³ na miejscu stolicy przez co straci³em 1 turê i nie mog³em za³o¿yæ stolicy od razu....
Bombel ma podobno 3 kukurydze ka¿da pod jednym swoim miastem... ehh, ja bym chcia³ taki start zamiast krów....

Co do mojej gry to ja gra³em ca³e 3 (trzy) turki - trudno mi co¶ powiedzieæ co by siê dalej dzia³o. Za³o¿y³em miasta obrobi³em kuku i srebro i tyle.
Wymy¶la³em ko³o gdy¿ jest niezbêdne zawsze a plany na dalsz± grê mia³em 3.

1. Defenswny - je¶li bym oceni³ ¿e s±siedzi s± gro¼ni i bêdzie wojna to po wymy¶leniu ko³a w bronz i lasy wyci±æ na axy/speary niewolnictwo i ... mogliby tylko przyj¶æ , popatrzeæ , przeprosiæ i wracaæ do domu :P
2. Ofensywny - je¶li bym wyczu³ ¿e jestem bezpieczny i nikt mnie zaatakuje to po kole w zwerzaki i rydwaniki wiooo do kogo¶. Na jakie¶ miasto po Siewim bym siê chyba za³apa³ a mo¿e do Francji Czajmena, nie wiem, zale¿y jak by mi sie rozmawia³o i co bym z tajnych negocjacji wyniucha³.
3. Rozwojowy - szybka Wielka Latarnia (jestem org wiêc zwyk³a latarnia po pó³ ceny lasy wokó³ stolicy na cudaka, wszystkie miasta nad morzem stoj±) ewentualnie co¶ kamiennego bo jest kamieñ.

Niestety w³a¶nie na rozmowy i knowania zupe³nie wtedy nie mia³em czasu i g³owy wiêc nacjê dziewicz± pozostawi³em nastêpcy, ¶cie¿ki mia³ otwarte w ka¿d± stronê

ScoobyDoo 

Wilhelm IImperium Rosyjskie

xfire: scoobydoopl
Piwa: 92/78
genera³ dywizji  Z³oty zlotowicz - 5 zlotów  Piwosz – otrzyma³ minimum 25 piw  Obibok – nie gra³ od 90 dni  I miejsce w Dyplo - dyplo7  III miejsce w Dyplo - Dyplo XIII  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo 10  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo 9  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo Mi¶  III miejsce w Pucharze KAC - II Puchar Kac Civ5  Wygrany jeden GOTM - 1 wygrana  III miejsce w rankingu FFA 
Posted: 2012-02-19, 11:10   

Quote:
Po³udniowe miasto ma jeszcze bezo¶rednio pod sob± na po³udnie ry¿ na takim samotnym cypelku który koñczy konynent (Cheosowi siê ucie³o na screenie) ten ry¿ jest tu¿ pod oaz± wiêc jest nawodniony

A to zmienia postaæ rzeczy, Jak ma dostêp do ryzy nawodnionego to ok.
(BTW piêkny screen cheos :D ), Jesli tak to rzeczywi¶cie dobrze rozstawione. (moglo byc jedno w lewo aby byl dostep do swinek), ale troche skoda grasu.

Rudi2

RooseveltImperium Holenderskie

xfire: rudi22222
Helped: 6 times
Piwa: 224/73
genera³ dywizji  Srebrny zlotowicz - 3 zloty  Br±zowy sponsor KAC  Br±zowy civmaniak – najwiêcej rozegranych gier  Piwosz – otrzyma³ minimum 25 piw  Obibok – nie gra³ od 90 dni  I miejsce w Dyplo - Dyplo5  II miejsce w Dyplo - Dyplo4,5  III miejsce w Dyplo - Dyplo 10  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo 9  I miejsce w sezonie GOTM - I sezon Ironman  II miejsce w sezonie GOTM - I sezon Maxman  II miejsce w sezonie GOTM - II sezon Ironman  II miejsce w sezonie GOTM - II sezon Maxman  Wygrany jeden GOTM - 12 wygranych 
Posted: 2012-02-19, 12:03   

Pozycja startowa na mapie du¿o gorsza od wcze¶niejszych ocenianych nacji. Lokalizacja trzeciego miasta na samym dole jest jest najlepsza z mo¿liwych. Nawet gdyby tam nie by³o ry¿u to i tak nale¿a³o postawiæ miasto w taki sposób by starczy³o terenu na nastêpne po prawej stronie. Trzeba szanowaæ teren na mapie by samemu siê nie zablokowaæ. Oczywi¶cie gdyby ry¿u tam nie by³o to miasto zapewne stanê³oby max po prawej stronie by obj±æ ¶winki, kraby i srebro. Jednak z nawodnionym ry¿em i oaz± trzecie miasto jest optymalne na pocz±tek gry choæ wydaje siê mimo wszystko, ¿e jednak powinno byæ postawione wpierw po prawej za ¶winkami. Zwróæcie uwagê na uk³ad terenu. Bodek "zarezerwowa³" sobie bezpieczn±, bardzo dobr± lokalizacjê czwartego miasta za ¶winkami, które z latarni± morsk± i "cudem narodowym + 1 m³otek na wodzie" by³oby bardzo produkcyjne i dochodowe ale dopiero po odkryci w³a¶ciwych techów. ¦winki i tak nie s± na tym etapie do szybkiego obrobienia bo trzech robotników bêdzie mia³o du¿o pracy na koniach i krówkach a po obróbce br±zu pewnie przy wycinaniu lasów. Je¶li zamierza³ i¶æ po Wielk± Latarniê to robotnicy w priorytecie obrabialiby kamieñ jeszcze. Teraz widzê, ¿e mia³ du¿e szanse mieæ Wielk± Latarniê w stolicy ale to zale¿a³o od ¶cie¿ki techów jak± by poszed³. Ma podobn± mapê i odleg³o¶ci s±siadów do mojej lokalizacji wiêc wy¶cig do do cudu by³by ciekawy. Ja poszed³em po animalu zaraz w rybki chyba ale pewien ju¿ nie jestem. Ciekaw jestem co planowa³ Bodek dalej.

ps. obejrza³em swoj± pozycjê startow± w³a¶nie i krytycznie oceniam swoje pierwsze trzy lokalizacje ale wówczas to co widzia³em i planowa³em wydawa³o mi siê optymalne.

cule 

BrennusImperium Indyjskie

xfire: culecivka
Piwa: 50/11
pu³kownik  Piwosz – otrzyma³ minimum 25 piw  Obibok – nie gra³ od 90 dni  II miejsce w Dyplo - Dyplo6   III miejsce w Pucharze KAC - Turniej Rocznicowy 
Posted: 2012-02-19, 12:20   

No to trochê zmienia postac rzeczy ten ry¿. Wychodzi, ¿e Bodek ma dwa ¿are³ka na miasto i komentuje miejscówkê Jarka emotk± :przestraszony: Chocia¿ ten mia³ jeden surowiec wspó³dzielony miêdzy dwa miasta. Hmmm :)
Last edited by cule on 2012-02-19, 12:20; edited 1 time in total  

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version