www.civilization.org.pl
Forum •  FAQ •  Search •  Memberlist •  Usergroups •  Register •  Log in •  Download
 
 Announcement 
   Jesteś nowy? Kliknij tutaj!    Zgłoś grę Civ6     Zgłos grę Civ5    Zgłoś grę Civ4         Mistrz sezonu    IRC, TUTAJ UMÓWISZ SIĘ NA GRĘ    Na ircu jest users osób. Załaduj obrazek Czytnik RSS 

Previous topic «» Next topic


Moved by: LDeska
2009-01-19, 16:34
Jak uruchomić civ4 na Linuxie - poradnik" w forum Kompe
Author Message
wnuczus 



xfire: wnuczus
Helped: 16 times
Age: 28
Joined: 10 Nov 2005
Posts: 10564
Piwa: 33/46
Location: Poznań
generał broni  Brązowy zlotowicz - 1 zlot  Brązowy civmaniak – najwięcej rozegranych gier  Pomocna dłoń – pomógł minimum 10 razy  Piwosz – otrzymał minimum 25 piw  Obibok – nie grał od 90 dni  II miejsce w Mini turnieju w Civilization IV - I Mini turniej 
Posted: 2009-01-11, 16:58   Jak uruchomić civ4 na Linuxie - poradnik" w forum Kompe

Platforma testowa Ubuntu 8.10 i 8.04 Wine w wersji 1.01
Co potrzeba?
Ubuntu
Najnowsze WINE
Aktualny patch 3.19
Plikii dll i Cracka znajduje sie w mojej paczce
Crack potrzebny bo wine nie emuluje napedow
Zaczynamy:)

Wpierw musimy zaczac od instalacji emulatora windowsa Wine.Wchodzimy w Programy-Akcesoria-Terminal tak wpisujemy komende
Code:
sudo apt-get install wine

Wpisujemy haslo i czekamy az sie sciagnie i zainstaluje. Po tej operacji wkladamy nasza plytke z gra
wchodzimy ponownie do terminalu wpisujemy

]wine i przeciagamy plik setup.exe z plytki naszej Cywilizacji wciskamy enter i powinno sie pojawic okienko znane nam juz z Windowsa.Klikamy wszystko jak w windowsie.Po instlalacji gry wpisujemy ponownie
winei przeciagamy plik z aktualizacja gry do terminalu wciskamy enter i czekamy az sie zainstaluje.
Po tej operacji sciagamy moje archiwum
Code:
http://dl.free.fr/pdvL1NsCn

Rozpakowujemy
Pozniej wchodzimy w Programy-wine przegladaj dysk c: Powinny nam sie pokaz foldery windowsowe
wchodzimy do folderu
Code:
/home/NAZWAUZYTKOWNIKA/.wine/dosdevices/c:/windows/system32

Wklejamy wszystkie pliczki procz cracka z mojego archiwum zgadzajac sie na nadpisanie.Potem wchodzimy do folderu z gra /home/NAZWAUZYTKOWNIKA/.wine/dosdevices/c:/Program Files/2K Games/Firaxis Games/Sid Meier's Civilization 4 Complete Jesli nie mamy complete to sami znajdujemy folder z gra wchodzimy do katalogu BTS.Usuwamy z tamtego katalogu
msxml3.dll msxml3r.dll.Moze byc tylko jeden pliczek dll ale tez moga byc dwa.Po tej operacji wchodzimy ponownie Programy-wine i tu konfiguracja wine przechodzimy do zakladki Biblioteki w NOWA REGULA DLA BIBLIOTEKI wpisujemy msxml3.dll klikamy dodaj powinno pokazac sie nizej pozniej msxml3r.dll i tez dale.Wciskamy zastosoj pozniej ok.Przechodzimy do folderu z gra ponownie wpisujemy w terminalu wine przeciagamy do terminalu Civ4BeyondSword.exe wciskamy enter i gra powinna sie wlaczyc

I to tyle jakies pytania z checia odpowiem:)
http://img509.imageshack....164/civqia0.jpg

Poradnik jest mojego autorstwa
http://forum.civilization...opic.php?t=8690
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
barnaba 



xfire: szczepionka
Helped: 2 times
Joined: 20 Feb 2008
Posts: 1789
Location: Kraków
major  Brązowy civmaniak – najwięcej rozegranych gier  Obibok – nie grał od 90 dni  II miejsce w Dyplo - Dyplo4  III miejsce w sezonie GOTM - III sezon Ironman  III miejsce w sezonie GOTM - III sezon Maxman 
Posted: 2009-01-11, 19:37   

dzieki sprawdze i powiem co i jak
a xfire ci dobrze dziala? bo ja cos mam kiepskie czcionki ale ja na crossover odpalilem bo na wine mi sie nie udalo cos
_________________
_(qp)_
www.artefakty.org

random Random RANDOM :samobojca:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
wnuczus 



xfire: wnuczus
Helped: 16 times
Age: 28
Joined: 10 Nov 2005
Posts: 10564
Piwa: 33/46
Location: Poznań
generał broni  Brązowy zlotowicz - 1 zlot  Brązowy civmaniak – najwięcej rozegranych gier  Pomocna dłoń – pomógł minimum 10 razy  Piwosz – otrzymał minimum 25 piw  Obibok – nie grał od 90 dni  II miejsce w Mini turnieju w Civilization IV - I Mini turniej 
Posted: 2009-01-11, 20:13   

na wine odpalilem zainstalowalem tylko ie i dziala czcionki musialem recznie dograc
_________________
"Jarek,ale nie możesz wypominać tego zakichanego statku kiedy ukradłes mi całe państwo szwedzkie"
"Czy tęsknicie za pięknymi czasami miniksa-1.1, kiedy mężczyźni byli mężczyznami i pisali swoje własne sterowniki?" Linus Torvald
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
LDeska



xfire: ldeska
Helped: 34 times
Age: 41
Joined: 29 Mar 2006
Posts: 23295
Piwa: 12/1
Location: Warszawa
marszałek  Złoty order za specjalne zasługi  Złoty zlotowicz - 11 zlotów  Brązowy sponsor KAC  Srebrny civmaniak – najwięcej rozegranych gier  Pomocna dłoń – pomógł minimum 10 razy  Obibok – nie grał od 90 dni  III miejsce w Dyplo - Dyplo6  Przeżycie w Dyplo - Dyplo1  Przeżycie w Dyplo - Dyplo3  IV-VIII miejsce w Pucharze KAC - I,II,III,IV,V,VI Puchar KAC  II miejsce w rankingu FFA  II miejsce w Astro Pucharze - II Astro Puchar  I miejsce w Pucharze Randomowym - I Puchar Randomowy  I miejsce w Pucharze Randomowym - II Puchar Randomowy  I miejsce w Pucharze Randomowym - III Puchar Randomowy  I miejsce w sezonie Ligi KAC - I sezon  I miejsce w sezonie Ligi KAC - II sezon  I miejsce w sezonie Ligi KAC - III sezon  I miejsce w sezonie Ligi KAC - IV sezon 
Posted: 2009-01-11, 22:18   

Super, wreszcie to działa :] ja nie mogłem odpalić podstawki ale widać wine się rozwinęło :)
_________________
www.leszekbiega.pl - blog biegowy
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
barnaba 



xfire: szczepionka
Helped: 2 times
Joined: 20 Feb 2008
Posts: 1789
Location: Kraków
major  Brązowy civmaniak – najwięcej rozegranych gier  Obibok – nie grał od 90 dni  II miejsce w Dyplo - Dyplo4  III miejsce w sezonie GOTM - III sezon Ironman  III miejsce w sezonie GOTM - III sezon Maxman 
Posted: 2009-01-14, 17:27   

Dzieki :D
Dziala :) ale poetestowac jeszcze trzeba na multi

Pare uwag:
wersja wine to 1.0.0.1 i jak sie sprawdza wersje to pokazuje tylko 1.0
dla klikaczy wine mozna instalnac w menadzerze pakietow bardzo prosto
no i nie trzeba przeciagac do terminala a wystarczy nacisnac prawym przyciskiem i dac opcje uruchom za pomoca wine
ja instalowalem podtsawke i BtS no i nie bylo tego drugiego pliku i nie mozna bylo go tez dodac pozniej
wyskoczyl mi blad przy direct x ale sie zainstalowalo pewnie domagal sie explorera albo cos w tym stylu
bo nie bylo zadnego numeru bledu ani innych informacji
z patchem byl jakis problem tez blad wyskoczyl no ale dziala sprawdze jeszcze na multi czy wsystko jest dobrze
a co najlepsze to dziala duzo duzo szybciej!!! :D
bardzo szybko sie laduje no i sama gra ostro pomyka

Jak zrobiles ze masz w oknie gre? bo mi wyskakuje pelny ekran
napisz jeszcze jak poprawnia xfire instalnac i hamachi

no i ten watek to chyba powinien byc w watku technicznym chwile go dzisz szukalem
_________________
_(qp)_
www.artefakty.org

random Random RANDOM :samobojca:
Last edited by barnaba on 2009-01-14, 17:44; edited 1 time in total  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
wnuczus 



xfire: wnuczus
Helped: 16 times
Age: 28
Joined: 10 Nov 2005
Posts: 10564
Piwa: 33/46
Location: Poznań
generał broni  Brązowy zlotowicz - 1 zlot  Brązowy civmaniak – najwięcej rozegranych gier  Pomocna dłoń – pomógł minimum 10 razy  Piwosz – otrzymał minimum 25 piw  Obibok – nie grał od 90 dni  II miejsce w Mini turnieju w Civilization IV - I Mini turniej 
Posted: 2009-01-14, 17:57   

/home/NAZWA UZYTKOWNIKA/.wine/dosdevices/c:/windows/profiles/wnuczus/Moje dokumenty/My Games/Beyond the Sword otwierasz plik Civilization4.ini
Szukas zdania
Code:
; Specify whether to play in fullscreen mode 0/1/ask

FullScreen = 1
Zmieniasz na 0 i dziala a co do xfire pozniej dopisze bo to juz troche zabawy jest
_________________
"Jarek,ale nie możesz wypominać tego zakichanego statku kiedy ukradłes mi całe państwo szwedzkie"
"Czy tęsknicie za pięknymi czasami miniksa-1.1, kiedy mężczyźni byli mężczyznami i pisali swoje własne sterowniki?" Linus Torvald
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
barnaba 



xfire: szczepionka
Helped: 2 times
Joined: 20 Feb 2008
Posts: 1789
Location: Kraków
major  Brązowy civmaniak – najwięcej rozegranych gier  Obibok – nie grał od 90 dni  II miejsce w Dyplo - Dyplo4  III miejsce w sezonie GOTM - III sezon Ironman  III miejsce w sezonie GOTM - III sezon Maxman 
Posted: 2009-01-14, 18:08   

znalazlem tez opcje w grze do uruchamiania w oknie :D
wiec nie trzeba tak kombinowac
_________________
_(qp)_
www.artefakty.org

random Random RANDOM :samobojca:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
wnuczus 



xfire: wnuczus
Helped: 16 times
Age: 28
Joined: 10 Nov 2005
Posts: 10564
Piwa: 33/46
Location: Poznań
generał broni  Brązowy zlotowicz - 1 zlot  Brązowy civmaniak – najwięcej rozegranych gier  Pomocna dłoń – pomógł minimum 10 razy  Piwosz – otrzymał minimum 25 piw  Obibok – nie grał od 90 dni  II miejsce w Mini turnieju w Civilization IV - I Mini turniej 
Posted: 2009-01-14, 18:11   

Wszystko robimy w terminalu metoda kopiuj wklej
1. Sprawdź, czy posiadasz działające TUN/TAP:

Code:
ls /dev/net/ | grep tun


Jeżeli polecenie zwróci 'tun' to kontynuuj

2. Pobierz Hamachi dla Linuksa:

Code:
wget http://files.hamachi.cc/linux/hamachi-0.9.9.9-20-lnx.tar.gz


3. Rozpakuj pobrany plik:

Code:
tar -zxvf hamachi-0.9.9.9-20-lnx.tar.gz


4. Przejdź do katalogu, w którym znalazły się pliki:

Code:
cd hamachi-0.9.9.9-20-lnx


5. Zainstaluj Hamachi:

Code:
sudo make install


6. Uaktywnij TUNa (niezbędny do pracy Hamachi):

Code:
sudo /sbin/tuncfg


7. Zainicjuj konfigurację (wykonaj osobno dla każdego konta na komputerze):

Code:
hamachi-init


Jeżeli polecenie nie zwróci żadnego wyniku, to znaczy, że musisz rozpakować binarkę Hamachi (spakowana UPXem):
a) pobierz pakiet obsługujący UPXa:

Code:
sudo apt-get install -y upx-ucl-beta


b) rozpakuj plik wykonywalny Hamachi:

Code:
sudo upx -d /usr/bin/hamachi


Graficzna nakładka na Hamachi
Hamachi pod Linuksem na sucho pracuje pod konsolą. Nie jest to zbyt wygodne.
Z dwóch znanych mi nakładek polecam betę gHamachi (jest najbardziej dopracowana).
Hamachi-gui jest bardzo podobne do windowsowego, ale brakuje mu wielu funkcji.
UWAGA! Wymaga bibliotek GTK2.0, które domyślnie są w GNOME

1. Pobierz nakładkę:
Code:
wget http://purebasic.myftp.org/?filename=files/3/projects/hamachi/v.0.8.1/gHamachi_0.8.1.tar.gz -O gHamachi_0.8.1.tar.gz


2. Rozpakuj archiwum:

Code:
tar -zxvf gHamachi_0.8.1.tar.gz


3. Przekopiuj do /usr/bin:

Code:
sudo cp ghamachi /usr/bin/ghamachi


Ewentualnie stwórz sobie aktywator:
4. Pobierz ikonkę:

Code:
wget http://wonsheimlan.wo.funpic.de/hamachi.png


5. Przekopiuj w odpowiednie miejsce:

Code:
sudo cp hamachi.png /usr/share/pixmaps/


6. Utwórz aktywator:

sudo gedit /usr/share/applications/hamachi.desktop

gedit możesz zastąpić innym edytorem tekstu

7. Wypełnij plik i zapisz:

[code][Desktop Entry]
Encoding=UTF-8
Name=Hamachi
Exec=ghamachi %u
Icon=/usr/share/pixmaps/hamachi.png
Type=Application
Categories=Application;Network;
MimeType=text/rss;text/xml;text/php;application/rss+xml[code]

Poradnik stworzył
mmat2
http://forum.ubuntu.pl/sh...[/code]
_________________
"Jarek,ale nie możesz wypominać tego zakichanego statku kiedy ukradłes mi całe państwo szwedzkie"
"Czy tęsknicie za pięknymi czasami miniksa-1.1, kiedy mężczyźni byli mężczyznami i pisali swoje własne sterowniki?" Linus Torvald
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
barnaba 



xfire: szczepionka
Helped: 2 times
Joined: 20 Feb 2008
Posts: 1789
Location: Kraków
major  Brązowy civmaniak – najwięcej rozegranych gier  Obibok – nie grał od 90 dni  II miejsce w Dyplo - Dyplo4  III miejsce w sezonie GOTM - III sezon Ironman  III miejsce w sezonie GOTM - III sezon Maxman 
Posted: 2009-01-14, 22:42   

To tylko wyglada tak groznie ale kopiuj wklej nie boli :D
przyjelo sie ze instalowanie programow itp na linuxie jest zawsze podawane dla terminala dzieki temu
dziala na roznych wersjach i nakladkach graficznych

ale jakby poszukac to pewnie bylby skrypt klikalny
z wiekszoscia programow sprawa jest duzo prostrza wybiera sie z listy w menadzerze pakietow i instaluje
a pozniej mozna automatycnie aktualizowac jest to duzo prostrze niz w windows no i programy sa darmowe i bardziej przyjazne :D

dziala mi to hamachi ladnie

jeszcze tylko kwestia xfire znalazlem wtyczke do pidgina (taki multikomunikator zastepuje gg i wiele innych)
ale nie umiem jej zainstalowac moze wnuczus poradzisz cos na to bo wole natywne programy niz kombinowanie
_________________
_(qp)_
www.artefakty.org

random Random RANDOM :samobojca:
Last edited by barnaba on 2009-01-14, 22:43; edited 1 time in total  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
wnuczus 



xfire: wnuczus
Helped: 16 times
Age: 28
Joined: 10 Nov 2005
Posts: 10564
Piwa: 33/46
Location: Poznań
generał broni  Brązowy zlotowicz - 1 zlot  Brązowy civmaniak – najwięcej rozegranych gier  Pomocna dłoń – pomógł minimum 10 razy  Piwosz – otrzymał minimum 25 piw  Obibok – nie grał od 90 dni  II miejsce w Mini turnieju w Civilization IV - I Mini turniej 
Posted: 2009-01-15, 00:17   

A co do tego Pidgina wpierw sprawdzamy czy jest
termian
Code:
sudo apt-get install pidgin
Jeśli napisze że mamy to możemy przejść dalej a jak nie to wciskamy t
Po tym jak mamy pidgina wchodzimy na tą strone http://gfire.site40.net/?page_id=24 wybieramy paczke DEB JEŚLI MAMY SYSTEM 32bitowy DEB64 Jeśli 64.Po ściaągnięciu klikamy dwa razy na ten pakiet potem instaluj.Po zainstalowaniu pakietu wchodzimy Program/Internet Pidgin w konta klikamy dodaj wybieramy xfire podajemy haslo i login wciskamy ok i dziala:)
_________________
"Jarek,ale nie możesz wypominać tego zakichanego statku kiedy ukradłes mi całe państwo szwedzkie"
"Czy tęsknicie za pięknymi czasami miniksa-1.1, kiedy mężczyźni byli mężczyznami i pisali swoje własne sterowniki?" Linus Torvald
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
barnaba 



xfire: szczepionka
Helped: 2 times
Joined: 20 Feb 2008
Posts: 1789
Location: Kraków
major  Brązowy civmaniak – najwięcej rozegranych gier  Obibok – nie grał od 90 dni  II miejsce w Dyplo - Dyplo4  III miejsce w sezonie GOTM - III sezon Ironman  III miejsce w sezonie GOTM - III sezon Maxman 
Posted: 2009-01-15, 00:36   

pozostaja polaczenia glosowe bo na tej wtyczce na razie nie dzialaja

polecam teamspeak
instaluje sie go menadzerem pakietow wpisujemy w wyszukiwarce teamspeak i naciskamy instaluj i tyle :D
mozna tez za pomoca opcji dodaj/usun tak samo wyszukujemy go i instalujemy
pozniej pojawia sie gustowna ikonka w aplikacjach lub programach

a tu jest opis co dalej robic:
http://forum.civilization...opic.php?t=7494

mozna tez skype zainstalowac ale teamspeak jest duzo lepszy
_________________
_(qp)_
www.artefakty.org

random Random RANDOM :samobojca:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Beny 



xfire: fcbeny
Helped: 50 times
Age: 29
Joined: 12 Mar 2006
Posts: 9054
Piwa: 65/13
Location: Czerniejewo
generał dywizji  Złoty order za specjalne zasługi - system Dyplo, PBEM, FFA, losujący, civilopedia  Brązowy zlotowicz - 2 zloty  Brązowy civmaniak – najwięcej rozegranych gier  Pomocna dłoń – pomógł minimum 10 razy  Piwosz – otrzymał minimum 25 piw  Obibok – nie grał od 90 dni  I miejsce w Dyplo - Dyplo Miś 2  Przeżycie w Dyplo - Dyplo4  Złoty gracz w demokrację - GwD1-admin  Złoty gracz w demokrację - GwD2 
Posted: 2009-01-15, 10:17   

barnaba wrote:
mozna tez skype zainstalowac

A wyszedł w końcu skype na 64 bitowe linuksy?
_________________
278
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
barnaba 



xfire: szczepionka
Helped: 2 times
Joined: 20 Feb 2008
Posts: 1789
Location: Kraków
major  Brązowy civmaniak – najwięcej rozegranych gier  Obibok – nie grał od 90 dni  II miejsce w Dyplo - Dyplo4  III miejsce w sezonie GOTM - III sezon Ironman  III miejsce w sezonie GOTM - III sezon Maxman 
Posted: 2009-01-16, 03:52   

Zauwazylem drobne problemy z przelaczaniem sie miedzy oknami i wpisywaniem tekstu w czacie itp
mozna to bardzo latwo usunac
klikamy na konfiguruj wine wybieramy zakladke grafika i zaznaczmy opcje
pozwól menadzerowi okien zarzadzac oknami wine
emuluj virtulany pulpit
podajemy uzywaną rozdzielczosc i wszystko ładnie dziala


Beny nie wiem
ale shackowalem google i wyszlo takie cos :D
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=432295
_________________
_(qp)_
www.artefakty.org

random Random RANDOM :samobojca:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
wnuczus 



xfire: wnuczus
Helped: 16 times
Age: 28
Joined: 10 Nov 2005
Posts: 10564
Piwa: 33/46
Location: Poznań
generał broni  Brązowy zlotowicz - 1 zlot  Brązowy civmaniak – najwięcej rozegranych gier  Pomocna dłoń – pomógł minimum 10 razy  Piwosz – otrzymał minimum 25 piw  Obibok – nie grał od 90 dni  II miejsce w Mini turnieju w Civilization IV - I Mini turniej 
Posted: 2009-04-09, 16:51   

a żeby nie było artefaktów graficznych trza do rejestru wpisać
Ciągle jade na Linuksie:)
[Software\\Wine\\Direct3D]
"DirectDrawRenderer"="opengl"
"OffscreenRenderingMode"="backbuffer"
"VideoMemorySize"="ile ma ramu karta graficzna"
_________________
"Jarek,ale nie możesz wypominać tego zakichanego statku kiedy ukradłes mi całe państwo szwedzkie"
"Czy tęsknicie za pięknymi czasami miniksa-1.1, kiedy mężczyźni byli mężczyznami i pisali swoje własne sterowniki?" Linus Torvald
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
barnaba 



xfire: szczepionka
Helped: 2 times
Joined: 20 Feb 2008
Posts: 1789
Location: Kraków
major  Brązowy civmaniak – najwięcej rozegranych gier  Obibok – nie grał od 90 dni  II miejsce w Dyplo - Dyplo4  III miejsce w sezonie GOTM - III sezon Ironman  III miejsce w sezonie GOTM - III sezon Maxman 
Posted: 2010-03-12, 16:19   

wnuczuś nie dopilnował linków i mu skasowali
pliki dll trzeba sobie samemu znalezc przy okazji znalazlem tez inny opis
opis instalacji na wine (ENG)

na nowym ubuntu tez działa
_________________
_(qp)_
www.artefakty.org

random Random RANDOM :samobojca:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Display posts from previous:   
Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to:  

Podobne Tematy
Topic Author Forum Replies Last Post
This topic is locked: you cannot edit posts or make replies. Announcement: Regulamin Forum
KAC Regulaminy, ogłoszenia, pytania 0 2005-08-06, 17:16
KAC
This topic is locked: you cannot edit posts or make replies. Announcement: Organizacja forum KAC
czyli co gdzie i jak
LDeska Witamy nowych kacowiczów 0 2010-10-11, 12:21
LDeska
No new posts Announcement: Forum dla drużyny Zielonych
LDeska Sprawy techniczne 28 2008-12-03, 22:55
plewan_79
This topic is locked: you cannot edit posts or make replies. Announcement: Zasady forum paktów jawnych
LDeska Pakty Jawne 0 2008-02-13, 11:06
LDeska
No new posts Announcement: Forum dla drużyny Niebieskich
LDeska Sprawy techniczne 0 2007-09-27, 12:42
LDeska

Czas generowania strony : 0.46 s.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group