Pakt "Koalicja antybodkowa" (trebuch) |
Author |
Message |
ScoobyDoo

xfire: scoobydoopl
Helped: 7 times Age: 41 Joined: 23 Aug 2009 Posts: 8673 Piwa: 92/78 Location: £ód¼
|
Posted: 2014-07-08, 16:53 Pakt "Koalicja antybodkowa" (trebuch)
|
|
|
Pakt numer 3694, za³o¿ony 2014-03-14 19:16:18 przez trebuch (Dutch - Wilhelm)
Nazwa paktu: Koalicja antybodkowa
Zaproszone do paktu nacje:
Twórca: trebuch
Rihiter
Rudi2 |
|
|
|
 |
ScoobyDoo

xfire: scoobydoopl
Helped: 7 times Age: 41 Joined: 23 Aug 2009 Posts: 8673 Piwa: 92/78 Location: £ód¼
|
Posted: 2014-07-08, 16:53
|
|
|
 trebuch 2014-03-14 19:21:03
witam, zak³adam wspólny pakt bo Rihiter mi pisze o chêci wspó³pracy w celu os³abienia lidera, a bezpo¶rednio od Rudiego takich informacji nigdy nie otrzyma³em, a wrêcz dotychczasowa wspó³praca, a raczej jej brak wskazywa³y, ¿e Rudi bardziej planuje rozszerzaæ terytoria najbli¿sze ni¿ os³abiaæ Bodka. Proponujê wiêc tutaj poci±gn±æ dalsz± dyskusjê i rozplanowaæ dzia³ania. Tak jak pisa³em Rihiterowi ja maj±c Wasze zapewnienia o wspó³pracy oraz wraz z kolejnymi turami w których mam nadziejê nasze zaufanie bêdzie wzrastaæ - chcia³bym skoncentrowaæ siê na ekspansji zamorskiej, przez co w moim interesie by³oby równie¿ os³abienie dominacji bodkowej w tym zakresie.
 Rudi2 2014-03-15 00:16:59
Sprawa jest prosta.
Wystarczy 10-12 jednostek + osadnik + robotnik i spokojnie mo¿na wysadzaæ ten majdan pod portami Wikinga na wyspie. Masz tam szpiega wiêc widzisz, ¿e ma przewa¿nie po 1-2 jednostkach a przy moich miastach 3-4 szt. Nawet je¶li dotnie to nie zd±¿y uzyskaæ na tyle znacznej równowagi by wybroniæ siê.
Palimy miast, stawiamy w³asne i w zale¿no¶ci od sytuacji albo napieramy dalej do przodu albo umacniamy przyczó³ki a¿ znów dorzucimy nastêpn± partiê wojska.
Na tym etapie Bodek nie robi wojska lecz spichlerze i s±dy.
Ja odpuszczam sobie tereny na kontynencie i ju¿ od dawna p³ywam statkami i zasiedlam siê pod nosem Wikinga. Nie taki on straszny póki nie ma jeszcze jednostek specjalnych dla jego nacji.
Rihiter te¿ pewnie do³o¿y siê ze 2-3 statkami.
 Rihiter 2014-03-15 03:00:42
To prawda - 2-3 statki do³o¿ê. Zaznaczy³em to w rozmowie z Trebuchem, powtórzê tutaj; Turcja i Babilonia nie planuj± ekspansji "za morze". Ale chcemy os³abiæ lidera jak tylko mo¿emy. Bez wzglêdu czy bêd± to dzia³ania na zasadzie statek+piechota, czy l±dowo+konnica.
Póki co za du¿y krok na plus uwa¿am to, ¿e ze sob± gadacie.
Dotychczas jednak chyba by³o to ograniczone. Ach ta geopolityka.
 trebuch 2014-03-15 09:03:35
w³a¶nie szpiega na wyspach straci³em wiêc bêdê wdziêczny za screeny. je¶li wystarczy 12 jednostek to ja po³owê tego bez problemu mogê przerzuciæ - pytanie co najlepiej: axe, rydwany?
kiedy chcecie zrobiæ desant?
i jeszcze pytanie za 100 pkt - skoro Turcja i Babilonia pozostaj± na kontynencie oraz Turcja z Babiloni± s± sojusznikami, to gdzie na podboje wybiera siê teraz Turcja?
 Rudi2 2014-03-15 13:01:04
Trebuch, na wyprawê musisz zabraæ koniecznie kilku w³óczników jako zabezpieczenie bo obecnie Bodek postawi³ na rydwany i mo¿e jakiego¶ s³onia awaryjnie wyci±æ.
P³yñ dok³adnie prosto do góry oraz lekko w lewo to nie na³o¿± siê nasze tereny.
 Rihiter 2014-03-15 14:30:14
Trebuch, Turcja w chwili obecnej nie planuje ¿adnych podbojów. Maj±c 2 tereny startowe i Eldorado do zagospodarowania nie ma takiej potrzeby. Teraz to co muszê zrobiæ to wyciêcie barbów na ¶rodku i postawienie tam miast. A ¿e koszty pañstwa ju¿ teraz s± ogromne, to po tej operacji bêdê "syty".
Co do statków to moja flota jest skromna. Chcecie abym wysy³a³ co¶ wspólnie z Wami na desant? Bo droga opcja jest taka, ¿e zaatakujemy wspólnie z Babilonem na l±dzie, wykorzystuj±c konnice.
Rudi, Ty obecnie jeste¶ na wyspach i masz najlepszy ogl±d tego co siê dzieje wiêc proponujê by¶ by³ g³ównym planist±. Okre¶li³ ramy czasowe i tego typu kwestie.
 Rudi2 2014-03-15 15:02:45
Tu nie ma czasu na planowanie jakie¶ w odleg³ym czasie. To najbardziej dogodny moment by ³adowaæ drobiazgi i ilo¶ci± odbiæ teren. Ka¿da tura zw³oki dzia³a na korzy¶æ Wikinga.
 Rihiter 2014-03-15 15:44:10
Wiêc dzia³ajcie. Jest Was 2 z flotami i macie okre¶lony cel - ziemie pod ekspansjê na wyspach. Turcja w "tej chwili" desantu nie jest w stanie przeprowadziæ, bo moja flota jest symboliczna. ¯eby operowaæ na morzu i wyspach dopiero muszê zbudowaæ statki co wymaga czasu.
Inna sprawa. Rozpoczynam budowê AP. Mo¿na siê za jakie¶ 10-15 tur spodziewaæ bonusu +2 m³otki z budynków religijnych. Wiêc jest to dobra inwestycja - rozprzestrzeniæ religiê i postawiæ te budynki. Informujê sojuszników z góry, bo mo¿e siê ta wiedza przydaæ.
Zaskakuj±ce jest dla mnie, ¿e rela jeszcze nie skoczy³a do Trebucha. Tyle czasu, tak d³ugo granice otwarte i dupa. Wychodzi na to, ¿e muszê wys³aæ do Ciebie misjonarza. Postaram siê to zrobiæ w najbli¿szych 10 turach.
 Rihiter 2014-03-15 18:09:20
W³a¶nie nawi±za³em kontakt z Efe. Niesamowicie siê rozwija ja ¶rodku. Galick wawiory super jednostka na t± mapê.
 Rudi2 2014-04-01 08:41:29
Niestety panowie, sprawy posz³y nie po mojej my¶li. Bodek i jego przydupasy cofn±³ wojsko i chyba nie bêd± chcieli pój¶æ na otwart± bitwê. Jednak zorientowali siê, ¿e dostan± ³omot.
 Rihiter 2014-04-01 13:27:41
W takim razie trzeba zadzia³aæ mocno dyplomatycznie - mo¿e uda siê kogo¶ przekrêciæ. Np Trebucha.
 trebuch 2014-04-01 14:18:26
hm, mo¿e siê uda!
 Rudi2 2014-04-01 14:23:43
Co to za wa³ek? Co ty Holender robisz w koalicji antybodkowej?
Dobra, skoro ju¿ deklarujesz ponowne przy³±czenie siê koalicji to jakie s± twoje propozycjê? Byæ tych zaprzañców i donosicieli?
 Rihiter 2014-04-01 19:20:40
Dok³adnie - w koñcu sam za³o¿y³e¶ ten pakt Trebuch.
 Rudi2 2014-04-01 19:25:22
Trebuch za³o¿y³ w±tek jak laæ Bodka?
No no, dalekosiê¿ny plan a¿ szkoda, ¿e do naszego spisku dosta³ jaki¶ kapu¶. Ma³o brakowa³ a plan Trebucha by siê uda³. Nie rezygnuj ch³opie spiskuj dalej a donosiciela jako¶ znajdziemy i wych³ostamy.
 Rihiter 2014-04-01 19:48:02
Trebuch, jeszcze nie jest za pó¼no. Mo¿esz jeszcze wróciæ na jasn± stronê mocy.
 trebuch 2014-04-01 22:10:46
wydaje mi siê ¿e jest, nie widzê sposobu wkrêcenia Bodka, za sprytny jest
 Rudi2 2014-04-01 22:30:08
E tam. Nie ma za sprytnych tylko zazwyczaj brakuje innym odwagi by podj±c odpowiednie dzia³ania. Ty akurat powiniene¶ mieæ wiêkszy interes w tym by byæ w koalicji z Rihiterem ni¿ Bodkiem. to sprawa lokalizacji a nie (nie zrozum ¼le) preferencji.
Wystarczy ¿eby¶ w odpowiednim momencie wcisn±³ guzik "tak, niech bêdzie pokój miêdzy nami". Zarêczam ci, ¿e przejdziesz do historii bo na no¿yk Bodkowi zdecydowali siê tylko gracze z charakterem a by³o ich raptem 2 sztuki na ca³e rozgrywki. Cheos i Peter. |
|
|
|
 |
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
|
Add this topic to your bookmarks Printable version
|