www.civilization.org.pl
Forum •  FAQ •  Search •  Memberlist •  Usergroups •  Register •  Log in •  Download

Announcement 
   Jeste¶ nowy? Kliknij tutaj!    Zg³o¶ grê Civ6     Zg³os grê Civ5    Zg³o¶ grê Civ4         Mistrz sezonu    IRC, TUTAJ UMÓWISZ SIÊ NA GRÊ    Na ircu jest users osób. Za³aduj obrazek Czytnik RSS 

Previous topic «» Next topic

wojna sumeria-holandia
Author Message
dzia 

Dariusz IImperium Sumeryjskie

xfire: nieotochodzi
Helped: 1
Piwa: 41/23
major  Piwosz – otrzyma³ minimum 25 piw  Obibok – nie gra³ od 90 dni  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo8 
Posted: 2013-01-19, 18:10   wojna sumeria-holandia

Jako ¿e konfikt ten raczej nie wyga¶nie do czasu ¶mierci jednego z tych pañstw,¿eby nie za¶miecaæ g³.w±tku tu bêde chcia³ zamieszczaæ wszelkie info,moje w±tpliwo¶ci,pytania,wyja¶nienia i sprostowania.

Oczywi¶cie ZAWSZE najpierw moje pytania kieruje do admina na tajnym

Je¶li chodzi o teraz.Moje w±tpliwo¶ci odno¶nie podwójnego zawarcia pokoju/wypowiedzenia z wczoraj nie zosta³y rozwiane-wci±¿ nie wiem czemu to mia³o s³u¿yæ

Czyli-wczoraj koledzy robi± cise fire-ranne rydwany rudiego teleportuj± siê spod miasta i s± bezpieczne.Dalej,rudi wchodzi i znowu wypowiada wojne ¿eby skasowaæ moje niedobitki-rannego spera i wara(Wacek).Martin zostaje z niczym-jak to ju¿ wcze¶niej zaznacza³em-bo pada³ argument ¿e Marti sam mo¿e wybraæ kogo zaatakowaæ i logiczne ¿e zaatakuje mnie-nie skasowa³ mi ¿adnej jednostki* bo nie móg³,móg³ dosiêgn±æ tylko rydwany rudiego.
Natomiast holender sobie zrobi³ poligon,robi sobie wojne i pokój jak mu siê podoba-chyba nie ma w±tpliwo¶ci kto tu jest mózgiem a kto pinkim.

Info o pokoju da³ rudi dopiero dzi¶ po tym jak napisa³em do bodka-nie ma natomiast nic o tym ¿e pokój i wojna by³y robione x2

Tak wiêc,uczmy siê jak graæ,jak stosowaæ kreatywne zagrania na przyk³adzie miszcza taktyki-nie sztuk± jest wypowiedzieæ wojne i skasowac unity,sztuk± jest wypowiedzieæ wojne 'sojusznikowi' zabiæ unity wroga na jego terenie,potem znowu zrobiæ peace,teleportowaæ siê a potem znowu zaatakowaæ dobijaj±c reszte-a wszystko w obecno¶ci przewa¿aj±cej si³y obcych wojsk przygl±daj±cych siê temu widowisku .Có¿ za wirtuozeria!! :padam:

Last edited by dzia on 2013-01-19, 18:24; edited 2 times in total  
Postaw piwo autorowi tego posta

Wiêcej szczegó³ów
Wystawiono 1 piw(a):
Maiar
Shaka[D14]

Kubilaj ChanImperium Celtów

Piwa: 60/18
plutonowy  Br±zowy zlotowicz - 1 zlot  Br±zowy civmaniak – najwiêcej rozegranych gier  Piwosz – otrzyma³ minimum 25 piw  Obibok – nie gra³ od 90 dni  II miejsce w Mini turnieju w Civilization IV - I Mini turniej 
Reprimends:
 6/3/6
Posted: 2013-01-19, 18:32   

Dla mnie to ju¿ jest przesada w tym momencie...

Forever 

Helped: 2 times
Piwa: 51/49
starszy chor±¿y sztabowy  Br±zowy zlotowicz - 1 zlot  Piwosz – otrzyma³ minimum 25 piw  Obibok – nie gra³ od 90 dni  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo 10  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo 9  I miejsce w Pucharze KAC - I Puchar Kac Civ5  Wygrany jeden GOTM - 1 wygrana 
Posted: 2013-01-19, 18:35   

Sory a czy czasem jednostki po teleporcie nie powinny odstaæ karnej tury a je¶li teleport jest z daleka to tyle ile zabra³o by im doj¶cie do tego miejsca ??

dzia 

major  Piwosz – otrzyma³ minimum 25 piw  Obibok – nie gra³ od 90 dni  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo8 
Posted: 2013-01-19, 18:36   

nie mówie ¿e to wa³ek,wg.admina nie.Chodzi mi o pkt reg:

Quote:
5.1 Zabrania siê wywo³ywania sztucznych wojen, których celem bêdzie ominiêcie mechaniki gry lub obej¶cie jej (przesuniêcie stolicy, zniwelowania niezadowolenia, spalenia sojusznikowi miasta, które mo¿e zostaæ zdobyte przez wroga itp.)

Chodzi o to itp..
tym podobne sytuacje maj±ce omin±æ naturalen mo¿liwo¶æi.Rudi zdecydowa³ sie na ¿onglerke cise firem chod¼ bez przeszkód mogli zrobiæ ob-w jakim celu?

itkovian 

Czyngis ChanImperium Khmeryjskie

Helped: 3 times
Piwa: 31/29
starszy chor±¿y sztabowy  Piwosz – otrzyma³ minimum 25 piw  Obibok – nie gra³ od 90 dni  III miejsce w Dyplo - Dyplo Mi¶ 2  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo8  Prze¿ycie w Dyplo - DyploMi¶3 
Posted: 2013-01-19, 18:38   

No rudi jak zrobiles wojne pokoj teleport i nzow wojne pokoj to grubooooo przegiales !!!

Biedny Bodek bedzie cofka jak nic i mega afera :( .

Bodek 

Nieznany

xfire: bodek01
Helped: 7 times
Piwa: 97/1
starszy chor±¿y sztabowy  Br±zowy order za specjalne zas³ugi - Zorganizowanie i prowadzanie Dyplo6  Z³oty zlotowicz - 7 zlotów  Piwosz – otrzyma³ minimum 25 piw  Obibok – nie gra³ od 90 dni  I miejsce w Dyplo - Dyplo 9  I miejsce w Dyplo - Dyplo4  I miejsce w Dyplo - Dyplo4,5  III miejsce w Dyplo - dyplo7  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo3  Wygrany jeden GOTM - 3 wygrane  Z³oty gracz w demokracjê - GwD2 
Posted: 2013-01-19, 18:39   

Sprawdzam savy :kwasny:
zaraz zobacze dok³adnie co tam siê sta³o

dzia 

Posted: 2013-01-19, 19:09   

Quote:
No rudi jak zrobiles wojne pokoj teleport i nzow wojne pokoj to grubooooo przegiales !!!

widzisz itko,chodzi o to ¿e to jest w ¶wietle prawa dozwolone.Przestêpstwo by by³o jakby Rudi tymi teleportowanymi unitami zaatakowa³.Ja tego nie wiem,Bobek to sprawdzi i napisze

po to ten w±tek te¿ jest ¿eby takie ¿uczki nauczy³y siê paru sztuczek -tz.kreatywnych zagrañ,chod¼ nie zgodnych z duchem gry to z regulaminem jak najbardziej ;)
Last edited by dzia on 2013-01-19, 19:15; edited 2 times in total  

Forever 

starszy chor±¿y sztabowy  Br±zowy zlotowicz - 1 zlot  Piwosz – otrzyma³ minimum 25 piw  Obibok – nie gra³ od 90 dni  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo 10  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo 9  I miejsce w Pucharze KAC - I Puchar Kac Civ5  Wygrany jeden GOTM - 1 wygrana 
Posted: 2013-01-19, 19:15   

dzia wrote:
Quote:

widzisz itko,chodzi o to ¿e to jest w ¶wietle prawa dozwolone.Przestêpstwo by by³o jakby Rudi tymi teleportowanymi unitami zaatakowa³.Ja tego nie wiem,Bobek to sprawdzi i napisze

po to ten w±tek te¿ jest ¿eby takie ¿uczki nauczy³y siê paru sztuczek ;)

S³ucham zgodne z regulaminem jest wyteleportowanie armii i uratowanie jej przed zniszczeniem ?!??!?!?!?!?
No to ju¿ wiemy dlaczego Rudi wola³ wa³ek z wojn± ni¿ OB

Je¶li to rzeczywi¶cie tak ma wygl±daæ to ja nie wiem po co zakazywaæ teleportacji unitów chyba tylko po to ¿eby takie wa³ki mogli robiæ kreatywni a zwyk³y gracz tylko bra³ w dupê i siê wnerwia³.

itkovian 

Czyngis ChanImperium Khmeryjskie

Helped: 3 times
Piwa: 31/29
starszy chor±¿y sztabowy  Piwosz – otrzyma³ minimum 25 piw  Obibok – nie gra³ od 90 dni  III miejsce w Dyplo - Dyplo Mi¶ 2  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo8  Prze¿ycie w Dyplo - DyploMi¶3 
Posted: 2013-01-19, 19:19   

dzia wrote:
Quote:

po to ten w±tek te¿ jest ¿eby takie ¿uczki nauczy³y siê paru sztuczek -tz.kreatywnych zagrañ,chod¼ nie zgodnych z duchem gry to z regulaminem jak najbardziej ;)

No ja zrozumia³em ¿e zaatakow±³ tymi teleprtowanymi unitami !

Rihiter 

SulejmanImperium Arabskie

Piwa: 134/19
starszy szeregowy  Br±zowy zlotowicz - 1 zlot  Piwosz – otrzyma³ minimum 25 piw  II miejsce w Dyplo - Dyplo XIV  II miejsce w Dyplo - dyplo7  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo 10  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo 9  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo Mi¶ 
Posted: 2013-01-19, 19:32   

Forever wrote:
Je¶li to rzeczywi¶cie tak ma wygl±daæ to ja nie wiem po co zakazywaæ teleportacji unitów chyba tylko po to ¿eby takie wa³ki mogli robiæ kreatywni a zwyk³y gracz tylko bra³ w dupê i siê wnerwia³.

Forever, ca³y regulamin tak wygl±da. Niby zakazuje pewnych akcji, ale równocze¶nie jest pe³en dziur, które wynikaj± z tego, ¿e kiedy¶ kto¶ co¶...
Efekt jest taki, ¿e m³ody dyplogracz musi w ka¿d± tak± dziurê wpa¶æ (czyli kto¶ do¶wiadczony t± dziur± m³odego ruchnie) aby poznaæ niuanse regulaminu.

Wiele razy ju¿ o tym pisa³em.

Dyplo Hymn

Bodek 

Nieznany

xfire: bodek01
Helped: 7 times
Piwa: 97/1
starszy chor±¿y sztabowy  Br±zowy order za specjalne zas³ugi - Zorganizowanie i prowadzanie Dyplo6  Z³oty zlotowicz - 7 zlotów  Piwosz – otrzyma³ minimum 25 piw  Obibok – nie gra³ od 90 dni  I miejsce w Dyplo - Dyplo 9  I miejsce w Dyplo - Dyplo4  I miejsce w Dyplo - Dyplo4,5  III miejsce w Dyplo - dyplo7  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo3  Wygrany jeden GOTM - 3 wygrane  Z³oty gracz w demokracjê - GwD2 
Posted: 2013-01-19, 19:33   

Spokojnie spokojnie spokojnie

Jak widzê ju¿ padaj± jakie¶ nieprzyjemne oskar¿enia :(
S³owa teleportacja, wojna, atak - od razu awanturka gotowa :/
Obawiam siê tylko ¿e s³owa mog± sprawiaæ mylne wra¿enie na pozosta³ych graczach podczas gdy na screenie wygl±da to zupe³nie niegro¼nie

Dlatego te¿ zamieszczam screena z tej sytuacji choæ w sumie nie powinienem i powinni¶cie ufaæ mi na s³owo. Ale nie chce znowu awantury i flame na forum

Rudi podpisa³ pokój na pocz±tku swojej tury czyli Martin w swojej mia³ rydwany na odstrza³ jak widaæ na obrazku, nie dobi³ ich, jego decyzja. Wys³a³ do Rudiego propozycjê Zawieszenia Broni.

Rudi j± przyj±³ i jego rydwany teleportowa³y siê o jedn± kratkê tak jak zaznaczy³em na screenie. Podczas swojego ruchu i tak by dotar³y na to pole a nawet kratkê dalej.
¯aden rydwan po teleportacji nie atakowa³ ani nawet siê nie ruszy³ (wyra¼nie Rudiemu to na tajnych zaznaczy³em)
Dobija³ ¶wie¿ymi jednostkami które s± z ty³u.
Ponownie nie widzê ¿adnego z³amania regulaminu
CHOÆ ZUPE£NIE NIE ROZUMIEM PO CO RUDI SIÊ TAK BAWI Z T¡ WOJNA POKÓJ ZAWIESZENIE BRONI ITD... zamiast po prostu podpisaæ OB
Jednak¿e nie jest to zabronione wiêc mo¿e tak robiæ gdy¿ zupe³nie NIC na tym nie zyskuje
Jego jednostki nie by³y nietykalne, ani nie polecia³y gdzie¶ gdzie by nie by³y w stanie dojechaæ

Nie wiem czemu s³u¿± te zabawy
Ale nic w nich nielegalnego nie dostrzegam.
Bêdê z uwag± obserwowa³ co dalej (choæ mam pewn± swoj± teoriê)

Forever 

Posted: 2013-01-19, 19:36   

ok rzeczywi¶cie w tym przypadku nic siê chyba nie sta³o ale mam pytanie jak± by¶ podj±³ decyzjê gdyby te rydwany odskoczy³y po za zasiêg dobicia ??

Kurumi 

xfire: pieczka
Piwa: 15/3
starszy szeregowy 
Reprimends:
 2/3/6
Posted: 2013-01-19, 19:38   

Forever wrote:
ok rzeczywi¶cie w tym przypadku nic siê chyba nie sta³o ale mam pytanie jak± by¶ podj±³ decyzjê gdyby te rydwany odskoczy³y po za zasiêg dobicia ??

Martin wyst±pi³ o Cease Fire, wiêc nie chcia³ ich atakowaæ.

Shaka[D14]

Kubilaj ChanImperium Celtów

Piwa: 60/18
plutonowy  Br±zowy zlotowicz - 1 zlot  Br±zowy civmaniak – najwiêcej rozegranych gier  Piwosz – otrzyma³ minimum 25 piw  Obibok – nie gra³ od 90 dni  II miejsce w Mini turnieju w Civilization IV - I Mini turniej 
Reprimends:
 6/3/6
Posted: 2013-01-19, 19:38   

Screeny siê przydadz± dziêki:)

Whiteye 

De GaulleImperium Malijskie

xfire: zakosiliminicka
Piwa: 63/7
starszy plutonowy  Piwosz – otrzyma³ minimum 25 piw  Obibok – nie gra³ od 90 dni  Pluszowy mi¶ - rozegra³ mniej ni¿ 10 gier  I miejsce w Dyplo - Dyplo XIII  I miejsce w Dyplo - DyploMi¶3  II miejsce w Dyplo - Dyplo 10  III miejsce w Dyplo - Dyplo 9  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo8 
Posted: 2013-01-19, 19:48   

Dla mnie sytuacja jest jasna jak jasny gwint - za wszystkim stoi amerykañski szpieg.

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: