Pakt "Rozmowy transoceaniczne Aztecko - Celtyckie" |
Author |
Message |
LDeska

xfire: ldeska
Helped: 34 times Age: 44 Joined: 29 Mar 2006 Posts: 23468 Piwa: 24/1 Location: Warszawa
|
Posted: 2009-05-15, 13:19 Pakt "Rozmowy transoceaniczne Aztecko - Celtyckie"
|
|
|
Pakt numer 158, za³o¿ony 2009-03-16 09:58:48 przez pawelt (Aztekowie)
Nazwa paktu: Rozmowy transoceaniczne Aztecko - Celtyckie
Zaproszone do paktu nacje:
Twórca: pawelt
Damroka |
_________________ www.leszekbiega.pl - blog biegowy |
|
|
|
 |
LDeska

Helped: 34 times Age: 44 Joined: 29 Mar 2006 Posts: 23468 Piwa: 24/1 Location: Warszawa
|
Posted: 2009-05-15, 13:19
|
|
|
pawelt (Aztekowie) 2009-03-16 10:13:01
Naród Aztecki pozdrawia ca³y naród celtycki i ich w³adcê - Brennusa Stworzyli¶my szybk± pocztê kuriersk± (czerwon± liniê), aby byæ zawsze w kontakcie i szybko reagowaæ na zmieniaj±c± siê sytuacjê. Obecne kwestie wymagaj±ce regulacji: 1. Strefa buforowa. Kryptonim Janek. Oddali¶my pod w³adanie jedno z dwóch miast, wg wcze¶niejszych ustaleñ. Drugie miasto jest w stanie buntów i zostanie przekazane za ok 5 dni. 2. Strefy wp³ywów. Kryptonim kompas. Kolebk± cywilizacji azteckiej s± zielone tereny na syberii. Jednak ich niedostatek popchn±³ nas do kolonizacji ca³ej stepowej azji, a¿ dotarli¶my to ziemi obiecanej - Europy. Europê zatem traktujemy jako nasz± strefê wp³ywu. Zatem wyprzedzaj±c ewentualne zdarzenia ¶lemy propozycjê podzia³u stref wp³ywu na pó³nocn± (europa) azteck± i po³udniow± (po³udniowa afryka, australia) celtyck±. Czekamy na odpowied¼. Naród Aztecki i jego w³adca Montezuma.
Damroka (Celtowie) 2009-03-16 11:32:44
Witam w³adcê Azteków. Szczerze mówi±c to nie jestem zachwycony prób± podbicia przez Azteków równie¿ pozosta³ej czê¶ci Europy. Naród Aztecki mimo pocz±tkowych niedoborów w postaci terenów zielonych, zdoby³ ich ju¿ jednak mnóstwo na po³udniu Azji. Co jak co ale na brak ziemi to Aztek nie mo¿e narzekaæ. Zaproponowany podzia³ mi nie pasuje i je¶li wojska azteckie uderz± na Inkasa, ja wkroczê do niego równie¿ z drugiej strony. Najlepiej jednak by³oby zostawiæ go w spokoju.
pawelt (Aztekowie) 2009-03-16 11:44:49
Skoro podzia³ wp³ywów zaproponowany przez nas wam nie pasuje, to zaproponujcie w³asny. Porozumienie to jest kluczow± spraw± dla utrzymania pokoju i równowagi na ¶wicie, inaczej mog± powstawaæ ogniska zapalne. Aztecy maj± du¿o ziem, jednak s³abej jako¶ci. Wielki random nam nie sprzyja³, wiêc musimy sprzyjaæ sobie sami.
Damroka (Celtowie) 2009-03-16 12:15:44
Ziemie miêdzy nami to Portugalia i Inkowie. Je¶li wiêc nie chcemy ¿yæ w ci±g³ym napiêciu i wypatrywaæ wci±¿ ruchów swoich wojsk to wed³ug mnie lepiej by³oby ich nie ruszaæ. Co do podzia³u stref wp³ywu, to mi wystarczy Afryka, a je¶li Tobie ma³o jest jeszcze ca³ej Azji i sporej czê¶ci Europy to proponujê dla Ciebie jeszcze Australiê. Nie ma co siê licytowaæ na gorsze traktowanie przez Wielkiego Randoma, bo ja moje pierwsze miasta postawi³em na saharyjskich stepach. Przy mojej Aztecka kolebka wygl±da wybornie.
pawelt (Aztekowie) 2009-03-17 08:12:34
Jak rozumiem, w³adco celtycki, chcesz mieæ po³udniow± afrykê dla siebie, a europê pozostawiæ nietkniêt±??? co do australii, to nie jest ona w ogóle w naszych zainteresowaniach.
Damroka (Celtowie) 2009-03-17 09:00:45
Tak jak zasugerowa³e¶ Montezumo, losy ¶wiata s± w naszych rêkach. Wiêc to od nas zale¿y w którym kierunku je pokierujemy. Nie musimy rywalizacji o prymat na tym ¶wiecie, tak jak to na ogó³ bywa, rozstrzygaæ drog± militarn±. Zarówno Inkowie jak i Portugalczycy s± w strefie zainteresowañ nas obu. Ale przejêcie ich spowoduje, ¿e bêdziemy stali swoimi wojskami na przeciw siebie w bezpo¶redniej odleg³o¶ci. Wiêc prêdzej czy pó¼niej kto¶ nie wytrzyma, a ¿e na ogó³ nie ma co czekaæ na pó¼niej wiêc pewnie stanie siê to szybko. Dlatego proponujê pozostawienie Europy nietkniêt±. Po³udniowa Afryka to inna sprawa. Jeste¶ zainteresowany tymi terenami? Chcia³em Chiñczyka zreszt± zostawiæ, tak jak niegdy¶ Portugalczyka, tylko ¿e on sam siê pcha pod nó¿.
pawelt (Aztekowie) 2009-03-19 13:07:36
Montezuma ¶pieszy z nowinami. Drugie miasto buforowe zosta³o przejête przez siouxów zanim zd±¿yli¶my je oddaæ Jasiowi. Mam nadziejê, ¿e nie jest to jaki¶ problem. Co do europy, to siê ci±gle zastanawiamy. G³ównym powodem jest ekonomia. Nasza armia ma wysoki ¿o³d, a ostatni upgrade kosztowa³ pañstwo maj±tek. Do tego genera³ nadpobudliwy i wojowaæ chce. Czy nie lepiej by by³o podzieliæ siê europ± i stworzyæ w niej strefê zdemilitaryzowan±?
Damroka (Celtowie) 2009-03-19 23:53:00
Brenozjusz przemy¶la³ propozycjê. Jeste¶my gotowi przystaæ na t± propozycjê. Przebieg naszej granicy widzia³bym pomiêdzy Cuzco a Tiahuanaco. A po podbiciu Europy pozostawiamy w miastach po jednej dwóch jednostek dla zapewnienia zadowolenia mieszkañcom i reszte wojska wycofujemy poza Europê. Pewnie ju¿ widzia³e¶, ¿e Inkaski w³adca dysponuje strzelcami.
pawelt (Aztekowie) 2009-03-20 08:12:27
Montezumie odpowiada taki podzia³ (Vilcabamba rozumiem, bêdzie nale¿a³a do Imperium Azteckiego?). Kolejna sprawa: Skoro Chiñczyk nie jest przyjacielem Brenusa, to chcieliby¶my uprzedziæ przed zdobycia chiñskiego miasta ko³o naszych granic. Jest to wyspowe miasto blokuj±ce nasze granice morskie. I jeszcze jedna sprawa. Wykryli¶my zmorzone dzia³ania szpiegowskie przeciw narodowi Azteckiemu. Czemu to ma s³u¿yæ? Wzajemnej inwigilacji?
Damroka (Celtowie) 2009-03-20 08:59:40
Tak Vilcabamba dla Azteków. Z miastem Chiñczyka na wyspie mo¿emy zrobiæ tak jak z ostatnimi miastami Mansy, czyli przekazaæ Janickowi. Sprawa szpiegostwa. To akurat jest stosunkowa ma³o szkodliwa forma oddzia³ywania na siebie. Obecnie rzeczywi¶cie mam wiêcej szpiegostwa zaanga¿owanego u Ciebie, ale to wynika trochê z tego, ¿e jeste¶ potêg± szpiegowsk± i ¿eby widzieæ choæby nad czym pracuj± Twoi naukowcy muszê wiêcej siê zaanga¿owaæ. Ty te¿ przecie¿ inwigilujesz moich naukowców.
pawelt (Aztekowie) 2009-03-20 09:39:22
Miasto Vilcabamba bêdzie naszym "oknem na ¶wiat" zachodni. Chcieliby¶my trzymaæ tam wiêcej jednostek obronnych (np kilka CKM). Miasto chiñczyków chcemy przej±æ. Jest tam czarna substancja, o której mówi± nasi prorocy -czarne z³oto, a jak widzisz w azji i europie w³a¶ciwie jej brak. Do tej pory inwigilowali¶my tylko inkê. Chcieliby¶my aby proporcja punktów nie przekracza³a max 1,1 na wasz± korzy¶æ. Wystarczy to wam do widzenia nad czym pracuj± nasi naukowcy, a zaoszczêdzi nam du¿ych inwestycji w budynki szpiegowskie.
Damroka (Celtowie) 2009-03-20 12:01:40
Panie Montezuma, administracja urzêdnicza chyba Ciê trochê oszukuje w sprawie czarnego z³ota. Ka¿ wys³aæ swoich bardziej zaufanych ludzi i niech przeszukaj± okolice Nagasaki. Chcia³bym przy okazji wyraziæ swoje uznanie za rzeczowe rozmowy i chêæ poszukiwania dróg porozumienia.
pawelt (Aztekowie) 2009-03-20 18:39:48
Jedno z³o¿e czarnej substancji to zdecydowanie dla nas za ma³o
pawelt (Aztekowie) 2009-03-26 14:42:59
Depesza: Kilka spraw do rozmówienia. 1. Miasto Kaifeng Czy jest porozumienia co do tego miasta? Tzn, ¿e bêdzie nale¿a³o do imperium Azteckiego, ze wzglêdu na znajduj±c± siê tam substancjê? 2. Inkaskie Miasto wyspowe Aktualizacja map wykaza³a, ¿e Inkowie maj± miasto na wysepce, o którym nie wiedzieli¶my. MIasto znajduje siê po stronie Celtyckiej w umownej granicy podzia³u kontynentu Europejskiego. Czy jednak Brenus nie by³by sk³onny odst±piæ tego miasta za jak±¶ zap³at±? 3. Portugalska stolica Coimbra Miasto zostanie zdobyte przez wojska azteckie (ze wzglêdu na bolkuj±c± kulturê), jednak w ramach porozumienia o strefie buforowej zostanie ono przekazane z powrotem Janowi (je¶li ten zgodzi siê byæ wasalem Azteków) lub Siouxom lub innej nacji, która nie ma w tym rejonie wp³ywów kulturowych. 4. Stolica Inkaska Prosimy o rych³e zdobycie stolicy inkaskiej (do 10 tur), gdy¿ bêdzie blokowa³ rozwój zdobycznych terenów. Ewentualnie mo¿emy s³u¿yæ pomoc±. Nasza armia jest ¶wietnie wyszkolona do zdobywania twierdz i to bez u¿ycia machin oblê¿niczych (wszystkie walki ponad 96%). Czy s± jeszcze jakie¶ nieomówione sprawy?
Damroka (Celtowie) 2009-03-26 15:11:00
1. Proszê o wyja¶nienie, dlaczego jedno z³o¿e jest niewystarczaj±ce. Czy ono siê wyczerpuje? 2. Nienasycenie Azteków jest zdumiewaj±ce. Je¶li jednak Aztekowi zale¿y na mie¶cie na wyspie, nie bêdziemy z tym robiæ problemów i z pewno¶ci± siê porozumiemy. 3. ok 4. Zdobêdziemy w 10 tur
pawelt (Aztekowie) 2009-03-26 15:16:16
1. Dwa z³o¿a, to dwa razy bezpieczniejsze pañstwo. A po ledwo co prze¿ytym ataku dwóch sojuszników Montezuma musi dbaæ o bezpieczeñstwo podwójnie 2. Nie chodzi o nienasycenie, jednak o swobodny dostêp do oceanu atlantyckiego. Jeszcze jedna sprawa. Co to za napiêcia na linii Celtycko - Holenderskiej?
Damroka (Celtowie) 2009-03-26 15:32:30
1. Jak Ci tak zale¿y to nie ma sprawy, za jak±¶ gratyfikacj±. Tylko bez stacjonowania tam jednostek lotniczych. Inne sprawy. Czy¿by Twój sojusznik nie chwali³ siê jak to najpierw bez uprzedzenia przej±³ moje miasto w Australii, a potem wybra³ siê ekip± 4 galeonów, w których mia³ 16 jednostek strzelców i kwalerii i atakowa³ bezpo¶rednio wybrze¿e afrykañskie? Ja tam nerwowy nie jestem, ale to rzeczywi¶cie spowodowa³o lekkie napiêcia.
pawelt (Aztekowie) 2009-03-27 08:23:44
1. Jestem w stanie siê na tak± umowê zgodziæ, pod warunkiem, ¿e w Twoim mie¶cie na pó³wyspie obok Keifeung równie¿ nie bêdzie maszyn lataj±cych. 2. Co z miastem wyspowym Inki? Na jakich warunkach jeste¶ w stanie je nam oddaæ? 3. Wilhelm nigdy nie dyskutowa³ z nami swoich zamiarów i polityki imperialnej. Teraz jednak chce by nasze pañstwa by³y w ¶cis³ym sojuszu wasalnym. Tak wiêc od chwili obecnej bêdziemy prowadziæ wspóln± politykê i na pewno bêdê hamowa³ jego wybryki. Lepiej mieæ Wilhelma pod swoj± opiek±, ni¿ terrorystê u swoich granic
Damroka (Celtowie) 2009-03-27 08:36:34
1. co do maszyn lataj±cych to ok. Stawka za odst±pienie miasta - 200 goldów 2. Stawka za odst±pienie miasta 200 goldów 3. Jak Wilhelm odda miasto które mi zabra³, to mo¿emy podpisaæ pokój, bo ju¿ siê tam ekipa wybiera. Z takim miastem mia³em znacznie lepszy handel ni¿ ze stolic±, z któr± wewnêtrznie handluj± niektóre moje miasta.
pawelt (Aztekowie) 2009-03-27 09:01:14
A co powiesz na 600 golda za wszystkie 3 miasta? |
|
|
|
 |
LDeska

|
Posted: 2009-05-15, 13:19
|
|
|
Damroka (Celtowie) 2009-03-27 09:24:10
Kurcze, bêdê musia³ sobie poszukaæ jeszcze jakiej¶ wyspy. Ale niech bêdzie
pawelt (Aztekowie) 2009-03-27 09:32:56
Kasê przeka¿ê za 3 tury (muszê j± zebraæ). MIasto inków na wysepce zdobêdziemy sami.
Damroka (Celtowie) 2009-04-08 12:46:04
1.Jak tam z nasz± umow± o demilitaryzacji Europy? Aztekowie utrzymuj± tam znacznie wiêksze si³y ni¿ Celtowie. 2. Musia³em ponowiæ dzia³ania szpiegowskie, poniewa¿ niedawno nast±pi³ skokowy i to znacz±cy wzrost potrzebnego szpiegostwa, w³a¶ciwie podwajaj±c dotychczasowe zapotrzebowanie.
pawelt (Aztekowie) 2009-04-08 12:54:57
1. demilitaryzacja europy ju¿ zacz±³em. Czê¶æ wojska czeka na atak na ostatnie miasto inków, czê¶æ wojska siê leczy³o i w nastêpnej turze znacznie uszczuplê garnizony. Ale jak siê umawiali¶my w tych 2 miastach portowych bêdzie trochê jednostek obronnych (min po 5 sztuk np CKM) i trochê floty powietrznej. Reszta wojska bêdzie najbli¿ej na uralu. 2. Ja ostatnio chcia³em zrównaæ nasze punkty szpiegowskie, ale na kilka tur zapomnia³em o tym i dlatego wysz³a taka nadwy¿ka.
Damroka (Celtowie) 2009-04-08 13:00:57
2. Mi chodzi o to, ¿e dytychczas do ogl±dania badañ azteckich potrzebowa³em ok. 1700 pkt, a parê tur temy nast±pi³ skok i potrzebujê teraz mieæ 3400 pkt, ¿eby widzieæ te badania.
pawelt (Aztekowie) 2009-04-08 13:13:07
ahh, bo ja da³em misjê kontrwywiadowcz±. Dawa³e¶ tyle punktów na mnie, ¿e ba³em siê, ¿e widzisz ju¿ moje miasta i produkcje w nich. Za ok 7 tur wróci wszystko do normy, a ja spróbujê wyrównaæ mniej wiêcej nasze punkty szpiegowskie, ale tak, ¿eby¶ widzia³ co wymy¶lam.
Damroka (Celtowie) 2009-04-08 13:19:28
Ja te¿ w³a¶nie da³em misjê kontrwywiadowcz±, wiêc trochê siê to rozjedzie
pawelt (Aztekowie) 2009-04-08 13:23:03
ok, damy radê
Damroka (Celtowie) 2009-04-18 14:01:45
Widzê, ¿e Aztek szykuje siê do rozstrzygniêæ militarnych. Czy¿by Montezuma nie potrafi³ siê pochamowaæ i wyzwoliæ od agresywnych instynktów?
pawelt (Aztekowie) 2009-04-18 14:54:50
Nie wiem sk±d te przypuszczenia. Wybudowali¶my kilka nowoczesnych jednostek wojskowych do obrony i wiêcej nie budujemy.
Damroka (Celtowie) 2009-04-18 16:16:02
Gratulujemy internetu :\
pawelt (Aztekowie) 2009-04-18 16:30:44
Nasi internauci znale¼li w zasobach ¶wiatowego internetu wielce interesuj±c± wiedzê: teologiê
Damroka (Celtowie) 2009-04-18 17:17:39
PS. widzia³em w jednej turze azteck± ³ód¼ podwodn± na oceanie indyjskim. I tak siê teraz zastanawiam, czy to normalne, ¿e j± widzia³em? Ostatnio ³odzie podwodne u¿ywa³em chyba w civ3 , ale by³y one niewidoczne dla innych pañstw.
pawelt (Aztekowie) 2009-04-18 19:09:06
³odzie podwodne s± wykrywane przez statki powietrzne i niszczyciele i inne ³odzie podwodne. Mam do nich sentyment, to jedn± zwodowali¶my
Damroka (Celtowie) 2009-04-20 08:31:12
Ach te azteki, oszukuj± a¿ siê dymi. Jedna ³ód¼ podwodna z sentymentów, a dopiero co naliczy³em ich 4. A flota indonezyska jakich rubie¿y p³ynie broniæ?
pawelt (Aztekowie) 2009-04-20 08:39:29
Mam sentyment do jednostek nowoczesnych, nie mogê siê powstrzymaæ |
|
|
|
 |
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
|
Add this topic to your bookmarks Printable version
|
Czas generowania strony : 0.74 s.
|