www.civilization.org.pl
Forum •  FAQ •  Search •  Memberlist •  Usergroups •  Register •  Log in •  Download

Announcement 
   Jeste¶ nowy? Kliknij tutaj!    Zg³o¶ grê Civ6     Zg³os grê Civ5    Zg³o¶ grê Civ4         Mistrz sezonu    IRC, TUTAJ UMÓWISZ SIÊ NA GRÊ    Na ircu jest users osób. Za³aduj obrazek Czytnik RSS 

Previous topic «» Next topic

Pakt "Francja (Rudi) - Ottomanie (Rihiter)" (Rihit
Author Message
ScoobyDoo 

HammurabiImperium Babiloñskie

xfire: scoobydoopl
Helped: 7 times
Piwa: 92/78
genera³ dywizji  Z³oty zlotowicz - 5 zlotów  Piwosz – otrzyma³ minimum 25 piw  Obibok – nie gra³ od 90 dni  I miejsce w Dyplo - dyplo7  III miejsce w Dyplo - Dyplo XIII  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo 10  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo 9  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo Mi¶  III miejsce w Pucharze KAC - II Puchar Kac Civ5  Wygrany jeden GOTM - 1 wygrana  III miejsce w rankingu FFA 
Posted: 2014-07-08, 16:56   Pakt "Francja (Rudi) - Ottomanie (Rihiter)" (Rihit

Pakt numer 3652, za³o¿ony 2014-02-12 23:28:29 przez Rihiter (Ottoman - Suleiman)

Nazwa paktu: Francja (Rudi) - Ottomanie (Rihiter)

Zaproszone do paktu nacje:
Twórca: Rihiter
Rudi2
Postaw piwo autorowi tego posta

ScoobyDoo 

genera³ dywizji  Z³oty zlotowicz - 5 zlotów  Piwosz – otrzyma³ minimum 25 piw  Obibok – nie gra³ od 90 dni  I miejsce w Dyplo - dyplo7  III miejsce w Dyplo - Dyplo XIII  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo 10  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo 9  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo Mi¶  III miejsce w Pucharze KAC - II Puchar Kac Civ5  Wygrany jeden GOTM - 1 wygrana  III miejsce w rankingu FFA 
Posted: 2014-07-08, 16:56   

Rihiter 2014-02-12 23:31:13
Salam Alejkum. Witamy dumny Naród Francuski.

Misjonarz Islamu znajduje siê nieopodal Waszej granicy. Prosimy o otwarcie granic i mo¿liwo¶æ wej¶cia na teren Imperium Francuskiego.

Rudi2 2014-02-13 00:42:39
Zapraszam wiêc.

Rihiter 2014-02-13 01:01:11
Dziêkujemy.

Pro¶bê o OB w grze dzi¶ wys³a³em.

Co ciekawego dzieje siê po Waszej stronie ¦wiata?

Rudi2 2014-02-13 01:02:29
Nudy.

Rihiter 2014-02-13 01:13:05
Ma³o rozmowni jeste¶cie jak na Francuzów. :)

Rudi2 2014-02-13 01:36:52
Z sojusznikami Wikinga staram siê za wiele nie gadaæ.

Rihiter 2014-02-13 01:42:09
To ¶wietnie. Mamy zatem wiele do omówienia. Odezwijcie siê czasem jak Was najdzie chêæ na rozmowê.

Jeszcze raz dziêkujemy za OB i zaproszenie.
Pozdrawiamy.

Rihiter 2014-02-19 16:14:32
Mo¿esz co¶ wiêcej powiedzieæ o tym ostatnim ataku Wikingów - gdzie, co, czym?

Rudi2 2014-02-19 16:19:48
Wpierw pytanie?
To twój mnich tak pêdzi³ do mnie, ¿e nie d±¿y³ wyhamowaæ przed drugim przeciwnym koñcem granicy?

Rihiter 2014-02-19 17:14:07
Tym mnichem idê dooko³a mapy, aby nawi±zaæ kontakty. Obecnie przemieszcza siê przez pañstwo Gryza.
Jak tylko bêdzie miêdzy nami po³±czenie handlowe to religia mo¿e sama przeskoczyæ. Widzia³em, ¿e brakuje kawa³eczka drogi miêdzy Tob± i Trebuchem, wiêc teraz tego po³±czenia nie ma. Ale je¿eli zale¿y Tobie aby mieæ jak najprêdzej religiê, to mogê wys³aæ kolejnego mnich w tym kierunku - to jednak zawsze chwilê trwa.

Rudi2 2014-02-19 17:47:22
Czy mi siê wydaje, ¿e ju¿ wcze¶niej co¶ wspomina³e¶ o mnichu dla Francji?

Rihiter 2014-02-19 18:19:17
To pierwsze. Nigdy nie rozmawiali¶my bezpo¶rednio lub po¶rednio o mnichu dla Francji.
Je¿eli gdzie¶ pad³y s³owa, które mog³e¶ tak zinterpretowaæ to przepraszam. Niezamierzone nieporozumienie. Nigdy mnicha nie obiecywa³em, ale je¿eli Francji mnich i religia siê przyda to zobowi±¿e siê go dostarczyæ.

Rihiter 2014-02-23 15:22:49
Wracam misjonarzem z zachodu. W którym mie¶cie zaszczepiæ u Ciebie religiê?

Rudi2 2014-02-24 07:58:37
Nazwy nie pamiêtam.
Miniesz to graniczne i nastêpne bêdzie docelowe. Nie bêdê siê zastanawia³ i zaraz rozprzestrzeniam.

Rihiter 2014-02-24 08:10:40
Super, cieszy mnie to.

Rihiter 2014-02-24 12:52:23
Widzê, ¿e siê zbroisz.
Jakie¶ plany ciekawe?

Mo¿emy chyba w koñcu porozmawiaæ, bo my ju¿ przecie prawie s±siady. ;)

Rudi2 2014-02-24 14:01:00
Gadamy przecie¿ :)

Rihiter 2014-02-24 14:31:49
Prawda gadamy. :)
Ale niedawno nie chcia³e¶, bo za sojusznika Bodka mnie uznawa³e¶. :)

Rudi2 2014-03-05 02:51:22
We¼ no klepnij religiê tym mnichem co siê pl±cze po moim terenie.

Rihiter 2014-03-05 08:04:22
Tak siê dzi¶ stanie. Wczoraj i doszed³em do Orleanu i ruchu na odpalenie mnicha brak³o. Bez zmian Orlean? Bo dzi¶ w zasiêgu jest te¿ stolica.

Rihiter 2014-03-05 08:05:40
Znaczy, wczoraj doszed³em do szeroko¶ci Orleanu, bo stan±³em pod nim.

Rudi2 2014-03-05 12:21:59
Stolica

Rihiter 2014-03-05 14:10:00
Ok. Zatem ofiarna koza zostanie z³o¿ona w Pary¿u.

Rihiter 2014-03-07 18:26:35
Wojna Anglia-Francja to jaki¶ blef czy powa¿nie?
Nie chce mi siê wierzyæ, ¿e Bodzio a¿ tak zbajerowa³ Whita, ¿e ten siê ubra³ w wojnê z Francj±...

Rudi2 2014-03-08 02:19:09
Powa¿nie. Broni wyspy na której Bodek za³o¿y³ ju¿ kilka miast a ja próbujê go przynajmniej lekko opó¼niæ. Jednak bez specjalnych rezultatów bo wiêkszo¶æ wojska muszê trzymaæ na granicach kontynentu. Tam te¿ mam dwóch s±siadów którzy wspó³pracuj± z Bodkiem a przynajmniej jeden na pewno.
Wielkiej kariery to ja nie zrobiê.

Rihiter 2014-03-08 13:25:26
Który z Twoich kontynentalnych s±siadów wspó³pracuje z Bodkiem?

Rudi2 2014-03-08 13:36:44
Na pewno ten z prawej strony bli¿ej ciebie ale ten z lewej idzie technologiami uzupe³niaj±cymi siê z tyn drugim co wskazuje na to, ¿e s± równie¿ w ¶cis³ym kontakcie.
Bodek potrafi ¶wietnie u³o¿yæ sobie s±siadów pod swoj± politykê, jego s±siedzi graj± z nim w jednej dru¿ynie. To co widzia³em w innych rejonach pozwala przypuszczaæ, ¿e na rdzennym terenie ma po jednym wojowniku a reszta jest albo na pustyni i zajmuje teren albo w okolicach tej du¿ej wyspy gdzie siê równie¿ osiedla na potêgê.
Tak czy siak d³ugo nie po¿yjê by bêd±c samotnym w¶ród wilków koniec jest oczywisty.

Rihiter 2014-03-08 14:44:10
Z tym koñcem to ju¿ tak nie marud¼. Nikt nie mówi³, ¿e bêdzie ³atwo, ale te¿ nie ma co wró¿yæ najgorszego jako nieuchronne.
to
Mamy wspólnego wroga. Zagrajmy w otwarte karty Rudi. Zacznê.
O hegemoni Wikingów na tej mapie grzmiê od d³u¿szego czasu. Oczywi¶cie kto¶ mo¿e to interpretowaæ jako zas³onê dymn±, a kto¶ jako realn± obawê. Dla mnie jest to realna obawa. Wikingowie to maksymalny kox na tej mapie, a Bodek to ¶wietny gracz, który niew±tpliwie wyci¶nie z tego koxu max ile mo¿na.
Holandiê Trebucha postrzega³em jako najwa¿niejszego potencjalnego sojusznika przeciwko Bodkowi. Ze wzglêdu na jego galeony oczywi¶cie, które mog³y by siê przeciwstawiæ Wikingom na morzu. Ale skoro twierdzisz, ¿e Trebuch z Bodkiem wspó³pracuj± to staje siê on ogromnym zagro¿eniem. Szczególnie, ¿e w GNP jest kosmicznie wysoko i pewnie leci do Astro. W takim wypadku nie pozostaje nic innego tylko próbowaæ go zlikwidowaæ zanim nie odleci za bardzo technologicznie.

Czy bierzesz to pod uwagê jako opcjê w niedalekiej przysz³o¶ci?

Rudi2 2014-03-08 15:44:48
Wiem co piszê w ocenie zagro¿enia.
Mam rozdzielone wojsko na trzy grupy. Jedna musi asekurowaæ siê przed Gryzem, druga przed Trebuchem a trzecia próbuje z³apaæ jaki¶ przyczó³ek na wyspach gdzie roz³o¿y³ siê Bodek bez ponoszenia kosztów podbojów.
Zagro¿enie hegemoni± Bodka jest dla mnie oczywiste i dlatego próbujê (bezskutecznie) jako¶ to spowolniæ. Tracê osadników jeden po drugim. Dzi¶ zapewne Witheye spali mi nowiutkie miasto z desantu. No nie ma takiej opcji by obstawiæ dwa zagro¿one kierunki i jeszcze skutecznie utrzymaæ przyczó³ki na zamorskich terenach gdy tam manewruj± dwie nacje doskonale ze sob± wspó³pracuj±ce. Oni nie musz± trzymaæ woja na kontynencie wiêc ³aduj± na statki i ³ami± moj± obronê raz po raz nim miasto zd±¿y choæ doj¶æ do 2.
Bodek trzepie osadników na potêgê a miast ma ju¿ niesamowit± ilo¶æ . Zasiedla bez problemów wolne tereny które daj± niesamowicie szybki wzrost nawet bez pomocy osadników.
Nie widzê nikogo (realnie) kto móg³by z powodzeniem odci±¿yæ mnie na kontynencie i zaanga¿owaæ w konflikt moich s±siadów. Gdyby tak by³o to maj±c naprawdê du¿± flotê (6 galer) mia³bym szansê na spalenie przynajmniej 1-2 miast Bodka. O zasiedleniu terenu raczej nie ma mowy.
Ponti jest s±siadem Gryza ale nie kwapi siê z jak±kolwiek akcj±, czeka na rozwój wypadków.
Przypuszczam, ¿e sytuacja we Francji rozwinie siê w taki sposób.
- Trebuch zaatakuje mnie od strony morza i spali moje g³ówne miasto portowe (Bodek wyeliminuje w ten sposób) jedne jak na razie zagro¿enie dla jego interesów)
- po akcji Trebucha do gry wejdzie Gryz co zmusi mnie do totalnej ju¿ ¶cinki
- na dalekich wyspach dostanê ³omot od dwóch lokuj±cych siê tam nacji (Bodek i Witheye) tym bardziej, ¿e bez miasta portowego na kontynencie zostanê odciêty od posi³ków które teraz regularnie tam dop³ywaj±
Wszyscy ewentualni przeciwnicy Bodka maj± zbyt daleko by cokolwiek zrobiæ w praktyce. Przy tej "taniej" ekspansji Bodek zyskuje niesamowit± przewagê a dochodzi jeszcze teren zajêty na równiku który jest równie¿ mega wypasiony.
Nim odleg³e nacje dojd± do mo¿liwo¶ci technologicznych by wspólnie co¶ przeciwdzia³aæ bêdzie po grze. Jego wykoksowane jednostki specjalne i wiêksza manewrowo¶æ ³ódek niezmiernie ³atwo bêd± paliæ miasta wrogów bo nikt nie bêdzie w stanie skutecznie obstawiæ trzech portów jednocze¶nie na odleg³ych wyspach. Pójd± z dymem jeden po drugim.

Rudi2 2014-03-08 15:53:36
Mam jedyn± nacjê której wojska maj± bezpo¶redni kontakt w wojskami Bodka i s± ustawione na zwalczanie siê wzajemne. W praktyce to za ma³o gdy w grê wchodzi walka przeciw sojuszowi w pojedynkê i to jeszcze jako strona próbuj±ca wbiæ siê w zajêty teren przez wroga.
Dla Francji gra jest przes±dzona ale nie bardzo widzia³em sens gry pod dyktando Wikingów co dawa³o szanse na jakie¶ tam prze¿ycie. Pójdê do piachu nie pierwszy i nie ostatni raz.

Rudi2 2014-03-08 15:58:50
Rozwali³e¶ Raptorusa, gratki.
No to teraz mamy wspólnego s±siada. Zaanga¿uj go w konflikt co pozwoli mi zluzowaæ wojsko i wys³aæ ekspedycj± w stronê Wikinga.

Rihiter 2014-03-08 16:27:34
Raptorus w koñcu pad³. Ale szkodzi³ jak móg³ i mocno mnie spowolni³.

Zaanga¿owanie Holandii - jest taka opcja. Powiedz mi jednak czy nie lepiej zrobiæ to wspólnie i go po prostu zlikwidowaæ we 2. Podzia³ terenów by³ by z ogromn± korzy¶ci± dla Francji. Turcja po prostu nie jest w stanie zasiedliæ ju¿ wiêcej - koszty powalaj± ju¿ teraz, a jeszcze mam do obstawienia 1/2 terenów po Sumerze.
Tak w zasadzie wojna z Holandi± to dla Turcji wyprawa nie po ziemie tylko aby wyeliminowaæ sojusznika Wikingów + aby z³upiæ co siê da i odbiæ od finansowego d na. ¦mia³o mogê napisaæ, ¿e 2/3 podbitego terenu zagarnê³a by Francja.

Rudi2 2014-03-08 18:42:04
Ataku na Trebucha jak dot±d nie bra³em powa¿nie pod rozwagê bo celowa³em wy¿ej pod same miasta Bodka.
Trabuch ma do¶æ du¿o katapult bym móg³ powa¿nie rozwa¿aæ atak t± garstk± obroñców który tam trzymam niezbêdne minimum.
Gdy jednak teraz Raptorus nie stoi na drodze to warto t± opcjê roza¿yæ. Gdyby powiod³a siê to mamy spokojn± granicê

ta piedolenie o szopenie przecie¿ ty jeste¶ Rihiter, zapomnia³em

Rudi2 2014-03-08 20:54:10
Buhahahaha.
Obrazi³ siê wzi±³ :)

Rihiter 2014-03-08 22:50:24
Kto siê obrazi³?

Rudi2 2014-03-09 04:55:19
No ten, ³amipakt co to szczyci siê, ¿e umów nie dotrzymuje :)

Rihiter 2014-03-09 11:08:06
Nie znam. :)

Jak wspomnia³e¶; Raptorus nie stoi ju¿ na drodze i mo¿na planowaæ dalsze dzia³ania.

Rihiter 2014-03-09 17:00:12
Ok, prosto z bañki. Wystawiam siê tym na ryzyko wyp³yniêcia moich zamiarów do niew³a¶ciwych osób, ale trudno. Trzeba gdzie¶ komu¶ zaufaæ, bo inaczej to bêdzie siê drepta³o w miejscu i nic siê nie zrobi. Tymczasem obóz przeciwny prze do przodu.

Proponujê klepn±æ Holandiê. Dla Ciebie to jest jeden z obecnych adwersarzy. Dla mnie jest to ogromnie zagro¿enie w przysz³o¶ci je¿eli zgodnie z Twoimi s³owami wspó³pracuje on z Wikingiem.

Poni¿ej screen terenu i prosty plan ataku:

Plan prosty i opieraj±cy siê na mojej ulubionej taktyce; szybko i skutecznie osi±gn±æ zamierzone cele. Cele bliskie i w zasiêgu, proste do realizacji. Przede wszystkim b³yskawicznie, tak by wszyscy w ko³o nawet nie mieli czasu zareagowaæ.
Zajmujemy dwa graniczne miasta. Dzielimy w ten sposób Holandiê na pó³noc i po³udnie (chocia¿ nie wiem czy co¶ ma na po³udniu - mo¿e Ty masz szersze mapy?). Pó¼niej wspólnie koñczymy stolicê i porty.

Turcja w tej wojnie zapêdy terytorialne ma niewielkie. Bardziej chodzi mi o likwidacjê Holandii oraz wzmocnienie Francji - jako sojusznika. Bo równocze¶nie proponujê przyst±pienie do Koziego Sojuszu. :)

Proponowany podzia³ zdobycznego terenu:

Postawiê miasto w lokacji 1 po mojej stronie i na 100% chcê postawiæ miasto w lokacji 2 po stronie holenderskiej. Byæ mo¿e bêdê równie¿ chcia³ postawiæ miasto w lokacji 3, ale to nie jest pewne. Je¿eli koszty bêd± zbyt du¿e to zrezygnujê. Podobnie je¿eli lepiej bêdzie mi zajmowaæ w tym czasie ¶rodek to równie¿ z lokacji 3 zrezygnujê.
Francja bra³a by ca³± resztê - tak w zasadzie 80-90% lokacji startowej i 100% wybrze¿a. Je¿eli odpuszczê sobie lokacjê 3 to i wiêkszo¶æ po³udnia.

Sojusz jaki jest to wiesz - wspó³pracujemy ze Babiloni±. Zdajê sobie sprawê, ¿e by³o by to dla Ciebie nieoczekiwane towarzystwo (Scooby i Rihi), ale mo¿e finalnie okazaæ siê, ¿e bêdziesz mile zaskoczony jako¶ci± wspó³pracy.

Propozycja jest na stole. Daj znaæ co o ca³o¶ci s±dzisz i czy jeste¶ zainteresowany.

Rudi2 2014-03-09 17:33:49
Nie jestem zaskoczony ewentualnym sojuszem z Rihiterem i Scoobim.
Inna mapa, inne rozdania, inne priorytety wiêc to nie jest problem.
Problem jest w tym, ¿e do¶æ mocno jestem zaanga¿owany w konflikt z Whiteyem i Bodkiem na bardzo odleg³ych wyspach. Tam naprawdê leje siê krew a gra idzie o zajêcie strategicznej pozycji i umocnienie siê na niej. Mog³em sobie odpu¶ciæ tamte strony ale skoro mi spalili wcze¶niej miasto i wyparli z jednego sektora to uzna³em, ¿e nie wolno mi tak sobie wycofaæ siê jakby nic siê nie sta³o. Zaj±³em inny sektor wyspy i tylko ³ut szczê¶cia uchroni³ mnie wczoraj przed strat± nastêpnego miasta. Odgryz³em siê do¶æ bole¶nie w mojej turze.
To tyle ¿eby¶ wiedzia³ o co walczymy.
Co do propozycji podzia³u Holandii to bardzo dobrze podchodzi pod moje plany bo Francja ca³y kierunek ekspansji nakierowa³a na morze wiêc porty s± wskazane jak najbardziej. Spodziewam siê w przysz³o¶ci (jak do¿yjê) zmasowanych walk na morzu z Wikingami gdzie bêdzie mi bardzo trudno utrzymaæ pozycjê. Ka¿de dodatkowe miasto nad morzem jest po¿±dane.
Problem z podbojem Holandii jest taki, ¿e nie za bardzo mam w tym rejonie czym atakowaæ. Ustawia³em siê od pocz±tku tu na defensywê. Nawet planu ataku nie rozwa¿a³em do tej pory.
To, ¿e Holandia jest mack± Wikinga wiem od innego sojusznika i potwierdzaj± to moje obserwacje.
Czy nie lepiej w³a¶nie odci±æ go od morza i najpierw zniszczyæ porty wspólnym podp³yniêciem i desantem?
Nasze granice bardzo ³atwo jest broniæ a atakuj±c frontalnie w ¶rodek pañstwa potracimy wojsko.

Rihiter 2014-03-09 19:40:22
Oba dzia³ania mo¿na, a nawet trzeba po³±czyæ. To znaczy atak w ¶rodek pañstwa + puszczenie z dymem portów.

Jak widaæ na obrazku, który wklei³em wcze¶niej proponujê cele, które mo¿na zaj±æ w ci±gu 1-2 tur. Taka jest moja idea ataku l±dem. Francja ma mo¿liwo¶æ uderzyæ konnic± w Utrecht bezpo¶rednio. Z kolei Turcja mo¿e w 1 turze ustawiæ siê konnic± na pozycji (na klejnotach) i w 2 turze spaliæ Roterdam.
Taki atak i zagro¿enie dla stolicy zapewne wyci±gnie ewentualnych obroñców z portów i pozwoli na spalenie równie¿ portów.

Koniki l±dem, piechota morzem. Bardzo szybka akcja. Nawet je¿eli pó¼niej przyjdzie nam zostawiæ na pewien czas Holandiê w spokoju - trudno. Trebuch ma 6 miast tylko. Je¿eli straci 4, to jest warzywem do zaorania od razu lub za x tur.

Co do Twoich si³, to innej opcji ni¿ atak we 2 porównywalnymi si³ami obecnie nie widzê. Jestem ¶wie¿o po wojnie, na której straci³em czê¶æ swojej armii i tak¿e muszê siê odbudowaæ militarnie. Pytanie czy bêdziesz w stanie wystawiæ jak±¶ si³ê - czyli siê dozbroiæ.

Mo¿esz wtajemniczyæ mnie w to co siê dzieje na morzu? Jak te walki na wyspach przebiegaj±, kto uczestniczy itp?

Co do kierunków rozwoju, to i Scooby i ja skupiæ chcemy siê na l±dzie, wiêc Francja ze swoimi planami morskimi bardzo pasuje do sojuszu.

Rihiter 2014-03-09 19:40:51
Masz obszerniejsz± mapê Holandii?

Rudi2 2014-03-09 20:33:38
Mapy Holandii nie pamiêtam ale chyba mam wgl±d w po³udniowy obszar. Za d¿unglê na pewno nie wyszed³.
Je¶li mam siê dozbroiæ ofensywnie to jednak trochê czasu mi trzeba.

Co na morzu? Kontrolujê statkami du¿y obszar ale Wiking siê wymyka maj±c jedno pole wiêcej ruchu. Ju¿ jednak raz nadzia³ siê na liczniejszy konwój. Teraz mamy pokój ale to tylko kwesta nadarzaj±cej siê sytuacji dla jednego lub drugiego by znów trochê potraciæ. Ja blokujê statkami osadnictwo na linii brzegu od naszej strony. Jak na razie wepchn±³ tylko jedno miast ale wiêcej nie odwa¿y siê postawiæ bo wie, ¿e mam na ³ódkach wojsko.
Dlatego napu¶ci³ na mnie Anglika który z marszu wy³adowa³ desant pod moim miastem. My¶la³em, ¿e je stracê ale random by³ wybitnie po mojej stronie.
Moim celem jest utrzymaæ miasta na wyspie na której Wiking wcze¶niej siê ustawi³. Wzmacniam garnizon a on zamiast swobodnego osadnictwa musi gromadziæ wojsko.
Koszty utrzymania odleg³ych miast s± du¿e niestety.

Rihiter 2014-03-09 21:46:55
Koszty s± ogromne. Mam stolice zupe³nie po wschodniej stronie pañstwa, a podbój poszed³ na zachód i teraz koszty mam naprawdê ostre. Tak¿e znam ten ból. Pocieszeniem jest to, ¿e koledzy z drugiej strony barykady maj± to samo.

Mo¿esz jakie¶ screeny morza, wysp i po³±czeñ zrobiæ i wkleiæ? Chêtnie zerknê jak to siê przedstawia tam gdzie siê wszyscy skierowali¶cie z ekspansj±. Ciekawa sprawa. Podobnie po³udnie Holandii te¿ chêtnie zobaczê, bo rozumiem ¿e wybrze¿a nie masz... szkoda.
Masz szpiegów jakich¶?

Napisa³e¶, ¿e na przygotowania do ofensywy na l±dzie potrzebujesz czasu. Jeste¶ w stanie siê okre¶liæ ile czasu?
Na taki wjazd z buta konnic± do Utrechtu pewnie ze 12-14 koników by trzeba. Sam wiesz najlepiej co tam trzyma, bo masz wgl±d na bie¿±co, ale jak misjonarzem szed³em to by³o tam z 5 unitów.

Rudi2 2014-03-09 23:29:54
Zrobiê screena Holandii ale chyba za wiele to tam nie widaæ.

Rihiter 2014-03-10 12:19:11
Zrób zrób. I je¿eli mo¿esz to nie tylko Holandii ale te¿ i ca³ej reszty (morza, wyspy, pustynia, Eldorado...). Wszystko siê przyda.

Swoj± pomoc i wspó³pracê wczoraj ju¿ zadeklarowa³em. Dzi¶ przegadali¶my obecn± sytuacjê ze Scoobym i on równie¿ deklaruje to samo.
Po pierwsze wesprze nasz atak i wy¶le konnicê, wiêc od wschodniej strony wpadn± po³±czone si³y konne Babilonii i Turcji, a ja dodatkowo zaatakujê z morza (3-4 galery do tego czasu zrobiê). Francja musi uderzyæ z drugiej strony. Wstêpnie proponujê przeprowadziæ to za oko³o 20 tur - chyba ¿e dasz radê wcze¶niej. Do tego czasu chcê u Trebucha usypiaæ czujno¶æ wiêc ¿adnych dziwnych ruchów nie bêdê wykonywa³.

Z tego co widzê w tej chwili to i Trebuch i Gryz Francjê izoluj±. Popraw mnie je¿eli siê mylê ale chyba nawet nie masz zagranicznych szlaków handlowych? Takie trochê embargo za³o¿one na Tobie przez Bodzia.
Atak we 3 powinien daæ realn± szansê szybkiego zmiecenia Holandii z mapy. Dla Francji to bêdzie poluzowanie zaci¶niêtego gorsetu i g³êboki oddech. Bezpieczna granica, szlaki handlowe, teren pod ekspansjê i stawianie portów. I sojusz.

Ale to musi byæ pe³na wspó³praca. Screeny, informacje, wymiana wiadomo¶ci o tym co siê dzieje w ¶wiecie. I w jedn± i w drug± stronê. Z naszej strony tak samo, wiêc co bêdziesz chcia³ zobaczyæ to bêdzie pokazane.

Rudi2 2014-03-10 14:08:48
Zrobi³em screena ale wiele nie wniesie. Od kiedy mapy mo¿na wymieniaæ?

Rihiter 2014-03-10 14:20:43
Zapomnia³em dodaæ w ostatniej wypowiedzi, ¿e i Scooby i ja bêdziemy mieæ s³onie. Scooby na 100%, a ja najprawdopodobniej. Ustalili¶my wczoraj z nim, ¿e dostaniesz od nas s³onie, bo te ko³o Ciebie zaj±³ Bodek. Potrzebne jest po³±czenie handlowe. Tym bardziej celowe jest zerwanie izolacji Francji - kasacja Holandii.

Wracaj±c do Twojego pytania:
Mapy wymieniaæ mo¿na Od papieru je¿eli pytasz o techy. A screeny to na tajnych mo¿na wklejaæ swobodnie bez ograniczeñ - zakaz obejmuje ogólne forum, nie tajne.

Rudi, podpytuje o screeny te¿ innych obszarów ni¿ Holandia, bo chcemy ze Scoobym obejrzeæ pozosta³e areny konfliktu. Wspieraj±c Ciebie wchodzimy w ten konflikt, póki co po¶rednio, ale atakuj±c Trebucha wejdziemy bezpo¶rednio. Pakowaæ siê w co¶ po omacku nie jest w naszym stylu.

Rudi2 2014-03-10 17:11:33
Dam wam screeny wyspy gdzie Bodek siê ulokowa³ ale musz± zostaæ u was na tajnych nie wychodz±c dalej. Mam krytyczn± sytuacjê tam wiêc nie chcê daæ pretekstu do eksmisji.

Rihiter 2014-03-10 17:22:08
¯adne informacje nie wyjd± po za nasz uk³ad.

Mogê siê przyznaæ, ¿e kiedy pocz±tkowo z³apa³em kontakt z Gryzem, ju¿ du¿o du¿o tur temu, to wymienili¶my pewne informacje. Ale wtedy nic nas nie ³±czy³o.
Od tamtego momentu, z 15 tur temu, ¿adnych informacji o Francji nie udostêpnia³em i tym bardziej nie bêdê w przysz³o¶ci skoro mamy wspólne plany i sojusz.

Bo rozumiem, ¿e zaproszenie do sojuszu przyjmujesz? Czy siê mylê?

ScoobyDoo 

Posted: 2014-07-08, 16:56   

Rudi2 2014-03-10 17:27:56
Jeste¶my umówienie.
Bardziej mi chodzi o nieudostêpnianie terenów Bodka bo mog± wyp³yn±æ niespodzianie u jego sojuszników a wtedy z przyczó³ku niewiele pozostanie.

Rihiter 2014-03-10 18:15:41
Nic nie wyp³ynie.

Scooby mówi³ dzi¶, ¿e macie ju¿ kontakt w grze wiêc mo¿emy zrobiæ pakta na 3.

Rudi2 2014-03-23 08:46:19
Podci±gnij wojsko pod granicê z Trebuchem i to szybko.
Bêdê mia³ totalny wjazd na wyspie i kontynencie Bodka, Whitaya i Gryza. Jest du¿e prawdopodobieñstwo, ¿e Trebuch te¿ nale¿y do ich sojuszu.
Im mniej mam na karku wrogów tym wiêcej wybijê pozosta³ym agresorom jednostek.
Mo¿e twoje wojsko na granicy spowoduje, ¿e Trebuch dwa razy siê zastanowi nim wejdzie w moje granice
Tak czy siak licz siê z tym, ¿e je¶li mój teren zajm± sprzymierzeñcy Bodka to masz ich na swojej granicy te¿ jednocze¶nie.

Rihiter 2014-03-23 14:12:22
Problem w tym, ¿e moje wojsko obecnie jest gdzie indziej i szybko nie wróci. :

Rihiter 2014-03-23 14:12:34
Sk±d te rewelacje? Co siê dzieje?

Rudi2 2014-03-23 15:30:09
Id± wielkimi stackami. Dosta³em screeny.

Rudi2 2014-03-23 22:52:24
Jutro Trebuch i Gryz bêd± w moich granicach ca³ym wojskiem.
Za 3 dni wejdzie Bodek i Whiteye którzy te¿ nadchodz± ze s³oniami.
Nie mogê walczyæ z Bodkiem gdy mam zagro¿one miasta ju¿ po jutrze.
Na wyspie te¿ jest nieciekawie a i Cent, i Cheos z Forkiem przymierzaj± siê do wyparcia mnie z wyspy.
Bodek okrêci³ wszystkich wokó³ swojego palca. Ciekaw jestem ile by³o w twoim namawianiu mnie do budowania drogi do Trebucha cynizmu a ile naiwno¶ci.
Drogi na szczê¶cie nie budowa³em lecz zacz±³em las ¶cinaæ co zreszt± nie ma ju¿ wiêkszego wp³ywu na przebieg mojej gry.
Bodek wyeliminowa³ w ten sposób jedyn± nacjê która stwarza³a cieñ zagro¿enia dla jego planów. Teraz otoczony wianuszkiem samych sprzymierzeñców zagra beztrosko i swobodnie do fina³u. Nie widzê szans by kto¶ zagrozi³ jego granicy nim dojdzie do jednostek specjalnych a wówczas ka¿dy port bêdzie zagro¿ony w zale¿no¶ci który bardziej siê wychyli.

Rihiter 2014-03-23 23:11:43
Jak id±? L±dem?

Rudi2 2014-03-23 23:12:17
Do¶æ dziwne miejsce sobie wybra³ na za³adowanie tego wojska na ³ódki.

Rudi2 2014-03-23 23:13:35
A tu zwyciêzca z kole¿k± zasuwa ze s³oniami w odwiedziny.

Rihiter 2014-03-23 23:15:10
Nic o tych planach nie wiedzia³em, wiêc w moim namawianiu na budowanie drogi do Trebucha nie by³o ¿adnego cynizmu.

Rozmawia³e¶ co¶ ze Scoobym o tym wszystkim?

Rudi2 2014-03-23 23:15:47
O Gryzie nie wspomnê.
Na wyspie mam przeciw sobie ca³± plejadê s³oni i innego badziewia Bodkowo Whiteyowego.
Ja nie wiem co oni w miastach pozostawili ale na oko wychodzi mi, ¿e symboliczne jednostki.

Rihiter 2014-03-23 23:17:55
Jak nie maj± ¿adnego zagro¿enia, to pewnie tak.
Zak³adam, ¿e jak przejad± po Tobie to pó¼niej przyjd± do mnie. A mo¿e i dobrze, bo i tak wiadomo jak siê ta gra skoñczy. Pisa³em o tym ju¿ ko³o tury 50.

Rihiter 2014-03-31 09:08:08
Cze¶æ. Jak walka?

Rudi2 2014-03-31 09:58:58
Nie by³o walki. Dzi¶ pewnie bêdzie.

Rihiter 2014-03-31 13:16:11
A jak to teraz wygl±da ?

Rudi2 2014-03-31 13:29:39
Mo¿e byæ ró¿nie.
Pod stolicê dzi¶ podejdzie wspólny stack Bodka Whiteya i Trebucha maj± przewagê ilo¶ciow± i wiêcej katapult lecz wcale nie jest powiedziane, ¿e wyjd± z tego ca³o.
Gorzej jest pod innym wa¿nym miastem gdzie podejdzie swoim stackiem Gryz. Niby ma stosunkowo niewiele jednostek ale ja mogê tam rzuciæ tylko kilka rydwanów i to kosztem os³abienia obrony stolicy. Tu nawet z rydwanami szanse obrony mam du¿o mniejsze.
Jeszcze nie wiem jak zagram. Zdecydujê po walce pod stolic±. Je¶li wyjdzie to co planujê to przerzucê rydwany na walkê pod innym miastem by zablokowaæ Gryza jednostki (Ponti wchodzi w Gryza od innej strony). Je¶li walki pod stolic± pójd± gorzej ni¿ powinny to muszê odpu¶ciæ prawe miasto i zaprê siê w stolicy. Bitwa bêdzie roz³o¿ona na 203 tury bo wpierw moja salwa z katapult i toporki a jutro oni odpal± katapy i bêd± szturmowaæ. Po jutrze to ju¿ tylko do¿ynanie siê wzajemne.
Tak czy siak je¶li podejd± pod stolicê to ju¿ nie wróc± ca³o a je¶li wygraj± bit to na styk i zostan± z symbolicznymi jednostakami.
Mam tez plan niespodziewanego rajdu w teren Trebucha ale tak jak pisa³em dzisiejsza bitwa pod stolic± zdecyduje co dalej.

Rihiter 2014-03-31 15:44:15
Wyj±tkowo niefortunnie siê to pouk³ada³o, bo wywin±³ numer Trebuch jak moje jednostki w³asnie by³y 2 pola od miast na ¶rodku mapy - przy zalewach. Tak¿e wybacz brak realnego wsparcia. Dyplomatycznie stara³em siê co mog³em, ale jak siê okaza³o Trebuch mia³ taki plan od startu i nas w Twojej kwestii wyrolowa³.

Rudi2 2014-03-31 16:41:38
Niezale¿nie od tego powiniene¶ ca³y czas robiæ ruchy jednstkami na jego granicy. nawet te niewielkie ilo¶ci s± wa¿ne bo powoduj±, ¿e musi przestawiaæ siê nieznacznie w twoj± stronê. To jest wa¿ne by jak najwiêcej jego wolnych jednostek by³o zgromadzonych przy twojej granicy.
Od mojej strony nie spodziewa siê ataku i bardzo dobrze. Nie jest wykluczone, ¿e ominê 7 rydwanami ich atakuj±cy stack i popêdzê w³asnymi drogami w kulturê Trebucha. Ka¿da pojedyñcza jednostka mniej u niego z tej strony to byæ mo¿e jedno miasto wiêcej do spalenia.

Rudi2 2014-03-31 16:45:56
U mnie jest problem z kas±. Muszê jak±¶ bitwê stoczyæ bo inaczej bêdê sam kasowa³ jednostki za dwie tury. Trochê tego wojska natrzepa³em ale kosztem ludzików w mie¶cie wiêc d³u¿ej ju¿ nie wydolê finansowo. Na szczê¶cie skubn±³em z 70 goldów Bodkowi szpiegiem przedwczoraj wczoraj i przy okazji szpieg z wyspy wpad³ zadowolony do obleganej stolicy. Oni tez na 100% maj± szpiega w mojej stolicy bo bêd± chcieli zdj±æ nim obronê a podobno w³asny szpieg zwiêksza szanse na schwytanie.

Rihiter 2014-03-31 17:00:09
Tak, zwiêksza i to znacznie.

O widzisz, to problemy podobne jak i u mnie. To znaczy pod koniec wojny i po wojnie z Raptorusem wpad³em w niez³e finansowe bagno i teraz dopiero siê z tego podnoszê. St±d niestety armia ma³a... teraz trzeba odbudowaæ.

Rudi2 2014-03-31 17:15:48
No to rób chocia¿ szum medialny.

Rihiter 2014-04-02 15:28:52
Rudi, co mo¿esz na teraz zaoferowaæ Trebuchowi? Ziemia - co¶ konkretnego? Z tego co widzê, to Twoja stolica stoi zaraz obok granicy i tam nic nie wci¶nie. A jak Oaza - wolna? Jakie¶ inne lokacje - co¶ od zaraz na wyspach?

Rozmawiam z nim i potrzebujê jakich¶ argumentów.

Rudi2 2014-04-02 17:24:46
Co mogê zaoferowaæ? Spalenie tego miasta które postawi³ po zniszczeniu mojego.
No co? Mam jeszcze mu dop³acaæ?
Nie ufam mu i na szczê¶cie od samego pocz±tku podchodzi³em do niego do¶æ ostro¿nie. Dobrze, ¿e nie da³em siê namówiæ na wykopanie tej drogi bo i robotnika dosta³by za darmo i o 2 tury by³by szybciej pod stolic± pal±c j±.
Jakie korzy¶ci mo¿e przynie¶æ ewentualna przemiana Trebucha? Raczej ju¿ niewielkie.

Rihiter 2014-05-18 19:44:01
Cze¶æ Rudi.

Jutro nadarzy siê jedyna i niepowtarzalna okazja aby powstrzymaæ Lidera.
Je¿eli chcesz tego to g³osuj na mnie. Ka¿dy g³os siê liczy!

Pozdrawiam!

Rihiter 2014-05-20 21:11:25
Dziêki za oddani na mnie g³osu. To wa¿ny gest.

This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: