Helped: 12 times Age: 41 Joined: 27 Feb 2007 Posts: 5129 Piwa: 8/28 Location: Warszawa
Posted: 2012-10-25, 08:23 PBEM Spoilerowy 2 - Dyskusja z pawlem i debem ***SPOILER***
Tutaj mo¿na podyskutowaæ z graczami pawelt i debem na temat ich gry.
Nie wolno zdradzaæ ¿adnych informacji o przeciwnikach i innych rzeczach nie znanych dla graczy.
Nale¿y pisaæ w SPOILERACH!!!
Last edited by pawelt on 2012-10-25, 08:41; edited 1 time in total
sprawa maksowania jak zawsze polega na zaufaniu. Grali¶my kiedy¶ pbma z mo¿³iwo¶ci± maksowania przez max godzinê, ale do¶æ mocno zmienia to sposób gry i preferuje osoby z du¿± ilo¶ci± czasu i samozaparciem.
Co do sprawdzania maksowania, to opisywanie w spoilerach jest w³a¶ñie pewn± form± sprawdzania. Ale tak na serio sprawdzaæ to nie ma sensu, to tylko zabawa, choæ np ja do niej podchodze do¶æ konkretnie, ale nie dopuszczam do sytuacji takich, ¿eby o czym¶ wa¿nym decydowa³ random np 50%/50% i wtedy mam spokój z nerwami
Last edited by pawelt on 2012-10-31, 08:54; edited 1 time in total
Dziêki za linka, mój angielski na poziomie ready-game over bêdzie to trawi³ jaki¶ tydzieñ . I jeszcze co do maksowania, nie lepiej by³o postawiæ grê na serwerze, na którym stoi dyplo?
Helped: 12 times Age: 41 Joined: 27 Feb 2007 Posts: 5129 Piwa: 8/28 Location: Warszawa
Posted: 2012-10-31, 10:56
Spoiler:
giggs w skrócie techowanie:
je¶li ju¿ kto¶ odkry³ danego techa, a ty masz kontakt z t± nacj±, to dostaje sie bonus w zale¿no¶ci od ilo¶ci wszystkich nacji i ilo¶ci nacji, które ju¿ tego techa znaj±. Max jest do 30%. Dlatego wa¿ne aby na³apaæ kontakt z jak najwiêksz± ilo¶ci± nacji.
drugi bonus to jest taki, ¿e jak do jakiego¶ techa prowadz± 2 lub wiêcej drogi, to maj±c odkryte te dwie drogi dostaje siê dodatkowe 20%. Np pismo tak masz, ¿e mo¿esz i¶æ przez garncarstow, animala i prista. Ka¿dy z tych techów daje +20% do odkrywania pisma. Czyli znaj±c je wszystkie masz +60%. I tu najbardziej op³aca siê zatrzymaæ wynajdywanie kolbkê przed koñcem i w nastêpnej turce daæ na maxa naukê. Wtedy ten bonus przechodzi na nastêpnego techa, np ascetics.
Dlatego te¿ techy z pierwszej kolumny lepiej wynajdowaæ na styk do koñca, bo one nie maj± ¿adnych bonusów.
---
co do pbema
wydaje mi siê, ¿e przez pbem, jest pro¶ciej, ³atwiej i szybciej.
poza tym nic mi nie wiadomo o serwerze ogólnodostêpnym. Gdzie on jest, kto go obs³uguje, za ile itp.
Ale sprawa do przemy¶lenia na nastêpn± ods³onê.
Good job pawelt (jednak ¶miga siê ten angielski ).
Przypuszczam, ¿e mo¿na siê bezproblemowo pod³±czyæ pod serwer dyplo, koszta wysz³yby minimalne a problem kontroli takiego maksowania z g³owy.
Posted: 2012-10-31, 12:26
Spoiler:
Whiteye wrote:
Spoiler:
Jedna uwaga: je¶li mamy odkryte 3 alternatywne ¶cie¿ki do danego techa to powinni¶my dostaæ 40% bonusu a nie 60%.
No w³a¶nie jest 60%. Sam siê kiedy¶ zdziwi³em. Ka¿dy odkryty tech z którego idzie strza³ka do odkrywanego techa daje 20%. Czyli prawie zawsze ma siê co najmniej 20%. Jak odkrywasz br±z to za minning masz ju¿ dodatkowe 20%. Za to jak odkrywasz masonry maj±c minning i mistycyzm to masz plus 40%. Plus oczywi¶cie jedna kolbka, która zawsze jest.
S± techy jak np astro lub techy pocz±tkowe, do których nie prowadz± ¿adne strza³ki i to one nie maj± ¿adnego bonusu.
Po tym bonusie mo¿na czasem poznaæ co s±siad ju¿ wymy¶li³, a czego jeszcze nie
Last edited by pawelt on 2012-10-31, 12:28; edited 1 time in total
xfire: marwoj Helped: 20 times Age: 42 Joined: 27 Aug 2008 Posts: 1192 Piwa: 8/30 Location: ¦wiêtoch³owice
Posted: 2012-12-06, 16:51
Spoiler:
Pawe³ w ostatnim wpisie zastanawiasz siê nad tym co planuje Plewan. Jedn± z opcji, które rozwa¿asz jest wykorzystanie przez niego OB do teleportacji jego wojska w pobli¿e Twojego ¶wiêtego miasta. Czy w waszym PBEMie taka teleportacja jest dozwolona? Bo IMHO takie wykorzystanie mechaniki to by³oby lekkie przegiêcie.
_________________ "There are two novels that can change a bookish fourteen-year old's life: The Lord of the Rings and Atlas Shrugged. One is a childish fantasy that often engenders a lifelong obsession with its unbelievable heroes, leading to an emotionally stunted, socially crippled adulthood, unable to deal with the real world. The other, of course, involves orcs."
Posted: 2012-12-06, 17:45
Spoiler:
No by³by chyba lekki wa³ek, sam nie wiem, civka niby dopuszcza takie sytuacje.
Nie ustalali¶my tego przed gr±, wiêc raczej wszystko co nie jest zabronione jest dozwolone. Liczê na uczciwe wyczucie co jest wa³kiem, choæ sam mam z tym czasem problemy
Ale jakby plewan tak± rzecz robi³ to mo¿esz siê go wypytaæ w spoilerze czy to nie wa³ek wg niego
W ka¿dym b±d¼ razie mocno siê z debem zastanawiamy po co plewan wojnê wywo³a³ byczkowi i japoñcowi. Mamy nadziejê, ¿e po prostu chce scoobiego wspomóc w walce z nimi, ewentualnie znowu co¶ kombinuj± z PA jak±¶ szalon± rezolucjê przeg³osuj±, do której potrzebna by³a ta wojna. Wtedy by³o by bez wa³ka.
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum